Tallinna Kopli surnuaiakivid Russalka taga.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

ormsö kirjutas:Ka minu maailmavaate ning koduse kasvatuse järgi on surnuaed püha paik. Ja ka sellest tulenevalt ei meeldi mulle isiklikult ka see, et praegu on Kopli kalmistupargis endistel haudadel ka nt laste mänguväljak. Ei ole sobilik teiste haudadel tammumine.
täiesti mõistetav ja täiesti nõustun ent loodan, et iga kord kui vabaduse väljaku ja kaarli puiestee ristmiku all olevat surnuaeda ületad, langetad härdas austuses pea ja meenutad lahke sõnaga kadunukesi. ja kui veidi kiuslikuks minna, siis võibolla tundsid sama ka siis, kui 2a tagasi paarsada meetrit ülevalpool kopp maasse löödi...oli ju sealgi surnuaed ja vaevalt, et see paljukiidetud kodune kasvatus omade ja võõraste surnuaedade vahel vahet tegema õpetas...
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

OveT. kirjutas:Ehk saad aru, et ei kiida ma heaks surnuaia maatasa tegemist.
ilmselgelt just seda ta arvabki
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Nonoh mehed, kisma juba läbi kui mina kohale jõuan! Olen neliteist aastat praeguse riigi ajal kalmistutega tegelema pidanud ja ütleks kah paar sõna. Tegelikult on teema nii pikk, et kommenteerin mälu järgi paari kommentaarides olnud asja ja ei hakka kogu teemat laiali laotama - selleks läheks minimaalselt kolm A4 lehekülge trükiteksti.
Esimene ülereageering oli soov linnavalitsust teavitada, sellele järgnes Sataka liigselt provotseeriv vastus ja sealt edasi.
Nõukogude võimu eesmärgid (ammugi puudus vajadus) ei olnud kindlasti sellised, nagu Pariisi linnavõimudel, kes modernismiajastu laineharjal linna laienemisele ettejäänud kalmistud likvideeris ja lahkunute säilmed teisaldas. http://en.wikipedia.org/wiki/Catacombs_of_Paris Samuti ei olnud valitud viis ja vahendid võrreldavad. Mis puutub pühadusse, siis sellele libedale teele ma oma arutlusega ei läheks - sekulaarses ühiskonnas on kirikult sellele mõistele sisu andmine igamehe õigusega ära võetud igasuguste suleliste ja karvaste njuueidži napakate poolt ja ma enam ei proovigi diagnoosi panna. Koloriitsem näide Obinitsa kääbaste pealt puude lõikamise lubamisega alanud hüsteeria, mis oleks äärepealt lõppenud metsatulekahjuga, sest karvased hakkasid suvekuivas palumännikus tuhandeaastaste kääbaste peal pisikesi lahtiseid kalmuküünlaid põletama. Vaevalt nad samal ajal teadsid, kuhu nende vanavanavanaemad maetud on.
Mälestus ja mälu on sellised maisemad asjad, ja eks seda vankad hävitada püüdsidki. Laibad olid neile siiski mingis geneetilises alateadvuses vajalikud atribuudid uute "pühapaikade" loomiseks - ajalooliste kalmistue hävitamise kõrval hakati omi "õigeid" laipu poetama parkidesse ja haljasaladele - jälle uus ja pikk teema.
Tegelikult jätkub nõukogude võimu poolt alustatu meie kalmistutel jätkuvalt tänase päevani. Milleks kõndida kusagil haisvas Kadrioru rannas, minge Raadi surnuaiale sinna nurka, kus Sabbe hauaplats, ja näete mitmekümne meetri pikkust rusuvalli, mis sisaldab kümneid kui mitte sadu hauakive, mida seaduse järgi ei tohiks kaitsealusel kalmistul sel kombel teisaldada (tegelikult on tegu hävitamisega). Põhitegevus on organiseeritud kalmistut haldava linnavalitsuse poolt (kes on andnud meile unustamatud ministrid pea ja kultuuri alal), tulemus aga tõmbab magnetina kaasa arenenud kalmistusotsialismi nautivad kalmistukasutajad. Päästsime naisega sealt ühe tagasihoidliku valgest marmorist tahvli, mis oli olnud kusagil hauaplatsil mälestuseks noorelt Siberisse küüditatud ja surnud naisele. Esmalt inimene küüditati, suri, maeti võõrsile tähistamata hauda ja siis pead tema mälestuseks pandud pisikest kenotaafi vaatama prügihunnikus, mille on organiseerinud kalmistu omanik!
Ma enam ei taha sel teemal täna kirjutada! :twisted:
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

wudu kirjutas: Haudadelt lilli varastavaid vanamoore peletasime surnuaiast eemale, süütasime õhtuti kustunud küünlaid, mõnikord kui isu tuli siis rehitsesime võõraid haudu langenud lehtedest puhtaks.
Selge. Vahel tekitavad ka smailid kommunikatsiooniprobleemi.
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Satakas kirjutas:
OveT. kirjutas:Ehk saad aru, et ei kiida ma heaks surnuaia maatasa tegemist.
ilmselgelt just seda ta arvabki
Seda mis ma arvan, väljendasin ma väga selgelt. Ja täiendavat kasvatust oma kodusele kasvatusele ei vaja.

Püüan nüüd oma ärritust mõneks ajaks taltsutada.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

Estoloog kirjutas:täiendavat kasvatust oma kodusele kasvatusele ei vaja.
selles ma ei kahtlegi. arvan lihtsalt, et päris igat asja ei maksa liialt emotsioonidele ehitada ja heauskselt loodan, et su kodune kasvatus ka seda punkti ette nägi. üks tark mees ütles kord: kontrolli oma tundeid või tunded kontrollivad sind ja üks teine tark mees ütles omakorda, et oh oleks mul oskust muuta asju, mida ma muuta saan, jõudu leppida asjadega, mida ma muuta ei saa ning tarkust nende vahel vahet teha.
Estoloog kirjutas:Püüan nüüd oma ärritust mõneks ajaks taltsutada.
eks teeme seda siis mõlemalt poolt.
_________
Arnold kirjutas:sellele järgnes Sataka liigselt provotseeriv vastus
nõustun "süüdistusega". ses mõttes, et provotseeriv võis see tõesti tunduda aga madmani kodanikualgatus ärritas mind tõesti selle piirini, millest alates ma enam kõrvaltvaataja rolli ei talu. ärge saage valesti aru - kodanikualgatus ja julgus sellega pihta hakata on üks äärmiselt väärtuslik voorus aga ehkki vahel tõesti läheb nii nagu läheb, võiks enne igale poole kirjutama hakkamist ka veidikene mõtelda, kas seda tõesti vaja on ja enamgi veel - kas see äkki tiba totter ei juhtu olema.
Kasutaja avatar
ormsö
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ormsö »

Satakas kirjutas:täiesti mõistetav ja täiesti nõustun ent loodan, et iga kord kui vabaduse väljaku ja kaarli puiestee ristmiku all olevat surnuaeda ületad, langetad härdas austuses pea ja meenutad lahke sõnaga kadunukesi. ja kui veidi kiuslikuks minna, siis võibolla tundsid sama ka siis, kui 2a tagasi paarsada meetrit ülevalpool kopp maasse löödi...oli ju sealgi surnuaed ja vaevalt, et see paljukiidetud kodune kasvatus omade ja võõraste surnuaedade vahel vahet tegema õpetas...
Ärme nüüd üle pinguta ja lõpetame selle vaidluse ära. Rääkisin siin teisest asjast ja sellest mida isiklikult loost arvan ja jään endiselt ka selle juurde. Kopli kalmistu oli, on ja jääb minu jaoks surnuaiaks, mitte aga kohaks kuhu oleks kohane ehitada laste mänguväljakuid (või tantsuplatse nagu Nõuka ajal seal oli). Ja hauakivid ei kuulu nähtavale kohale kaldamüüritise sisse. Kõik.
Kasutaja avatar
ormsö
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ormsö »

Aga endiselt on minu järgnev küsimus päevakorral, kas keegi teab sellest midagi? Tsiteerin oma eelnevat kirjutatut, mille netiavarustest leidsin " 1951. aastal kalmistu sama hästi kui hävitati ning tänaseks on seal säilinud vaid kaks
hauasammast - USA presidendi Abraham Lincolni õepoja, langevarjuhüppel Tallinna lahe kohal hukkunud Charles Leroux
ja lauljanna Mara oma. ". Sealt aga neid hauasambaid ei leidnud. Huvitav kuhu need viidi?"
Kasutaja avatar
medal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

Natuke offtopic aga see väide, et Charles Leroux oli Lincolni õepoeg on kahtlane. Kunagi otsisin selle väite tõesust kontrollides pool internetti läbi. Ja ei midagi. Leidsin vaid mingid eesti netilehed ja ühe raamatu mis väitis, et Leroux oli Lincolni tütrepoeg.

Lincolni ainus õde Sarah abiellus Aaron Grigsbyga ja sai ühe tütre.

Ta ei saanud olla ka Lincolni tütrepoeg kuna tollel lihtsalt polnud tütreid.
tossom
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tossom »

Kadrioru poisina mäletan neid kaldakindlustise kive hästi. Sai seal ikka ringi konnatud ja jäid silma ( põhiliselt sai seal siis kolatud, kui Nõukogude armee kahuritest mere poole saluuti laskis ), endal oli juba väikese poisina imestust tublisti, et sellised kivid seal.... olgu siis, aga mitte nii, et nimed näha...
Arnold
Liige
Kontakt:

Aga endiselt on minu järgnev küsimus päevakorral, kas keegi teab sellest midagi? Tsiteerin oma eelnevat kirjutatut, mille netiavarustest leidsin " 1951. aastal kalmistu sama hästi kui hävitati ning tänaseks on seal säilinud vaid kaks
hauasammast - USA presidendi Abraham Lincolni õepoja, langevarjuhüppel Tallinna lahe kohal hukkunud Charles Leroux
ja lauljanna Mara oma. ". Sealt aga neid hauasambaid ei leidnud. Huvitav kuhu need viidi?"
Mina leidsin "netiavarustest", konkreetsemalt aga Tartu linna kodulehelt "informatsiooni", et Kuperjanovi hauamonument on tehtud graniidist ja betoonist (sic!) - see jama hakkas juba ühte veelilmumata raamatusse pressima, sest internet on "viimase instantsi tõde" :roll:
Viimati muutis Arnold, 28 Apr, 2009 16:56, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

mind on ammust ajast pannud kukalt kratsima, mis imenipi läbi kuperjanovi hauasammas t.ibla poolt raadile alles jäeti? oskab keegi kommenteerida?
Arnold
Liige
Kontakt:

mind on ammust ajast pannud kukalt kratsima, mis imenipi läbi kuperjanovi hauasammas t.ibla poolt raadile alles jäeti? oskab keegi kommenteerida?
Tegelikult lammutati Adamsoni Kalevipoeg mäletamist järgi kah "hirmus hilja". Hauaplatsi omanikuta kuulutamisel ja sellele järgnema pidanul seisis ees sugulaste vist päris meeleheitlik vastuseis, maeti ka nõukogude ajal sinna keegi suguvõsast. Mõningad detailid olid siiski kompleksilt eemaldatud.
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

mõned detailid kindlasti. kahjuks pole kuskil EW-aegse postamendi pilte näinud aga tollal seda näinud vanamehe jutu järgi olnud sel veel mingi "korrus" peal olnud.

mis aga puutub sugulaste vatasseisu, siis minu arvates pole see kuigi hea seletus. ma ei tea, et t.iblat oleks tollal mõne suguvõsa vastasseis eriti huvitanud. kõigest, mis vastu karva käis, aeti silma pilgutamata kogu masinavärgi võimsusega üle. ma arvan, et selle suguvõsa poole poleks nad viitsinud vaadatagi, kui oleks vaja olnud sinna tühi plats teha. seda enam, et kõik teadsid, et seal käiakse salaja vanu aegu meenutamas jmt.

aga selles vist vastus peitubki sest samamoodi teadsid kõik, et raadi sealne nurgas hiilis keskmisest rohkem fotokatega "looduspiltnikke" kes usinasti, eriti teatavatel kuupäevadel kõiki sealt möödunuid tsellofaanile jäädvustasid. nii, et ma vist hakkasin sinnapoole kalduma, et küllap see sammas meepotina kärbeste meelitamiseks püsti jäeti, mis muud.
Arnold
Liige
Kontakt:

Üks asi on Jossi aeg, teine Nikita jne. Kui kesklinnas olnud VS monument oli püsti kogu jossi aja, siis mida sellest surnuaial olnud mälestusmärgist? Ei käinud seal ju tollal veel keegi meelsust avaldamas - elada taheti!
Kui monumendilt oli bareljeef maha võetud, siis ei olnud seal mingit kirjalikku viidet Juliusele. Mis puutub vanamehesse, siis on/oli tal endal midagi ülemistel korrustel puudu või üle :lol:
Vaata Mati Straussi koostatud väljaandeid VS monumentidest - seal pilt veel ajast, kus kalmistu tagant algavad põllud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 4 külalist