Kapten Trumm kirjutas:Juhani, sa unustad suurtükiväe. 120 mm MP ei asenda suurtükiväge oma väikese laskakauguse pärast.
Pikemas perspektiivis suurtükke (kas või Dana) on juurde vaja.
"Putkineni strateegia" näeb ainukeseks võimaluseks lähemas tulevikus sõda pidada ainult Tallinna enda käes hoides. Tallinna kaitseks 24 tk. 155 mm ja 36 tk 122 mm on juba midagi, kui võetakse arvesse ja 120 mm miinipildujad, jms.
Kunagi tulevikus võib-olla püütakse natuke suurem ala enda käes hoida, siis on vaja suurtükke juurde. Kas või Soome 155 mm, millega saa tulistada ca. 40 km kaugusele tarku mürske.
man21 kirjutas:Vaadake, austetud herr Trumm, peale vabaduste ja õiguste on kaodanikel ka kohustused ja nende kohustuste hulka kuulub vahete-vahel ka oma suud koomal hoida. Ei tea need kuradi moskoviidid iseeneset midagi, aga igasuguste tolguste liig pikad keeled ja mõne üksiku reeturi rahaahnus või hirm, et ta vanad patud ilmsiks tulevad on see, mis kergendab naabri eriteenistuste elu.
Väga palju on lahmimist, mõni paneb A4´ja avaldused juba algselt lahtrisse kui JAMA. Minu arust see ei ole konstruktiivne lähenemine, liialt palju isiklikku.
Argumenteerimata jamps. Kordan veelkord üle. Kui avalik dokument on poolik, siis saavad VF sõjaväelased sellest aru ka ilma meie foorumit lugemata
Ma ootaks küll huviga, milline minu viimase 2 päeva avaldustest siin on jama või kuidagi kasulik vastase eriteenistustele? Et meil on olematu relvajõud, see on vastasele ammu teada ja suurtükkide-püsside arvu võib igaüks Wikipediast ise otsida. Seda, kui palju on pataljonis miinipildujaid või kui palju peab jalaväediviisis olema kahureid, teab iga vene polkovnik ka ilma meie abita, sest sealsed polkovnikud on käinud märksa kauem koolis kui siinsed.
Ehk vaikimine on ENSV taagast küllastunud Eestis ka vale asi. Mis neid minu kohustusi puudutab, siis tänan meenutamast, kui igaüks Eestis seda "kodanikukohust" samapalju täidaks, siis oleks meil ammu teine Iisrael siin. Ja minu kohustuste hulgas on ka asju, mida ma siin ei aruta. Mille peale peaks Sina ilmselt moka maas hoidma.
Ma siiski ei hoiaks mokka maas nagu sa soovitasid. Tuleb mul meelde, et ühel ajastul mul samuti soovitati seda teha, kui ma nendega nõus polnud.
Arutamise vastu pole mul loomulikult midagi, kuid detailidesse laskumine - arvukus, paiknemine, strateegia ja taktika võiks olla teemad, kus mitte väga detailidesse ei laskuta.
Usu mind kapteni herra, et on teisigi ustavaid kodanikke ja mitte ainult sõnades, vaid kes on selle riigi eest oma nahka ka turule viinud.
Ela täiel rinnal ja kui kord kooled, siis ära kahetse elatud elu!
Ilma vajaliku suurtükiväe toetuseta jalaväeosa on surnud liha. Ilma suurtükiväeta võib pidada ainult sissisõda või viivituslahingut. Vastane seob väeosa paigale ära, selgitab asukoha välja ja edasi on 2 varianti
a) väeosa tõmbab uttu (nagu viivituslahingus) järgmistele positsioonidele
b) väeosa küntakse segamini
Omamata vajalikus koguses suurtükiväge võib sul neid MP-sid olla palju tahes, vastane hakkab sind summima kättesaamatust kaugusest, nt 15 km tagant. MPga sinna ei küüni. Kasutades suurtükke ja Uragan-tüüpi kogupauktule reaktiivsüsteeme. Hävitab metoodiliselt su positsioonid ja mis alles jääb, selle tulejõud on nii väike, et sellest sõidetakse üle. Kui ei sõideta, siis kogu protsess kordub ja uus katse.
