Q: Sõmerpalu väeosa ja baas

Väeosadest, nende ajaloost ja traditsioonidest. Nii Eestist kui välismaalt.
Eastsider
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Eastsider »

selline imelik küsimus (olen veel noor ja loll) et kas seal võib ka radioaktiivset kiirgust olla, kuna teatavasti hoiti seal tuumapeadega rakette?
Ise tegelikult seda ei usu, sest muidu arvatavasti kaitseliit seal oma õppusi ei korraldaks.

Säilimise koha pealt: iga aastaga läheb seal järjest hullemaks: ise käisin seal esimest korda kuskik 8 aastat tagasi ja siis oli seal palju rohkem vaadata kui nüüd.
Käinud olen ma seal kõvasti, kuskil 60-70 korda küll.
Janka
Liige

Postitus Postitas Janka »

Võin öelda ,et kõik mahajäänud baasid on eestlaste endi poolt ära lagastatud.
Esmakaagid olid "kodukaitsjad".
Kasutaja avatar
Marissa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marissa »

Eastsider kirjutas:selline imelik küsimus (olen veel noor ja loll) et kas seal võib ka radioaktiivset kiirgust olla, kuna teatavasti hoiti seal tuumapeadega rakette?
Sellest kiirgusest pole küll mitte kunagi kuulnud, isegi kõige metsikumates kuulujuttudest, mida baasist räägiti (baas ise asub kusagil 15 km kaugusel minu enda kodukohast).
Kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku. See kes kontrollib minevikku, kontrollib ka tulevikku.
Aspelund
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Aspelund »

Mulle on räägitud lugu noorest mehest, kes pärast Nursis jalutamist suhteliselt kiiresti radiatsioonitõppe suri. Tegu oli siis pärast punaväe lahkumist tehtud retkega.

Igatahes lollikindel oleks dosimeetrit kaasas tassida.

A.
alari
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

Ei usu seda hästi, sest ise olen Kupis oleku ajal üle kahekümne öö seal veetnud ja pole mingeid märke kiiritustõvest. Ma usun, et see on jälle mingi linnalegend, millel pole tegelikkusega mingit seost. Kuperjanovi üjp kui ka lahingukool teevad seal pidevalt õppusi ning ei ole kuulda olnud, et keegi oleks kiiritustõppe jäänud.
gryynwald
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas gryynwald »

kahjuks ei ole tegemist linnalegendiga nagu eelpool öeldud, sest tundsin ise neid kahte noormest, kes peale retke rakettibaasi vervähki ära surid. samuti ei usu, et see oli kokkusattumus. millesse nad täpselt surid ei oska kahjuks kommenteerida. kusikil varasemas foorumi teemas sai juba mainitud juhtumist kus baasi lähedal elav külamees kannatas samamoodi mädapaisete käes, mis kangesti sarnanesid paisetega, mille sai tuttav, kes valvas kuskil venemaal samasuguseid objekte.
Priidik
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Priidik »

Sänna kohta võiks niipalju rääkida, et elamus väga suur. Kunagi mõned aastad tagasi sai seal lastelaagriga ööbitud. Ma imestasin, et meid lasti isegi öösel ringi ringi jooksma ja keegi ei keelanud. Hommikul tehti ringkäik ka, kino ruum ikka väga hästi säilinud, samuti oli majades elekter sees. Viidi ka mingisse tuumavarjundisse, betoonist valatud, suured rauduksed ees.
Kuid sinna minek ilma loata on vist suhteliselt raske, seal pidid olema nende juttude järgi mingid raketid (jäänused ? ). Igatahes, too hoone oli suure maa-alaga kaetud okastraataiaga ning videovalvega.
Tänaseks on väga palju asju maha lammutatud.
Viimati muutis Priidik, 19 Aug, 2013 17:33, muudetud 2 korda kokku.
Martti
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martti »

Mis ajast Nursi valve all on? 2007 lammutati seal enamus maju maha, välja pandi sildid " Kaitseväe harjutusväljak" vms, aga et mingi valve seal on, seda kuulen küll esimest korda.
Vanasõiduki huviline
Minu sõidukid: Gaz 22; Moskvich 412 1969
Kotkarist
Uudistaja
Kontakt:

Nursi ja Sänna baas

Postitus Postitas Kotkarist »

Olen Nursi baasi alates 1993 aasta kevadest sõjalise väljaõppe läbiviimiseks kasutanud. Tänaseks päevaks pole baasist suurt midagi alles jäänud, paar maja linnalahingu õppeks ning mõned angaarid, mis seisavad kasutuna. hetkel kuulub Nursi Kaitseväe Logistikaksekusele ja kannab nimetust Nursipalu harjutusväli. Tulevikus peaks sinna tulema korralikud lasketiirud jm õppekohad, allesjäänud hooned angaarid purustamisse.
Nursi ei ole hetkel mehitatud valve all.
Sänna oli paar aastat tagasi linnalahingu läbiviimiseks päris hea.
Just lugesin Postimehest, et Sännas lammutati päris mitu ohtlikku hoonet (KM poolt).
See on tõsi, et Sännas oli mida vaadata, paar aastat tagasi sai enda noortele kolleegidele näidatud maa-alust sidesõlme jne. Loodan, et seda kokku ei lükatud.
Tunnen isiklikult üht vanaprouat, kes teenis Sännas 25 aastat telefonistina, selles maa-aluses sidesõlmes.
Arvan, et kui kohalike valvuritega (KL) rääkida, siis on võimalik allesjäänud hooneid vaadata
Discendo Vincemus
Priidik
Uudistaja
Kontakt:

Re: Nursi ja Sänna baas

Postitus Postitas Priidik »

Martti kirjutas:Mis ajast Nursi valve all on? 2007 lammutati seal enamus maju maha, välja pandi sildid " Kaitseväe harjutusväljak" vms, aga et mingi valve seal on, seda kuulen küll esimest korda.
Otsest valvet pole, kuid sildid mis keelavad tavaisikul sisenemist ning kui sind sealt ringi luusimast leitakse, palutakse lahkuda.
Kotkarist kirjutas: Arvan, et kui kohalike valvuritega (KL) rääkida, siis on võimalik allesjäänud hooneid vaadata
Kas kuidagi ei kannata ekskursiooni korraldada?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline