Ma ei ole detektorist, olen korra kasutanud metalliotsijat selleks, et leida vana-vanaisa poolt maha maetud õlivaat. Laenutasin selleks otstarbeks selle massina. Selle ütlesin kohe sellepärast välja, et muidu siin mõned hakkavad ka kohe mind kuhugi lahterdama.
Nagu näha on siis latrab siin suhteliselt kitsas ring inimesi. Kui keegi väljapoolt seda teemat vaatab siis leiab ta eest paar (ma oletan, et) mõistliku kasutajat, paar muinsuskaitse poolt olevat isikut ja ühe Ajaloo Instituudi töötaja ning (ilmselt - aga mina isiklikult ei tea kas ikka on hauaröövlid - süütuse presumptsioon???) "hauaröövlit". Loen siis paari lehte ja keskmine tulem on see, et selgub, et kõik süüdistavad kõiki. Küll ei tee detektoristid piisavalt palju koostööd MK-ga ja siis jälle ei tee MK detektoristidega piisavalt selgitustööd. Kõik on ju õige, mida perkkelet te siin vaidlete! Kas MK on teinud piisavalt, et ennast teadvustada ka keskmise eestlase teadvuses? Rääkimata siis detektoristidest kellest enamusele ilmselt mõjub tähepaar MK ja sõna Muinsuskaitse koos nimetusega MarguM nagu punane rätik härjale ja otseloomulikult vastupidi. Mõlege nüüd ise, mõlemad pooled, kas on nii või ei ole? See üle 80 lehe kaagutamist on viinud selleni, et produktiivseks dialoogiks ja asjade paremuse poole minemiseks mina enam erilist perspektiivi ei näe. Alguses oli see ehk olemas aga ütleme kõrvalvaatajana, et mõlemad pooled on kas tahtlikult või tahtmatult tegutsenud selles suunas, et mingit dialoogi ega lahendust ei leita. Nüüd MargusM ilmselt ütleb, et nad ju ei tahagi, tõprad ja mida kõike veel. Võimalik aga kas sellele on mõeldud, et äkki on selliseid ka kes ei otsi sihilikult midagi kivi, pronksi, raua või jummala nimel ka tsaariaegset taga? Nemad loevad siit paari lehte (rohkemaks üks täie mõistusega indiviid küll vist võimeline pole) ja siis teevad ilmselt sellise järelduse: detektoristide klubi/foorum - vot see on paha koht, sellega ei tohiks liituda, MK esindajana MargusM tekitab aga sellisel inimesel ka refleksi mis ei ole just positiivne inimese organismile. Mida muud tahta pidevast sõimlemisest ja ähvardamisest?
Materjalid on kopeeritud, pildid on salvestatud ja siis need näod

Jätab mulje, et lugupeetav (kuigi, ausalt öeldes ma enam ei tea kuipalju sellest lugupidamisest mis mul kümmekond lehte tagasi veel MargusM-i vastu oli, veel alles on) MargusM esindab MK ja eesti arheoloogide huve. Nii see ma usun ei ole.
Samaväärne on selline situatsioon: laps läheb koolist koju, helkurit ei ole. Politseipatrull kirjutab välja trahvi 6000.- krooni ja saadab jõmpsika autost välja uuesti. Nii õnneks ei tehta, S-E-L-G-I-T-A-T-A-K-S-E kõigepealt miks peab helkur olema ja, et selle puudumisel saab trahvi jne. Me ju kõik teame seda, et helkuri puudumisel võib saada trahvi, kuid tavaliselt siiski esimesena hoiatatkse ja S-E-L-G-I-T-A-T-A-K-S-E uuesti!!! Ja siis karistatakse kui ikka kohale ei jõua. Kas nüüd jäi kõigile meelde see maagiline sõna mis on antud konflikti lahenduseks? Kordame: SELGITUSTÖÖ!!!!
Ja nii lihtne see kogu asi ongi. Ei piisa ainult detektoristide foorumis peale 80-et siinset lehte moka otsast mainimast, et ei tohi seal kaevata ja see asi tuleb kohe ära tuua sest muidu .. muidu lõppeb halvasti. Ja see kui veel aru ei ole saadud, tekitab tõrkeid inimeste vahelises suhtlemises. Selles mida meil vaja on, et Eesti esiajalugu säiliks ja saaks paremini uuritud. Mõlemad pooled on võtnud oma jäiga seisukoha ja ilmselt ei soovi oma väljaöeldud sõnadest taganeda ja kaela painutada. Saan sellest aru ja teen pakkumise mida siin korra juba hõigati: saage kokku (ühelt poolt MargusM, Arnold ja keegi kolmas MK-st või mingi arheoloog - keegi kes ei oleks siin sõna võtnud ega seda lugenud) ja teiselt poolt siis detektoristidest siis mõistlikumad mehed (rahulikuma peaga ja jahedama verega) kelle kohta ei saaks MK või AI mehed öelda, et näed hauaröövel ja pange plaanid paika kuidas harida ülejäänud detektoriste kes ehk ei ole veel halval teel ja kuidas karistada neid kes on. Kui plaan koos siis hakake seda ka ellu viima - nii avalikul tasemel kui riiklikul, kirjutage projekte ja värke. Püüdke lahendust leida. Praegu seda ju ei toimu. Kuigi ma tean, et siin mõnele ei sobi absoluutselt kaela painutamine ja oma nõudmistes järgi andmine (no selline ideoloogia siis on noh) siis tehke seda EESTI AJALOO ja EESTI RAHVA nimel!!!! Olete mehed või olete naised kel pea laiali otsas ja küünipidi üksteise näos kinni? Detektoristid ka, tehke seda, olge mehed pidage nõu MK ja arheoloogidega, lõpetage see pritsung ära ja üritage ühiselt vankrit vedama hakata. See on kõigile parem, praegu aga on juba mulje, et mõnde detektoristid sihilikult poristavad MK huvilistele hinge lihtsalt kiusu pärast. No nii ei saa ju. See on meie oma riik mitte NSVL kus kõik oli kõigi oma ja ngu tegelikult mitte kellegi oma - ühesõnaga võis retsida palju tahtsid. See siin ja praegu on MEIE EESTI VABARIIK mille käekäigu eest peame me ise hoolt kandma ja üheks rahvuse ja ka riigi alustalaks on MEIE AJALUGU! Selle nimel pange delegatsioonid kokku ja istume maha mõni õhtu - ma võin laua otsa istuma tulla ja oma rusika lauale lüüa kui keegi hakkab solvama, mustama, pritsima või midagi muud tegema mis ei vii konstruktiivset dialoogi edasi. Ma ikkagi veel loodan, et see dialoog (ja konstruktiivne dialoog) on võimalik!!! Võtke ennast kokku mehed, kompromissidega saab asja lahendatud nii, et lõunast ei tuleks lätlasi ega siitpoolt relvastatud talumehi soolalaengutega. Ähh, ega nüüd saab selle eest vist sõimata ikka aga vähemalt olen ma oma mõtte välja öelnud. Võtame selle veelkord kokku: SELGITUSTÖÖ EESTI RAHVA JA DETEKTORISTIDE SEAS. Konstruktiivne KOOSTÖÖ riigi ja huviliste vahel. Mõlemad pooled peavad kaela painutama ja teise poole ära kuulama ja ARVESTAMA ja probleemi lahendama. Siin lehtedel seda enam ei tehta.
P.S. mitte keegi ei peaks ega tohiks seda võtta isikliku rünnakuna! Seda see pole. Tahtsin viidata sellele, et osad inimesed on ennast ülekütnud selle teemaga ja lähevad üle võlli. Arusaada- teema on hingelähedane ja ärritab või erutab (kuidas kedagi) aga palun jahtuge nüüd maha!