Tallinna kaitse ei saa olema erinev. Enne linna toimub eelmises lõigus kirjeldatu. Linnas on sama teema - nagu viimases Tsetseenia sõjas. Vastane teeb su positsioonid kontaktiga kindlaks (siis enam eemalduda ei saa, pole kuhugi minna), edasi tuleb tulelöök, suurtükivägi, ülirasked miinipildujad, Buratinod. Tasandatakse üks kvartal ära ja võetakse järgmine. Groznõis võis pärast majakvartaleid eristada üksnes tänava äärekivide järgi.
Ei maksa arvata, et VF armee idiooditest ainult koosneb, kes jooksevad suure hurraaga su varitsuste või MP-de tule alla.
Suurtükiväge tuleb hakata ehitama üles varakult. Miinipildujad võib tõesti jätta hiljemaks, sest see koolitus on suurtükiväega võrreldes lihtne. MP meeskonna õpetab välja ka 2 nädalaga.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
man21 kirjutas: Arutamise vastu pole mul loomulikult midagi, kuid detailidesse laskumine - arvukus, paiknemine, strateegia ja taktika võiks olla teemad, kus mitte väga detailidesse ei laskuta.
Arvamus, et vastane kogub EKV taktika ja strateegia kohta andmeid siit foorumist, on vandenõuteooria. VF armees on küllalt ajudega inimesi, seal tuleb ikka polkovnikuks saamiseni hulk aastaid õppida. Vanemohvitseriks saamisel tuleb läbida kaks sõjakooli ja kindraliks-admiraliks saamisel kolm sõjakooli.
Kõik andmed, mis siit läbi käinud on, on Eestis avalikult kättesaadavad. Eestis pole midagi eriti salajast, isegi Kellavere radari koordinaadid võite wikist leida ning kui palju mingi väeosa võtab ajateenijaid, need leiate samuti igast ajalehest.
Viimati muutis Kapten Trumm, 23 Jaan, 2009 12:21, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kopterite vajalikkuses isiklikult kahtlen, piirivalve omadest piisaks. Ka lennukite suhtes olen ma umbusklik, sest lennukid hakkavad paiknema arvatavasti ühes kohas, Ämaril ja pole vaja venelastel selle hävitamiseks oma lennukeid liigutada, sest naabril rakette jätkub, et suurema osa lennukeid kohe rivist välja lüüa ja muuta stardi rada kõlbmatuks nii et tuulde visatud raha.
Meil oleks vaja rakette või muud relvastust, mis ulatuks andma lööke Piiteri pihta. Kui nende mitme miljoni elanikuga linn on potentsiaalne sihtmärk on tunduvalt parem argument, kui mis tahes muu.
Kuulen lennusõprade hääli, et lennukid sinna ulatuvad - jah, kui startida õnnestub ja kui see õnnestub, siis pärast ei ole kuhugile maanduda.
Ela täiel rinnal ja kui kord kooled, siis ära kahetse elatud elu!
Ei pea ju Ämaris lageda taeva all paraadrivis rakette ootama.
Kui lennukite vastased armastavad rääkida, et õhukaitset pole vaja, sest sõjast saab varakult teada ja kogu vägi on ammu võsas, siis miskipärast jääb peale maskeerumisvõrkude alla peitunud jalaväe alati see lennuvägi sinna platsile paraadrivis neid vastase rakette ootama
Kui natuke asja üle järgi mõelda, siis lennuvägi on kiirreageerimisüksus, mismoodi siis mobilisatsiooni jõuab ära pidada ja lennuvälja evakueerida ei jõuta?
man21 kirjutas:Kopterite vajalikkuses isiklikult kahtlen, piirivalve omadest piisaks. Ka lennukite suhtes olen ma umbusklik, sest lennukid hakkavad paiknema arvatavasti ühes kohas, Ämaril ja pole vaja venelastel selle hävitamiseks oma lennukeid liigutada, sest naabril rakette jätkub, et suurema osa lennukeid kohe rivist välja lüüa ja muuta stardi rada kõlbmatuks nii et tuulde visatud raha.
Meil oleks vaja rakette või muud relvastust, mis ulatuks andma lööke Piiteri pihta. Kui nende mitme miljoni elanikuga linn on potentsiaalne sihtmärk on tunduvalt parem argument, kui mis tahes muu.
Kuulen lennusõprade hääli, et lennukid sinna ulatuvad - jah, kui startida õnnestub ja kui see õnnestub, siis pärast ei ole kuhugile maanduda.
