Eespool öeldi, et meil on hästi 155mm haubitsatega. Ei tahaks nüüd kohe kritiseerida aga õige see küll pole. Nende haubitsatega (hummel teab vist paremini) on probleeme nende soetamise algusest. AGA - meil on suurtükivägi. Vot see on arengus positiivne. Meil on sadu reservväelasi ja kümneid kaadrikaitseväelasi, kes isegi viletsa varustusega suudavad 10km taha toetust anda. Ma tean, et on miljon probleemi (jällegi teab hummel paremini) aga meil on väljaõpetatud inimesed või isegi süsteemid. Tuleüksus, juhtimine, mõõdistamine, arvutamine, meteo, akustika, varustamine! Raua võite osta poole aastaga (122mm ju osteti) aga elavjõudu nii ette ei valmista. Lätlased pole siiani aru saanud, miks neid 105mm vaja on. TT fännidele - 122 ja 155 kõlbavad vastava moona korral suurepäraselt TT relvadeks, ka distantsil 10+km.
Hästi. Grusiinidel olid suurtükid, mis liikusid ratastel. Need relvad vist pidasid ka kõige kauem lahingus vastu. Miks nad peale paari päeva ära kustusid? Kui palju mõjutas enda suutlikkus, kui palju vastase tegevus? Kui palju üheaegne tegevus mitmest suunast? Centre of gravity?
Mistral. No siin on probleeme ju ka aga - sellest süsteemist paremini pole Eestis vist ühtegi rakendatud. Alates hankest, lõpetades reservväelaste väljaõppe ja hooldusega.
Palju meil neid on? Missugust ala nad suudavat katta konventsionaalse brigaadi puhul? Millal tuleb järgmine miljardiline hange? Ja siis veel järgmine? Kas nad jäävadki katma ainult Suur-Tallinna nagu Kunnas kartis.
Milan - põhimõtteliselt võrdne suurtükiväega. Võite rääkida sellest kui vilets on Milan, kuid tänu Mapatsile ja Milanile on meil sadu mehi (struktuuris), kes Tow-Bill-Javelin-misiganes süsteemi 12h jooksul selgeks suudavad teha ja kütma hakata.
Ma ei räägi sellest, et Milan on halb. Ma räägin sellest, et neid on vähe. Kui sellist efektiivset hävingut suudetakse tekitada mitte ainult pataljoni taseme üksuse poolt vaid ka rühma tasemel, siis on tore.
soesilm, lükka läbi, et Eestile ostetakse heidutamiseks vajalik kogus kaasaegseid TT-relvi ja venelane läheb näost lillaks. Hummel saatis lingi, kus VF GRU-lasest atašee kiidab Eesti suurtükiväelaseid. Eelmisel aastal kiitis sama mees Youtubes meie õhutõrjujaid. Tead, mis minu meelest see mees mõtleb?
Atlitšno, pradalžaitje stroit vašu maljenkuju armiju po našemu ustavu (kak, blin, guzinõi). Kupitje sjebe odin sovremennõi vertaljot tože. Parad pudjet togda bolje veselejee. Horošo, što kaitselitšiki jobnutõje takije slabõje. Tak deržat! Jesli kto to razognajet etu dikuju bandu, togda vobše v Moskvje orden polutšajet. S finami unas uže kogdato udalos.
Soesilm, kui suudad piisavalt veenda, et need 40 000 meest hakkavad sebima nagu soomlaste mehhaniseeritud taisteluosastod koos õhutõrje, rannakaitse ja lennuväega, siis olen Sinu poolt. Kui see ei õnnestu, nagu väitis Hurt, siis võiks puu otsas natuke mõtteid mõlgutada enne kui meestele uue suund kätte antakse.
PS Vabanda, et läks jälle suureks pildiks kätte, kuid kui Sa kiidad siin 10 km kaugusele tulistavaid D-30'neid, teades samal ajal, mis riistad teevad vastasel counter-battery't, siis võtab seest kõhedaks. Nüüd Sa ütled, et küll ka meile taolised relvad jõuavad. Hurt ülteb, et ei jõua. Keda siin nüüd uskuda. Meest, kes istus rahakotiraudade juures või Sind?