The Israeli Soldier-Profile of an Army

Raamatud, ajakirjad, muud trükis ilmunud materjalid. Filmid. Webilehed. Muud kohad kust infot ammutada...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

The Israeli Soldier-Profile of an Army

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kriso.ee-st õnnestus peale kahekuulist ootamist saada kasutatud raamat.

Faktoloogia ja lahingute kirjeldamise asemel keskendub raamat IDF eksisteerimise ja võitude sotsiaalsetele/psühholoogilistele aspektidele. Kuigi tegu pole kõige uuema raamatuga. Ja tegemist on natuke raskesti loetava raamatuga, kuna autor armastab iga asja ümber paarkümmend lehekülge jahuda.

Peaks kuuluma Kõrgema Sõjakooli kohustusliku kirjanduse hulka.

Kui tõmmata asi paari lausega kokku, siis pika jutu võiks resümeerida nii, et IDF võitude põhjused on "kõrvade vahel" või "kõrvade vahest" tulenevad. USA rahaline abi või parem sõjatehnika on seal võitude põhjuses teisejärguline.

Ehk kui EKV tahab olla armee, mis 3:1 jõuvahekorras ei pea Luhamaa- Tallinn viivituslahingut, vaid purustab agressori paari päevaga piiri lähedal, siis tuleb alustada "kõrvade vahelt". Vene armeel ja vene sõduril on täpselt samad probleemid, mis olid araablaste peksa saamise põhjusteks. Nüüd tuleb vaid omandada tugevused, et olla valmis võitudeks 8)
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Qtec »

Mis selle pealkiri on ning kes on autor?
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

Saksakeelsena siis:

"Der israelische Soldat - Profil einer Armee", Samuel Rolbant
(välja antud - 1. Jaanuar 1970)

P.S.

VÄGA hea raamat!!! :wink:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krizz »

Iisraeli armeelt oleks eestlastel väga palju õppida. Oleme me ju enam-vähem sarnases positsioonis ülekaaluka vaenlase vastu. Iisrael on praktikas tõestanud oma riigikaitse suutlikust sõdades Araabia maadega. Kusjuures neist esimestes polnud juutidel isegi mingit tehnilist ülekaalu. Kuid seegi on suhteline. Hea tehnikaga ülekaaluka vaenlase vastu ei saa. Ja ega tehnikagi ise sõdi, ikka inimesed. Just teadmine, et seistakse vaenlase vastu, kes armu ei heida, ja et teist isamaad meil ei ole - see panebki rahva enda eest seisma, ka ülekaaluka vaenlase vastu.

Panen siia ühe Eestist pärit neiu muljed Iisraeli armeest (allikas: iisrael.ee)
Üksik sõdur

