Mina ei taha tegelikult kedagi süüdistada ega kaitsta. Üritan vähemalt sisimas erapooletu ja aus olla. Lisaks on minu sõnavõttude eesmärgiks, et riigikaitse toimiks igas mõttes.
Tegelikult tahtsin siia kirjutada oma nägemuse paraadist, kui sellisest üldse. Seekord meeldis mulle just, et ära jäi presidendi ringkäik ja kummaline lippude ees koogutamine. Tore oli ka koondtervitus (mis siis, et vene stiilis 3-taktiline). Aga panen kirja oma nägemuse.
1) Liinurid ja orkester asuvad kohtadele
2) Toimub üksuste sissemarss ja rivistumine. EV lipp asub Kaarli pst otsa juurde ja rivistaja Harju tn otsa juurde.
3) Täistund. Algab teleülekanne. Rivistaja käskluste peale tuuakse EV lipp ette, mis liigub platsil rivi eest läbi ja jääb oma kohale. Lipumarss.
4) Saabub KVJ, kes väljub autost Kaarli pst otsal. Rivistaja annab käsklused ja liigub KVJ vastu. Kokku peaksid saama presidendi looži kohal. KVJ tervitusmarss (Porilaste marss). Ettekanne.
5) KVJ ja rivistaja ringkäik marsi saatel. Iga paraadüksuse ülem astub paar sammu rivist välja ja esineb ettekandega oma rivistuse alguses. Nii on seda tehtud ka varem. Taustal saab tutvustada näiteks üksuste ülemaid, sest nad on hästi nähtavad. KVJ tervitab üksusi ja soovib jõudu paraadiks. Kui ringkäik lõppenud, asub paraadi juhataja omakorda Harju tn otsale. Mängitakse signaali.
6) President saabub samuti Kaarli pst otsale ja paraadi juhtaja liigub talle peale vastavaid käsklusi vastu. Presidendi tervitusmarss. Ettekanne. Presidendi tervitus ja õnnitlus aastapäeva puhul samamoodi, kui see oli sel aastal. Kõlas hästi.
7) KVJ kõne ja see õnnistusteema
8 ) Paraadmarss:
EV lipp;
KSK rühm, sidepati rühm, logistikapati rühm;
Mav lipp, vahipatt, kupp, viru, pioneer;
MeV lipp ja rühm;
ÕV lipp ja rühm;
KL lipp, Tallinna rühm, Harju rühm;
PPA rühm.
Tehnika möödasõit:
luuremaasturite rühm,
scoutsi soomukite kompanii,
tankitõrjemaasturite rühm,
pioneeritehnika rühm treileritel - näit 2 laadurit ja 2 traktorkoppa,
õhutõrjekahurite rühm või patarei
õhutõrjerakettide rühm
120mm patarei,
122mm patarei,
155mm patarei.
mingi tagalarühm - kas meditsiinimaasturid, kütuseautod, evakueerimisautod vms või kõigist 1 paar näiteks. Kindlasti mitte erinevad ühekaupa.
Õhusõidukite ülelend.
KL tehnikat ei näidataks. KL asjade näitamisele ja rahva kokkuajamisele peaks kontsentreeruma võidupühal. Omaette teema.
Paraadrivistused teeks teistsugused ehk kuidagi suursugusemad ja suuremad. Eeskujuks natuke 1940. a paraadrivistused.
Paraadkompanii oleks (liputoimkonnata) 9x9 karp + 3 rühmaülemat ja kompaniiülem (85) või 8x8 karp + 4 rühmaülemat/vanemat ja 1 kompaniiülem (69). Sõltub, kas mahub platsilt ära liikuma.
Väike karp oleks 5x6 + 3 jaoülemat ja rühmaülem (34). Vanasti oligi meil paraadidel selline rühmarivi. Vaatasin, et seda on nüüd muudetud.
Suur karp oleks mõeldud kupile, virule, vahile ja pioneerile, mis võiksid panna igaüks välja 1 kompaniikarbi. Kui oleks väiksemad karbid, siis jalaväeüksused võiksid ka 2 panna.
Väike karp oleks mõeldud kõigile ülejäänutele, ehk KSK, MeV, ÕV, KL, LogP, PPA. Ei tea, palju on sides rahvast, et kas sealt annab suure karbi kokku või ei.
Tegelikult ma ei poolda paraadi kirjustamist. Paraad ei ole varustuse näitus, vaid jõudemo. Varustuse näitusi tehakse lahtiste uste päevadel väeosas ja suurte õppuste raames.
Loogiline oleks, et terve punt oleks riietatud ühtlaselt välivormi nagu seda ka varem tehti. Erandiks liinurid, rivistajad-juhatajad, MeV, ÕV, PPA. Kuna vöörihmad on ära kaotatud, siis ilmselt päris rakmeteta hakkama ei saa. Siiski võiks rakmetelt eemaldada rivilise korrektsuse huvides 3 tagumist taskut ehk jääksid vaid traksid ja salvetaskud. Gaasimaski tasku oli vist juba praegu ära võetud. Kiivrit poleks ka vaja. Ainult tehnikaga sõitjatel.
Selline nägemus mul siis.