Mõnud odavamad kopterid võiks ikka olla, millega lahingutsooni lähitagalst saaks kiirelt haavatuid evakueerida ja laskemoona juurde tuua. Kui aga õhuruum on täielikult vaenlase kontrolli all, siis kopterid lihtsalt ei sõida vaid passivad kusagil tagalas metsaservas maskeeritult. Olen juba eelnevalt maininud UH-1 kopterit, mida on reaalselt saada soodsa hinna eest ja viimasele saab ka relvastust külge pookida.
Kriisi korral võivad hävituslennukid ka mitmel eri lennuväljal paikneda, samuti mitmel pool kasvõi maanteede ääres maskeerituna.
Omad LM või KM tiibraketid kuuluvad selgelt meie oludes ulme valdkonda, tuumarelv võiks ju ka olla kui sedasi edasi mõelda.
man21 kirjutas:Kopterite vajalikkuses isiklikult kahtlen, piirivalve omadest piisaks. Ka lennukite suhtes olen ma umbusklik, sest lennukid hakkavad paiknema arvatavasti ühes kohas, Ämaril ja pole vaja venelastel selle hävitamiseks oma lennukeid liigutada, sest naabril rakette jätkub, et suurema osa lennukeid kohe rivist välja lüüa ja muuta stardi rada kõlbmatuks nii et tuulde visatud raha.
Mõnud odavamad kopterid võiks ikka olla, millega lahingutsooni lähitagalst saaks kiirelt haavatuid evakueerida ja laskemoona juurde tuua. Kui aga õhuruum on täielikult vaenlase kontrolli all, siis kopterid lihtsalt ei sõida vaid passivad kusagil tagalas metsaservas maskeeritult. Olen juba eelnevalt maininud UH-1 kopterit, mida on reaalselt saada soodsa hinna eest ja viimasele saab ka relvastust külge pookida.
Kriisi korral võivad hävituslennukid ka mitmel eri lennuväljal paikneda, samuti mitmel pool kasvõi maanteede ääres maskeerituna.
Omad LM või KM tiibraketid kuuluvad selgelt meie oludes ulme valdkonda, tuumarelv võiks ju ka olla kui sedasi edasi mõelda.
Kopteritega on nii, et all-out sõjas Venemaaga on need kasutud. Pigem on nende point selles, et kui üritatakse korraldada mingi äkkoperatsioon kusagil ja siis status quo pealt opereerima hakata, saaks selle äkkoperatsiooni tõrjumiseks kopteritega esimesed mehed kiirelt kohale tuua. Pluss liikumine missioonidel.
Qtec kirjutas:Kuidas selle avaliku kirja kirjutamisega lood on? Kas keegi vähemalt tekstiosa on saanud kokku panna? Kilo Tango? Hummel? Trumm? Teised? Kirjutage midagi kokku pange siia üles, teeme kiire arutelu ehk vigade parandused ning täiendused ning keegi vähegi veebist teadjam riputab üles ning ongi tehtud... Kutsun üles ajutiselt peatama edasised vaidlused antud teemal ning tegema ühispingutused kirja valmimiseks.
Mul tööl praegu kiire. Võtan käsile kui mahti saan.
Kilo Tango kirjutas:SKAK-ist saab TT relvastuse kohta lugeda järgmist:
"See hõlmab endast nii üksikvõitlejale mõeldud ühekordsete tankitõrjelaskude, tankitõrjegranaadiheitjate kui ka tankitõrje raketikomplekside Milan täiendavat hankimist."
TT granaadiheitjad on siis kustid? Veel Milaneid??? Mis otsaga need mehed mõtlevad? Ma sain peavalu praegu.
Siit tekkis küsimus, et mis nende Milanitega nii halvasti on, et ei peaks olemasolevale juurde hankima?
Kilo Tango kirjutas:SKAK-ist saab TT relvastuse kohta lugeda järgmist:
"See hõlmab endast nii üksikvõitlejale mõeldud ühekordsete tankitõrjelaskude, tankitõrjegranaadiheitjate kui ka tankitõrje raketikomplekside Milan täiendavat hankimist."
TT granaadiheitjad on siis kustid? Veel Milaneid??? Mis otsaga need mehed mõtlevad? Ma sain peavalu praegu.
Siit tekkis küsimus, et mis nende Milanitega nii halvasti on, et ei peaks olemasolevale juurde hankima?
Taktikaline ühekülgsus.
Milaniga on tanki võimalik tulistada ainult otsesihtimisega ning tanki peab pidevalt sihikul hoidma. Tankide ja jalaväe segarünnaku korral on tegu enesetapuga. Kaudtule TT relvad täiendaksid pilti oluliselt ja muudaksid taktikalise planeerimise paindlikumaks ja lihtsamaks.
Haubitsatele on ju ka soomustläbistavat moona saada ja kui on täpne tulekorrigeerimise võimalus olemas, saaks ka nendega soomust hävitada. Mürsk tabab ju tanki-soomustransportööri pealtpoolt, kus ka kõige moodsamatel tankidel on soomus õhuke. Ka Jevelin paneb tankile laksu pealtpoolt, kus kaitse kõige nõrgem.
Pirr kirjutas:Haubitsatele on ju ka soomustläbistavat moona saada ja kui on täpne tulekorrigeerimise võimalus olemas, saaks ka nendega soomust hävitada. Mürsk tabab ju tanki-soomustransportööri pealtpoolt, kus ka kõige moodsamatel tankidel on soomus õhuke. Ka Jevelin paneb tankile laksu pealtpoolt, kus kaitse kõige nõrgem.
Javelin nõuab ikkagi otsenähtavust. Spike LR ja ER versioonid seda ei vaja. Samuti arendab MBDA minu teada mingit sarnast optilise kaabliga juhitavat TT raketti. Samuti on olemas juhitav TT moon miinipildujatele ja haubitsatele.
24 haubitsaga ei tee mitte mingit tankitõrjet. Soomusüksuste hävitamiseks on vajalik üsna suurt tule kontsentratsiooni, kuid see on meie olukorras (puudub konktroll taeva üle ja puudub võimekus vastase suurtükiväevastaste radarite elimineerimiseks) ei ole see praktiliselt mõeldav.
man21 kirjutas:Vaadake, austetud herr Trumm, peale vabaduste ja õiguste on kaodanikel ka kohustused ja nende kohustuste hulka kuulub vahete-vahel ka oma suud koomal hoida. Ei tea need kuradi moskoviidid iseeneset midagi, aga igasuguste tolguste liig pikad keeled ja mõne üksiku reeturi rahaahnus või hirm, et ta vanad patud ilmsiks tulevad on see, mis kergendab naabri eriteenistuste elu.
Väga palju on lahmimist, mõni paneb A4´ja avaldused juba algselt lahtrisse kui JAMA. Minu arust see ei ole konstruktiivne lähenemine, liialt palju isiklikku.
Pirr kirjutas:Haubitsatele on ju ka soomustläbistavat moona saada ja kui on täpne tulekorrigeerimise võimalus olemas, saaks ka nendega soomust hävitada. Mürsk tabab ju tanki-soomustransportööri pealtpoolt, kus ka kõige moodsamatel tankidel on soomus õhuke. Ka Jevelin paneb tankile laksu pealtpoolt, kus kaitse kõige nõrgem.
Javelin nõuab ikkagi otsenähtavust. Spike LR ja ER versioonid seda ei vaja. Samuti arendab MBDA minu teada mingit sarnast optilise kaabliga juhitavat TT raketti. Samuti on olemas juhitav TT moon miinipildujatele ja haubitsatele.
24 haubitsaga ei tee mitte mingit tankitõrjet. Soomusüksuste hävitamiseks on vajalik üsna suurt tule kontsentratsiooni, kuid see on meie olukorras (puudub konktroll taeva üle ja puudub võimekus vastase suurtükiväevastaste radarite elimineerimiseks) ei ole see praktiliselt mõeldav.
Ma haubitsate all mõtlesin ikka võimalikke ostetavaid iseliikuvaid DANA`d koos vähemalt MODAN uuenduspaketiga. Ma kujutan ette, et 12× DANA`t suudaksid mingile soomuskolonni osale kahju küll teha, tulistavad 60-90 sek. ja lasevad jalga. Järelveetavatega sama teha on loomulikult oluliselt kesisem. Koos DANA`de grupiga võiks kaasas olla ka üks Gepard, et katta neid õhust täpispommitamise eest.
Arvestades ka DANA turuhindasid, jõuakisme me TAHTE KORRAL neid ka ~50 tk. osta.