Inimlikkusest võiks loenguid pidada lõpmatuseni. Tahan vaid tähelepanu juhtida sellele, et nn. "tollel ajal" leidus inimlikkust rohkem kui tänasel päeval.
Aga...üritan siis pajatada omast teenistusajast ja ühest ohvitserist kes on mul siiani meeles kui inimlik.
Oli tema vägedes, semjorkas nimelt, zampotehh tankovogo bataljona, stl. Komissarov. Kuna tema amet oli selline, mis inimlikkust soosis, siis ehk on see ka mingil määral sellest põhjustatud. Aga võibolla ka vastupidi. Pooldaksin viimast versiooni isegi rohkem. Muide, ta polnud leebe aga tema distsipliin oli, no kuidas tänapäeval öelda - konstruktiivne
Asugem asja juurde, lõpuks. Tegi minu isa sellise nalja. Võttis kätte ja saatis kaardi pataljoni zampolidiile. Õnnitles teda vist nõukogude armee aastapäeva puhul, täpselt ei mäleta. Ja kujutage ette, zampolit oli täiesti "sillas". Mitte keegi pole talle kunagi sellist kaarti saatnud ja nüüd kujuta ette minu isa saatis. Ja mainis, et no puhkusele peaks mind saatma nüüd küll. Ühesõnaga, naera erneks. Aga see polnudki nali. ´89 suvel olid asjad niikaugel, et olingi puhkusele minejate nimekirjas. Probleemiks oli aga see, et zampoliit kas oli puhkusel või oli juba siis määratud mujale teenima. Minu puhkuse dokumente aga ei vaevunud keegi polgu staabist välja võtma. Ja sel olulisel päeval sattus mu mrelikku nägu nägema stl Komissarov. Küsis, et miks ma juba puhkusele pole sõitnud. Ütlesin, et pole mingit infi ega dokumente. Tema seadis sammud staapi ja ajas mu dokumendid korda. Ühelgi teisel ohvel polnud ei sooja ega külma. Ja kujutate ette, saingi puhukusele 1+1 nädal. 1+1 seepärast, et teisel nädalal selgus, et emal oli "südamega probleeme".

Nimelt sehkendati mind Tallinna garnisoni ülema juurde ilmuma ja sain nädala pikendust.
Ja seesama ohvitser üritas kontakti luua sõduritega, väliõppe ajal, lõkke ääres vestlust arendades. Ja tema oli ka ainus kes trepil kohates ulatas mulle käe ja parimat soovis kui ma grasdankas kaptjorka ja pat. staabi vahet jooksin, bemblisse minekul.