vaidle, vaidlehugo1 kirjutas: nublu julgeks jälle Sulle vastu vaielda,

Ei ole halb võrdlus. Valdav osa Eesti sõjaväes teeninud lendureist jäi kodumaale. Oluline osa neist teenis eesti lennuüksustes Luftwaffe koosseisus. Nagu juba ütlesin - mehed kes valiti välja olid enamasti Eesti lennukooli väljaõppega. Välja valiti nooremaid ning tugevamaid. Moodsatel hävituslennukeil on lihtsalt ülekoormused suuremad ning füüsiline tugevus oluline. Nii et mehed polnud halvad. Olid head lendurid. Aga iga asi võtab aega...hugo1 kirjutas: 1944a. on halb võrdlus, kuna paljud piloodid, kes olid 39a. Eestil olemas olid selleks ajaks juba sõjakeerisesse kadunud. Nii palju, kui mina tean ei olnud Eestil 1939- 1940a. puudus pilootidest, vaid just lennukitest.
Me ei tea, mis põhjusel need lennukid hukkusid, see ei pruukinud olla ainult lendurite süü, tehniline rikke jne...
Ja need 4 purunenud lennukid olid kõik kokkupõrked õhus. Grupilennu harjutuste ajal. Väiksemaid äpardusi maandumisel jms ma ei tea ning ei oskaks ka loetleda.
Ehituse aegavõtmine oleks sõltunud sellest, mida ja kui põhjalikult oleks tahetud teha. Point, mida ma tahtsin oma jutus välja tuua - ka lennuväli ei olnud veel uute lennukite kasutamiseks valmis.hugo1 kirjutas: Ausalt öeldes ma ei oska öelda ega arvata midagi Spitfire'ite tundlikuse kohta, aga kaua see lennuväe ehitus aega oleks võtnudArvestades, et sakslased ja venelased rajasid või taastasid sõja ajal hämmastavalt kiiresti lennuväljasid. Jutt käis vahel päevadest.
Hm, kui loed uuesti teksti lennukeist, mis olid soome lennuväe kasutada Talvesõja puhkedes - Fokker D.XXI olid Soomes toodetud. Soomlased mitte ainult ei remontinud neid, nad tootsid neid hiljem ka juurde. Ning soomlased tootsid litsentsi alusel ka Bristol Mercury tähtmootoreid. Ning hiljem jätkusõja ajal tootsid neid ka üle litsentsi lubatud koguse juurde...hugo1 kirjutas: Kuidas siis Soomlased neid remontisid![]()
![]()
![]()
Kahjuks ei oska tuua välja olemasolevaid kütusevarusi. Seda oskan küll öelda, et Spitfire'itele sobivat lennukibensiini polnud üldse. Sama tehingu raames kavatseti brittidelt osta ka lennukibensiini. 158 tonni oktaaniarvuga 77 (Lysender'itele), 185 tonni oktaaniarvuga 87 (Spitfire'ile) ning määrdeõli. Seda arvati olevat umbes 1 aasta varu. Rahutingimustes. Ka see kütus jäi kätte saamata.hugo1 kirjutas: Kui suured olid Eesti Wabariigi kütuse varud 39-40a.![]()
1940. a. üritati juba venelastelt osta lennukibensiini mingine 1000 kuni 2000 tonni, kuid ma pole kuulnud, et ka see äri oleks õnnestunud...
Ma kirjutasin omast arust suht selgelt 10 lahinglennukit mis loeti lahingvalmis olevat. Õppe-treening- ja muid abilennukeid ma ei loetlenud. Et seisu veidi täpsustada seletan ka ära mida see tähendas - loeti lahingvalmis olevat.hugo1 kirjutas:Vot siin ma ei ole Sinuga kohe ültse nõus. Tsiteerin sõjaajaloolast M.Õuna.No vot, eestlastel oli 28. septembri seisuga 1939 käes 10 lahinglennukit, mida loeti lahingvalmiduses olevat. 3 Bristol Bulldog hävituslennukit, 5 Hawker Hart luure- ja pommituslennukit ning kaks Šmolik Š-228 luure-ning pommituslennukit. Nendega olekski tulnud meil siis 1939. a. oktoobris lahingusse astuda...
