Štutser

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Kontakt:

Štutser

Postitus Postitas Castellum »

Ühe Ajalooarhiivi Vene 1842. aasta plaani peal kirjeldatud relvakappi, kus on koht relvale 'štutser'. Ei saa ka saksakeelsest tekstist targemaks. Kuidas oleks seda relva kõige mõistlikum kutsuda?
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

Eks vast lihtsalt "stutser". Inglise keeles on "Stutzer rifle".
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Vintpüsside ratsaväelaste tarvis lühendatud mudeleid kutsuti 18.-19.saj-l štutseriteks. Et siis nagu (ratsa-)karabiini eelkäija 8)
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

Borja kirjutas:Vintpüsside ratsaväelaste tarvis lühendatud mudeleid kutsuti 18.-19.saj-l štutseriteks. Et siis nagu (ratsa-)karabiini eelkäija 8)
Stutserid olid Šveitsi armees jalaväe täpsuslaskurite relvaks.
Ratsaväelastele pole šnelleriga päästikut vaja. :wink:
Pilt
karlutt10
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas karlutt10 »

on se tonglukk? :?: :?: :?:
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

karlutt10 kirjutas:on se tonglukk? :?: :?: :?:
Seda küll. Tegu vanema mudeliga. Edasi tulid padruniga laetavad püssid. http://www.swissrifles.com/vetterli/index.html
Stutserile omane šnelleriga päästik oli ka neil.
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Kontakt:

Tundub, et räägime eri asjadest. Panen üles pildi relvakapist, mida on kujutatud Vene 1842. a joonisel:

http://nagi.ee/photos/Castellum/14080545/

Ülevalt teine rida. Allikas: EAA 79-2-410, leht 7. Siin paistab, et Borja räägib just sellest asjast.

Aga vaata ka: http://de.wikipedia.org/wiki/Stutzen_(Waffe)

Sealt saab ka venekeelsele tekstile minna, aga selgemaks ikka ei saa. Seega, jutt võib olla kokku kolmest eri relvast:
- jahirelv suurte ulukite tulistamiseks
- täpsuspüss (Šveitsi variant)
- lühike ratsaväerelv (Vene variant)?
karlutt10
Liige
Kontakt:

on se kaheraudne :?: :D
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

karlutt10 kirjutas:on se kaheraudne :?: :D
Vene keelt mõistad? http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1% ... 8%D0%B5%29
Eks ole ajaloolaste rida välja uurida, mispidi asjad kulgesid, kuid kõhutunde järgi võis olla näiteks nii, et mõni Vene (lisaülesannetega) "maadeavastaja" nägi Šveitsi aborigeenide käes huvitavat relva ja kandis sellest kodumaal ette. Kuna tal digifotokat polnud, :( , siis kirjeldas seda, nagu oskas. Vene asjapulkadele idee meeldis ja otsustati sarnaseid relvi valmistama hakata. Kuna aga täpne info puudus, siis relvameistrid improviseerisid lähteülesande raamides ja välja tuli tegelikult karabiin, mida siis kutsuti stutseriks. :scratch:
Nii, et mitte ainult heal lapsel pole mitu nime, vaid hea nimi võib olla ka mitmel lapsel. :lol: Et siis Šveitsis täpsuspüss vaenlase ohvitseride, suurtükiväelaste... hävitamiseks ja Venemaal ratsaväekarabiin. Pluss vintraudne jahirelv.
karlutt10
Liige
Kontakt:

ma käin neljandas klassis:ma ei õpi veel vene keelt :oops: 6ndas hakkame jub õppima:D
Kasutaja avatar
T-62
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas T-62 »

karlutt10 kirjutas:ma käin neljandas klassis:ma ei õpi veel vene keelt :oops: 6ndas hakkame jub õppima:D
Molodets paren :D
jackpuuk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

T-62 kirjutas:
karlutt10 kirjutas:ma käin neljandas klassis:ma ei õpi veel vene keelt :oops: 6ndas hakkame jub õppima:D
Molodets paren :D
Sellistest kasvavad kas suured väejuhid või suured kriminaalid, ma loodan et kasvab esimene :wink:. Küsi aga julgesti!
sitt päev, kellele kurdad
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

No paneme siis mõne lõigu tõlkega.

Шту́цер (от нем. Stutzen) — нарезное ружьё в XVI—XIX вв. В России в первой половине XIX века штуцерами были вооружены лучшие стрелки («штуцерные») и некоторые части.
Stutser - 16. - 19. sajandi vintrauaga püss. Venemaal olid 19. sajandi esimesel poolel stutseritega relvastatud parimad laskurid (stutseristid) ja mõned väeosad.
Siis vast ratsaväe üksused, nagu Borja pakkus.

Jahistutser on kuni neljaraudne "murtav" vintrelv jahiks suurtele ulukitele. Kolme- ja neljaraudsetel stutseritel on reeglina kaks rauda suurema kaliibriga ja vastavalt üks või kaks - väiksemaga.
Aafrika suurte ulukite laskmiseks valmistatud stutserid on eriti suure kaliibriga.

See siis lühikokkuvõte.
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Kontakt:

Selle '16. sajandi vintrelvaga' peaks ettevaatlikum olema. Ka minu postitatud pildi peal ei näe need vintrelvadena välja? Aga:

Первые образцы оружия с винтовой нарезкой ствола появились в начале XVI в., в России до XVIII в. такие ружья назывались винтовыми пищалями, затем винтовыми ружьями — штуцерами. В 1856 г. нарезное ружье получило официальное название -- винтовка.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Н&#1 ... ное_оружие
karlutt10
Liige
Kontakt:

ty!:):)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist