edit: krt jõuti juba etteSlinky kirjutas:http://www.reporter.ee/2009/05/19/vosar ... lust-maad/

edit: krt jõuti juba etteSlinky kirjutas:http://www.reporter.ee/2009/05/19/vosar ... lust-maad/
Vaatan ja vaatan neid mullaseid esemeid,no ei ole veenev jutt,ei ole...Ma kommenteerisin ja vaidlustasin eelmistel lehekülgedel ikkagi väga konkreetset juhtumit, mitte ei asunud mingisse ringkaitsesse. Kuidas on võimalik taluda suust välja aetavat valet, et 2008. aastal on Arne Kivistik presenteerinud Harmi koolimajas kultuuriväärtusi kui need samad esemed on leitud juba aastaid tagasi arheoloogiliste välitööde käigus ning säiluvad TLÜ AI arheoloogiakogus?????
Liivlaste muististe tähistamise ja reklaamimisega on Lätis samuti pehmelt öeldes kehvad lood. Kui kunagi sai esimest korda külastatud Daugmalet - Väina-liivlaste tähtsaimat linnamäge/kauplemiskeskust, siis kulus mul päris hea mitu tundi, et muistis üldse üles leida. Asi polnud minu orienteerumisoskuses, vaid viitade puudumises ja kohalike elanike täielikus teadmatuses. Näiteks üks vanem lätlanna, kes elas linnamäest vast 1,5 km kaugusel, ei olnud selle olemasolust absoluutselt mitte midagi kuulnud. Ma tekitasin temas igatahes asja vastu parajalt suure huvi. Tegelikult on enamus liivlaste objekte Lätis "käest lastud". Ma isiklikult Läti valitsuse vandenõuteooriatesse niiväga siiski ei usu, kuna ka näiteks semgalite Mezotne linnamäe kohta kehtib sama, mis Daugmale puhul. Lisaks on viimane veel täiesti võsastunud. See, et Tervete mitmest linnamäest koosnev kompleks hooldatud ja korras on, on ühest küljest kohaliku entusiasti teene, peaasjalikult aga seotud seda ümbritseva rahvuspargiga. Mulle tundub, et Lätis on Muinsuskaitseamet panustanud kogu oma eksistentsi vältel eelkõige keskaegsete linnuste restaureerimisele ja nende promomisele...inariv kirjutas:Palun vabandust, kui see tobeda ja rumala vandenõuteooriana kõlab, kuid küsimus Arheoloogile:
Siit on läbi käinud teema Liivi rahva muististe karistamatust röövkaevamistest Lätimaal. Tekkis mõte, et kas sellised asjad mitte Läti Vabariigi enda mahitatud ei ole? Eesmärgiks sihilik ajalookonteksti segamine ja ka hävitamine. Ei ole küll tuttav sealse muistse ajalookäsitlusega ega tea Läti koolides õpetatavat Läti rahvuse tekkimise lugu, kuid on kuulda, et soome-ugri ajaloopärandit käsitletaks seal vägagi latgali-semgali meelses kontekstis. Ehk ei lähegi kaua aega, kui liivlaste-kurelaste meresõidu ja kalapüügiterminid osutuvad läti rahva iidse algkeele osaks.
Ajaloost on tuua ju Oskar Looritsa kottimine, liivi keele hobuse keeleks irvitamine, Vabadussõja ajaloovõltsingud.
Ma ei tea, kuidas on lood teistega, kuid mina hetkel seda jama kommenteerima küll ei hakka...Alguses oli tegelikult plaanis ja vägagi, kuid kahjuks ei suutnud üles leida üht kolme(?) aasta tagust ajaleheüllitist, mida lugedes kaotasin ma tollal sõna otseses mõttes enesevalitsuse.Frundsberg kirjutas:Milline oleks siis kommentaar Võsa Petsi saatses nähtule? Kas tegemist on hauarüüstajate või lihtsalt oma hobiga tegelevate inimestega?
http://web.zone.ee/vaklubi/Frundsberg kirjutas:Kas tegemist on hauarüüstajate või lihtsalt oma hobiga tegelevate inimestega?
Oleneb kes ja millises kontekstis sind näeb.Viimast üle Eestilist üleskutset lugenud mõtlemisvõimetu inimene peaks sind mustaks arheoloogiks ja hauarüüstajaks.Mis sa seal metsas ikka ringi kondad,ju otsid aardeid mida suure raha eest välismaale müüa.Või siis ehk sakslaste haudu,et sealt esemeid röövida.Ajaloohuviline inimene üldjuhul detektoriga ringi ei jaluta vaid ajab silmad punni ja paterdab mööda põlde kuni leiab viikingiaarde.Viikingiaarde leidmiseks on kõige sobivam aeg kohe peale lume sulamist.Mina isiklikult pean sind täiesti normaalseks inimeseks.Ausalt.Mis ma siis nüüd olen? Must arheoloog? Hauarüüstaja? Ajaloohuviline?
Aga tule korja minu lapi pealt militaar ära mul seal mündid all peidus hea pärast noppida.Frundsberg kirjutas:
Minu meelest on siin nagu 2 täiesti erinevat teemat segi keeratud - üks on militaararheoloogia, mille all mõeldakse tavaliselt meie pinnal eelmisel sajandil peetud sõdu ja teine teema on varasem periood. Ise pole küll teab mis aktiivne detektoriga ringi vehkija, aga siiani pole küll eriti midagi vanemat kui 100 aastat leidnud. Kui peaksin leidma, siis loomulikult teen kõne Arheoloogile, keda tunnen kui täiesti mõistlikku inimest juba eelmisest sajandist. Milleks siin niisama riidu kiskuda? Teemal juba 115 lehekülge ja jutt nagu ei tahaks iial enam lõppeda.
Kuidas on siis hetkel lood Sinu varasemate seisukohtadega lahingupaikades ringikolavate detektoristide osasWestland kirjutas:Oleneb kes ja millises kontekstis sind näeb.Viimast üle Eestilist üleskutset lugenud mõtlemisvõimetu inimene peaks sind mustaks arheoloogiks ja hauarüüstajaks.Mis sa seal metsas ikka ringi kondad,ju otsid aardeid mida suure raha eest välismaale müüa.Või siis ehk sakslaste haudu,et sealt esemeid röövida.Ajaloohuviline inimene üldjuhul detektoriga ringi ei jaluta vaid ajab silmad punni ja paterdab mööda põlde kuni leiab viikingiaarde.Viikingiaarde leidmiseks on kõige sobivam aeg kohe peale lume sulamist.Mina isiklikult pean sind täiesti normaalseks inimeseks.Ausalt.Mis ma siis nüüd olen? Must arheoloog? Hauarüüstaja? Ajaloohuviline?
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist