Tšetšeenia sõda

Korea, Vietnam, Lähis-Ida, Afganistan. Kõik konfliktid. Kui seal on olnud eestlasi, siis seda enam.
Vasta
Kasutaja avatar
wudu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wudu »

See kui miski meie läänelike võltsvagade väärtustega kokku ei lähe, ei tähenda, et käitutakse valesti ja et see on ebainimlik.
Meie läänes ei ole inimlikuse etaloniks ja kui keegi arvab nii siis teda on lihtsalt Mania Grandiosa tabanud.

Samal ajal oleme kõik kuulnud jutte vaprast Soome sissist, kes soome puss hambus käis venelaste kõrisid läbi lõikamas. Ja oleme aplodeerinud neile.

II maailmasõjas jaapanlased käitusid oma vangidega jõhkralt ja seda peeti ebainimlikus, kuid samas see oli jaapanlastel lihtsalt ajalooliselt välja kujunenud, et kes langeb vangi ei ole enam inimene.
Ning kui jaapanlasel oli siis valida, kas langeb vangi või tapab ennast, siis reeglina valiti enesetapp ja kah läänelike väärtustega jänkidele tundus see suitsiidi orgia ebainimlik, kuid jällegi, see oli jaapanlastel ajaloolisel välja kujunenud suhtumine vangidesse ja vangilangemisse.

Ka meie esivanemad lõikasid vangil südame välja ja sõid ära. Kah tänapäeva mõistes mitte eriti inimlik tegevus. Kuid kui ma mingil moel satuks sellesse aega ja sinna, kus seda tehti, siis ma ei hakkaks neile moraali lugema, et see on ebainimlik vaid ma võtaks sellest kõigest osa.

Inimlikuse suhtelisusest väike ümberjutustus Thor Heyerdahl`i raamatust "Fatu-Hiva"
Seal nimelt ei suutnud vana polüneeslane mitte kuidagi uskuda Thor`i juttu, et Euroopas maetakse lahingus langenud lihtsalt maha. Selline teguviis oli vana polüneeslase jaoks lihtsalt barbaarne. Sest tema jaoks oli normaalne, langenud vaenlane lihtsalt ära süüa. Ta veel uuris Thor`i käest, et kas laibad maetakse selle pärast maha, et need veidi maa sees laagerduksid ... Sest selline liha raiskamine, tundus temale nii uskumatu.

Muidugi, on see pilt, kui inimesel kõri läbi lõigatakse ka minu jaoks rõve. Kuid mina küll ei ole see, kes hakkaks teisi sundima, et teised teeks nii nagu minu jaoks oleks õige. See oleks minu jaoks lihtsalt egoistlik, kui ma seda tegema hakkaks.
kana tagumik
Liige

Postitus Postitas kana tagumik »

wudu, sa lased ikka korralikult mööda. ja paned oma õigustusmaterjalis mitu täiesti asjasse puutumatut näidet kokku.

soome mees võis ju noaga venkusi taga ajada kuid vange ja langenuid retsida ei reeglina üritanud.

kui fatu -hiva vanamees sõi laiba ära, siis ei mõelnd ta sellega midagi halba, praktiline lähenemine.

NOOD seal videos tegelevad sulaselge retsimise ja mõnitamisega, kusjuures "peategelased" on oma tegevusest vägagi hästi teadlikud: kaameragi üles pandud.

kusjuures "vanaaja" "retsimiste" juures oli asja sooritajatele ja võib olla ka vangi langenutele olemas täiesti neile endile arusaadav põhjus, miks tehti seda, mida tehti ( vaenlase jõu omandamine, vms) siis antud loos käib retsimine aind retsimise enda pärast.
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

Minu meelest ei lase wudu väga mööda. Laias laastus on sealne ühiskondlik kultuur meie mõistes mõnisada aastat arengust maas. Millalgi loeti teibasse ajamist, silmade väljatorkamist jms üsna normaalseks tegevuseks. Erinevad Aafrika suguharud on ju hea näide, see, et kui neile antakse videokaamera ja AK47, ei too neid hoobilt 20. -dasse sajandisse vaid võimaldab vastast tulemuslikumalt maha tappa.
Ehk siis, see, mis siinkandis on vastuvõetamatu ja jube, võib kuskil mujal olla täiesti normaalne tegevus.
Ma ei püüa kedagi siinkohal õigustada, lihtsalt inimene iseenesest ei ole sündinud kõrilõikaja(kui tal just pole erinevaid ajuhaigusi kallal). Inimese vormib ikkagi eluolu, milles ta elab.
Kasutaja avatar
wudu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wudu »

corvus kirjutas:Huvitav wudu kuhu see "ajalooline järjepidevus" jaapanlastel 1904.aastal kadus? Selle asemel, et pseudo müüte levitada, võiks hoopis mõelda-analüüsida, mis juhtus, et pea kahekümne aastaga jaapanlased oma käitumises korraga nii väärastusid...kolmekümnendateks nimelt.
Kas see, mis juhuts Saipani lahingute ajal, kui umbes 5000 Jaapani sõdurit ja umbes 10 000 jaapani tsiviilisikut korraldasid seal korraliku "bushido õuduse" ehk siis korraldasid massilise suitsiidi orgia on mingi pseodo müüt?
Miks nad seda tegid? Sest samurai traditsiooni järgi (ja selle võttis ühiskond peale Meiji pööret, praktiliselt tervenisti üle) on vangi langemine väga häbiväärne. Ja nii nagu nad suhtusid endasse, nii nad suhtusid ka teistesse.
Pluss veel räige natsionalism, kuid ka selle võttis Jaapani ühiskond üle samuraide klassilt. Kui enne Meiji pööret olid samuraid kõrgem ja ülejäänud ühiskonna kihid olid lihtsalt rämps, keda võis lihtsalt tappa kas või selle pärasdt, et mingi madalama klassi esindaja tegi midagi ootamatut, siis peale Meiji pööret tasapisi laienes sama staatus nagu oli samuraidel, kogu Jaapani rahvale ja ülejäänud rahvad olid lihtsalt kõnts.

Antud juhtumi puhul pole siiski nö antropoloogiline ja distantseeruv positsioon millegiga õigustatud. Keskkonna tõekspidamised, kus sadismiga tegutsevad tegelased ülesse on kasvanud, on selgelt juba viimased tuhatkond aastat säärast tegevust tauninud. Ja pole oluline, et "sellel ajal" või "selle poolt" keegi miskit analoogselt piirkonnas või selle naabruses korraldas
Millegi pärast olen kindel, et isegi sellel ajal kui näiteks Lermontov Kaukaasias oli, siis nii mõnegi vene sõduri kõri lõigati täpselt sama moodi läbi, nagu neis videodes. No muidugi, sellel ajal ei olnud kaameraid, kuid kui oleks olnud, siis ma millegi pärast olen kindel, et imaam Šamil oleks aktsepteerinud seda, et Vene sõduri kõri läbi lõikamist oleks filmitud ja ka üldsusele näidatud.
Kasutaja avatar
wudu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wudu »

kana tagumik kirjutas:kusjuures "vanaaja" "retsimiste" juures oli asja sooritajatele ja võib olla ka vangi langenutele olemas täiesti neile endile arusaadav põhjus, miks tehti seda, mida tehti ( vaenlase jõu omandamine, vms) siis antud loos käib retsimine aind retsimise enda pärast.
Aga kas sa ei arva, et antud juhul käib lihtsalt Vene sõduritele (kes seda vidot võiksid näha) visuaalselt selgeks tegemine, et mis neid võib ees oodata, kui nad oma nina Kaukaasiasse topivad?
ants431
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ants431 »

wudu kirjutas:
kana tagumik kirjutas:kusjuures "vanaaja" "retsimiste" juures oli asja sooritajatele ja võib olla ka vangi langenutele olemas täiesti neile endile arusaadav põhjus, miks tehti seda, mida tehti ( vaenlase jõu omandamine, vms) siis antud loos käib retsimine aind retsimise enda pärast.
Aga kas sa ei arva, et antud juhul käib lihtsalt Vene sõduritele (kes seda vidot võiksid näha) visuaalselt selgeks tegemine, et mis neid võib ees oodata, kui nad oma nina Kaukaasiasse topivad?
Huvitav, kuidas käiks tsetseenide käsi siis kui nad vangilangenutelt lihtsalt relvad ära võtaks ja tagasi vabadusse kupataks. Kas järgmine kord vene noor poiss viitsib tsetseenidega elu eest võidelda vaid eelistab ennast võimaluse korral hoopis vangi anda? Meenutame Hitleri suurt sõjanduslikku viga kui ta vene vangid surnuks näljutas. :D
a.l.
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas a.l. »

aga ärme unusta ka venelaste tegusid tsetseenias, sellest on muidugi Politkovskaja pikalt ja laialt pajatanud. samas ei tea ka seda miks need jihadi vennad seal nii kurjad olid, vbolla oli neil ennem just pered minema pommitatud ?? ei tea ju.
a.l.
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas a.l. »

vahelduseks üks ilus lauluke ka teemasse http://www.youtube.com/watch?v=wyf-gL5OW1k
USP
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas USP »

Ehk oskab keegi valgust heita 1999 Dagestani avantüürile millega provotseeriti Venemaad Tšetšeenias uut sõda alustama? Tegemist oli ju kurioosumiga, kus Bassaev & Sõbrad faktiliselt kätte võidetud riigi ära hävitasid...

Juhul, kui tegemist polnud FSB hea organiseerimistööga, on tšetšeenide
Dagestani-aktsioon ajaloo eredamaid näiteid halvast poliitilisest (ja sõjalisest) tajust.
a.l.
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas a.l. »

minu arust algas teine tsetseenia sõda Vladimir I valitsemisega.
kana tagumik
Liige

Karismaatiline liider oli ka hukka saanud.
palju see dudajevi sõna riigis ka maksis?

kui ei kuuland, mis mees rääkis, ei juhtunud ka midagi hullu...

oli nii, eks ole?
kana tagumik
Liige

corvus, a mis motiveeris neid ee...iseseisvuvaid paramilitaarseid üksussi??? lihtsalt sõdimine sõdimise enda pärast? ikkagi etem kui tööd teha?? võimalus sogases vees ajada musti ja veel mustemaid ärisid( mida sõda pakkus piisavalt)?

kui nood dudajevit enam ei kuulanud, siis, palju neid "isamaa nimel võitlus" enam kottis...

ma miskipärast ei tahaks uskuda, et tšetšeenid võib jagad umbes nii et kõigepealt kaugelenägev ja suuremalt mõtlev dudajev, seejärel tükk tühja maad ja siis anonüümne mass stenka razin'eid...
kana tagumik
Liige

kas Kadõrov seeniori õhkulaskmise peamine motiiv polnudki mitte tema vastuseis vahhabismi laienemisele?

( et ta moskvaga viimases hädas koostööle läks, ei pruugigi olla peamine "patt" - kadõrov juunior on moskva mees niiöelda aga samas innukas vahhabiit ju )
Nats
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Nats »

Väike kunstiline film vaatamiseks sel teemal - Grozny 1995

http://www.youtube.com/watch?v=Wfa38Kbna4I
Haagissuvilate müük ja rent.
www.haagissuvilad.ee
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Dudajaevi mittekuulamine tulenes suuresti sellest, et ta pärines väikesest ja seega vähemõjukast suguvõsast (teip-ist). Temale allumine põhines isiklikul autoriteedil, mis on sealkandis harvaesinev. Ikka on nii, et suurem klann, suurem võim. Millega teised klannid ei arvesta, kui neid just jõuga ei sunnita. Sellest see isetegevus ka Dudajevi ajal, ükski autoriteet ei ole kunagi täielik.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist