Kaitsetööstus

Vasta
alban
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alban »

kert122 kirjutas:ehk minu küsimus oleks, kas eestis loodud kaitsetööstus arendab v plaanib hakatama kunagi arendama,tootma vms?!
Relvatööstust tühjale kohale on üsna keeruline luua. Vaata kasvõi nende Rootsi firmade ajalugu, need ei ole loodud 20 aastaga vaid nende ajalugu on pigem ikka 200 aastat pikk.
Olemasolevale tootele konkurendi loomine on tänapäeva maailmas väga kallis ettevõtmine. Ettevõtja kellel on kapital, mida ta soovib investeerida, on mõistlikum paigutada see tsiviiltoodete tegemisse, sest rahvusvahelisele relvaturule on eestlasel väga raske, et mitte võimatu, oma käpp sisse panna. Tsiviiltoode toob tõenäolisemalt riskivabamalt raha kiiremini tagasi.
Relvahanked ei toimu üldjuhul vaba konkurentsi tingimustes vaid riigid, kellel on oma relvatööstus, kipuvad seda eelistama välismaisele. Kardan, et ükski Eestis alustav firma ei suuda luua konkurentsivõimelise hinnaga 155mm haubitsat. Kui riik sellist ka osta tahab, teeb Rheinmetall kindlasti soodsama pakkumuse kui mõni kohalik keevitaja.

Kuna Eestis ei ole mahukat metallitööstust ja väidetavalt ei jagu ka insenere, ei ole me konkurentsivõimelised "lolli raua" tootmises. Meil on šanss arendada militaartööstust kas mingites niššides kus konkurents ei ole tihe või luua midagi senistest asjadest kvalitatiivselt tohutult paremat või märkimisväärselt odavamalt, mis kaaluks üle rahvusvaheliste hankijate omamaise tööstuse pakutava.

Seega foorumi kapitalistid - riik ei tee teie eest midagi, pange oma pead tööle ja tulge hea asjaga turule, küll siis ostjaid leidub. Heietamisel, et meil võiks olla omamaine soomuk/miinipilduja/droon/tank/suurtükk jne. ja miks seda ei toodeta, ei ole mõtet enne kui käega katsutav konkurentsivõimeline prototüüp on olemas. Alles siis võib riik või teine kapitalist oma õla projektile alla panna.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kuna Eestis ei ole mahukat metallitööstust ja väidetavalt ei jagu ka insenere, ei ole me konkurentsivõimelised "lolli raua" tootmises.
No ei päde see väide, sellest on siin juba korduvalt räägitud. On nii metallitööstust kui ka ajusid, samuti ollakse konkurentsivõimelised nii Soomes, Rootsis kui ka mujal maailmas.
Seega foorumi kapitalistid - riik ei tee teie eest midagi, pange oma pead tööle ja tulge hea asjaga turule, küll siis ostjaid leidub. Heietamisel, et meil võiks olla omamaine soomuk/miinipilduja/droon/tank/suurtükk jne. ja miks seda ei toodeta, ei ole mõtet enne kui käega katsutav konkurentsivõimeline prototüüp on olemas. Alles siis võib riik või teine kapitalist oma õla projektile alla panna.
Taas mõttetu teemaarendus. Ütle mulle, hea inimene, kui ma olen suuteline midagi tootma, millel on nii Eestis kui ka väljaspool turgu, siis miks kuradi päralt ma peaksin hakkama oma kulu ja kirjadega hakkama aretama mingit uudistoodangut EKV tarbeks?? Niisama lambist. Ilma mingigi tõenäolisegi väljundita. Ma peaks olema pähe haavata saanud, kui midagi sellist ette võtaksin. Samas on Eestis olemas rohkelt seltskonda, kes oleks vabalt suuteline asetama needsamad D-30 veoautodele koos vastava alusraami ja hüdraulikaga. Nii et taas- riik peaks esmalt näitama üles huvi, et tootjatelt midagi saada.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
alban
Liige
Kontakt:

Lemet kirjutas:Taas mõttetu teemaarendus. Ütle mulle, hea inimene, kui ma olen suuteline midagi tootma, millel on nii Eestis kui ka väljaspool turgu, siis miks kuradi päralt ma peaksin hakkama oma kulu ja kirjadega hakkama aretama mingit uudistoodangut EKV tarbeks??
Seda ma oma postiga öelda tahtsingi, et mõttetu on Eestis jalgratast leiutada ja mingit kaitsetööstust arendada sektoris, milles on kõva konkurents juba olemas. Arendada tasub seda, mis on uus ja millel on turgu siin ja mujal maailmas. Seega kui on olemas selline uudistoode siis selle tootmine ei peaks küll seisma selle taga, et Eesti riik seda toota paluks.
Lemet
Liige
Kontakt:

Jällegi väga vale arusaam minu meelest. Ka selle nn. "jalgratta leiutamisega" jäävad rahad suures osas Eestisse. Mitte ilmasjata ei ürita suurem enamus riike hoida sõjaväele toodetavat oma riigi sees. Isegi kui see tuleb mõnevõrra kallim kui väljast ostes. Eesti väliskaubanduse bilanssi pole mõtet kummuli ajada.
kert122
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kert122 »

ehh, no okei, see konkurentsiteema on üks asi, hoopis teine on enda sisemajanduse elavdamine, riigi osalusel luua olemasolevasse tööstusesse mingi haru, mis hakkaks tegema toodet x.

võibolla halb näide, las praegu jääb, mul on probleeme enese väljendamisega praegu, aga ma ei nõustuks tööstuse osas küll mitte mingil juhul, esiteks, eesti tööstus suudab väga edukalt toota kvaliteetseid tööstustooteid, ja on olemas ka insenerid.
meie tööstus on väikese maa kohta täiesti normaalne, meie tööstused toodavad küll enamuses eksporti ja omandisuhted on muidugi ka teine teema:)

kas keegi oskab vastata, kus unimogid soomustati?
paraadil näeme, raisk
Kasutaja avatar
setu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas setu »

Tsiteerin::
Kuna Eestis ei ole mahukat metallitööstust ja väidetavalt ei jagu ka insenere, ei ole me konkurentsivõimelised "lolli raua" tootmises.

Tuleb esimesena meelde Hollandi Kuningliku mereväe lipulaeva ehitamine paar aastat tagasi Eestis.
otsin eestlasi, kes teenisid eskadrilli ülema major Toompuu all (sinised baretid) / (üksus Alfa); Taškendis, operatsioonid-patrullid: Pakistanis, Afganistanis, Vene-Hiina piiril; Vietnami operatsioon USA "guerrillas" vastu (1960ndad - 1970ndad).
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

setu kirjutas:Tuleb esimesena meelde Hollandi Kuningliku mereväe lipulaeva ehitamine paar aastat tagasi Eestis.
Midagi segi pole läinud või?
Zeven Provinciлn Class Air Defence and Command Frigates

HNLMS De Zeven Provinciлn (F802) is the Royal Netherlands Navy's first air defence and command frigate (LCF), and entered service in early 2002. The navy is to have a total of four ships of this class, the other three being Tromp, De Ruyter and Evertsen. The last LCF will become operational in 2005. The new LCF is also the Royal Netherlands Navy's new flagship, for which purpose it has a special command and control room. The ship is also equipped for air defence and has a characteristic 'stealth'-like construction. Because the ship has no right angles, it is much less detectable by radar than other ships of comparable size.

The ships have been built at the Royal Schelde Group shipyards in Flushing.
http://www.netherlands-embassy.org/tromp/portrait.htm
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

setu kirjutas:Tsiteerin::

Tuleb esimesena meelde Hollandi Kuningliku mereväe lipulaeva ehitamine paar aastat tagasi Eestis.

Üks kahest, setu:

- oled kaifi all ja peksad lihtsalt segast

- või sellised lihtsad militaarsed mõisted nagu "mereväe lipulaev" ei ütle sulle midagi

:?: :?:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Lemet
Liige
Kontakt:

Olgu selle hollandlastele laeva ehitamisega kuidas on, aga näiteks saarlased ehitavad poolakatele patrullkaatreid küll. Kui 20-meetriseid aluseid enam tavainimese jaoks "kaatriks" pidada sünnib. Nagu ka Lätisse, Leetu, Rootsi, Soome, Ukrainasse ja Azerbaidzaani. Läbirääkimised lepingute sõlmimiseks pidada käima ka Norra, Iirimaa ja Bulgaariaga.
Kasutaja avatar
setu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas setu »

oi pagan, mu komm oli ikka Taani Kuningriigi 138 meetrise Iver Huitfeld-klassi kohta...Loksal.

ja viide oli "ei ole me konkurentsivõimelised "lolli raua" tootmises." kohta.

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Viimati muutis setu, 24 Apr, 2011 23:59, muudetud 2 korda kokku.
otsin eestlasi, kes teenisid eskadrilli ülema major Toompuu all (sinised baretid) / (üksus Alfa); Taškendis, operatsioonid-patrullid: Pakistanis, Afganistanis, Vene-Hiina piiril; Vietnami operatsioon USA "guerrillas" vastu (1960ndad - 1970ndad).
Lemet
Liige
Kontakt:

Wiki väidab ehitajaks Odense Steel Shipyardi... :dont_know: Küll aga tehti alltöövõtuna sellele laevale sektsioone Leedus ja Eestis Loksal
Stålseksjonene kommer fra Baltija i Litauen og Loksa i Estland.
http://www.skipsrevyen.no/batomtaler/ba ... 35666.html
Viimati muutis Lemet, 25 Apr, 2011 0:02, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
setu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas setu »

Lemet kirjutas:Wiki väidab ehitajaks Odense Steel Shipyardi... :dont_know:
tõsi või.

Odense Staalskibsværft is a part of AP Møller-Maersk A/S as are the Loksa yards.
kert122
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kert122 »

tuleb välja, et unimoge ei soomustatud eestis :twisted:

huvitav, miks?

selge on, et ballistilist terast saab ka eestist osta(SSAB tarnib armoxit näiteks), selle töötlemiseks on olemas seadmed, ja selleks on võimelised piisavalt palju ettevõtteid ja ma võiksin väita, et see oleks olnud ka odavam.

mida veel võiks eestlased ise teha?!

1.soomustamine.
2.riidevarustus,rakmed/vestid,saapad jne(Galvi linda osaliselt teeb, v.a saapaid)
3)toit-pakid on osaliselt vist mingi leedu toodang?
4)miinid, eestlased suudaksid kindla peale toota miine.
5)moona-ei julge öelda ega väita miskit.
6)igasugu betoonpunkreid saaks teha.

hävitajaid,soomukeid ja tanke ei suuda, see on selge.
BLRT ja Loksa laevatehas suudaks kergemaid paadikesi kindlasti teha.
paraadil näeme, raisk
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui olla õel.....siis ma mäletan uduselt mingeid Kohilas välja töötatud miinipildujaid ja pontoonsildu......veelgi udusemalt mäletan, et need olid Iisraeli miinipildujatest "natuke" (ehk 1 nulli võrra) odavamad...ja mingit pontoonsilla võimet pole Eestil tänaseni (ehkki pakuti vastavat tehnikat ka Saksamaalt mõningad aastad tagasi).......aga meil oli vaja apananskitega viina võtta ja parteikassat turgutada.

Saatuse iroonia selle miinipilduja-businessi juures oli kuni USA relvade tulekuni eelmisel aastal valitsenud totaalne 81 mm miinipildujate puudus.

Siis ma mäletan veel totaalset ideepuudust Arsenali majandamisel (seda kontrollib puhtalt kamin), tegeleti igasugu kõrvaltegevustega ja töid telliti ikka väljaspoolt....kuni asi hingusele läkski.....ja kui vaadata seda veidrat seltskonda, kes sealt eesotsast aastatega läbi käis, siis hea, et mingi kõva majanduskrahhini (nagu Werol) asi ei läinud....

Aga noh, you know...sinine esmaspäev ja mu mälu on ikka väga udune hetkel.... :lol:

Muidugi tuleb arvestada seda, et igasugu "oboronka" kuldajad on ammu möödas ja kaitse-investeeringud 21. sajandi koloniaalsõdadesse on tühine murdosa sellest, mis kuni 90ndate alguseni kulutati. Sestab konventsionaalse relvastuse turul on tohutu konkurents.

Küll aga peaks riigis olema oma laskemoona tootmine, et võimaliku embargo/blokaadiga toime tulla. Padrunite valmistamine pole mingi kosmoseteadus ja NSVL ajal olid mitmes tsiviiltehases ka Eestis vastavad tööpingid laos ootamas. Vaadake nt soomlasi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
alban
Liige
Kontakt:

Need kes viitavad kaatrite ja laevade ehitamisele Eestis jätavad tähelepanuta selle, et sisuliselt on tegemist keevitamisteenuse pakkumisega. Joonised nende aluste kohta ei ole ju Eestis tehtud ja projektid ei ole siin kohalike ajude baasil välja töötatud. Kahtlen, et Eestis on täna insenere kes suudaks modernse sõjalaeva koos vajalike sõlmedega välja töötada. Isegi kui suudetakse siis selle väljatöötamise kulud on nii kallid, et odavam tuleb see asi väljastpoolt sisse osta. Isegi kui selline asi tellida Eestist eesmärgiga turgutada sisemaist majandust, siis on see nii kallis, et kägistab meie varustuse hanked väga pikkadeks aegadeks.

Ma ei taha väita, et Eestis ei peaks üldse midagi militaarset tootma, otse vastupidi aga ei ole mõtet vastu tuult ka k...ta vaid leida endale mingi nišš, milles edukas olla. Võtame kasvõi teema alguses viidatud rootslased, neil on võimekus tank ehitada, aga miskipärast eelistasid nad Saksast Leoparde hankida.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist