Uued käsirelvad EKV-le
Käsituleralvade hange...
Rääkides kevadel ühe EKV ohvitseriga, oli tema seisukoht see, et 5-6 aasta pärast on tulemas ka automaatide või siis üldise kergema relvastuse hange. Tema sõnul pidi see ka tegelikult EKV arengukavas sees olema.
Eks seda, kas see plaan paika peab, näitab aeg.
AK4-st rääkides pean mainima, et on küll raske ja pikk jne., kuid samas ei olnud "teravaga" ühtki tõrget. Kusjuures minu relv ei olnud sugugi pakendist võetud, vaid juba kõva vatti saanud. Kui paremat pole, sobib ka see. Hetkel kui EKV-l on võime panna konflikti puhul välja ca. 100 000 ühikut või enam tulirelva, siis pole just kõige õigem sinna raha toppida, sellel kui mõni võimekus täiesti puudub.
"Raske õppusel, kerge lahingus!" - kui ise olen AK4-ga ringi põrganud, siis vahel anti kätte ka Galil, nii AR,ARM ja siis oli tõesti parem tunne. Galili valang tundus siis kui õhupüssil.
7,62x51 mm salv 20 padruniga on kindlasti seotud nii kaalu kui mugava kasutamisega. Ei juhtu just tihti, et 7,62mm automaadiga valangut annad.
Proovi nüüd omale panna see 30 või 35 padruniga 7,62 mm salv taskusse, pole eriti kerge vast.
AK4-st rääkides pean mainima, et on küll raske ja pikk jne., kuid samas ei olnud "teravaga" ühtki tõrget. Kusjuures minu relv ei olnud sugugi pakendist võetud, vaid juba kõva vatti saanud. Kui paremat pole, sobib ka see. Hetkel kui EKV-l on võime panna konflikti puhul välja ca. 100 000 ühikut või enam tulirelva, siis pole just kõige õigem sinna raha toppida, sellel kui mõni võimekus täiesti puudub.
"Raske õppusel, kerge lahingus!" - kui ise olen AK4-ga ringi põrganud, siis vahel anti kätte ka Galil, nii AR,ARM ja siis oli tõesti parem tunne. Galili valang tundus siis kui õhupüssil.
7,62x51 mm salv 20 padruniga on kindlasti seotud nii kaalu kui mugava kasutamisega. Ei juhtu just tihti, et 7,62mm automaadiga valangut annad.
Proovi nüüd omale panna see 30 või 35 padruniga 7,62 mm salv taskusse, pole eriti kerge vast.

Re: Käsituleralvade hange...
Noh, siis tuleb silmad lahti hoida. Keegi peab ju ostetavaid relvi aasta või paar meie oludes kasutama/testima. Muidugi, juhul kui ostetakse see, mis paistab pildil läikiv ja seksikas siis pole sellist jama(testperioodi) vajaHeiniR kirjutas:Rääkides kevadel ühe EKV ohvitseriga, oli tema seisukoht see, et 5-6 aasta pärast on tulemas ka automaatide või siis üldise kergema relvastuse hange. Tema sõnul pidi see ka tegelikult EKV arengukavas sees olema.

AK4 laskeomaduste kohta(kui teda ikka vahel puhastatakse ka) ei saa midagi halba öelda, töötab kenasti. Samas on ta raske, pikk, kehv puhastada ja väikese salvega. Just see viimane on kõige häirivam, vähemalt minu jaoks.HeiniR kirjutas: AK4-st rääkides pean mainima, et on küll raske ja pikk jne., kuid samas ei olnud "teravaga" ühtki tõrget. Kusjuures minu relv ei olnud sugugi pakendist võetud, vaid juba kõva vatti saanud. Kui paremat pole, sobib ka see. Hetkel kui EKV-l on võime panna konflikti puhul välja ca. 100 000 ühikut või enam tulirelva, siis pole just kõige õigem sinna raha toppida, sellel kui mõni võimekus täiesti puudub.
No ma ei tea ... pole küll kaalunud aga 5,56 ja 7,62 30 -ne lasulise salve kaaluvahe nüüd väga suur ka pole.HeiniR kirjutas: 7,62x51 mm salv 20 padruniga on kindlasti seotud nii kaalu kui mugava kasutamisega. Ei juhtu just tihti, et 7,62mm automaadiga valangut annad.
To mutionu...
No aga oled ju hoidnud ühes käes 5,56 padrunit ja teises 7,62 mm, seal juba on vahe sees. Ei saaks küll öelda,et see vahe nii väike oleks...
Võimalikest uutest relvadest on aga vast vara rääkida, kuna see hange võtab veel kaua aega , kuid kui spekuleerida, siis G36 tundub jah hetkel üks tõenäolisimaid. Nagu öeldud, siis kasutavad seda mitmed meie naabrid, isegi soomlastel on need sõjaväe eriüksus(t)el olemas.
Ehk on selle aja peale ka hind juba veidi muutunud.
Samas võiks aga jalaväejaos 5,56 mm ja 7,62mm KP kõrval olla üks 7,62mm automaat (M14 või AK4, täpsuslaskuri või tulevõimsuse suurendamise jaoks).
Võimalikest uutest relvadest on aga vast vara rääkida, kuna see hange võtab veel kaua aega , kuid kui spekuleerida, siis G36 tundub jah hetkel üks tõenäolisimaid. Nagu öeldud, siis kasutavad seda mitmed meie naabrid, isegi soomlastel on need sõjaväe eriüksus(t)el olemas.
Ehk on selle aja peale ka hind juba veidi muutunud.
Samas võiks aga jalaväejaos 5,56 mm ja 7,62mm KP kõrval olla üks 7,62mm automaat (M14 või AK4, täpsuslaskuri või tulevõimsuse suurendamise jaoks).
Kaalu peaks neil olema 12,5 vs 25,5 grammi. Ehk siis 7,62 20tk kaalub 510 grammi ja 30 tk 765 grammi. Natuke annab salv ka juurde, ca 300 grammi oleks salv raskem. 6x300 on 1,8kg. Minu meelest pole palju, seda enam, et salved on kenasti salvetaskutes, mitte ei tilbenda kuskil lahtiselt.
Kuigi eks uus relv, kui ta kunagi peaks tulema, on vast 5,56.
Kuigi eks uus relv, kui ta kunagi peaks tulema, on vast 5,56.
12,5g ja 25,5 g tähendab ju ca. 2x (loe:kahekordset) vahet.
Jäi natuke ebaselgeks, mida antud juhul võrrelda tahtsid, kas 5,56mm või 7,62mm omavahel, kus vahe on ju ilmselgelt mitu kilo (ca.3kg) või soovisid võrrelda 7,62mm 20padruniga vs 30 padruniga salve? Sealgi on ju vähemalt ca. 1,5 kg juures.
Ringi põrgates tuleb ka see 1,5kg juba üsna suureks koormaks. Lihtne võrdlus: pane kogu mant omale rakmetesse ja katsu joosta ja teisel juhul võta kasvõi kateloki kompl. välja ja tulemus vähemalt minu arvates täiesti teine.
Jäi natuke ebaselgeks, mida antud juhul võrrelda tahtsid, kas 5,56mm või 7,62mm omavahel, kus vahe on ju ilmselgelt mitu kilo (ca.3kg) või soovisid võrrelda 7,62mm 20padruniga vs 30 padruniga salve? Sealgi on ju vähemalt ca. 1,5 kg juures.
Ringi põrgates tuleb ka see 1,5kg juba üsna suureks koormaks. Lihtne võrdlus: pane kogu mant omale rakmetesse ja katsu joosta ja teisel juhul võta kasvõi kateloki kompl. välja ja tulemus vähemalt minu arvates täiesti teine.

Ringi joostes on 1,5 kg raske jah, kuid asi oleks seda väärt. Moonakogus 1/3 võrra ju suurem.
Muide, peale sellist avaldust nagu hr. Laaneots tegi siin, http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=385957 , oleks maru hea uusi relvi küsida
.
Muide, peale sellist avaldust nagu hr. Laaneots tegi siin, http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=385957 , oleks maru hea uusi relvi küsida

Mind huvitab ikkagi, et vaatmata kergemale kaalule ja sellega kaasnevale mugavusele, siis kuidas tahetakse 5.56mm kaliibriga võidelda, kui vastasel on kaasaegsed soomusvestid ja kiivrid.
Sealjuures 7.62 mm soomusläbistavaga on võimalik enamikule vene kergetehnikale nagu BTR 80, BMP 2 jne auk sisse teha.
Vaadates pilte Gruusia sõjast, siis enamikel vene sõjaväelastel oli korralik kaitsevarustus olemas.
Seega ma arvan, et me võiks jääda endiselt 7.62mm juurde. HK417 on 7.62 mm kasutav asi ja võiks olla meie järgmine automaat.
Sealjuures 7.62 mm soomusläbistavaga on võimalik enamikule vene kergetehnikale nagu BTR 80, BMP 2 jne auk sisse teha.
Vaadates pilte Gruusia sõjast, siis enamikel vene sõjaväelastel oli korralik kaitsevarustus olemas.
Seega ma arvan, et me võiks jääda endiselt 7.62mm juurde. HK417 on 7.62 mm kasutav asi ja võiks olla meie järgmine automaat.
Kaliibri juures ei ole küsimus mitte ainult tehnilistes parameetrites. Üks põhjusi, miks just 5,56, või üldse kergema kaliibri, peale mindi, oli see et kergemaga on lihtsam laskma õpetada, kuna relv on kergemini kontrollitavam. Et 7,62 kaliibriga relvadest hästi laskma õppimine on raskem ja aeganõudvam. Ja ma ei mõtle ainult tiirus 100m lamades laskeasendist täpitoksimist, nagu KLis kipub tihti olema. Profid kipuvad eelistama 7,62 just eelpool toodud eeliste tõttu.
Ka mina, mitte et end profiks nimetaks, eelistaksin 7,62 cal SCAR-H või HK417 (aga 20 tollise rauaga), normaalse sihikuga annavad kumbki ka hea poolauto täpsuspüssi kätte. Aga siis tahaks ka summutit, eriti linnatingimuste jaoks.
Ka mina, mitte et end profiks nimetaks, eelistaksin 7,62 cal SCAR-H või HK417 (aga 20 tollise rauaga), normaalse sihikuga annavad kumbki ka hea poolauto täpsuspüssi kätte. Aga siis tahaks ka summutit, eriti linnatingimuste jaoks.
Re: To mutionu...
Lätlastel on palgaarmee, ka Leedus minnakse elukutseliste peale üle. Soomlaste kohta ei ole kursis, aga nagu sa ise väidad on ka seal need olemas ainult mõnel kõvema väljaõppega üksusel.HeiniR kirjutas: Võimalikest uutest relvadest on aga vast vara rääkida, kuna see hange võtab veel kaua aega , kuid kui spekuleerida, siis G36 tundub jah hetkel üks tõenäolisimaid. Nagu öeldud, siis kasutavad seda mitmed meie naabrid, isegi soomlastel on need sõjaväe eriüksus(t)el olemas.
EKV rahakott seda küll välja ei kannataks, et igale ajateenijale G36 kätte visataks.
Re: To mutionu...
Ajateenijale ehk kannatakski (pole ju meie rahuaegne kaitsevägi kuute tuhandet meestki) aga reservistile enam mitte. Mis mõtet on ajateenijale anda õppimiseks seksikat moodsat kuulipritsi, kui ta pärast reservi arvamist esimesel reservõppekogunemisel uuele (üsna vanale) relvale ümber tuleb õpetada.Juhan K kirjutas: EKV rahakott seda küll välja ei kannataks, et igale ajateenijale G36 kätte visataks.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kui tahta siis ikka kannataks vast. Hind on ca 1000$, see on netist leitud nö letihind, AK4 moderniseerimine oli mu meelest sama hinnaga või isegi kallim. Vaesel ja ustaval liitlasel aga õnnestuks vast alla kaubelda.Juhan K kirjutas: EKV rahakott seda küll välja ei kannataks, et igale ajateenijale G36 kätte visataks.
Samas peaks M4 ka saada olema meie suurima liitlase käest.
SA struktuur G36-ga varustada, see tähendaks vähemasti 30 000 relva tellimist. Lisaks väljaõppe relvad, mis igapäevaselt ajateenija käeulatuses tema und valvavad.
30 000 x 1000$ (kui see tõesti on see hind, millega oleks neid relvi saada) = 30 000 000$ => 30 000 000 x ~12.5 = 375 000 000 EEK
Kokku tuleb päris kenake summa, kaheldav, et paari aasta jooksul selle nö. turuhinnaga sellises mastaabis hanget planeeritult ette võetakse.
Ehk siis, kui nt. Saksamaa ladude avarused avanevad või USA ka siinpool Vahemerd heategevusega otsustab tegelema hakata, on sellises koguses uute käsitulirelvade hange tõenäoline.
30 000 x 1000$ (kui see tõesti on see hind, millega oleks neid relvi saada) = 30 000 000$ => 30 000 000 x ~12.5 = 375 000 000 EEK
Kokku tuleb päris kenake summa, kaheldav, et paari aasta jooksul selle nö. turuhinnaga sellises mastaabis hanget planeeritult ette võetakse.
Ehk siis, kui nt. Saksamaa ladude avarused avanevad või USA ka siinpool Vahemerd heategevusega otsustab tegelema hakata, on sellises koguses uute käsitulirelvade hange tõenäoline.
Ma, tõttöelda, ei peagi silmas täies mahus ostmist. Ma pole näiteks eriti kuulnud, et keegi Kaitseministeeriumist või EKV -st oleks käinud Saksamaal või USA -s kätt väristamas ja midagi palumas. Eestile on ju pakutud tunduvalt rohkem kui me oleme soovinud vastu võtta.
Isiklikult arvan, et eeskujulik NATO liige olemine võiks olla üheks kaalukausiks, mis kallutaks sellise käeväristamise meie kasuks.
Kui muidugi keegi kunagi seda teha suvatseb/julgeb.
Isiklikult arvan, et eeskujulik NATO liige olemine võiks olla üheks kaalukausiks, mis kallutaks sellise käeväristamise meie kasuks.
Kui muidugi keegi kunagi seda teha suvatseb/julgeb.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist