Vaatan, et siin foorumis on palju (sõja) ajaloo huvilisi, kuid suureks üllatuseks siinset otsingut kasutades, leian sõnale "lauamäng" vastuseks vaid üksikuid hõikeid algelistest laua-sõjamängudest (edaspidi sõjamängudest) (entry level wargames). Nendele postitustele osatakse aga vastata ainult lauslollust ja see on kurb. Seega palun siin teemas mitte teha juttu tavalistest ja lastele mõeldud lauamängudest: tsirkus, suusaretk, monopol jne.; abstraktsetest strateegiamängudest: male, Go ja isegi toidupoodides müüdavad Risk, Strateego, jt. hakkavad juba teemast mööda minema.
Tahaksingi siinsetele pühendunud ajaloohuvilistele tutvustada uut eluaegset hobi - sõjamängud. Arvan, et sõjamängud võiks olla põnev uus väljund kõigile ajaloosõpradele, mis käib kenasti käsikäes enamuse siinsete foorumikasutajate olemasolevate hobidega. Sõjamängud on ka hea põhjus panna (noori) inimesi ajaloo vastu rohkem huvi tundma, kel selline huvi varem on puudunud.
Kuna ma ise ei ole piisavalt pädev (ja ka liiga laisk), et kogu seda teemat ise oma sõnadega edasi anda, siis pakun lihtsalt välja viiteid, mis antud teema võrdlemisi hästi sisse juhatavad.
Esiteks pakun välja ühe entusiasti youtube'i videod:
(kehvast filmi produktsioonsit ärge laske end häirida)
Wargaming School - Lesson 1
Wargaming School - Lesson 2
Wargaming School - Lesson 3 (1/2)
Wargaming School - Lesson 3 (2/2)
Lisaks tutvustan lauamängude netiportaali boardgamegeek.com. See on põhjatu andmeallikas kõigi lauamängude (k.a. sõjamängude) kohta. Ärge kartke end sinna ära registreerida ja seal ringi kolada. Siin on link sealsest foorumist, kus sama teemat soovitakse algajatele tutvustada:
A newbies Guide
Siin teemas võiks siis edasi käia igasugused arutlused ja nõuanded kõikide sõjamängude kohta. Oleks tore, kui tekib selle hobiga kaasaminejaid ja sellest teemast teised sisukad teemad välja kasvaksid.
Suuremate soovunelmate sekka võiks käia: sõjamängude alamfoorum, Eesti sõjamängijate skeene + kokkutulekud, tuntud mängudele koostatud lahingutsenaariumid, mis simuleeriksid Eesti maa pinnal toimunud lahinguid, jne.
Tänud lugemast.
Sõjamängud (lauamängud)
vaatasin esimese videojupi ära.
soovides mitte kedagi solvata... aga tänapäeval on olemas arvutid, mis simuleerivad lahingusituatsioone palju mitmekülgsemalt kui täring ja papp. oles ise suhteliselt aktiivne mängija, julgen soovitada järgnevaid mängude seeriaid (kasutades videos kõlanud liigitusterminoloogiat):
Panzer General - operational
Close Combat - tactical
Hearts of iron - grand scale
ükskõik milline neist raiskab väga kenasti aega ja annab mitmeid erinevaid mängutulemusi. nii üksi kui mitmekesi mängides.
kui aga mängu mängitakse seltskonna mõttes ning püüdes olla innovatiivne (ehk siis antakse arvutile või playstationile puhkust), võib just mängida monopoli, kaarte, midaiganes. sellised mõtted siis siitpoolt.
P.S. viinavõtu kõrvale on minu arvates parim mäng doomino või "ussisõnad". ilma naljata
soovides mitte kedagi solvata... aga tänapäeval on olemas arvutid, mis simuleerivad lahingusituatsioone palju mitmekülgsemalt kui täring ja papp. oles ise suhteliselt aktiivne mängija, julgen soovitada järgnevaid mängude seeriaid (kasutades videos kõlanud liigitusterminoloogiat):
Panzer General - operational
Close Combat - tactical
Hearts of iron - grand scale
ükskõik milline neist raiskab väga kenasti aega ja annab mitmeid erinevaid mängutulemusi. nii üksi kui mitmekesi mängides.
kui aga mängu mängitakse seltskonna mõttes ning püüdes olla innovatiivne (ehk siis antakse arvutile või playstationile puhkust), võib just mängida monopoli, kaarte, midaiganes. sellised mõtted siis siitpoolt.
P.S. viinavõtu kõrvale on minu arvates parim mäng doomino või "ussisõnad". ilma naljata

https://www.facebook.com/panzerwerke
Bitte kommen sie in nach käsikaudu, aber vorsicht: esikus on dunkel ja tulistatakse !
Lisaksin veel ühe arvutimängu, millel on piisavalt sisu: Men of War.
Aga tõepoolest. Milleks lauamängud, kui on olemas arvutimängud, eks? Milleks mudeleid käsitsi meisterdada, kui seda saab arvutiga valmis modelleerida? Milleks raamatud, kui on olemas filmid? Milleks mängida tennist, kui on olemas Pong?
Eks vastuseid ole mitmeid ja enamjaolt on asi lihtsalt maitses. Sõjamängude puhul peaksin ma lauamängude eeliseks suuremat mängude valikut (temaatika, tsenaariumid, süsteem, jne.). Teiseks on vastasmängija mõju (player interaction) palju intensiivsem, sotsiaalsem ja lõbusam. Kui mingi reegel mängu juures ei meeldi, siis lauamängu puhul on seda lihtsam muuta.
Kummalisel kombel tehakse tänapäeval lauamänge ka vaid üksinda mängimiseks (solitaire wargames). Selles teemas arutatakse, miks nende asemel ei võiks arvutimänge eelistada: link.
Lauamängu mängimise kogemus on minu arvates hoopis sügavam arvutimängus kogetuga. Julgen seda soovitada.
Ise ma ennast mingiks spetsialistiks antud alal ei pea. Oman vaid paari light-medium tasemelist sõjamängu:
Combat Commander: Europe
Conflict of Heroes: Awakening the Bear! Russia 1941-1942
Aga tõepoolest. Milleks lauamängud, kui on olemas arvutimängud, eks? Milleks mudeleid käsitsi meisterdada, kui seda saab arvutiga valmis modelleerida? Milleks raamatud, kui on olemas filmid? Milleks mängida tennist, kui on olemas Pong?
Eks vastuseid ole mitmeid ja enamjaolt on asi lihtsalt maitses. Sõjamängude puhul peaksin ma lauamängude eeliseks suuremat mängude valikut (temaatika, tsenaariumid, süsteem, jne.). Teiseks on vastasmängija mõju (player interaction) palju intensiivsem, sotsiaalsem ja lõbusam. Kui mingi reegel mängu juures ei meeldi, siis lauamängu puhul on seda lihtsam muuta.
Kummalisel kombel tehakse tänapäeval lauamänge ka vaid üksinda mängimiseks (solitaire wargames). Selles teemas arutatakse, miks nende asemel ei võiks arvutimänge eelistada: link.
Lauamängu mängimise kogemus on minu arvates hoopis sügavam arvutimängus kogetuga. Julgen seda soovitada.
Ise ma ennast mingiks spetsialistiks antud alal ei pea. Oman vaid paari light-medium tasemelist sõjamängu:
Combat Commander: Europe
Conflict of Heroes: Awakening the Bear! Russia 1941-1942
Ise oman järgnevaid lauamänge:
AXIS & ALLIES grand scale
AXIS & ALLIES EUROPE grand scale
TIDE OF IRON tactical level
Ja samuti meeldib mulle mängida ka arvutimänge nagu näiteks Close Combat erinevad osad.
Kuid lauamängudel on ikka teine mekk sees kui arvutimängudel. Inimfaktor teisel pool muudab ikka palju ja teeb asja elavamaks. Muidugi saab ka mängida arvuti mänge LAN-is või ONLINE kuid see pole kah sama.
Sõjaliste lauamängude puhul on eesti tingimustes muidugi see, et ei ole väga palju klientuuri ja sellest tulenevalt ka ei leia korralikke sõjamänge eesti mängupoodide lettidelt väga palju. Tähelepanekuna veel, et näiteks WEPLAY poes on olemas MEMOIR' 44 ja TIDE OF IRON lisapaketid, aga põhimänge ei leidu. Ei tea kas tegu on omaniku teadmatusega?
Tehakse ka igasugu mängumaratone eestis, kuid jällegi korralike sõjamängude mängijaid seal ei leidu.
AXIS & ALLIES grand scale
AXIS & ALLIES EUROPE grand scale
TIDE OF IRON tactical level
Ja samuti meeldib mulle mängida ka arvutimänge nagu näiteks Close Combat erinevad osad.
Kuid lauamängudel on ikka teine mekk sees kui arvutimängudel. Inimfaktor teisel pool muudab ikka palju ja teeb asja elavamaks. Muidugi saab ka mängida arvuti mänge LAN-is või ONLINE kuid see pole kah sama.
Sõjaliste lauamängude puhul on eesti tingimustes muidugi see, et ei ole väga palju klientuuri ja sellest tulenevalt ka ei leia korralikke sõjamänge eesti mängupoodide lettidelt väga palju. Tähelepanekuna veel, et näiteks WEPLAY poes on olemas MEMOIR' 44 ja TIDE OF IRON lisapaketid, aga põhimänge ei leidu. Ei tea kas tegu on omaniku teadmatusega?
Tehakse ka igasugu mängumaratone eestis, kuid jällegi korralike sõjamängude mängijaid seal ei leidu.
Fortes fortuna adjuvat
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist