Vabadussõja Võidusammas.

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Tundmatu sõdur nr.2
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr.2 »

Soobel kirjutas:Ja õnneks on sammas lihtne ja konkreetne, mitte miski avangardijura, mille mõistmine eeldaks spetsiifilist ajukahjustust või vesipiipu või valget pulbrit.
Ülemäärane lihtsus ei ole õnn, vaid puudus, ja näitab autorite asjatundmatust. Ausamba rajamine vaid ühele elemendile on ehe rumalus.

Näiteks lätlaste Vabadussambas esineb Karutapja motiiv, samuti on seal koht kaluritele ja talupoegadele, õpetlastele, läti emale, Riia kaitsjatele jt. Kõige tipuks vabadust sümboliseeriv naisfiguur kandmas kolme kullatud tähte, mis tähistavad kolme ajaloolist piirkonda. Selle monumendi ees seistes ja sõrmega erinevatele detailidele viidates on võimalik jutustada kogu Läti ja lätlaste ajalugu - hämmastavalt suure üldistusjõuga kunstiteos.

Vabadussõja võidusammas on ebaõnnestunud juba puhtalt teostuse poolest. Ristini viiv sammas on liiga paks ja jätab jässaka, lühikese mulje, mitte ei rõhuta kõrgusesse püüdlemist. Rist on üleliia detailne ja rikub visuaalse puhtuse ja selguse. Eesti lugu ausambal ei kajastugi.

Avamise ülekande alguses oli intervjuu (vist autoriga?), kes võrdles oma tööd Eiffeli torniga. Ütles, et sedagi püstitamise ajal ei armastatud. Paraku on see demagoogia - Eiffeli torn oli ajast ees, Vabadussõja võidusammas ajast maas. Eiffeli torn kuulutas ette kõrgehitisi ja raudkonstruktsioone ning ei muutunud iseenesest "omaks", vaid seetõttu, et ajapikku hakkasid ümbruskonnas esile kerkima torni elemendid, mis ka torni enda vastuvõetavamaks muutsid. Võidusammas aga mõjub iganenult - selles puudub uudsus ja omapära ning üdini eestlaslik alge. Piisab südamiku kergest muutmisest, et sobiks sama hästi Riia, Vilniuse või Varssavi peaväljakule.

Võite nõustuda või mitte. Ümber veenda pole mõtet.
LeBon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LeBon »

Käisin avamisel ja olen absoluutselt rahul. Proportsioonide üle võib alati norida aga peaasi, et ei tehtud mingi abstraktne käkk.
Praegu tundub lausa kummastav, veel paari aasta eest meil Vabadussõja Võidusammast polnud, küll aga ilutses keset Tallinna kesklinna pronkssõdur...
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
Kasutaja avatar
Seersant Steiner
Liige
Kontakt:

väga kena üritus oli

Postitus Postitas Seersant Steiner »

mulle igatahes meeldis väga ja hea tunne oli tunda ennast eestlasena
Kasutaja avatar
Lohetapja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lohetapja »

Käisin just sammast lähemalt vaatamas. Päevavalges ei avalda erilist muljet. Teostus jääb ideele kõvasti alla. Hindeks paneks "käib küll", aga ma arvan, et sellise väärika sümboli puhul peaks olema ainumõeldav hinne "suurepärane".
Toetan põhimõtet: Käed eemale muinaspärandist!!!
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

krizz kirjutas:Kõigile uuspaganatele ja taarausulistele võib lohutuseks õelda, et terve Tallinn puid täis. Puud on aga taara- ja maausulistele pühad. Neid ei ole kellegil keelatud kummaradamas ja kallistamas käia.
Maausulistele ei ole mitte puud, kivid jmt üksikelemendid pühad, vaid loodus tervikuna.
A la, et iga elus- v eluta olend on osake ühisest suurest elusolendist nimega planeet maa.
Kõigil ja kõigel on oma mõte & eesmärk ning et ka kõige tühiseim olevus on võrdväärne kõige ülevamaga.

V.sammas näib aga öisel ajal üsnagi efektsena .... :o
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
man21
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas man21 »

Mulle isiklikult oleks rohkem meeldinud, kui samba osa oleks graniidist, aga rist klaasist on oki. Kuid on siililegi selge, et ei ole olemas sellist sammast või kuju, mis kõigi maitsele vastaks. Kõige tähtsam on, et ta on lõpuks olemas, et asi jõudis resultaadini, mitte ei piirdunud mokalaadaga nagu tavaliselt.
Head võidupüha ja meeldivat jaani!
Ela täiel rinnal ja kui kord kooled, siis ära kahetse elatud elu!
Tiger I
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tiger I »

Vabadussõja võidusammas on ebaõnnestunud juba puhtalt teostuse poolest. Ristini viiv sammas on liiga paks ja jätab jässaka, lühikese mulje, mitte ei rõhuta kõrgusesse püüdlemist. Rist on üleliia detailne ja rikub visuaalse puhtuse ja selguse. Eesti lugu ausambal ei kajastugi.
Eestlane ongi jässakas ja lühike ning kahe jalaga maa peal.

Nuriseda oleks võinud heli poole pealt, sest heli oli suunatud otse ette ja kõrvaltänaval seisvad inimesed ei kuulnud tihtipeale mitte midagi.
Selline mõte siis minu poolt.
Kasutaja avatar
setu
Liige
Kontakt:

sambaismist

Postitus Postitas setu »

kõrvalpõige sambast, e inimesed kes tutvusid sambaga. Ühe ääremärkusena olla öeldud et inimesi valdas kummastus. Paljud ei teadnud kuidas käituda. Käidi samba jalamil ja katsuti klaasist objekti. Algul näpu otstega, pärast haarati mõlema käega. Osa inimesi täitis joovastuse tunne. Suud-silmad naeru täis vastu treppide LED-valgusvihkude kuma kummastavaid siluette luues. Fotograafid ei teadnud mida pildistada - hakkasid umbropsu klõpsima, kes pärgadel asetajate nimesid, kes valguse-ja varju kompositsioone.

Paljud läksid tuttavatega, et kindlust saada ja näidata teistele kus miski viga küljes on. Kust enam ei saa lumelauaga sõita ja kuidas rohi paari päeva pärast kollaseks muutub.

etc.
otsin eestlasi, kes teenisid eskadrilli ülema major Toompuu all (sinised baretid) / (üksus Alfa); Taškendis, operatsioonid-patrullid: Pakistanis, Afganistanis, Vene-Hiina piiril; Vietnami operatsioon USA "guerrillas" vastu (1960ndad - 1970ndad).
Kasutaja avatar
gvardimatros
Liige
Kontakt:

Re: sambaismist

Postitus Postitas gvardimatros »

setu kirjutas:kõrvalpõige sambast, e inimesed kes tutvusid sambaga. Ühe ääremärkusena olla öeldud et inimesi valdas kummastus. Paljud ei teadnud kuidas käituda. Käidi samba jalamil ja katsuti klaasist objekti. Algul näpu otstega, pärast haarati mõlema käega. Osa inimesi täitis joovastuse tunne. Suud-silmad naeru täis vastu treppide LED-valgusvihkude kuma kummastavaid siluette luues. Fotograafid ei teadnud mida pildistada - hakkasid umbropsu klõpsima, kes pärgadel asetajate nimesid, kes valguse-ja varju kompositsioone.

Paljud läksid tuttavatega, et kindlust saada ja näidata teistele kus miski viga küljes on. Kust enam ei saa lumelauaga sõita ja kuidas rohi paari päeva pärast kollaseks muutub.

etc.
huvitav tähelepanek 8)
Baltiiski merejalaväe brigaad - huvitavalt raisatud aeg DMB 90
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Hehh, ja mulle jäi vastupidine mulje: et sammas on kiduravõitu ja rist seal otsas veidi suur ja domineeriv. Et võinuks võimsam sammas olla ja näiteks tipu poole ahenev kasvõi.
Aga see selleks. Alati võiks asi parem olla, aga see on vaid teoreetiline jutt. Teoretiseeritud on aastakümneid aga teoretiseerides sambad ei kerki. Oleme pea 20 aastat teoorias ideaalseid valitsusi, presidente ja linnavalitsusi valinud, aga pirisejaid on alati olnud. Nii ka sambakonkursil.
Aga mulle see sammas seal meeldib.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Mulle ka isiklikult meeldib näiteks Russalka sada korda rohkem, kui Võidusammas. Aga seda ainult visuaalselt. Lõppude-lõpuks on viimane siiski päris meie enda oma ja kannab oma veidi robustse samba otsas seda ainuõiget sümbolit. Hea suur kah, tekitab ainuüksi mõõtmetega aukartust (vastupidi näiteks Jüriöö pargi sammastikule, mis minu meelest lausa karjub häbist, et ta nõnda pisikesena ehitati).

Meie pere andis viie palli skaalal V-sambale hindeks tugeva 5.
Гив Ми Мани
Sporrenberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sporrenberg »

Äsja-käinuna ja sammast-kaenuna arvan: SUUREPÄRANE!
Ja seda päevavalguseski.
Eks mõnel augustiööl lähen kaen ka valgusemängu...

Ja hea nii idee, asetuse, mõõtkava kui kompositsiooni poolest.
Suurem, pikem, võimsam etc poleks sobinud siia kitsukesse linnaruumi. Suhteliselt tagasihoidlike mõõtmetega Vabaduse Väljak ei oleks seda võimaldanud, puht vaadeldavuselt.
Midagi al´a Wall Street - pea kuklas - oleks olnud ju jama.
Üld-kompositsioonilik lahendus, materjalide valik, bastioni müüride jätkamine- markeerimine... igati õnnestunud, võibolla veidi võiks iriseda väljaku graniitkattega, ja seda puht hoolduse koha pealt - toonilt tumedamat ja peenema pinnatöötlusega oleks kindlasti kergem hooldada, aga eks aeg annab arutust.
Veidi ei meeldinud graniitplaadistusele liimitud õhukesest roostevabast lõigatud temaatilised tekstid.
Materjal on igati ok, aga veidi "kolmemõõtmelisem" teostus oleks olnud soliidsem ja asjakohasem.
Sammas ise, klaasi valik, kooste - viimasepeal. Muidugi eks siingi annab aeg arutust. Kuidas püsib.

Niisiis kordan, üldmulje vägagi hea. Osavalt seotud keskaegse bastioniga, nagu kasvamas iidsest kaitseliinist, sajanditevanusel vundamendil, aga samas vaatamata oma suurusele ja särav-hiilgavale tähisele, nii linnaruumis kui meie ajaloos, habras ja õrn nii otseses kui ülekantud tähenduses. Nagu klaas ja ühe väikerahva vabadus. Minu lugupidamine loojatele!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kõigile virisejatele (ja muidu vastalistele) - sambal pole viga midagi.

Käisin avamisel (aga suurt s...gi ei näinud) ja käisin ka täna, vaatsin kogu ümbruse maastikurattal üle - hinne kõva neli!

Irisejad (ja muud piiderid) võiksid silmas pidada, et WS võidust ei läinud mitte üheksatkümmet aastatki, kui riik sai samba valmis (väike iroonia koht oli)!!

Minu enda kogemus / õppimine kogu selle samba loomisega kaasnevast pullist: boheemnohikud on väga aldid vasakpoolse kõntsa mõju alla langema, mis aga omakorda tähendab, et nende nn "kunstiautoriteetsesse arvamusse" tuleb ühel kainelt mõtleval riigikodanikul krd kahtlustavalt suhtuda - sest oma lõputu pidurdava mölaga on tublid kunstiinimesed võimelised väga lihtsalt p...se keerama selle, mida kogu rahvas on 90 aastat oodanud :lol: :lol: :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Tapper
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tapper »

Mina olen rahul.
Sammas ilus.
Ja juba südamele armas.
Kartsin kõige rohkem seda, et vahepeal taheti sinna risti südamikku eesti kontuuri panna? Õnneks seda ei tehtud.
Evolutsiooni kõrvalmõju, intelligentsus
Kasutaja avatar
gvardimatros
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gvardimatros »

ise olen sambaga rahul
alti saab ka kehvemini teha
kuid seekord eestimaalastel vedas
saime oma raha eest maximaalse tulemuse 8)
Baltiiski merejalaväe brigaad - huvitavalt raisatud aeg DMB 90
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline