Puhka rahus,Metallidetektor...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
Siga
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Siga »

Ametnik on riigi volitustega riigipalgaline teenistuja võimuesindaja ülesannetes. Ilma volitusteta riigipalgalist nimetatakse teenistujaks.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

Westland kirjutas:MargusM,te nimetasite oma postitustes ainult Ida-Virumaad aga peale selle on ju Eestis veel suuri lahingupaiku.Kohe tulevad meelde Sõrve,Väike-Emajõgi,Tartu jne.On teil andmeid ka teiste lahingupaikade olukorrast?
Sellele küsimusele oskab mõni teine kindlasti palju paremini vastata kui mina. Näiteks Arnold. Ise olen rohkem kursis pigem "klassikalise" arheoloogia köögipoolega...Samas on ühtteist siiski ka minuni jõudnud, millest kõigest ei julge siin foorumis pajatadagi...Meenub üks lugu, mis leidis aset juba 7-8 aastat tagasi ja see puudutas konkreetselt Emajõe äärset piirkonda. Mingid tegelased olid seal ametis II MS langenud sõdurite haudade rüüstamisega. Kuna nad olevat kuulunud sama militaarorganisatsiooni ridadesse kui mina, puudutas see mind valusalt ka ühe teise külje pealt. Oli plaan tegelased võimalikult kiiresti vahele võtta, kuna "suurejoonelisem" vahelejäämine oleks võinud põhjustada järjekordse laimukampaania kogu organisatsiooni vastu, mida varemalt kahjuks õige palju ette oli tulnud. Sestap saigi ühtteist koos muinsuskaitsega koos planeeritud...Paraku kukkus kogu operatsioon läbi, kuna mehed ei neelanud lihtsalt sööta alla...
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

Aga ehk oskate siis vastata ,kuidas arheoloogid üleüldse suhtuvad militaardetektoristidesse ja kas on olnud juhuseid,et endise rindejoone alla on jäänud kalme.Kas on teoreetiliselt võimalik,et muistse esivanema luud maetakse kui viimases sõjas hukkunu omad?
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Tekkis küsimus seoses nn "militaar-arheloogiaga".

Ma ütlen ausalt, et olen väga õrnatundeline igasuguse kontide, "lihtsalt leitud EM"ide ja muu sellise teemadel.

Eesti kaitsel langes 1944. a. kordades rohkem mehi, kui neid seni on suudetud tuvastada ning "ametlikult tunnustatud" sõjaväe surnuaedadesse on seni ümber maetud.

Nendest suur osa oli 1944. a. mobiliseeritud eestlased.

inimesed. kes arvavad et neid on asjata rünnatud ühe või teise EM päritolu küsimise pärast, võivad koju minna ja siia foorumisse enam mitte tulla.

Ma ei hakka siin kohal üldse rääkima muudest muististet...

Samuti, palun jälgida seda teemat, ja kui on, siis ka seda uuendada pakutud võimalusi kasutades!
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 970#173970
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Westland kirjutas:Kas on teoreetiliselt võimalik,et muistse esivanema luud maetakse kui viimases sõjas hukkunu omad?
Kui ma õieti mäletan, olla Iru kandis kusagil kaevikujoon lausa läbi mingi muistse kalmistu või sarnase viguri kaevatud. Häguselt meenub, et seda mainiti vist miskis nõuka-aaegses arheoloogiaraamatus.
Гив Ми Мани
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Westland kirjutas:Aga ehk oskate siis vastata ,kuidas arheoloogid üleüldse suhtuvad militaardetektoristidesse ja kas on olnud juhuseid,et endise rindejoone alla on jäänud kalme.Kas on teoreetiliselt võimalik,et muistse esivanema luud maetakse kui viimases sõjas hukkunu omad?
1) Eks arvamusi ole igasuguseid, kuid vähemasti mina suhtun militaardetektoristi samamoodi nagu igasse teise detektoristi. Minu jaoks pole absoluutselt mitte mingisugust vahet, kuna piir jookseb ju kusagilt mujalt...On olemas ausad ja seadusekuulekad detektoristid, kellest ka paljusid isiklikult tunnen ja kellega lävin ning kes jäävad oma tegemistes ja toimetustes rangelt seaduste piiridesse (vähemalt enda arvates :wink: ). Kahjuks on detektoristide hulgas aga järjest enam ka selliseid tegelasi, kes vilistavad kõigi seaduste peale ning on üksnes isikliku kasu ja saama peal väljas...Ühesõnaga kui militaardetektorist rüüstab sõjahauda, on ta minu silmis sama põlastusväärne kui arheoloogiamälestist sonkiv aardekütt...

2) Oi muidugi on. Juba I MS ja Vabadussõjaaegsete kaitseliinide ja kaevikutegagi satuti omalajal muististe (nt. kalmete pääle). Mis siis veel II MS rääkida. Mul pole näiteid praegu käepärast, kuid neid on õige mitmeid ning reaalne oht on täiesti olemas. Eks selle "Salme laevagagi" läks õige napilt. Tänu Arnoldile jt. saadi seal üleüldse jaole. Eks ta ise pajatab kui viitsib, kuigi on seda ühes teises kontekstis juba vist teinud...

Aga jah, sealsamas teisel poole Salme väina tulid ju samuti luustikud välja, seekord küll Saksa sõjameeste omad, milliste väljakaevamisega ma natukene ka ise seotud olin. Ning kuna kogu see piirkond on võrdlemisi Teise Maailmasõja "keskne", siis Salme laeva "mahamagamine" oleks olnud täiesti tõenäoline. Õnneks läks siiski teisiti...

Kasutaja avatar
T-62
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas T-62 »

MargusM kirjutas:
T-62 kirjutas:Ükski ametnik ei tohi oma tegevust kavandada emotsioonide põhjal, vaid vastupidi, tuleb säilitada selge mõistus.
Ametnik? Jah loomulikult, Teil on õigus, kuid mina pole ametnik.
Pole kedagi nimeliselt esile toonud, aga ei keela ka olukordi omaks võtta.
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

1) Eks arvamusi ole igasuguseid, kuid vähemasti mina suhtun militaardetektoristi samamoodi nagu igasse teise detektoristi. Minu jaoks pole absoluutselt mitte mingisugust vahet, kuna piir jookseb ju kusagilt mujalt...On olemas ausad ja seadusekuulekad detektoristid, kellest ka paljusid isiklikult tunnen ja kellega lävin ning kes jäävad oma tegemistes ja toimetustes rangelt seaduste piiridesse (vähemalt enda arvates Wink ). Kahjuks on detektoristide hulgas aga järjest enam ka selliseid tegelasi, kes vilistavad kõigi seaduste peale ning on üksnes isikliku kasu ja saama peal väljas...Ühesõnaga kui militaardetektorist rüüstab sõjahauda, on ta minu silmis sama põlastusväärne kui arheoloogiamälestist sonkiv aardekütt...
Seega,et isikud kes kaevavad lahingupaikades ja müüvad leitud esemeid on muististel kaevajatega ühe pulga peal.Selle väitega olen üle pika aja teiega ühel meelel. :)
Kasutaja avatar
varing
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas varing »

Hillart:
Ma ise juba praeguseks üle 30 aasta mööda endisi lahingupaiku kollanud ja neist aastatest oma 25 detektorit maapinna kohal vibutanud.
Ja pole ma selle aja jooksul veel kordagi miskit meie kalli Eestimaa muinasajast leidnud. Kuid tõsi see on, et selleaegne kraam pole mind ka huvitanud mitte, aga arvestades kõigi nende "spetsialistide" sõnaseadmisi ja selle aja peale minu aparaadi alt läbikäinud aukartustäratavat hulks mullapinda, siis oleks ma juba ammu pidanud, noh, vähemalt kogemata kombel midagigi leidma. Aga pole kohe mitte näinudki. Kohe üldse mitte kordagi.
Kes see siin siis loll on? Või olen ma ise siis lihtsalt selline ebard, kes oskab kodumaa pinnas tihedalt asetsevate muististemiiniväljas need üksikud läbikäigud ilmselge eksimatusega ära määrata? Crying or Very sad
Hakka parem põllumeheks-maaharijaks,küll siis näed kuidas mõõgad ja rahapajad lagedale tulevad.
Huvitatud peaaegu kõigest militaarsest!
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas marxionu »

Vaadake et te nüüd ära ei lepi siin igav hakkab. Muidu pean mõne linnusemäe kopa ja kalluriga ära varastama ja sõelumisele viima.
Kasutaja avatar
medal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

marxionu kirjutas:Vaadake et te nüüd ära ei lepi siin igav hakkab. Muidu pean mõne linnusemäe kopa ja kalluriga ära varastama ja sõelumisele viima.
Marxionu, kas kaasdetektoristid pahaseks ei saa? Oma jutuga oled sa suutnud detektoristide mainet siin rohkem kahjustada kui mõni kalmekaevaja.
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas marxionu »

Mina pole teised ja kui kalmekaevajate kahju nii väike on kui minu jutt siis ma ei saa aru mida sa siin kägised selle väikse asja pärast. Ootasingi millal mõni lammas karja süüdistama hakkab.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

marxionu kirjutas:Ootasingi millal mõni lammas karja süüdistama hakkab.
Kuule Marxionu, äkki juba aitab ükskord. See pole siin mingi delfi kommentaarium, kus iga mees võib sülge pritsida :twisted:

Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Westland kirjutas: Seega,et isikud kes kaevavad lahingupaikades ja müüvad leitud esemeid on muististel kaevajatega ühe pulga peal.
Kuna sul selle jutu lõpus :) oli, siis vast tegu iroonilise märkusega. Samas vist ikka teatud vahe on, kuna erinevalt igasugu ürgkraamist igasugused kiivrirapped ja mürsukillud arheolooge vähemalt veel ei huvita. Minu loogika ütleb, et lahinguväljalt leitud suvaline katelokikaas ei kätke endas mingit eriti väärtuslikku infot, eriti kui arvestada, et viimaste suurte sõdade käik on ilma selliste leidudetagi küllalt üksikasjalikult teada (lausa dokumentaalselt). Pigem on militaardetektorismi puhul suurim risk sattuda mõne võitleja maistele jäänustele, millisel puhul peaks ka olema selgeks tehtud, kuidas edasi toimida (ma pole selles päris kindel, aga minu retsept on sellises olukorras teavitada kaasfoorumlast Arnoldit). Samuti peaks olema kõigile kaevuritele teada, et on ka lahinguväljade seas keelualasid, näiteks Sinimäed (mulle pole antud hetkel teisi teada). Ja nagu eelpool öeldud, võib halval päeval (kaevaja jaoks) ootamatult sattuda ka senitundmatule muistisele, mis lahingupaigas asuda võib. Aga see kõik on puhtalt minu arusaam asjast ega pruugi ühtida arheoloogide laiade masside nägemusega :wink:
Гив Ми Мани
Beeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Beeter »

medal kirjutas:
marxionu kirjutas:Vaadake et te nüüd ära ei lepi siin igav hakkab. Muidu pean mõne linnusemäe kopa ja kalluriga ära varastama ja sõelumisele viima.
Marxionu, kas kaasdetektoristid pahaseks ei saa? Oma jutuga oled sa suutnud detektoristide mainet siin rohkem kahjustada kui mõni kalmekaevaja.
Ja kelle mainet MargusM siis kujundab? :D
Vaikselt, vaikselt, ikka üks samm korraga!!!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist