Puhka rahus,Metallidetektor...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
nemps
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nemps »

Olen ise samuti üritanud jälgida seda teemat, kuna see puudutab otseselt ka minu tegemisi, aga ikkagi ei saa ma põhilisest aru, ehk keegi targem selgitaks ?

Copy paste detektoristide foorumist, kus viide riigikogu tänasele stenogrammile -

Mari-Ann Kelam
Suur tänu ja aitäh ettekande eest! Mul on lihtsalt täpsustav küsimus, et metallidetektoriga otsinguid tehes, kas igaüks peab loa võtma, ükskõik kust ta otsib? See jäi mulle natuke ebaselgeks, et võib-olla niisuguste rannakioski ümber sügisel otsides münte on üks asi, aga kuskil surnuaias tuhnida on midagi muud? Aitäh!

Kultuuriminister Laine Jänes
Aitäh! Veel kord täpsustan ja loen ette selle osa, mis oli seletuskirjas olemas. Selle muudatuse eesmärk on vältida juhtumeid, kus kultuuriväärtusega asja leiab inimene, kes võib teadmatusest kahjustada seda ehk tegelikult lubasid antakse koolitatud inimestele ja nendele, kes tegelevad kultuuriväärtuste otsimisega sihipäraselt. Tähendab, me ei saa olla kaitstud selle eest, et keegi midagi juhuslikult leiab. Ja kui näiteks otsitakse, ma ei tea, teatud metalltorusid mingisuguseid muudeks tehnoloogilisteks töödeks, mis ei ole seotud kultuuripärandi otsimisega, siis loomulikult see ei ole seotud koolitusega, mida viib läbi Muinsuskaitseamet, vaid hoopiski mõni teine asutus. See ei ole niisugune absoluutne nõue, vaid see puudutab inimesi, kes sihipäraselt kultuuripärandi otsimisega tegelevad. Aga me ei saa olla kaitstud juhuslike juhtumite eest. Siis tuleb loota inimese südametunnistusele kõigepealt. Aitäh!

????

Küsimus siis, kas kultuuriväärtusetta esemeid tohib siis edasidigi loata otsida ?

Käibelolevaid münte? tsaariaegseid ? Rootsi aegseid ? Militaarist siis vist tanki enam soost otsida ei tokiks ? Aga lülisid, detaile jms see siis Ok?

OK kuna mündid on vist valusam teema, kuigi pole eriti minu rida. Näide siis kondan näiteks mööda põldu tuleb vastu muinsuskaitse inspektor. Küsib luba mida mul pole, mida otsid - nõukaaegseid münte. Mida leidsid ? Tasku viikingiaegset raha täis, no ei otsinud tahtsin muissuskaitsele just helistada. No ilmselt läheb asi kohtusse, palkan tippadvokaadi ja tekib küsimus mida ma siis ikka tegelikult otsisin? Ja olemegi lõhkise küna ees - Orwelli moodi mõttepolitseid meil vist veel ei ole et mu tegelikke kavatsusi kindlaks teha. Milleks seadusesse kirjutada sellist jama millest ilselgelt isegi auväärt riigikogu liikmed täpselt aru ei saa mida sellega mõeldakse ?
kapral
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kapral »

maapeal ei tohi detektoriga olla,aga kuidas on lood veealuse maailmaga?
Kasutaja avatar
kloss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kloss »

Veidi uuemaid tuuli atud valdkonna reaalelust: http://www.saartehaal.ee/index.php?cont ... 1548&sec=0
ja
http://www.saartehaal.ee/index.php?cont ... 1566&sec=1

Käisin ise ka seal abiks korra ja ma ei ütleks küll midagi halvasti. Pigem minu kogemused kohapeal olid väga toredad.
mangust
Liige

Postitus Postitas mangust »

Lisaks telepildis nähtule artikkel "Setomaa"-s http://www.setomaa.ee/index.php?id=63dc ... cle_id=629 autori arvates kalmistut rüüstasid detektoristid.Samas võis olla augukeste tegija kalamees,kes otsis rammusaid vaklu kuldkalakese püügiks.Ehk siis ufonaudid,sortsid ja teised taolised saladuslikud tegelased,kes võtsid mullaproove pühakoja ümbrusest.
Aga nüüd asjale lähemale.Eelmine aasta Värskas olles sai kiriku juures uuritud infotahvlit ümbruskonna vaatamisväärsustest.Valisingi sealt külastuseks pool km eemal oleva külakalmistu,kus pidi olema omapärased sisseraiutud ristidega kivid.Koha leidsin kergesti üles,alevi servas,männimetsa all,arheoloogiamälestise silt kenasti üleval http://nagi.ee/photos/photo_sizes.php?i ... _id=122145 Hakkasin siis kõrge rohu seest kive otsima,aga oh õudust mida nägin :shock: Kaevatud oli,seekord mitte vihatud detektoristid oma mängulabidatega,aukku oleks mahtunud täismehe sark.Minu seebikarp keeldus sellest pilti tegemast,keegi oli oma kemmergu sinna tühjendanud.Mullahunnikul kasvava rohu järgi,oli see kaevatud ammu,milleks kinni ajada,varsti peldik jälle täis,hakka uut kaevama.Tööpäeval sai helistatud Põlva Mk-sse,hiljem oli tagasiside,kõik oli korda tehtud.
Paar nädalat tagasi sai uuesti seda kanti külastatud ja viimaks ka ristidega kivid nähtud.Aukku kukkumise ohtu enam ei olnud,nüüd oli vist sama tegelane vedanud sinna kreissae ja alustanud puuriidaga.
Tekkis küsimus,kas kõiksugu ametkondi mälestiste selline "nagla" reostamine,risustamine ei häiri?Kas sellisel suurel armaadal ajakirjanikel,ametnikel ja "CSI ekspertidel" ei tekkinud mõte,et külastaks 500 meetrit eemal asuvat kalmistut,ju siis teati,et "mullaproove" ei ole sealt võetud ja muu momendil ei huvita http://nagi.ee/photos/photo_sizes.php?i ... _id=122145
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kas ei peaks küsima selle äbariku setu käest, et kas maad on vähe oma kila-kola laialiloopimiseks? Peab siis Viktor kontori sinna kolima!?
[/quote]Samas võis olla augukeste tegija kalamees,kes otsis rammusaid vaklu kuldkalakese püügiks.[/quote]
No viidatud uudises räägitakse otse, et mitte kalamehi pole NÄHTUD erinevates kohtades vaid ikka aparaadimehi :(
mart69x
Liige

Postitus Postitas mart69x »

kloss kirjutas:Veidi uuemaid tuuli atud valdkonna reaalelust: http://www.saartehaal.ee/index.php?cont ... 1548&sec=0
ja
http://www.saartehaal.ee/index.php?cont ... 1566&sec=1

Käisin ise ka seal abiks korra ja ma ei ütleks küll midagi halvasti. Pigem minu kogemused kohapeal olid väga toredad.
Krt aru ma ei saa , et miks selliseid töid teostavad erafirmad ehk osaühingud????
Arnold
Liige
Kontakt:

Krt aru ma ei saa , et miks selliseid töid teostavad erafirmad ehk osaühingud????
Oled ehk tähele pannud, et meil on selline riigikord, kus on lubatud erakapitalil põhinev tegevus? Ja mitte ainult prügimajanduses, aga ka teaduses, meditsiinis, lennunduses jne.! Puhtalt riigi kanda on vähesed institutsioonid, üks neist vähesteist on näiteks kaitsevägi, mille üle siin 24/7 hambaid krigistatakse ja verist vahtu välja aetakse :?
mart69x
Liige

Postitus Postitas mart69x »

Nojah siis on arusaadav.

Firma eesmärk on alati majanduses olnud PROOVIDA saada kasumit. Seega siis ka selles valdkonnas on vähempakkumised???? Iga firma eesmärk on võimalikult väikeste kuludega teenida võimalikult suurt kasumit....

:wall: :dont_know:
Arnold
Liige
Kontakt:

Iga firma eesmärk on võimalikult väikeste kuludega teenida võimalikult suurt kasumit....
Ju siis - ma pole äri ajanud :) Ja kõige paremini sobitub sellesse pilti mõni Itaalia maffia prügifirma, mis toksilised jäätmed Vahemerre uputab.
Arheoloogilised uuringud jagunevad kahte gruppi: teaduslikud ja päästekaevamised. Viimased on siis sellised seadusest tulenevad tööd, mis tuleb ära teha mingi maa-ala vabastamiseks ehitustegevuseks. Viimasel juhul maksab tellija (mitte teadusfond oma grantidega) ja tal on muidugi niigi tekkinud viivituse juures õigustatud soov saada plats vabaks optimaalse(minimaalse) raha eest. Äriettevõtte moodustanud vastava ala spetsidel on soov pakutava teenuse eest saada majandamist võimaldavat raha. Kuna tegemist ei ole teadusuuringutega, kus teadlane on läbi vasktorude omale rahanatukese välja ajanud, et mingit teaduslikult huvitavat ajalooaspekti arheoloogiateaduse vahenditega uurida, siis võib sellelaadse teenuse pakkujatel tekkida kiusatus (eriti kui ollakse selles avariikaevamiste karussellis liigpalju aastaid tiireldud) "lõigata". Sellised juhtumid peaks ära hoidma Muinsuskaitseamet ja selle juures tegutsev erialaspetsidest koosnev arheoloogianõukogu.
P.S. Minu jutt on puhtalt teoreetiline, kõik tekkida võivad seosed on puhtakujuliselt lugeja enda ettekujutuse vili :write:
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

mangust kirjutas:Kaevatud oli,seekord mitte vihatud detektoristid oma mängulabidatega,aukku oleks mahtunud täismehe sark...
Ega need detektoristide augukesed alati teab kui süütukesed polegi. Allpool viidatud internetileheküljel detektoristide poolt "mängulabidatega" kaevatud auk hakkab igal juhul juba poole "täismehe sarga" mõõtmeid välja andma. Tegevuspaik: Ida-Virumaa; Objekt: Eesti Vabariigile kuuluv vara - aardeleid.

http://metaldetectingworld.com/cache_hunting_p24.shtml
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
rtfm99
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas rtfm99 »

Hea leiu nimel pole august kahju. Aga mis leiust edasi sai?
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

Mis tast ikka sai...Leidja käes on.Arheoloogid said minu teada müntidest kogu vajaliku info(va.leiukoht).Nii see elu meil siin respublikas käib.Aga mis sellest,küll uue seaduse jõustudes kõik ise paika loksub.Kuulda on,et luuakse ka detektoripolitsei ametikoht,seega ei usu,et sarnastest seaduserikkumistest rohkem kuuleme.Loodavale ametikohale MK eelarvest aastaks arvestatud 318000 EEK-i on ka piisav motivatsioon,et nii ööl kui päeval põllumassiive valvata.Jõudu igatahes!Susuikavargad värisege!
Kasutaja avatar
Bigboss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Bigboss »

Westland kirjutas:Mis tast ikka sai...Leidja käes on.Arheoloogid said minu teada müntidest kogu vajaliku info(va.leiukoht).Nii see elu meil siin respublikas käib.Aga mis sellest,küll uue seaduse jõustudes kõik ise paika loksub.Kuulda on,et luuakse ka detektoripolitsei ametikoht,seega ei usu,et sarnastest seaduserikkumistest rohkem kuuleme.Loodavale ametikohale MK eelarvest aastaks arvestatud 318000 EEK-i on ka piisav motivatsioon,et nii ööl kui päeval põllumassiive valvata.Jõudu igatahes!Susuikavargad värisege!
aga kui detektoripolitsei ainult põlde kontrollib siis metsa saab ikka ju minna.
:D
marukoer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas marukoer »

Westland kirjutas:Mis tast ikka sai...Leidja käes on.Arheoloogid said minu teada müntidest kogu vajaliku info(va.leiukoht).Nii see elu meil siin respublikas käib.Aga mis sellest,küll uue seaduse jõustudes kõik ise paika loksub.Kuulda on,et luuakse ka detektoripolitsei ametikoht,seega ei usu,et sarnastest seaduserikkumistest rohkem kuuleme.Loodavale ametikohale MK eelarvest aastaks arvestatud 318000 EEK-i on ka piisav motivatsioon,et nii ööl kui päeval põllumassiive valvata.Jõudu igatahes!Susuikavargad värisege!
Jälle üks ametikoht,mis hakkab maksumaksja raha sööma+ametiauto ja kütus :evil:
Janka
Liige

Postitus Postitas Janka »

marukoer kirjutas: Jälle üks ametikoht,mis hakkab maksumaksja raha sööma+ametiauto ja kütus :evil:
Kui maksumaksja poleks nii türa ja ei tegeleks sellega, millest terve see teema lalin siin koosneb, siis nahhui seda ametikohta tarvis oleks.
Jolki-palki, tramaivõi !
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline