Ja sellest järeldub, et muud lahendust peale detektorite lauskeelamise kahjuks pole.marxionu kirjutas:Muul maailmal on oma reeglid ja oma elu elada paraku.
Puhka rahus,Metallidetektor...
Tahtsin oma jutus üldistavat pilti luua.Lihtinimene ei teagi muinsuskaitsest ja arheoloogia teemast mitte midagi.Pole kokkupuudet olnud ja ei huvita ka.Kui siis on ehk möödaminnes kuskilt kuulnud ja nii see on ka jäänud.
Näiteks-no leiab see talumees põllult mingi asja x.Vaatab ja mõtleb,et mis asi see võiks olla.Kui asjal vähegi nägu ja tegu, võetakse asi kaasa ja viiakse koju.Kodus näidatakse naisele ja kui too ka ei tea ja ei huvita siis viskab peremees selle asja x kuskile garaazi nurka ja sinna see asi jääb,kuni ehk tuleb mõni tuttav,kes vähe targem ja märkab seda eset x ja hakkab pärima ja peremehele selgitama,millega tegu.Ja kui nüüd veel öelda peremehele,et sa oled rikkunud hulka seadusi ja nüüd saad kindlasti karistada,nagu seadus ette näeb.Sellepeale jääb kas see ese x sinna garaazi edasi ja kokkuleppel vaikitakse teema maha ja juuakse mõni õlu, või kui see tuttav, kes külla tuli, on nii julge ja teavitab muinsuskaitset ja ütleb,et vot tuli selline leid välja.Kui nüüd reageeritakse isegi leiuteatele ja midagi muinsuskaitsjatele ei meeldi siis talumees saab kindlasti "nüpeldada".Sellepeale on kindlasti ka talumehe ja tuttava sõprussuhted ka lõppenud a la vaata mis jama sa mulle kaela tõid.Ennem elasin 40 aastat rahulikult ja nüüd mingi asja x pärast olen kurjategija.Lihtne elu on palju lihtsam kui välja paistab.Kindlasti öeldakse,et kui sa seadust ei tunne, siis see sinu probleem.Nojah,kindlasti võib see ju nii ka olla.Aga mida inimene ei tea, seda ei tea.Kindlasti ei tea näiteks ka lihtinimene maksu-ja tolliameti kõikidest seadusandluse punktidest midagi.Lihtsalt juhtus millegipärast nii ja näe sain tulumaksu tagasi....
Näiteks-no leiab see talumees põllult mingi asja x.Vaatab ja mõtleb,et mis asi see võiks olla.Kui asjal vähegi nägu ja tegu, võetakse asi kaasa ja viiakse koju.Kodus näidatakse naisele ja kui too ka ei tea ja ei huvita siis viskab peremees selle asja x kuskile garaazi nurka ja sinna see asi jääb,kuni ehk tuleb mõni tuttav,kes vähe targem ja märkab seda eset x ja hakkab pärima ja peremehele selgitama,millega tegu.Ja kui nüüd veel öelda peremehele,et sa oled rikkunud hulka seadusi ja nüüd saad kindlasti karistada,nagu seadus ette näeb.Sellepeale jääb kas see ese x sinna garaazi edasi ja kokkuleppel vaikitakse teema maha ja juuakse mõni õlu, või kui see tuttav, kes külla tuli, on nii julge ja teavitab muinsuskaitset ja ütleb,et vot tuli selline leid välja.Kui nüüd reageeritakse isegi leiuteatele ja midagi muinsuskaitsjatele ei meeldi siis talumees saab kindlasti "nüpeldada".Sellepeale on kindlasti ka talumehe ja tuttava sõprussuhted ka lõppenud a la vaata mis jama sa mulle kaela tõid.Ennem elasin 40 aastat rahulikult ja nüüd mingi asja x pärast olen kurjategija.Lihtne elu on palju lihtsam kui välja paistab.Kindlasti öeldakse,et kui sa seadust ei tunne, siis see sinu probleem.Nojah,kindlasti võib see ju nii ka olla.Aga mida inimene ei tea, seda ei tea.Kindlasti ei tea näiteks ka lihtinimene maksu-ja tolliameti kõikidest seadusandluse punktidest midagi.Lihtsalt juhtus millegipärast nii ja näe sain tulumaksu tagasi....
Kõik positiivsed nihked saavad alguse usaldusest ja lõppevad seal, kus usaldus murenema kipub. Reeglina on leidja, olgu ta siis lihtinimene või detektoriga varustatud samasugune inimene, oma leiuga üksi. Keegi ei näe, ei kuule ega tea midagi. Tema otsustab, lähtudes seejuures esmajoones oma sisetundest. Muidugi võib mõni muinasõiguslane nüüd seadustest omale malaka kokku seada ja sellega valimatult lajatada kõigile, kes kõhklejatest vähegi lähedusse satub, aga see palju rohkem ei aita, kui et vehkijal enesel soe hakkab ja ümberolijad ära kohkuvad. Usaldust selline mõllamine igatahes juurde ei tekita, kõhklusi ja kahtlusi aga küll ja veel. Karme karistusi nõudes ja sinna juurde lisades, et on juba hilja üldse mingeid kokkuleppeid sõlmida valab too aga õli tulle ja nõrgema närviga mees juba oma leiu avalikustamisest loobubki. On kuidagi kindlam, sest mine sa tea, ehk ongi midagi valesti tehtud ja äkki ongi juba hilja? Nii et usaldust murendatakse siin hoolega.
Margus M on korduvalt kinnitanud, et ta on arheoloog ja samas detektorismi pooldaja. Minu mäletamist mööda saadeti osade arheoloogide poolt mitmele ministeeriumile veel päris hiljuti üks detektorismi keelustamist nõudev pöördumine mitmete allkirjadega. Üks allkiri sellel pöördumisel võib vabalt osundada, et keegi võtab siin alateemas kalgilt valetada. Ka see tegevus ei tekita usaldust juurde, või kuidas?
Margus M on korduvalt kinnitanud, et ta on arheoloog ja samas detektorismi pooldaja. Minu mäletamist mööda saadeti osade arheoloogide poolt mitmele ministeeriumile veel päris hiljuti üks detektorismi keelustamist nõudev pöördumine mitmete allkirjadega. Üks allkiri sellel pöördumisel võib vabalt osundada, et keegi võtab siin alateemas kalgilt valetada. Ka see tegevus ei tekita usaldust juurde, või kuidas?
See on kahe mehe utoopiline idee hakata detektimise lubasid müüma ja koolitust tegema. Nüüd nad siin keerutavad ja vassivad. Vaata ise kuidas üks paneb sõnu suhu ja teine kraaksub lubade jama. Samas muinsuse päästmine dialoogi ja õpetussõnade kaudu ei koti neid kumbagi kuigi see peaks jutu järgi püha sõja eesmärk olema. Raiuvad oma joru ainult ja nii ju ongi lihtsam , ei pea muinsuse päästmiseks peale tati pritsimise eriti midagi tegema. Oleks neil kasvõi kübe missioonitunnet siis nad käiks ja hariks detektoriste juba koolipingis, a neil on poogen nii ajaloost kui üldse kõigest paistab.
Ma pole sellest mingit saladust teinud, et sellel pöördumisel on minu allkiri allSiga kirjutas:Minu mäletamist mööda saadeti osade arheoloogide poolt mitmele ministeeriumile veel päris hiljuti üks detektorismi keelustamist nõudev pöördumine mitmete allkirjadega. Üks allkiri sellel pöördumisel võib vabalt osundada, et keegi võtab siin alateemas kalgilt valetada. Ka see tegevus ei tekita usaldust juurde, või kuidas?

Ma pole selles foorumis ega mitte üheski enda poolt kirjutatud artiklis rääkinud kordagi sellest, et lahendus peituks detektorite keelustamises! Kõigele lisaks puudub ju ka toimiv kontrollmehanism, mis sellisel puhul on hädvajalik. Kui ma oleksin detektorite keelustamise poolt olnud, siis poleks mul olnud üldse mõtet siia tullagi. Aga mu seisukohad võivad vaikselt muutuma hakata...
Teie teate, kes mina olen ja mina olen vägagi teadlik Teie isikust ja tegemistest, nii et ma pigem hoiduksin siin edaspidi Teie mõtete ja seisukohtade kommenteerimisest. Varemalt olen ma seda küll teinud ja see oli viga...Meie omavahelisel "vestlusel" võivad olla kurvad tagajärjed, sest teadupärast on nimede avalikustamine siin foorumis keelatud.
Käed eemale muinaspärandist!!!
Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Loomulikult ei jookseks haridus kellelgi vist päris mööda külgi maha aga eelkõige vajaks seda haridust just detektoristid. Olen siin vist küll juba kümme korda rääkinud selles kõrgendatud riskist jne. Minu poolt välja käidud lubadesüsteem ei pretendeerigi täiuslikkusele, kuid see tagaks selle, et detektoriomanikul on olemas mingisugused teadmised esemetest millest tuleks teatada muinsuskaitsele (või pommirühmale).marxionu kirjutas:See on kahe mehe utoopiline idee hakata detektimise lubasid müüma ja koolitust tegema. Nüüd nad siin keerutavad ja vassivad. Vaata ise kuidas üks paneb sõnu suhu ja teine kraaksub lubade jama. Samas muinsuse päästmine dialoogi ja õpetussõnade kaudu ei koti neid kumbagi kuigi see peaks jutu järgi püha sõja eesmärk olema. Raiuvad oma joru ainult ja nii ju ongi lihtsam , ei pea muinsuse päästmiseks peale tati pritsimise eriti midagi tegema. Oleks neil kasvõi kübe missioonitunnet siis nad käiks ja hariks detektoriste juba koolipingis, a neil on poogen nii ajaloost kui üldse kõigest paistab.
Ei saa väita, et kogu initsiatiiv peaks jääma muinsuskaitse ja arheoloogide õlule, ning, et nemad on kõiges süüdi. Detektoristid võiksid hakata ju ise hakata ka selles suunas asju ajama (siinkohal oleks muidugi vajalik igasuguse kuritegeliku kaevamise hukkamõist ning distantseerumine seaduserikkujatest). Piltide mahavõtmine ja arheoloogide mõnitamine ei aita vist küll asju selles suunas parandada.
Natuke mõtlemisainet - mida kaotab tavainimene detekorite keelustamisega (või eemaldamisega laiatarbekäibest - mõnel elualal on seda seadet siiski vaja) ?
P.S
Minu süüdistamine hoolimatuses ajaloo vastu on küll natuke ülekohtune.
Mina ei ole arheoloog ega muinsuskaitsja ning mina ei kavatse kellelegi mingeid lube müüma hakata. Selles teemas kaasa rääkima ajendas mind just nimelt mure ajaloo pärast.
Kui nüüd sa nüüd kaine peaga asjasse süvened siis näed et jäin vaikseks juba tükk aega enne "pätitegude konkreetset äratoomist".LeBon kirjutas:Huvitav, et härrased kessel ja ludvig nii vaikseks on jäänud peale seda kui nende pätiteod siin konkreetselt ära toodi...
Lihtsalt ei viitsind enam osaleda teemas mis on viimased 80-lk. olnud ühe inimese eneseväljenduskohaks (ja tundub et ainsaks).
Täna lihtsalt tuttavad helistasid ja ütlesid et siin jälle nõiajaht lahti ja näe ongi nii...samas ei midagi uut. Ja nagu ikka pritsib muda piiratud maailmavaatega kodanik kes kahjuks ei suuda näha isegi seda mätast mille otsas ta ise istub--loota et ta sealt kaugemale näeks oleks juba liiast.
Ehk siis Margus mm. nagu lugeda võisin süüdistasid siin mind seaduserikkumises---sellest ma järeldan et sa tead midagi mingist seaduserikkumisest ja kuna seaduserikkumisest teatamata jätmine on samuti seadusevastane siis homme lähed sa ilusti politseisse ja kirjutad seal avalduse selle kohta mida sa tead. Või kui sa seda ei tee siis palun ka ära seleta siin midagi asjadest millest sa midagi ei tea. nii lihtne see ongi.....
Ja veel ma ei hakka siin teemas sinuga edasi väitlema ,vahet pole mida sa siia nüüd järgmiseks kirjutad.Isegi kui kasutad punast kirja nagu sa juba proovisid---ka see ei aita.
Mis puutub sõlge siis see on mul kodus sahtlis kindlas kohas ja sellest on teavitatud ka vastavaid instantse ja mainiks ka selle ära et ükski seadus ei kohusta mind jooksma nende instantside järgi või ei kohusta mind selleks et ma pean vastavates intstantsides vägisi asja vastu huvi tekitama.Nii lihtne see ongi.....
Mida siin enam kommenteerida. Ülestunnistus missuguneludvig kirjutas:Kui nüüd sa nüüd kaine peaga asjasse süvened siis näed et jäin vaikseks juba tükk aega enne "pätitegude konkreetset äratoomist".LeBon kirjutas:Huvitav, et härrased kessel ja ludvig nii vaikseks on jäänud peale seda kui nende pätiteod siin konkreetselt ära toodi...
Lihtsalt ei viitsind enam osaleda teemas mis on viimased 80-lk. olnud ühe inimese eneseväljenduskohaks (ja tundub et ainsaks).
Täna lihtsalt tuttavad helistasid ja ütlesid et siin jälle nõiajaht lahti ja näe ongi nii...samas ei midagi uut. Ja nagu ikka pritsib muda piiratud maailmavaatega kodanik kes kahjuks ei suuda näha isegi seda mätast mille otsas ta ise istub--loota et ta sealt kaugemale näeks oleks juba liiast.
Ehk siis Margus mm. nagu lugeda võisin süüdistasid siin mind seaduserikkumises---sellest ma järeldan et sa tead midagi mingist seaduserikkumisest ja kuna seaduserikkumisest teatamata jätmine on samuti seadusevastane siis homme lähed sa ilusti politseisse ja kirjutad seal avalduse selle kohta mida sa tead. Või kui sa seda ei tee siis palun ka ära seleta siin midagi asjadest millest sa midagi ei tea. nii lihtne see ongi.....
Ja veel ma ei hakka siin teemas sinuga edasi väitlema ,vahet pole mida sa siia nüüd järgmiseks kirjutad.
Mis puutub sõlge siis see on mul kodus sahtlis kindlas kohas ja sellest on teavitatud ka vastavaid instantse ja mainiks ka selle ära et ükski seadus ei kohusta mind jooksma nende instantside järgi või ei kohusta mind selleks et ma pean vastavates intstantsides vägisi asja vastu huvi tekitama.Nii lihtne see ongi.....

Käed eemale muinaspärandist!!!
Eelmisel aastal kui selle detektorite teemaga alustasin,ei osanud ma uneski aimata,et see nii elavat vastukaja tekitab.Järelikult eksisteerib probleem,mis lahendust vajaks.Minu andmetel on see ka ainuke kanal, kus detektoristid,muinsuskaitsjad ja arheoloogid vabalt suhelda saavad.Seepärast palun kõiki osapooli-ärge tegelege isiklike antipaatiate lahkamisega,vaid keskenduge pigem probleemidele.Fakt on see,et Eestis on viimaste aastatega detektorismi nakatunud tuhandeid inimesi ,kellest valdav enamus on normaalsed seadusekuulekad kodanikud.Kui praegusel momendil jätta tähelepanuta nende muinsuskaitsjate,arheoloogide vms.poole pööratud koostööd,mõistmist ja tunnustust ootavad pilgud siis tulemuseks võib olla sama arv illegaale.Tundub hirmutav?Minule tundub küll...
Just sellepärast ei kaogi detektorid kuskile. Hakake kainelt mõtlema. Võimedal kirjutas:marxionu kirjutas: Natuke mõtlemisainet - mida kaotab tavainimene detekorite keelustamisega (või eemaldamisega laiatarbekäibest - mõnel elualal on seda seadet siiski vaja) ?
võtke Võrnolt valedetektor ka ära vaadake mis jama ta sellega kokku keerab.
Tulles tagasi nö siniste kaitsealuste vööndite juurde , siis märgiks ka ära, et kohas x peaks asuma ohvrikivi. Oli tõesti kuni Muuga sadama juurdeehituseni, kui madalalaubalised iivanid käisid kamassidega kivihunnikuid kokku ostmas.
Teises kohas tegu asulakohaga, kuid sügaval nõuka ajal ehitati sinna paar maja ja kaevati väike järv. Olemasolevast muistisest seega hetkel ei ole järgi vast tuhkagi.
Teises kohas tegu asulakohaga, kuid sügaval nõuka ajal ehitati sinna paar maja ja kaevati väike järv. Olemasolevast muistisest seega hetkel ei ole järgi vast tuhkagi.
Huvitun maisest rasketehnikast.
Ma ei usu, et seadus hakkaks väga karmilt nuhtlema tavalist talumeest, kes leiab imeliku asja, jätab selle igaks juhuks garaazhi vedelema ja saab aastaid hiljem teada, et tegemist haruldusega, mille eelmine asukoht teadlastele tõsist huvi pakub. Kas keegi teab mõnda sellist juhust?
Samas on pisut teine lugu talumehega, kes sellesama eseme kuhugi müüki paiskab või uurub netis, palju see maksta võiks...
Mis kokkuvõttes nö traktoristi või kraavikaevaja juhuleidudesse puutub, siis siin ilmselt lahendust polegi. Seda aega, kui iga tavakodanik on kursis nii seadustega, kui oskab muinasaegset sõlge ära tunda, ei tule kunagi. Peab vist leppima, et kui teadmisi polnud siis sinu ebaõnn- kannadki vastutust teadmatuse eest.
Teine lugu on aga detektoristidega kelle puhul mingile teadmatusele ei tohiks rõhuda ja kel peaks tõesti "kõrgendatud vastutus" olema. Siin võiks üheks lahenduseks olla, nagu teise teema all juttu oli, ühepäevane koolitus kus asjatundja selgitaks seadusi, teeks selgeks arheoloogide teavitamise vajadus teatud juhtudel jne. Ning mille lõpus õiendataks väike eksam. Ja seejärel väljastataks vastavad load mida iga otsija oleks kohustatud kaasas kandma ja mida ebaseadusliku tegevuse korral ei pikendataks.
Põhimõtteliste pättide puhul see muidugi ei aitaks aga leidub ka selliseid kes mingites foorumites ei käi ja siiralt ei saa aru, mis on kaitsealad, kivikalmed, linnused jne. Sai hiljuti ühe sellisega vesteldud- muistselt linnamäelt viikingiaegset mõõka leides oleks võib-olla isegi sellega uhkelt esimesse ettejuhtuvasse muuseumi läinud, uskudes, et saab ajaloo rikastamise eest kiita ja absoluutselt mõtlemata sellele, et mõõk ei ole kaugeltki nii tähtis kui kontekst.
Põhimõtteliste mustade arheoloogide puhul oleks abiks ehk kohalike inimeste- vallaametnike, konstaablite- aga ka tavainimeste teavitamine probleemist. Nemadki ei tea reeglina seadustest ja nende oimimise põhjustest rohkem kui siin teemas mainitud "lihtne maamees".
Samas on pisut teine lugu talumehega, kes sellesama eseme kuhugi müüki paiskab või uurub netis, palju see maksta võiks...
Mis kokkuvõttes nö traktoristi või kraavikaevaja juhuleidudesse puutub, siis siin ilmselt lahendust polegi. Seda aega, kui iga tavakodanik on kursis nii seadustega, kui oskab muinasaegset sõlge ära tunda, ei tule kunagi. Peab vist leppima, et kui teadmisi polnud siis sinu ebaõnn- kannadki vastutust teadmatuse eest.
Teine lugu on aga detektoristidega kelle puhul mingile teadmatusele ei tohiks rõhuda ja kel peaks tõesti "kõrgendatud vastutus" olema. Siin võiks üheks lahenduseks olla, nagu teise teema all juttu oli, ühepäevane koolitus kus asjatundja selgitaks seadusi, teeks selgeks arheoloogide teavitamise vajadus teatud juhtudel jne. Ning mille lõpus õiendataks väike eksam. Ja seejärel väljastataks vastavad load mida iga otsija oleks kohustatud kaasas kandma ja mida ebaseadusliku tegevuse korral ei pikendataks.
Põhimõtteliste pättide puhul see muidugi ei aitaks aga leidub ka selliseid kes mingites foorumites ei käi ja siiralt ei saa aru, mis on kaitsealad, kivikalmed, linnused jne. Sai hiljuti ühe sellisega vesteldud- muistselt linnamäelt viikingiaegset mõõka leides oleks võib-olla isegi sellega uhkelt esimesse ettejuhtuvasse muuseumi läinud, uskudes, et saab ajaloo rikastamise eest kiita ja absoluutselt mõtlemata sellele, et mõõk ei ole kaugeltki nii tähtis kui kontekst.
Põhimõtteliste mustade arheoloogide puhul oleks abiks ehk kohalike inimeste- vallaametnike, konstaablite- aga ka tavainimeste teavitamine probleemist. Nemadki ei tea reeglina seadustest ja nende oimimise põhjustest rohkem kui siin teemas mainitud "lihtne maamees".
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
Huvitav et möla muutub sisutuks hetkest kui keegi oma praegust seaduslikku õigust detektida kaitsma hakkab. Mida nii väga sisukat vastaspool suust välja ajanud on et neid paremini peaks kohtlema.
Viimati muutis marxionu, 19 Mär, 2009 11:02, muudetud 1 kord kokku.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline