Normandia dessant - Omaha beach...

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Kontakt:

Normandia dessant - Omaha beach...

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

Olen sellest jänkide suuraktsioonist lugenud üsna üldistavaid raamatuid,mälestusi jne.näinud filme ja ikka on mulle jäänud palju arusaamatuks.
On selge,et Amid kasutasid Omaha beachi ära vötmiseks venelaste "teerulli "taktikat, ehk massiga suruti vastase tulejöud maha, kuid ebaselgeks on jäänud paljud asjad.
Nagu näiteks üksustest,mis mölemal poolel nii kangelaslikult södisid.nende suurustest,nende meelsustest.
Teada on vaid möned arvud,see, et seal amide vastas olev diviis Hitlerjugend oli seal vähekindlustatud,selle ranna osale oli antud köige vähem relvastust- ja moona.ja ikkagi pani HJ siit sealt kuuldud juttude pöhjal pea 30 000 amit magama.
ühesönaga : kas keegi oskaks mulle soovitada lehekülgi,raamatuid ja dok.filme kogu sellest hiiglaslikust dessandist,mis hölmas kokku viite randa Prantsusmaa rannikul.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Lupus
Liige

Postitus Postitas Lupus »

30000 amit esimese päevaga ? Ei ole võimalik.
Kasutaja avatar
Marissa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marissa »

Lupus kirjutas:30000 amit esimese päevaga ? Ei ole võimalik.
Miks mitte? Kui D-Day algusest möödus 60 aastat, siis olid sat-tv-s rida dokumentaalfilme. Mina ise nägin 7 filmi ja aega - ajalt ikka on neid juurde tehtud. Ja amide mehed ise ütlesid, et umbes 30000 langes kohe alguses. Ega siis sakslased ka maganud.
Ja Vana Lõukoer: sinu sooviga läheb natuke aega, nii mõni päevake
andrus
Liige
Kontakt:

Re: Normandia dessant - Omaha beach...

Postitus Postitas andrus »

VANA LÖUKOER kirjutas:Teada on vaid möned arvud,see, et seal amide vastas olev diviis Hitlerjugend oli seal vähekindlustatud,selle ranna osale oli antud köige vähem relvastust- ja moona.ja ikkagi pani HJ siit sealt kuuldud juttude pöhjal pea 30 000 amit magama.
hakkab jälle peale :) Kust see teada on, et 30000 pandi magama ? HJ kohta võin öelda, et seal oli 24 meest rohkem, kui organisatsioon ette nägi :)

http://web.telia.com/~u18313395/normand ... pzdiv.html

onlines sakslaste kohta parim resurss (sama mees on ka raamatu kirjutanud, mis on antud resursi edasiarendus)

http://web.telia.com/~u18313395/normandy/

esiteks kaotused:

http://www.ddaymuseum.co.uk/faq.htm

Total Allied casualties on D-Day are estimated at 10,000, including 2500 dead. British casualties on D-Day have been estimated at approximately 2700. The Canadians lost 946 casualties. The US forces lost 6603 men. Note that the casualty figures for smaller units do not always add up to equal these overall figures exactly, however (this simply reflects the problems of obtaining accurate casualty statistics).

Casualties on the British beaches were roughly 1000 on Gold Beach and the same number on Sword Beach. The remainder of the British losses were amongst the airborne troops: some 600 were killed or wounded, and 600 more were missing; 100 glider pilots also became casualties. The losses of 3rd Canadian Division at Juno Beach have been given as 340 killed, 574 wounded and 47 taken prisoner.

The breakdown of US casualties was 1465 dead, 3184 wounded, 1928 missing and 26 captured. Of the total US figure, 2499 casualties were from the US airborne troops (238 of them being deaths). The casualties at Utah Beach were relatively light: 197, including 60 missing. However, the US 1st and 29th Divisions together suffered around 2000 casualties at Omaha Beach.

The total German casualties on D-Day are not known, but are estimated as being between 4000 and 9000 men.

teine allikas:
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=55518

According Joseph Balkoski's "Omaha Beach", the American casualties on Omaha Beach, Jun 6 were 4735:
US 1st Infantry Division: 1346
US 29th Infantry Division: 1272
US V Corps/First Army Units: 1568
US Navy/Coast Guard/Royal Navy: 539
US 8th Air Force: 10
total: 4735

Among those casualties, 1665 were killed or missing

teiseks: HJ vaevalt et rannakaitses passis, sakslased ei teadnud, kus täpselt maabumine toimub. Sellistel juhtudel hoitakse mobiilselt üksust reservis tagapool, kust ta saab vajalikku kohta kohale sõita ja vaenlased loodetavasti merde peksta. Tahtsin sellega öelda, et rannikul olid kaitses teised üksused, kes ilmselt tegid suurema osa sellest veretööst.
napoleon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas napoleon »

Andresel õigus! HJ diviisi eelosad jõudsid kohale alles teisel päeval ja asusid kaitsele juba rannikust eemal. Ja kaklesid pikalt ranniku lähedal inglise vägedega. HJ diviis kandis ka teekonnal tunduvaid kaotusi, Liitlaste lennurünnakute läbi.
aga mina olen Moskvas käinud ;)
teddybbeer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teddybbeer »

Omaha beachil oli ameeriklastel vastas 352. jalaväediviis, mis oli moodustatud 1943. aasta novembris Prantsusmaal 321. jalaväediviisi jäänustest. 321. diviis oli 1942. aastal õmber formeeritud rünnakdiviisiks ning 1943. aastal löödi see Kesk-Venemaal sodiks...
Nii et võib öelda, et 352. diviisil oli piisav hulk aega väljaõppeks ning selles oli mingi number lahingukogemustega mehi..

Ja mis puutub HJsse siis kas see ei sõdinud nagu rohkem Caeni kandis inglaste/kanadalaste vastu?
Kasutaja avatar
ugandiklubi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ugandiklubi »

See väike kaart peaks sobima siia teemase
Pilt
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Kontakt:

kuule andrus.kui sa oled ette juba nii negatiivselt häälestatud,siis ole hea ja ära kirjutagi siia.pole vaja minul isiklikult sellist suhtumist a´la hakkavad jälle targutama,mida minu,ajaloolase silmad küll nägema peavad.
ütlesin lihtsalt, et kuuldud juttude pöhjal.....kas see ei ütle sulle midagi.ka mina kahtlesin ja kahtlen ka sinu autori poolt pakutud arvudes,kuna olen lugenud arvudest alates 5000 - 30.000 ni.
ja veidi loogiliselt ka möelda -siis omaha rannalöigule olid sakslased paigutanud ligi 20 miinipildujat,5 flak 88 ja ligemale 50 Mg kuulipildujat.need andmed on pärit viasat history kanalilt.
arvestades seda,et flakid olid pandud otsesihtimisega merele, et hävitada pargasega maale toodavat infantryt e.jalaväge,miinipildujad selleks,et hävitada rannapiirile ilmunud ja kuulipildujad selleks,et maha suruda üldse kogu elavjöud,siis on see küllaltki suur tulejöud.
arvesta veidi : flak tegi keskmiselt 20-25 lasku minutis (koos sihtimisega,minutiga siis kokku 100 lasku),miinipildujad keskmiselt 40 lasku minutis (minutis siis 700-800 lasku minutis) ja pritsid pea 800-900 lasku minutis (ehk siis nii 40 000 lasku ),siis keerab selline tulejöud paari minutiga kahe jalgpalliplatsi suuruse maa ala tagurpidi.
kuid samas tänan nende linkide eest.

Kasutaja avatar
ugandiklubi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ugandiklubi »

:wink: Lisan paar kohta , pole küll suurem asi ,aga on häid pilte mis annavad natu sellest kohast ette kujutust ja ka sealsetest rannakindlustustest http://www.6juin1944.com/espace/omaha/o ... =1&idmax=3
http://deutschesatlantikwallarchiv.de/a ... _omaha.htm
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=18001 loodan ,et on natu abiks .
andrus
Liige
Kontakt:

VANA LÖUKOER kirjutas:ütlesin lihtsalt, et kuuldud juttude pöhjal.....kas see ei ütle sulle midagi.ka mina kahtlesin ja kahtlen ka sinu autori poolt pakutud arvudes,kuna olen lugenud arvudest alates 5000 - 30.000 ni.
negatiivselt olin häälestatud 2 põhjusel: 1. sa ei toonud ära, kust sa selle 30000 võtsid ja teiseks: ma tegin google's 2 otsingut: 'd-day losses' ja 'normandy 1944 zetterling', et kokku kraapida see meeletu infohulk, mida oma posti panna (aega kulus 2 minutit). Lisaks oli feldgrau.net-s parasjagu antud teema viimasel lehel 'campaigns & battles' alateemas ja sealt sain axis forumi lingi.

ps. sa ei peagi minu pakutud arve uskuma, sa võid nad vabalt ümber lükata, ainuke asi, et sul peab midagi tõestuseks välja näidata olema :)

pps. ok, teine google otsing oli tegelikult mitteintuitiivne :) aga zetterlingi raamatu soovitan siiski osta, kui asi huvitab. Zetterling on väga kõva käsi saksa allikaid läbi töötama. Lisaks on saksa keeles veel sveitsi tegelase raamat 'Abwehr der Invasion' (autor Wegmüller, Hans), see käsitleb dessandi tõrjeplaane kogu selle aja jooksul, mil sakslased seal rannikul passisid, sõjategevust käsitletakse viimases peatükis ka natukene :) maksab sigavähe, mingi 9 eurot vist.
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Kontakt:

kle andrus.kui ma peaksin köike asju mäletama,mida kus ma kuulsin ja lugesin,siis istuksin ma arvatavasti ühes teatavas haiglas.aastate jooksul on jäänud siit sealt körva ja silma ja nüüd ma tean,et ma hakkan iga viimsetki asja kirja panema,sest äkki sa ei usu midagi.
mul ei ole kahjuks ajalooarhiivi seljataga,et muudkui vaatan ja loen.kui mul oleks,siis ma ei laseks end häirida sinu kummalisest käitumisest.
ja muideks - hitleri saksamaad risti ja pöiki uurinud ajaloolane guido knopp nimetas kord (ma ei mäleta mis saada ja millal ) viasat historyl seda zetterlingi avantüristiks,kelle käes on vaid väike osa arhiivist,mille ta isa,samuti ajaloolane, amide käest ära ostis.nii et nagu meie gustav naan.
kui sellegipoolest olen ma siit saanud päris hea hulga infi,kuid öhku on jäänud siis nendel viiel rannikul alliansi vastu vöidelnud saksa diviiside arvud ja nimed....

Lupus
Liige

Postitus Postitas Lupus »

Seal võis ju kõik see relvastus olla ,aga rünnak ei alanud ilam ettevalmistava tuleta mis kindlasti purustas osa sellest arsenalist. Aga jah 30000 pole mina kuskilt kuulnud . Langenute ja teadmata kadunute arvud jäävad ikka 3000-5000 vahele.
Kui palju oli üldse D-day esimeses laines mehi? Kui sealt 30000 oleks hukkunud siis poleks dessant küll õnnestunud.
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

dessandi esimesel päeval langes ligikaudu 3000 meest, 9000 sai haavata või jäi teadmata kadunuks.
VANA LÖUKOERa kaitseks võin öelda, et ka mina olen kuulnud suuremaid numbreid.
Usun, et tõde jääb siiski sinna 3000 - 5000 kanti. Kui järgi mõelda, siis see on päris suur kaotus esimese päeva kohta ärme unusta veel haavatuid. Kui oleks ebaõnnestunud langevarju dessant kauglaske patareidele oleks need arvud tunduvalt suuremad olnud ja tõenäoliselt d-day ebaõnnestunud.
Kuid, kui ka oleks ebaõnnestunud, siis suurt tolku poleks sellest olnud. Tuumarelv oli valmimas ja Hiroshima ja Nagasaki näitavad meile, et USA ei kartnud seda kasutada.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
andrus
Liige
Kontakt:

VANA LÖUKOER kirjutas:ja muideks - hitleri saksamaad risti ja pöiki uurinud ajaloolane guido knopp nimetas kord (ma ei mäleta mis saada ja millal ) viasat historyl seda zetterlingi avantüristiks,kelle käes on vaid väike osa arhiivist,mille ta isa,samuti ajaloolane, amide käest ära ostis.nii et nagu meie gustav naan.
selle jutu põhjal võib küll arvata, et knopp on idioot (kui sa andsid tema jutu muidugi õieti edasi). Kui tahad gustav naaniks saada, siis võid ise ka seda arhiivi osta, mida zetterlingi isagi :)

http://www.archives.gov/research/order/ ... html#order

näiteks armeeabteilung narwa, Oberquartiermeister Kriegstagebuch Nr. 5 on T312, roll 1624

mul endal on 15 mikrofilmi (ca 15000 lehekülge dokumente). Ja kuidas seda seletada, et minu poolt viidatud resursil olid enamus viiteid saksamaa liiduarhiivile/sõjaarhiivile - selle on ka zetterling (või tema isa/ema) ära ostnud ?

ps. tegelikult ma ei usu, et knopp nii ütles, niiiii rumal ta ei tohiks olla
teddybbeer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teddybbeer »

VANA LÖUKOER kirjutas:...kuid öhku on jäänud siis nendel viiel rannikul alliansi vastu vöidelnud saksa diviiside arvud ja nimed....
Aga palun UTAHil paar kompaniid 709. jalaväediviisi 919. rügemendi esimesest pataljonist. Ameerika 82. ja 101. langevarjurite diviisi mehed sadasid kaela 709. jalaväediviisi ja 91. jalaväediviisi meestele.

OMAHAl oli ameeriklastel vastas 352. jalaväediviisi 916. rügemendi esimene pataljon, paar kompaniid 914. rügemendist ja paar kompaniid 726. rügemendist.

GOLD, SWORD ja JUNOl olid maabumishetkel vastas vaid üksikud kompaniid 716. rügemendist.

6. Inglise langevarjurite diviis tuli alla 716. jalaväediviisi vägede lähedusse.

709. jalaväediviis: 1. mai seisuga 12320 meest, ehk siis täiskoosseis. 919. rügemendil oli 50 kuulipildujat 4 leegiheitjat 8 8.1mm miinipildujat.
Diviisil lahingukogemus puudus.

91. jalaväediviis: 7000-8000 meest, diviis oli mõeldud õhuoperatsiooni käigus maandamiseks(tont teab kuidas korrektne termin on :D ingliskeeli on see igatahes airbourne landing), seetõttu oli varustatud mäestikuhaubitsaga(veel üks tore sõna :P ), milledele oli väga vähe laskemoona.

352. jalaväediviis:1. märtsi seisuga 12734 meest=täiskoosseis. Igas pataljonis oli 60 kergekuulipildujat 3 rasket ja 12 8.1 mm miinipildujat. 352. diviisi staabiülem kirjutab oma raportis, et diviis kaotas 6. juunil 200 meest tapetuna 500 haavatuna ja 500 kadunutena.

716. jalaväediviis: 1. mai seisuga 7771 meest. Pataljonides keskmiselt 48 kuulipildujat 10-15 miinipildujat. Idapataljonides vähem.

Tegelt kogu see info leidub ju internetis...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist