rh kirjutas:Teengi oma kodutööd vähehaaval.Ei ole olemas inimest kes teab kõigest kõike,kahjuks.Ei ootagi et midagi kandikul kätte tuuakse.Ei süüdista ma kedagi selles et ma mõnda asja ei oska määrata,kuid teie eesmärgiks peaks ju olema ju saada kätte see ese koos infoga tema leidmise kohaga.Või pole see nii?
Kui teie eesmärgiks on kedagi rattale tõmmata,siis võib ka nii suhtuda.Aga kui eesmärgiks oleks mingisugunegi areng selles teemas,oleks aeg midagi ette võtta.Muidu ükspool jääbki jahuma õigusest teha mida õigeks peab ja teine ringkaitsest jm. sellisest.Olles realist,ei kao see detektorism mitte kuhugile üleöö ära,keelamine viib selle ainult põranda alla.Kaob sel juhul igasugune ülevaade.Jah nüüd tuleb see röövlite ja seaduserikkumise jutt aga mis sest kasu on.
Minu elukogemus ütleb et pole olemas sellist must-valget hea-paha tüüpi maailma,on olemas seal vahel veel igasugu erinevaid varjundeid.Ja siin saab palju ära teha kummale poole need nö. varjundid kalduvad.
Küsimusele kes seda tegema peaks,ei oska vastata.Kahjuks on nii välja kujunenud siin foorumis, et teie Lp.Arheoloog olete detektoristide jaoks just see kelle peale vaadatakse ehk siis ainuke kes siin sõna võtab arheoloogide leerist(on mul õigus?).
Kui te arvate et need nö.arvamusliidrid EDF-s on nii väga mõjuvõimsad,siis eksite.Suudan ka ise lugeda ja analüüsida kes on kes ja oma arvamuse kujundada.Iga asi võtab aega,kellel rohkem kellel vähem.
Loomulikult on ajaloo jaoks oluline saada ese kätte koos leiukontekstiga. Vähemasti selles osas oleme me ühel meelel...
Nagu ma aru saan, siis peab detektoristide foorum aparaatide omanike koolitajana silmas peaasjalikult just Muinsuskaitseametit…
Vt. Pöördumine Muinsuskaitseameti juhatuse poole:
3.1 Palume organiseerida baaskoolitus huvirühmadele, tundmaks ära Teile olulise tähtsusega loodusliku või ajaloolise, arheoloogilise, teadusliku, kunstilise või muu kultuuriväärtusega juhuleiu. Samuti juhiseid, kuidas käituda olukorras, kui tekib oht leitud asja säilimisel (dokumenteerimaks leitud kultuuriväärtusega leidu jne).
Ühe hiljutise uurimistöö järgi jääb detektoristide arv hinnaguliselt 500-1000 vahele. Tõenäoliselt on see arv siiski oluliselt suurem. Lisaks on meil veel päris palju nn. muukeelseid otsijaid, kes selle küsitluse alla ei mahtunud ning kelle foorumid on õigupoolest alles loomisel (kuigi midagi on juba ka olemas)...Aga see selleks. Isegi detektoristide foorumi registreeritud kasutajate arv on muljetavaldav: hetkel on seal juba 582 liiget
Kui paljud nendest oleksid Teie hinnangul üleüldse asjast huvitatud? Ehk teisisõnu: missugune suurusjärk nendest võiks koonduda nn. huvirühmadesse? Küsimus on nimelt selles, et mis teha teistega?
Kuidagi käest on lastud kogu see asi ja totaalselt kohe. Viga tehti tegelikult juba aastaid tagasi, mil oli olemas täiesti reaalne võimalus asi joonde ajada. Seadusandlik alus selleks oli täiesti paigas. 16. jaanuaril 1992 sõlmiti Vallettas Arheoloogiapärandi kaitse Euroopa konventsioon, mis ratifitseeriti meie Riigikogu poolt 1996. aastal ja millega võtsime endale tegelikult suisa kohustuse detektorismi levikut seadusandlikult ohjata:
Artikkel 3 (iii): juhul, kui siseriiklikud seadused seda lubavad, kehtestama eriload metalliotsijate ning igasuguste muude arheoloogilises uurimistöös rakendatavate otsimisvahendite või -meetodite kasutamiseks.
Väike kõrvalepõige: Marxionu küll arvas ühes varasemas postituses, et mina isiklikult ”kirjutasin” metalliotsijad tagantjärele sellesse seadusesse sisse, aga see pole tema kurvastuseks teps mitte nii

...
Metallidetektorite keelamist kui sellist Eestis ei tule. Küll aga reguleeritakse lähitulevikus aparaatide kasutamist väga olulisel määral. Samuti lähevad karmimaks karistused etc etc...Kindlasti viljeletakse nn. röövdetektorismi sama usinalt edasi, kuna sellest sõltuvus(?)haigusest meie ühiskond vaevalt kunagi üleüldse vabaneb. Osasid inimesi juba nii lihtsalt ümber ei kasvata. Küll aga on võimalik pidurdada nn. musta arheoloogia levikut massidesse. Ja praegu on selleks veel ehk päris viimane võimalus. Homme seda võib olla enam pole. Kui vaadata olukorda meie lõuna- või idanaabrite juures, siis saate väga hästi aru, mille pärast muinasteadlased ja Eesti arheoloogiast hoolivad inimesed siin muretsevad...
Üks võimalik lahend oleks ehk nn. klubiline tegevus, mille loomisega on küll ”pisut” hiljaks jäädud. Aga parem hilja kui mitte kunagi.