1939a. 1 septembriks oli meie lennuväel 38 lennukit. 38-st lahingutegevuses kasutatavaid 16, ülejäänud olid õppe ja sidelennukid.
Õun kirjutab, et 1933 - 1940 sai meie lennuvägi juurde osta 14 lennukit.
Kahjuks Õun ei kirjuta, mis lennukid need 14 tükki olid![]()
![]()
![]()
Maailmasõja käigus õnnestus Eesti Wabariigi lennuväel juurde saada 7 lennukit, neist 2 lendasid meile 1939a. Poolast. Üks reisi ja teine sanitaar lennuk, mõlemad interneeriti ja anti õhukaitse käsutusse.
Arvel oli rohkem lennukeid, ilmselt siis see 16 nagu Õunal seal raamatus kirjas oli. Ei viici praegu oma raamatuid välja otsima. Kuid need 16 ei olnud kõik lahingvalmiduses olevad. Osa lennukeid olid lihtsalt varuosadeks, osa kas lühiajalises või pikemas remondis.
Illustratsiooniks võin tuua seisu Bristol Bulldogitega. Neid oli ametlikult arvel 4. Lahingvalmiduses loeti neist olevat 3. Tegelikku seisu on kirjeldanud mingis artiklis Remi Milk - see neljas lennuk seisis angaaris ning teenis varuosade allikana. Kolmest justkui lahingvalmiduses olnud lennukist oli üks tegelikult pidevalt remondis. Mitte üks ja see sama lennuk, lennuk vahetus, aga kuna lennukid olid nii vanad, siis vajasid nad ka pidevalt kõpitsemist. Nii et häire korral oleks parimal juhul kohe välja saanud panna 2 lennukit.
Nüüd ma kahjuks peast ei mäleta, kas jutt oli 1940. a. suvest või 1939. a. septembri lõpust, aga emma kumma kriisi ajal oli just olnud seis, kus hetkel oli jooksvas remondis kaks lennukit. Ning tegelikus lahinguvalmiduses oli vaid 1.
Sama seis oli ka kõigi teiste lennukitega. Olid arvel olevad lennukid, olid lennukid, mida loeti olevat lahingukõlbulikud või lennukõlbulikud (treening- ja sidelennukeist) ning oli tegelik elu, mis oli veel nukram...
Neile juurde saadud lennukeist - nagu Õun'gi kirjutas - 2 poolakate tsiviillennukit, milledest ühte oleks ehk saanud kasutada reisi- ja transpordilennukina ning teist side- ja sanitaarlennukina.
Ning 1940. a. mais saadud 4 Hs 126 luurelennukit. Ilma relvadeta...
Sa oled millestki valesti aru saanud. Me ei ole millestki lahti ütelnud. Me ei saanud neid lennukeid kätte puhkenud sõja tõttu, kuna britid loobusid tarnest.hugo1 kirjutas: Lisame, siia veel 12 'Spitfire', mida Eesti lennuväel oli võimalik osta ja millest me ise lahti ütlesime.
Kui oleks loobutud sellest propelleri vaidlusest ning võetud vähemasti need 2 esimest lennukit vastu nii nagu nad olid - meil oleks olnud käes 2 Spitfire'i hävituslennukit. Ülejäänud 10 tarneaeg oli 1939. aasta lõpp. Ja kuidas ning kuhu need siis oleks tarnitud???
Eesti juhtkond otsis peale Spitfire'i tarne ülesütlemist päris meeleheitlikult uut võimalikku tarnijat. Mul ei ole küll mingeid andmeid Itaalia kohta, kuid millegi pärast ma kahtlen, et sealt üldse mingit tarne võimalust ei uuritud.hugo1 kirjutas: Ning sammuti võimalik lennukihange Itaaliast, mis olid küll viletsad lennukid, aga parem, kui mitte midagi, oleks meie lennuvägi oluliselt täienenud.
See, et soomlastele müüdi, ei tähenda automaatselt, et ka meile oleks müüdud.
Muud ma ei hakka siin jälle kordama...