igatahes meile "kotkastele"

poolrühm madis, seal on vahe sees, kõik muud tasandid võivad olla väga hõivatud ülekaaluka vastasega, selle pärast ma räägin evakuatsioonimeeskonnast.Madis22 kirjutas:Et siis igal lahingkompaniil oleks spetsialiseerunud evakuatsioonirühm ühe arstiga, kes peaks neid kolme jagu lahingpaari ja pooljao kaupa juhtima? Kõlab kuidagi kaootiliselt.
Haavatuga tegelemisest on mul senini olnud arusaam, et iga mees peaks oskama verejooksu peatada. Igas jaos peaks olema üks mees, kel on selleks rohkem vahendeid. Igas rühmas peaks olema evakuatsioonimeeskond, kel on põhjalikumad oskused, vahendid, valuvaigistid. Kompaniis peaks olema jagu, kes suudab selle esimese hooga kuidagi kokku paigatud mehe haavade kohapealt ka midagi reaalset ette võtta, verekaotust kompenseerida jne. Sealt peaks mees hiljemalt tund pärast haavatasaamist viidama juba pataljoni medrühma, kus tehakse ... mida? Esimesed lõikused? Sealt liiguks mees juba brigaadi medkompaniisse, kuhu ta jääb paranemiseni, või saadetakse lahingutegevuseks kõlbmatuna tsiviilsüsteemi. Või eksin ma?
Ja ennast ning haavatut peaks relvaga kaitsta suutma kogu selle süsteemi kõik tasandid ise ilma spetsiaalsete kaitsemeeskondadeta.
Sõja olukorras toetab tsiviilsüsteem militaarsüsteemi, ehk siis raskemalt haavatud või viga saanud üritatakse toimetada tsiviilhaiglasse, mitte jäta metsas asuvasse "meditsiini laagrisse". Põhjus on ju lihtne, tsiviilsüsteemis toimub tegevus igapäevaselt(praktika, oskused ja kogemus) ja elujäämise tõenäosus on suurem, samas kui haiglad on puruks pommitatud, siis on seis mõru. Kaitseväe meditsiinis on puudujääke palju, nagu ka artiklis üles loetud.Madis22 kirjutas: Haavatuga tegelemisest on mul senini olnud arusaam, et iga mees peaks oskama verejooksu peatada. Igas jaos peaks olema üks mees, kel on selleks rohkem vahendeid. Igas rühmas peaks olema evakuatsioonimeeskond, kel on põhjalikumad oskused, vahendid, valuvaigistid. Kompaniis peaks olema jagu, kes suudab selle esimese hooga kuidagi kokku paigatud mehe haavade kohapealt ka midagi reaalset ette võtta, verekaotust kompenseerida jne. Sealt peaks mees hiljemalt tund pärast haavatasaamist viidama juba pataljoni medrühma, kus tehakse ... mida? Esimesed lõikused? Sealt liiguks mees juba brigaadi medkompaniisse, kuhu ta jääb paranemiseni, või saadetakse lahingutegevuseks kõlbmatuna tsiviilsüsteemi. Või eksin ma?
Mind huvitaks tegelikult see, miks raskerelvade meeskonnale veel lisaülesandeid antakse, samas kui jalaväe rühma 3 jalaväejaos on igaühes laskur, ehk võitleja kelle ainuke relv on automaat, ja ei midagi muud.kert122 kirjutas:Kaootiline ongi kogu lahing, haavatuid võib olla väga palju, kuna ülekaal mis meile peale võib sadada on meeletu, või kuidas.
ja sanitaripaar on spetsialiseerunud lihtsalt esmaabile, samamoodi nagu TT paar või KP paar, misasi see kaootiline niiväga on.
sanitari paarid on rühmaülema alluvuses, mitte arst ei juhi neid.
Loe artikkel läbi ja saad selgeks, et on olemas üks selline koht KV-s, kus taolise asjaga just tegeldakse. MedVÕK nimelt, missuguse aastattoodang on ca. 100 parameediku kvalifikatsiooniga kaitseväelast (enamik ajateenijad).tekkis kõige sellega küsimus, et kas ajateenistuses reaalselt ka mingit meditsiinilist haridust jagatakse? nt. esmaabi või midagi. kui ei ole siis on asi tõsiselt väärakas.
Hm-mm. Meie aga valmistume ju mitte nohuks ja vesivilliks. Või kuidas?Õppustel sanitaridel kõige rohkem kuluvad tarbed: plaastrid ja Neoangiin(kurgurohi).
Nii on Afganistaanis....Eesti jalaväekompanii koosseisus teenib evakuatsioonijagu, kuhu kuuluvad üks meditsiiniõde, kaks parameedikut ja meditsiinisoomuki juht. Rühma tasandi meditsiini tagavad rühma parameedikud ja jaosanitarid
Kuna siin paistab, et sellealaseid asjatundjaid eriti pole, siis selgitaksin.Hillar, ajateenija unustab kohe kõik kui ta astub välja väeosa väravatest peale ajateenistust.
kui homme läheb mürgliks ja hakkab sadade tonnide viisi sadama rauapilvesid, kas need endised ajateenijad saavad hakkama?
ma ei usuks.
aga ilmselt paremat varianti pole kui nood ajateenijad+törts kaadrit ja tsiviilarstid, neilgi peaks minuteada olema n-ltn auastmed suht kõigil peal.
Katkine reiearter on nii raske vigastus, et nõuab väga kiiresti väga pädevat abi. Ja ka siis ei ole midagi garanteeritud (vt. filmi "Black Hawk Down"). Katsu mitte nii raskesti viga saadakui peaks mingi mürsukild läbistama mu reiearteri, siis tunnen huvi, kas keegi mu selja taga ka on, et ma 10 minutiga verest tühjaks ei jookseks.
Jah, meedik, nagu ka kuulipildur või sidemees, ei pea seda IED-d demineerima, kuid - ta peab seda ära tundma ja oskama sellest eemale hoida. Ehk siis, tal peavad olema üldised teadmised-oskused, nagu igal teiselgi sõjaväelasel. Ja ei pea ta olema ka kuulipildur-täppiskütt, ega sideaparatuuri remondilukksepp, kuid ta peab oskama ka vajadusel kuulipildujast lasta, ja enesestmõistetavalt, sidevahenditega sina-peal olema. Üldse midagi teadmine-oskamine ei tähenda veel hoopistükki spetsialist olemist.... pakun et ega meedik ei pea ka oskama IED-sid demineerima, selle jaoks on teised inimesed.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline