

Juhan K kirjutas:Heast kesvamärjukesest ei ütle sõdur kunagi ära.
Endal ka plaanis nüüd üks laar lähiajal käima panna, aga kuna puuduvad kogemused, arvasin nõuküsimise heaks mõtteks olevat.
Niisiis:
1) Millised on siinse foorumirahva kogemused maltoosaga?
Kas sellest on võimalik ka tarbitavat jooki saada ning kui on, siis mil erilisel moel? Seda ma tean, et maltoosapakil olev juhend on põhjus peavalule ja kõhulahtisusele.
Samas leidsin kaks retsepti:2 liitrit maltoosat lahustada 5 liitris keedetud kuumas vees, kus on eelnevalt lahustatud 0,5 kg suhkrut. 5 liitris keedetud ja +45°C jahutatud vees lahustada 0,5 kg mett. Soovi korral võib kuumale veele, milles lahustatakse suhkur, lisada kaks noaotsatäit ingverit.
Kas siin maltoosa suhe vee suhtes tiba suur pole?
Meeõlu :
2 liitrit maltoosat lahustada 5 liitris keedetud kuumas vees, kus on eelnevalt lahustatud 0,5 kg suhkrut. 5 liitris keedetud ja 45 kraadini jahutatud vees lahustada 0,5 kg mett. Soovi korral võib kuumale veele, milles lahustatakse suhkur, lisada kaks noaotsatäit ingverit.
Äkki on keegi seda teinud? tundub huvitav olevat.
2) Minul puudub õlleankur, kõigele lisaks pesitsen korteris. See tähendab piirdumist 5liitrise potiga (siiamaani on see küll ainult kartulit, suppi ja pastat näinud) ning mingite alternatiivsete õllehoidmisanumatega. Kas nendeks anumateks sobiksid näiteks tavalised piimapurgid? Peaks ju need üsna hermeetiliselt suletavad olema.
Niisiis, rüüpetargad, koondtuli siia teemasse paluks
urmas kirjutas:Juhtus siis asi, mida ei osanud oodata. Sai siis jõuluks õlut tehtud ja kuna pole hetkel kohta, kuhu õlleankur külma panna siis villisin 1,5 ja 2-liitristesse pudelitesse ja sai see "patarei" (umbes 20 liitrit) külmikusse pandud. Eilseks oli veel 4 pudelit järel, üks neist poolik... Pudelid olid kuidagi ümaraks paisunud juba jõuluks aga pidasid vastu kuni eilseni... siis pool kahe ajal öösel ärkasime naisega mingi mütsu peale. Köögis oli külmiku uks pärani ja ühest pudelist ainult räbalad järgi, külmik muidugi nõretas märjukesest. Lõhkenud oli üks 1,5 liitrine pudel. Need peaks ju 10 atmosfäri vastu pidama (vähemalt nii oli "Müüdipurustajates", seal purunesid sellised umbes 10 at juures). Ei tea kas oli pudel vigane või siis surve suur. Igatahes tasub olla ettevaatlik neil, kes kavatsevad villida otse pudelisse, võib olla tiksuv pomm külmikus
. Ei tohiks olla probleem, kui on ankrust hiljem pudelisse lastud, siis ju tulevad gaasid välja aga ankru asemel pudelis on juba plahvatusohtlik
Häda selles ongi, et aja jooksul on roostekiht suhteliselt arvestatavaks muutunud ja käsitsi nühkides suren ma ennem janusse, kui asi puhtaks saabJuhan K kirjutas:See, kui suure vungi see kena vedelik endale sisse ajab, sõltub rõhuruumist. Üsna suur rõhuerinevus tekib, kui lasta näiteks 20liitrisesse ankrusse 15 liitrit vedelikku võrreldes 18 või 19 liitri vedelikuga sama suures anumas. See omakorda mõjutab ka objektiivse käärimisprotsessi pikkust. Silma on jäänud ~10 protsendi soovitus/reegel, et 10 protsenti anuma mahust võiks vähemalt vabaks jätta, et virre ka enne tarbimist natukene diskot tantsida saaks
Ankrute seespidine määrimine mingite võietega peaks pigem puuankrute kohta kehtima. Roostetava metallankru puhul oleksin rooste eemaldamisel igasuguste keemiate kasutamisega ettevaatlik...![]()
Kui ankur väga põhjalikult rooste ei ole läinud, siis tavalise käsi-svamm (abrasiiv) meetodil nühkides peaks täitsa adekvaatne tulemus tulema.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist