Psühholoogidega on mul oma kaheksa aastakest ülilähedast ja sügavalt suhtestatud kogemust ja kinnitan Hillarti sõnu.
Lisaks veel, et kui süveneda veidike sellesse kuidas nad töötavad, siis selgub, et harilikult on psühholoog mingi (ravi)asutuse töökollektiivile n-ö. nõu andvaks inimeseks. Kuulab ära hoolealuste/patsientide/õpilaste mured ja soovitab teistele, kuidas subjektiga käituda. Kuid! Mõelgem nüüd veidike mis meetoditega psühholoog peaks inimesest läbi nägema? Ainult vesteldes ja peale vaadates. Sisuliselt tähendab see aga seda, et temalt oodatakse et tänu ametinimetusele on inimesed avatumad oma probleemidest rääkima. Edasi läheb kogutud "info" (mis võib puhtalt patsiendi väljamõeldis ka olla) töökollektiivile, kes peaks selle põhjal nagu midagi oskama rohkem teha.
Paljuräägitud kognitiiv-käitumislik teraapia näeb välja aga selline:
Patsient: teate, mul on probleem... Ma tunnen et ma ei sulandu kollektiivi.
Psühholoog: millest te seda järeldate ?
Patsient: mulle tundub et... (järgneb rida põhjendusi)
Psühholoog: mulle tundub et te enesehinnang on lihtsalt liiga madal. Te kujutate endale asju ette, sest keegi ei ole öelnud otse et te ei sobi kollektiivi
Patsient: aga mul on ka (selline-ja teisene) probleem
Psühholoog: tänapäeva maailmas on paljudel inimestel (selline-ja teisene) probleem. Selles ei ole midagi uut. Katsuge vaadata asju teise nurga alt, näiteks on teie vaatenurgas positiivne, see et (...).
...jne.
Muidugi kogu see teater ei takista koos käimast ja riigi raha kulutamast. Näiteks käib koos punt tegelasi neuropsühholoogia töögrupi sildi all, et jagada oma kogemusi erinevate õnnetute inimestega "töötamisest". Põhimõtteliselt seisneb neuropsühholoogia selles, et kui mingi osa närvisüsteemist on paugu kätte saanud, uuritakse *psühholoogia meetoditega* mismoodi see mõjutab inimese käitumist. OK, väga tore, juba vanal ajal uuriti ülikoolides igasugu mambo-dzambot ja ilmselt uuritakse tänaseni. Point ?
Vahemärkuseks: olen ülikoolist oma osa meditsiini ja närvisüsteemi anatoomiat omal ajal saanud, ning meetodid igasuguste "pihtasaamiste" diagnoosimiseks ja parandamiseks on midagi muud kui need mis üldhumanitaristlikule "hingeparandajale" külge õpetatakse.
Aga mis siis teha kui kuul koos ? Tõesti, kõik ei saa religioonist abi. Kõlab ehk klišeena, aga soovitan läbi lugeda Kunnase "Kustumatu valguse maailm" ja "Sõdurjumala teener". Ei tea paremaid teoseid, kus öeldakse - võta end kokku. NB! Ma ei soovita siinkohal võtta neid teoseid 1:1-le, nagu mõni sõber on mul aru saanud - et ainult nii saabki. Teid on tegelikkuses mitmeid. Kui läbi ampsab teoste mõtte, siis läheb pilt silme ees selgemaks ja olevik ei olegi nii trööstitu, vähemalt sellist arvamust olen enama kui ühe inimese suust kuulnud.