2009 Margarita Vul

Iisraeli Kaitseväes (IDF) on grupp ajateenijaid, keda kutsutakse „üksikud sõdurid”. See tähendab, et nendel sõduritel ei ole vanemaid Iisraelis ja nad vajavad erilist hoolitsust sõjaväe poolt. Enamus neist on äsja Iisraeli saabunud.
Olin üks nendest äsja saabunutest. Lahkusin Eestist, kui olin alla 16 aastane, et lõpetada keskkool Iisraelis. Kolm aastat hiljem otsustasin sinna jääda, et teenida riiki, mis oli andnud mulle suurepärase hariduse ja taustsüsteemi oma isiku arendamiseks.
Enamus tüdruk-sõdureid teevad oma armeeteenistuse läbi rahulikes tingimustes, baasides Iisraeli territooriumil. Vaatamata soolisele võrdsusele mõistame, et oleme erinevad ja selle tõttu pakume erinevaid väärtusi ühiskonnale.
Armee vajab mõnikord „naiselikku puudutust” ülesande täitmisel, kuna naised on kannatlikumad ja nendel on lisaks ka kuues meel. Läksin lahingväeosasse teenima, kuna see oli kõige sobivamaks minu tervise, sotsiaalse positsiooni ja tahte seisukohast, kuna pean õigeks alati anda endast oma parimat. Sain meeste vormiriietuse, rasked saapad ja M-16 relva. Pidin seda kandma kogu aeg endaga kaasas, vaatamata sellele, kus ma viibisin ja mida tegin. Relv oli mul enese kaitseks, mitte kellegi tapmiseks. Olin keskkonnas, mis esindas rohkemat, kui ainult armeed. See esindas positsiooni, suhtumist, hoolitsust ja tähele¬panu minu suhtes. See oli mulle esimeseks sammuks, et ma ei tunneks üksindust.
Saatsin oma emale Eestis mõned faxid, millele palusin ta allkirja. Ta ei osanud heebrea keelt lugeda, selle tõttu ei saanud ta ka aru, millele ma palusin tal alla kirjutada. Ma ei tahtnud, et ta minu pärast muretseks. Ta ei ole iisraellane, mistõttu ei oleks ta ka aru saanud, miks oli vaja minna ohtlikele aladele. Minust sai topelt „tegija”: üksik sõdur ja üksik lähivõitluse sõdur. Olles ilma rahata ja mitte keegi, sain staatuse, mis andis mulle ülima respekti inimeste silmis. Veel enamgi, naisena sõjaväes sain riigi jaoks veelgi väärtuslikumaks.
Sõjaväe noorteaeg kestis üle kahe kuu. See oli minu jaoks kõige raskemaks, kuid ka parimaks ajaks armees. Õppisin seal alati püüdma olla parim, ilma üritamata end teistega võrrelda. Seda nimetatakse enesedistsipliiniks, mis on mulle praegugi veel kõige olulisemaks asjaks elus. Teiseks sammuks üksinduse ületamisel oli pidev enesekontroll.
Sellele järgnes kaks kuud väljaõpet sõjaväebaasis Jenini lähedal, kus õppisin tundma palju erinevaid inimesi ja asju. Teadsin täiuslikult mis ajal ja mis põhjusel tuli ärgata. Minu sisemine kell erines teiste omast. Mõnikord magasin ainult kaks tundi ööpäevas ja sedagi pärastlõunal. Vahel tuli ärgata ja dushi all käia kell neli hommikul, kui lähima araabia küla mosheest kostusid hommikupalved. Kuuldes püssilaskusid, tundsin ära relvatüübi, millest lasti, ning sain isegi aru, kust suunast lask tuli ja miks lasti. Minust sai operatiiv-entsüklopeedia, mida võisid kasutada nii sõdurid kui ohvitserid igal ajal. Produktiivsus, vajalikkus ja kasulikkus olid minu jaoks vahenditeks, mis aitasid peletada üksindust.
Armeesüsteem aitab rahaliselt üksikuid sõdureid ja toetab neid kõiges, mida nad vajavad. See võimaldas mul üürida korteri, kuhu sain minna nendel nädalavahetustel, kui olin sõjaväest puhkusel, et ennast laadida. Armee võimaldas mul töötada ka tsiviilametis, mis tõi nii palju raha sisse, et sain osta lennupileti vanemate külastamiseks. Kõik, mis mul oli, olin saanud armee abil. Minu korteris oli kõik olemas, mis teistel sõduritel oli vanemate kodudes. On imetlusväärne, kui tundlik see süsteem oli minu elamistingimuste ja isegi minu tujude suhtes.
Tegelikult ei ole ma täiesti juut. Olen isegi lapsena ristitud. Kaitsevägi (IDF) rahuldas minu kapriisi ja lubas mul sõdurivande anda Piiblil. Tähtis sõnum on see, et süsteem, milles olin, on täiuslik, vaatamata sellele, mida sellest uudistes räägitakse või mida mujal Iisraeli armeest arvatakse.
On rahvaid, kelle jaoks sõda on emaks, kuid Iisraeli sõdurite jaoks on armee nagu ema: see hoolitseb, aitab, rahuldab kapriisid, muretseb, karistab ja hindab neid kõiki.
Kahe aastaga oli minust saanud seersant. Ma ei tundnud kahju, kahetsenud ega mõtelnud, et midagi oleks võinud olla teisiti. Olin andnud oma parimad aastad parimale süsteemile. See oli parimaks vanuseks, et teha seda, mida tegin. Sellest ajast on parimad mälestused ja sõbrad ning rahulolev tunne.
Kõndides sõjaväe vormis tänaval, läksid mõtted kaugel olevale emale, mis tõi üksinduse tunde. Tundsin nälga, kuid seda ainult mõned minutid, enne kui mõni kohvikuomanik märkas mind ja ütles: „Tule sisse, pakun sulle kohvi … kas oled üksi Iisraelis? Dvora! Pane üksikule sõdurile natuke humust kaasa! Nägemist kullake!” Iisraelis ei saa sa isegi nautida üksindust!
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Kontakt:

Respect! :D

Paraku pole midagi sellist võimalik siin, Läänemere kaldal. Meie siin oleme ametlikult enda eeskujuks ju hoopis teistsuguse kultuuri ja teistsugused elukriteeriumid valinud.
:cry:

P.S. Seda viimast just uue tõenäoliselt sellisel esitatud kujul ka vastuvõetava KVT ja mitmete teiste peatselt ilmavalgust nägevate seadusaktide valguses. :cry:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

krijgsvolk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krijgsvolk »

Loomulikult: RESPECT!
Ja kadedaks teeb ka.
Selles see asi ongi, et ametlikult tirib meie eliit meid sellisesse ühiskonda, mida vist tõeliselt kusagil normaalsena ei eksisteeri: IGAÜKS ISEENESE JA JUMAL ÜKSI kÕIGI EEST!!! Ei mingit solidaarsust , üksteise välja aitamist ega hoolitsust ligimese eest.
Mul ei paindu keel, ega tõuse vist varsti ka käsi ütlema meie nn eliidi + rahva kohta MEIE!
Võim on Eestis juba nii totaalselt võõrandunud oma rahvast ja tema vajadustest, et hirm hakkab. See aga on äärmiselt ohtlik. Valitsejad arvavad, et NATO?+EL=mitte kunagi ohtu idast jne.
Ja , et võib liugu lasta ja rehepappi teha!
Ja, et küll käsu peale jälle kokku tullakse ja laulma hakatakse... tankitõrje-, õhutõrje- ja üleüldse igatsugu vaenlase tõrjelaulu!!!
Maksab, aga ükskord ikka selle eest vaid rahvas oma vabaduse ja verega.
Vahel tundub, et me kõneleme juba täiesti erinevates keeltes, meie siin patuse maa peal ja poliitikud, kes "jala ei käi ja vett ei joo"...
Kui ükskord asjaks peaks minema siis rahva peale olen ma kindel, aga... need seal üleval...Kurat seda teab?
vk1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vk1 »

üks väike tõrvatilk meepotti - Iisraeli supersoldatite koha pealt , tsiteerides Moshe Dayani ´on lihtne näida supermehena, kui su vastaseks on araablased´.
Iisraeli süsteem on imetlusväärt ja sealt on paljugi õppida, kuid Iisrael ei ole kunagi olnud orienteeritud NL/Venemaa vastu. Iisrael ehmatas endal püksid täis , kui NL lubas 1967 sekkuda.

Olen küll Iisraeli süsteemi suur austaja, kuid Iisrael on ikkagi orienteeritud veidi teistsuguse ohu vastu.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Praktikas sõdisid juudid ka venelaste vastu (ÕT meeskonnad ja lendurid) ning üldiselt ei olnud venelaste sooritus suurt parem kui araablaste oma.

Näiteks 1970 Suessi kohal maha peetud suuremastaabilises õhulahingus (eri andmetel 24-30 MiG-i vs 12 Miraget/F-4), asudes oma baasi lähedal ja omas radaripildis, said venelased täpselt sama haledalt lüüa. See võiks ka olla hea teada neile, kes räägivad Eesti Õhuväe võimatusest :roll:

Ainuke hea sooritus venelased vs juudid olid need 70ndatel tehtud MiG-25 luurelennud, mida juudid segada ei suutnud.

Kui see raamat läbi lugeda, jõudsin mina küll tõdemusele, et needsamad probleemid inimese tasandil, miks said araablased lüüa, eksisteerivad ka vene armees, mis tähendab, et see armee on tõsiselt meelestatud väiksema vastase poolt löödav.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Kontakt:

... Just teadmine, et seistakse vaenlase vastu, kes armu ei heida, ja et teist isamaad meil ei ole - see panebki rahva enda eest seisma, ka ülekaaluka vaenlase vastu. ...
Eestlastel on paraku ajaloolisest kogemusest teadmine, et heidetakse ikka armu küll, kui piisava usinusega pe...e pugeda. Ja peamine, et selle tegevuse juures ei tohi mitte hiljaks jääda. :twisted:

Andri8282
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Andri8282 »

Olen Israelis käinud 2 korda. Muidugi on Israel rahvaarvult Eestist mitmekordselt üle ning kindlasti juba sellest vaatevinklist ei saaks päris Israeli ning araabia maade konflikti kõrvutada Eesti ja Venemaa vaheliste tülidega.

Israelis on kahte tüüpi kodanikke ( väga laias laastus, kui nii saab üldse öelda), esimesed on väga vanamoodsad oma põhimõtete puhul st. nad väga ei taha omaks võtta nö. mitte juute, teine tüüp kodanikke on väga liberaalse ellusuhtumiseg.

Muidu peab ütlema, et üheks huvitavaks tavaks on ka see, et kui juut elab araablastest ümbritsetud alal, siis on tal õigus automaatrelva omada ja seda igal pool kaasas kanda olenemata sellest, kas tegu on tsiviilisikuga või sõjaväelasega. Muidugi vastav relvakoolitus ja muu vajalik peab olemas olema.

Kui keegi peaks kunagi Israeli minema siis kindlasti jätab kustumatu mulje see riik.
Õnn soosib vapraid.
jackpuuk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

krizz-i postituses väljatoodust loen välja, et kirjutaja on fanaatik, mis teda sellele on kallutanud, see jääb arusaamatuks? Fanaatik on ta igaljuhul ja kuhu fanatism viib, seda on näidanud ajalugu ning näitab ka tänapäev.
Tehke nüüd minust Aadukummardaja ja valage sellega kaasnev solk kaela.
Loomulikult oleks millest eeskuju võtta, aga miks te ikka tükite tra näpuga võrdlema?
Isegi kui suudaksime midagi sellist luua, siis lööks kogu maailm meid risti, tulge ometi kord kahe jalaga emakese maa pinnale tagasi. Oleksime paariariik ja väikesed vastikud tõprad, kes tahavad maailma vallutada.
Kuidas te unustate sellise pisiasja ära, et Iisraelil ON maailmas eristaatus?
Miks on? Kui ütlen oma arvamuse välja, siis tuleb järgmine laks, kohe tehakse minust vandenõu teoreetik ja tuleb ka vastav solk mulle kaela.
Mul tegelikult suht suva sellest, võrrelge eelpool nimetet kehaorganeid edasi. :twisted:
sitt päev, kellele kurdad
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Oleksime paariariik ja väikesed vastikud tõprad, kes tahavad maailma vallutada.
Ja siis??? Kui inimesed end selles paariariigis end hästi tunnevad ja teavad, et riik nendest hoolib...tead ju küll seda lugu isast, pojast, eeslist ja hunnikus vastutulijate arvamust mööda käia tahtmisest.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
jackpuuk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Kae hea kamraad, kui nii võtta, siis on Sul õigus, kui aga naa võtta, siis on minul õigus, kui aga võtta niiehknaa, siis oleksime jälle kakis... :wink:
Minu seisukohta tead, kuid see ei vii meid kuhugi (vist).
Aga Eesti piir käib vastu Hiina müüri :twisted:
sitt päev, kellele kurdad
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Ruhig on see kaikse enam...ütles mõisahärra Tuisu Taavile...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

jackpuuk kirjutas: Kuidas te unustate sellise pisiasja ära, et Iisraelil ON maailmas eristaatus? Miks on? Kui ütlen oma arvamuse välja, siis tuleb järgmine laks, kohe tehakse minust vandenõu teoreetik ja tuleb ka vastav solk mulle kaela. Mul tegelikult suht suva sellest, võrrelge eelpool nimetet kehaorganeid edasi. :twisted:
Vaat selle eristaatusega on nii, et see pole teps mitte Jahve juurest pilve pealt sülle kukkunud, vaid selle saavutamise nimel on ikka tublisti tööd kah tehtud. Kui me ironiseerime nende kannatuste igal pool leierdamist, siis tasub muidugi meenutada, et Eesti pole suutnud isegi europarlamendis piisavalt selgitada venelaste toime pandud koledusi Eestis-ikka ja jälle ilmub roosasid eurosotse, kel on nähtavalt ajalootunnid vahele jäänud. Ehk meie pole suutnud isegi üllitada ühte Eesti kannatustest rääkivat lihtsalt loetavat pildiraamatut, mida läbi saatkondade igal pool jagada ja levitada.

Kui keskenduda puhtalt sõjalisele poolele, siis mäletatavasti USA sõjaline abi hakkas tulema alles 1970. aasta paiku, enne seda tuli asju kas osta või virutada (nt Mirage joonised) ja see samamoodi nõuab pealehakkamist. Kui me meenutame, mismoodi on Eesti seni keeldunud sümboolse hinnaga sõjatehnikast (mida nagunii tarvis läheb)...siis kuidas seda öelda ....igaüks on oma saatuse sepp ja oma õnne valaja.....

Mina isiklikult pole mingi juutide kui etnose austaja, kuid nende riigikaitse ajaloos on palju õpetlikku. Eestlaste probleem nr on liigne tegelemine probleemide ja põhjuste otsimisega, selle asemel, et asjaga tegeleda. Selle üks põhjus on usu puudumine iseendasse. Selle parimaks näiteks on kasvõi nendesamade 1939. a sündmuste lahtimõtestamine - eestlane pigem põhjendab alistumist ja üritab seda kui kasulikku tõestada.

See on ka laias laastus erinevus, miks Iisraelil oli 20 aastat peale iseseisvumist superriigi vääriline armee ja miks Eesti pole 20 aastaga jõudnud kaugemale ühest logisevast brigaadist ja kahest metsavahist.

Seepärast tulekski see raamat läbi lugeda - et TAJUDA, milline mentaalsus on tegelikult nende tankihordide ja õhuarmaadade taga - ja saamaks aru, et need hordid algavad justnimelt mentaalsusest, enda kõrvade vahelt. Kapitulandid ja defetsionistid üritavad loomulikult kõike seletada mingite kolmandate jõududega - küll USA abi, juhuse, rahvusvahelise imperialismi, nelja aastaaja, jahve kingituste ja tont teab millega....viinamarjad on hapud eks :roll:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline