Eesti Vabadussõjalaste Liit ja Pätsi Vaikiv ajastu

Üksused, relvad, tehnika. Autasud ja vormid. Kõik teemasse puutuv.
Vasta
Reigo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Hm, konservatism ja natsionalism olid kodukootud nähtused? Ideoloogiline leigus peaks olema midagi sellist, et ideoloogiat kas siis eriti pole või siis seda ideoloogiat levitatakse vähe. Eestis oli asi ikka pigem vastupidi.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Reigo on selline kiuslik tegelane, kes teeb nägu, et ei saa aru, mida kirjutatakse. Tegelikult muidugi saab, aga üritab ärritada, et saaks aga vaielda. Ma ei kirjutanud, et mingi nähtus oli kodukootud, vaid et see segu, kuidas kokteil kokku segati, oli kodukootud. Täiesti made in Estonia, ei ole siin midagi häbeneda.
Reigo
Liige
Kontakt:

Ja nagu näha - ärritasingi inimese ära! :) Ma tõesti polnud kindel, mida sa täpselt silmas pidasid. Igatahes loodetavasti nõustud, et "ideoloogiline leigus" on selles kontekstis pigem eksitav.
Incc
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Incc »

Sokraatiline meetod ;)
War, war never changes...
Reigo
Liige
Kontakt:

L.Vaan. Propagandatalitus Eesti Vabariigis autoritaarsel ajajärgul. Magistritöö, 2005

http://dspace.utlib.ee/dspace/bitstream ... 5/vaan.pdf
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

See, mis juhtus 1940.a., murdis kahjuks eesti rahva kui terviku vaimse selgroo - seda on näha kõiges selles, kuidas praegu riik suhtub ja riiki suhtutakse. Maksude kokkukogumisest ja laialijagamisest pilk kaugemale ei ulatu. Hiinlased võivad tõesti vaadata asju igavikulisest perspektiivist - nad on hiinlasteks muutnud kõik oma vallutajad, olgu need mandžud või mongolid. Isegi Hiina juudid on silmad pilukile tõmmanud. Meie ei taha eestlasteks muuta isegi oma venelasi mitte ja teeme selle neile võimalikult raskeks. Ehk - võibolla oli 1939.a. otsus tõesti tark, aga me ei saa seda enam teada, sest rahvus lihtsalt hajub globaalsetes tõmbetuultes ja eesmärgi puuduses. Ja eneseusu puuduses. Teate ju küll - Eestit Venemaa vastu kaitsta ei saa ja kaitsekulutused on mõttetud....
Reigo
Liige
Kontakt:

Henn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

corvus kirjutas:saadud võim oleks selle erakonna muutnud sarnasteks teistega või siis hoopiski oleks taaskord tekkinud uus klikk. Küll teiste isikute teiste isikute (Sirk oleks olnud Eenpalu alter ego; Larkast oleks kujutanud mingit segu Laidonerist ja Pätsust ning propagandaga oleks Larkast näituseks 30ndate lõpuks kujunenud "oluliseim figuur" VS võitmisel koos kadunud E.Põdderiga; jne.jne vaadake veidi esivapside nimesid ning leidke neile vastand Laidoner-Pätsu-Eenpalu meeskonnast) baasil, kuid samas sarnane autokraatiline klikk. )
Oleksiga võid ju enda lõbuks mängida, kuid mingit katet sellisel väljamõeldisel justkui vabadussõjalased oleks enda põhiseadust Pätsi kombel rikkuma hakanud, pole.

Ja sinu postituse lõpu kohta ütlen tõesti buu, või õigemini veel hullemini. :evil: Sa hoia oma rõõm endale, sinu hiinlase kombel rõõmustamine paistab pigem Kremli kükitantsuna kümnete tuhandete mõrvatute ja veerand miljoni sündimata jäänud lapse luudel. Mõtle enne kui suu lahti teed. Pikas perspektiivis ei ole meil millegi üle rõõmustada.
Henn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Ära minu pärast küll muretse, minul läheb hästi, kuid oma pisitütre pärast võiksid küll veidi kaugemale mõelda. Kui samamoodi edasi läheb, ei räägi tema suurena kindlasti eesti keelt mujal kui kodus. Sest multikultuurses Eestis on riigikeeli siis juba kaks ja lugematute siinsete muslemite ja mooramaameestega on rahvastevaheliseks suhtelmiskeeleks kindlasti mingi muu keel kui eesti keel. Tahaks teada kui pikas perspektiivis sa siis veel rõõmus oled.

Ma ei tea, kui madalale peab vajuma, et kõigis inimestes ja eriti omaenese rahvas ainult halba näha. Kas sinu meelest on tõesti nii, et kui on olemas pahad, siis häid ei eksisteerigi? Kas see on mingi rahvuslik alaväärsuskompleks? Mina küll kõiki eestlasi mõnede kaabakate pärast, ükskõik, kes need siis ka ei ole või mida teinud, maha ei kanna. Ausaid aatemehi on alati olnud, on praegu ja on ka tulevikus, sõltumata kultuuriruumist, ajalootajumisest jne. Ja see ei kehti mitte ainult Eesti kohta.

Aga kallikesi otsi endale parem Angelist, mitte siit. Mina olen õnnelikult abielus ja sedasorti tolerastia ei ole minu jaoks. :wink:
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Henn kirjutas: Ma ei tea, kui madalale peab vajuma, et kõigis inimestes ja eriti omaenese rahvas ainult halba näha. Kas sinu meelest on tõesti nii, et kui on olemas pahad, siis häid ei eksisteerigi? Kas see on mingi rahvuslik alaväärsuskompleks?
Sorry, et sekkun, aga huvi pärast küsin, et kui su jutus "omaenese rahvas" asendada "teiste rahvastega", kas siis mitte ei paista su mõttelennust samuti üks hiigelkompleks?
Гив Ми Мани
Henn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Suur hulk sõnu ja ka mulle sõnade suhu panemine ei tee sinu sõnumi sisu mitte kuidagi paremaks. Sinu kõige meeldejäävam tõestus oma väidetele ehk "mälestus vanast heast Eesti ajast" võib kõlada küll ilusasti, kuid kuulub siiski samasse kategooriasse kui "vana hea rootsi aeg". Seda enam, et sa justkui vaidled minuga nagu oleks ma Eesti majanduslikku arengut seadnud kuidagimoodi kahtluse alla. Ei ole, kuid sinu väide justkui ilma Pätsi autoritaarse korrata ei oleks see üldse võimalik olnud, tsiteerin: "Kas säärast arenguhüpet oleks suudetud luua teises õhkkonnas?" on täiesti absurdne.

Tundub, et sulle tekitab probleemi sulle teadaolevate faktide põhjal
adekvaatsete järelduste tegemine. Ja veendumus, et kõik, kes Pätsi suhtes kriitilised olid, valetasid.

Väide, justkui oleks tollaste riigitegelaste poliitiline käitumine kõnealustes küsimustes ja majandusprobleemide lahendamises olnud seotud demograafiliste protsesside ja sotsiaalsete juurtega ning et olles sama ühiskonna liikmed, oleksid Vabadussõjalased käitunud ise täpselt samuti ja teinud täpselt samu poliitilisi jne valikuid kui Päts/Laidoner, on lausa profaanlik jamps.
Kasutaja avatar
alo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alo »

corvus kirjutas:[---]poliitiliselt oldi saadud täiskasvanuks, kui nii tohib öelda ja hakkasid tekkima teatavad kirjutamata kokkulepped, kuidas ja mida poliitik öelda võib, selmet ka võõristus vapside retoorikasse, mis tundus [---] Peale seda tuli teha valik. Enamuse eestimaalaste arvates oli see valik vähemalt 1939.aastani suurepärane. Selmet mälestus "vanast heast Eesti ajast". [---] hakkas talle ja teistele otsustajatele selgeks saama, mis toimus päriselt (ettekanded, memod, kohalviibinute selgitused, luure jne). see aga võttis siis kordi enam aega kui tänapäeval. Selmet tekitab mus alati võõristust a la "tark mees taskus" kaasaegsete arvamused,[---]
Väga teemast välja ja ei tahaks tähenärija olla, kuid ebameeldiv on lugeda sellist eesti keelt. http://www.eki.ee/dict/qs2006/index.cgi?Q=selmet

Teemast on aga Krizz ja Henn juba mitu korda ära öelnud, mida ma ise oleks tahtnud öelda. Aga nad on samas selliseid asju ka öelnud, mida ma ise poleks tahtnud öelda. :)
Reigo
Liige
Kontakt:

Henn! Ootame siiani tõestust väitele, et Soome juhtkond luges end olevat mittesoojades suhetes "Pätsi režiimiga". Ning et Soome ajakirjandus ja avalik arvamus suhtusid üldiselt oluliselt paremini vapsidesse kui "Pätsi režiimi".

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 3&start=75

Aga ega sa ju oma sõnade eest vastutada vist ei suuda... Ja nii paljud, sealhulgas ka mina, lootsid, et vaat, siin on tegu tõelise aatemehega! :D Et Eestimaa, su mehemeel pole kadunud veel! :D:D Et Henn on mees, keda saab usaldada isegi siis, kui kedagi teist enam usaldada ei tohi! :D:D:D Kuid võta näpust... Teeme nii, Henn, et kui sa asja ära tõestad, siis ma luban, et annan hääle sinu ja Madissoni partei poolt. Aga muidu ma küll ei saa anda, sest usaldus puudub.
Reigo
Liige
Kontakt:

Tõestad ära, et P&L olid riigi reeturid nagu vapsid ideelised isamaalased, kellede all oleks me jõudnud kaugemale,
Asjasse on vaja uskuda! :wink: Millegi tõestamisega pole fanatid kunagi silma paistnud. "Fanaatiline usk füürerisse" - "fanaatiline usk vabadussõjalaste suurde üritusse".
Reigo
Liige
Kontakt:

Tore on, kui demokraatia oleks säilinud 1934, aga selle pärast, mis tegelikult juhtus, eriti nutta ja juukseid peast kiskuda pole kah mingit mõtet (eriti jätab külmaks vapsidele ärategemine - tegelased said kätte, mida ise välja kutsusid). Pealegi, pärast 1934 võeti ette mõned "projektid", mida demokraatia tingimustes poleks nii edukalt võib-olla ellu viia suudetud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline