Snaiper vahendid: vintpüssid, optikad, padrunid, kaugusemõ..
Re: EPL: KV "reserv" on savijalgadel
Sellel erialal on ausalt öeldes aastaid räägitud ka KLPS-ga, ka siin foorumis esindatute poolt, ka KK!-s on ilmunud terve plejaad artikleid optikatest, relvadest, kaliibritest, eriala eripäradest, kandidaatidele esitatavatest nõudmistest jne. Alates 2007 teisest poolest kindlasti.
Lõpptulemus on see, et relvad on persekeeratud. Mida teen ma relvaga, mille sihikualus on esiteks viltu ja teiseks ebakindel (soojenedes muudab ka asendit) ning mis võib, aga ei pruugi, lasta valangutega? Ning nn täpsusmoonaga, mis on kehvem kui rootsi moon.
Muide, küsitud on, miks. Vastus on ka antud, aga avalikus foorumis ei ütle. Võin Sulle, Kpt Trumm, selle iskilikult PSi saata.
Lõpptulemus on see, et relvad on persekeeratud. Mida teen ma relvaga, mille sihikualus on esiteks viltu ja teiseks ebakindel (soojenedes muudab ka asendit) ning mis võib, aga ei pruugi, lasta valangutega? Ning nn täpsusmoonaga, mis on kehvem kui rootsi moon.
Muide, küsitud on, miks. Vastus on ka antud, aga avalikus foorumis ei ütle. Võin Sulle, Kpt Trumm, selle iskilikult PSi saata.
Hehe.
Ei ole aru saanud, kas see mingi logude isetehtud täpsuspüsside case on nüüd tõesti nii starteegiline küsimus, et mõjutab kogu kaitseväe reservi valmidust ja võimet, millest siin teemas algselt juttu oli?
Tegemist on kindlasti lahendamist vajava probleemiga, kuid riigikaitse ja kaitseväe reservi laiemas kontekstis ei oma see minumeelest küll nii olulist kaalu, et peaks lehekülgede kaupa ruumi kulutama.
Pigem mõjutab riigikaitset ja reservväe võimet süsteemi ja struktuuri ülesehitus, rasketehnika olemaolu ning juhtimislahenduste toimivus. Loomulikult ka väljaõppeprotsessi korraldatus.
Igasugu fufaikad ja püssid on nende kõrval p e e n r a h a.

Tegemist on kindlasti lahendamist vajava probleemiga, kuid riigikaitse ja kaitseväe reservi laiemas kontekstis ei oma see minumeelest küll nii olulist kaalu, et peaks lehekülgede kaupa ruumi kulutama.
Pigem mõjutab riigikaitset ja reservväe võimet süsteemi ja struktuuri ülesehitus, rasketehnika olemaolu ning juhtimislahenduste toimivus. Loomulikult ka väljaõppeprotsessi korraldatus.
hummel:
See püsside case ei ole strateegiline küsimus. hummel, Sinu jaoks peaks see olema pigem ideoloogiline. Eesti mees ei suuda otsida kingikotist välja täpselt laskvat püssi, kinnitada sellele juba ostetud väga kallist optikat ning osta nende relvade jaoks täpselt laskvat moona. Kui selliseid elementaarseid asju ei suudeta teha, siis mida suudetakse? Sinu seisukohast sain ma aru, et aur läheb palju tähtsamate asjade peale. Tore, kuid siis ei ole vaja komposteerida vastava eriala meeste ajusid ja pakasuhhatada.
Olen hummeliga täiesti nõus, et power tuleb mujalt. Borja postitas ilusa pildi, kus reservistid fufaikade ja peenrahaga. Tegime soesilma üleskutse peale õigustatud kriitikat. Nüüd süüdistatakse lehekülgede kaupa teema risustamises. Mehed, mida te tahate? No ei luba südametunnistus kiita pilti, kus tead, et kulisside taga on asi mäda. Loomulikult on kiiduväärt, et reservi kogunemised toimuvad, mehed tulevad kohale, kaader teeb pikki ületunde, meeste näod on rõõmsad. See kõik on tore, kuid ei ole vaja siin tekitada olukorda, et publik tõuseb püsti ning tormiliste ovatsioonide najal kiidab presiidiumi otsuseid. Ei ole ju vaja pakasuhhat teha.Pigem mõjutab riigikaitset ja reservväe võimet süsteemi ja struktuuri ülesehitus, rasketehnika olemaolu ning juhtimislahenduste toimivus. Loomulikult ka väljaõppeprotsessi korraldatus.
See püsside case ei ole strateegiline küsimus. hummel, Sinu jaoks peaks see olema pigem ideoloogiline. Eesti mees ei suuda otsida kingikotist välja täpselt laskvat püssi, kinnitada sellele juba ostetud väga kallist optikat ning osta nende relvade jaoks täpselt laskvat moona. Kui selliseid elementaarseid asju ei suudeta teha, siis mida suudetakse? Sinu seisukohast sain ma aru, et aur läheb palju tähtsamate asjade peale. Tore, kuid siis ei ole vaja komposteerida vastava eriala meeste ajusid ja pakasuhhatada.
Hummel, Sul on tõesti õigus, sest süsteem peab töötama tervikuna, see on kõige olulisem. Kuid nagu kaur3 ennetas, siis tekkis ka mul küsimus - kui isegi väga lihtsate asjadega ei saada hakkama, kuidas siis suuremad (juhtimistehnoloogiad, -strateegiad, raskerelvade haldamine jne) välja tulevad?
Tulles spekulatiivse mereväeloo juurde, siis ei imestaks tegelikult sugugi, kui mõnes kohas kõrgemal pool (so juhtimises) samas vaimus pohhuistlikult minna antakse, kui täpsusrelvade ja -moona juures.
Tulles spekulatiivse mereväeloo juurde, siis ei imestaks tegelikult sugugi, kui mõnes kohas kõrgemal pool (so juhtimises) samas vaimus pohhuistlikult minna antakse, kui täpsusrelvade ja -moona juures.
-
- Liige
- Kontakt:
Vaidlen Kaurile ja Hummelile vastu. Sõjaolukorras ja sõja vältimiseks on meil siiski vaja hulganisti snaipreid. Muidugimõista ma ei tea kui palju meil neid hetkel on, aga eeldan, usun ja arvan, et neid on puudu. Kust snaipreid saada? Täpsuslaskurite hulgast. Probleem on aga selles, et snaipriks saab üks kümnest täpsuslaskurist ja tal kulub selleks 10 aastat alates esmasest kokkupuutest erialaga kuni snaiprini*.(*arvud on võetud levivast "avalikust arvamusest" ja korrutatud läbi Kaitseliidu Tambovi snaiprikonstandiga)
Need püssid ja muu iseloomulik varustus on tõesti suhteliselt peenraha, aga teema on siiski äärmiselt oluline. Aega ei saa osta, aga praegu kogu selle relvajandiga läheb kuradima palju aega ja motivatsiooni kaotsi. Kaitseliidu üksuste snaiprivõimekus lükkub aina edasi...
Need püssid ja muu iseloomulik varustus on tõesti suhteliselt peenraha, aga teema on siiski äärmiselt oluline. Aega ei saa osta, aga praegu kogu selle relvajandiga läheb kuradima palju aega ja motivatsiooni kaotsi. Kaitseliidu üksuste snaiprivõimekus lükkub aina edasi...
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
-
- Liige
- Kontakt:
to medusa
Lapua nimelist täpsusmoona toodab ettevõte nimega NAMMO Lapua OY, mis on NAMMO Grupi üks ettevõte.
Võrdväärset CBC täpsusmoona toodetakse aga Sellier & Bellot ja MEN brändinimede all.
Lapua nimelist täpsusmoona toodab ettevõte nimega NAMMO Lapua OY, mis on NAMMO Grupi üks ettevõte.
Võrdväärset CBC täpsusmoona toodetakse aga Sellier & Bellot ja MEN brändinimede all.
Ma tean, et Lapua on osa kontsernist, kuigi see läheb vahel meelest (nagu tunnistada tuleb), aga nagu ka märkisin, siis nende padruneid olen mina oma malevas harva näinud, viimati lasin riigi antud Lapuaga 3a tagasi. Edaspidi on ainuke Lapua käes olnud see, mis ise poest ostetud. Riigilt olen saanud vaid M80 ning rootslast sellises mõistlikus koguses, millega saab vähemalt paar-kolm laskeharjutust ära teha.
S&B Match moon jookseb mu TicTacis väga hästi, kvaliteedi kohta arvamust öeldes, aga ise tuleb osta.
50, Sul on ehk rohkem head moona käepärast, kuna malevati ning väeositi on olukord ka erinev, sel juhul igatahes õnne ja edu ning kasuta seda ikka hästi. Minu kogemus näitab, et M80 on piisavalt hea moon M14 jaoks (torsotabamused kuni 600m, nagu tellirelv peaks suutma), aga parim on M852 Match (168 gr HPBT @u 780 m/s ) või seejärel 155 graanine Lapua Scenar (kui tahame mingist täpsemast laskmisest rääkida), aga just need viimased kaks on vastavalt kas raskelt leitavad või ise ostetavad.
Riik ostis "brasiilia" moona nii harjutus- kui nn tavamoonaks, aga ka täpsusmoonaks, ehk see sama märgitud 162 graanine match, lisaks on näha ka samast kohast pärit 9mm Parat. Hankena on muidugi mõistlik osta ühest kohast, aga paraku sai täpsuslaskmise osa suurte kompromisside osaks.
Kui tahad, võime moonast läbi PSi arutada, muidu läheb ehk teema risustamiseks?
S&B Match moon jookseb mu TicTacis väga hästi, kvaliteedi kohta arvamust öeldes, aga ise tuleb osta.
50, Sul on ehk rohkem head moona käepärast, kuna malevati ning väeositi on olukord ka erinev, sel juhul igatahes õnne ja edu ning kasuta seda ikka hästi. Minu kogemus näitab, et M80 on piisavalt hea moon M14 jaoks (torsotabamused kuni 600m, nagu tellirelv peaks suutma), aga parim on M852 Match (168 gr HPBT @u 780 m/s ) või seejärel 155 graanine Lapua Scenar (kui tahame mingist täpsemast laskmisest rääkida), aga just need viimased kaks on vastavalt kas raskelt leitavad või ise ostetavad.
Riik ostis "brasiilia" moona nii harjutus- kui nn tavamoonaks, aga ka täpsusmoonaks, ehk see sama märgitud 162 graanine match, lisaks on näha ka samast kohast pärit 9mm Parat. Hankena on muidugi mõistlik osta ühest kohast, aga paraku sai täpsuslaskmise osa suurte kompromisside osaks.
Kui tahad, võime moonast läbi PSi arutada, muidu läheb ehk teema risustamiseks?
- Tundmatu sõdur nr. 4
- Liige
Kohati on täitsa lahe jälgida, kuidas siin foorumis vahest kõige eripalgelisemad teemad muunduvad tasapisi hoopis snaipritehniliseks aruteluks
No ei oska seda kummalist fenomeni seletada

No ei oska seda kummalist fenomeni seletada

Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Borja, aga mis siin imestada on? Poom kirjutas, et asi on savijalgadel. Sina veensid, et ei ole savijalgadel ning panid õppuste pildi juurde, kus täpsuslaskurid peal. Teises foorumi teemas kirjutas üks osalenud täpsuslaskur, et püssid ei kandnud kuidagi välja ja lasid sama täpselt kui Ak4 ilma optikata. Mina kleepisin selle siia. Lisasin ka juurde, et selle relvaga on väga pikaajalised probleemid. Soesilm ütles, et tehke kriitikat. Tegin, ja mis nüüd on arusaamatu? Ma saan aru, et Sulle ei paku need teemad enam pinget, sest vaevad pead palju tõsisemate probleemidega. Suurepärane, kuid märka ka veel väikseid sipelgaid. ... ning ärge raporteerige üles, et täpsuslaskurite võimekus on saavutatud.
PS Täpsuslaskur ei ole snaiper vastavalt EKJ dokumentidele
PS Täpsuslaskur ei ole snaiper vastavalt EKJ dokumentidele

Enne kui kaitsevägi ei hangi täpsuslaskuritele vastava taseme relvi, ei ole meil põhjust mingist täpsuslaskurite võimekusest või selle arendamisest üldse rääkida.kaur3 kirjutas: ... ning ärge raporteerige üles, et täpsuslaskurite võimekus on saavutatud.
See, et mõni "keevitab" oma M-14/AK-4 külge vanaisa binokkli või S&B sihiku ei tee sellest veel tõsiseltvõetavat täpsuslaskuri tööriista.
Eks inimesed räägivad sellest, millest teavad või arvavad end teadvat. Mina olen sellest snaipri / täpsuslaskuri teemast väga kaugel ja seepärast ei räägi kaasa. Samas olen ma nüüd varustatud mingi teadmisega, mida ma kavatsen kasutada kui juhus tuleb. Sama teiste asjadega. Tegelikult kui siin toimub "vingumine" teemal, millest minu arvates inimesed lihtsalt aru ei saa, siis ka see on suunaks tegutsemisele: inimesed vajavad valgustamist!
Snaipri teema on ühest küljest mikroobne jah. Teisest küljest asendame diskussioonis sõna "M14" näiteks "D 30-ga" ... "Milaniga" ... ? Ei no kui probleemi ei näe, siis on hästi. Kuid kas erinevaid süsteemi nimetusi nii sõeludes, jääb rohkem sõelale või läbib sõela?
... ja Poomi kirjatükk sakib ikkagi!

Snaipri teema on ühest küljest mikroobne jah. Teisest küljest asendame diskussioonis sõna "M14" näiteks "D 30-ga" ... "Milaniga" ... ? Ei no kui probleemi ei näe, siis on hästi. Kuid kas erinevaid süsteemi nimetusi nii sõeludes, jääb rohkem sõelale või läbib sõela?

... ja Poomi kirjatükk sakib ikkagi!

soesilm, mehe sõna!
-
- Liige
- Kontakt:
Omalt poolt selle teema lõpetuseks lisan lihtsalt, et "Brasiilia moon" tähendab CBC Gruppi, mis tähendab nelja tehast ja brändi. Magtech -USAs, CBC- Brasiilias, Sellier & Bellot Tshehhis ja MEN - Saksamaal. Müük käib kõik läbi CBC Grupi kontori ning tegemist on erinevate kvaliteedi ja hinnakategooriaga CBC Grupi brändidega, ehk lisaks odavamale CBC sarjale on siia mingil määral jõudnud ka brasiilaste Magtechi ja S&B tehaste moona.
- kangelaspioneer
- Liige
- Kontakt:
No milanitega on tegelikult asjad ju üsna samamoodi. Minge küsige erialameeste käest, kuidas ikkagi nende auto pealt laskmise alustega lood on.
-
- Liige
- Kontakt:
Re: Snaiper vahendid: vintpüssid, optikad, padrunid, kauguse
Jahi/snaipripüss
Siin all on üks võimalus snaipripüssiks (pilt) kaitseliitlasele/reservlasele.
Piltis pole lukk kaasa.
See on HOWA TH .223 Rem Varmint, aga on müügil palju muud head märgid.
Ma kasutan seda jahis.
Kaal optilise sihikuga on umbes 5,0 kg.
Kaba on puulaminaatist.
Kabas thumbhole (auk põiale).
Paksu raua pikkus on 24 tolli.
Vinti suhe on 1:12.
Kolm kaitseriivi asendi: vaba, lukk lahti aga ei päästa, lukk ei lahti.
Padrunid magasiinis: 5 (+1 rauas)
Optiline sihik on 6 – 18 x 40 Sniper Mil-Dot reticlega.
See on odav mudel ja ei täiesti militaar kvavliteet, sobib hästi jahile.
Sihiku põhitoru paksus 30 mm.
Sihik kinni picatinny baasil.
Jahis olen kasutanud Sellier&Bellot Match tiphole padruneid 3,36 g (52 gr).
Kuuli V0 =1040 m/s, V100=952 m/s ja V300=797 m/s.
Kuuli E0=1817 J, E100=1523 J ja E300=1067 J.
Ma arvaan, et kuuli algkiirus on minu püssis suurem, kunas raud on väga pikk.
Kui lastakse tedri keskele alla 100 m kaugusele, nii see ligikaudu plahvatab.
Püss on täpne ja selle pärast sihin tedri sabaosale, et lihad jääb vigastamata.
Püssil tohib lasta Soomes näiteks metskitsi, aga ei põdra või metspõhjapõderi.
Kuuli langus 300 meetris on 24,7 cm.
Püss on väga täpne selle padruniga vähemalt 400 m kaugusele.
Snaipritegevuses kuul peaks olema raskem, näiteks 4,5 g ja samas laskekaugus suurem.
Eelis on militaari alal et see on sama kaliiber kui on NATO kaliiber.
Jahi jaoks padrunid on odavad, kunas neid valmistatakse väga palju.
Terve komplekt maksis umbes 1400 euro.
Mul on Eestis üritaja tuttav, kes pakub varsti, juba nüüd talvel, head optilised sihikud (2 mudeli).
Need on vastavalt militaari standardile valmistatud.
Kohe, kui neid on avalikult müügil, ma kirjutan nendeist teade siia foorumile.
Sihikud on väikelt osalt Eesti omad, niimoodi saab öelda.
Siin all on üks võimalus snaipripüssiks (pilt) kaitseliitlasele/reservlasele.
Piltis pole lukk kaasa.
See on HOWA TH .223 Rem Varmint, aga on müügil palju muud head märgid.
Ma kasutan seda jahis.
Kaal optilise sihikuga on umbes 5,0 kg.
Kaba on puulaminaatist.
Kabas thumbhole (auk põiale).
Paksu raua pikkus on 24 tolli.
Vinti suhe on 1:12.
Kolm kaitseriivi asendi: vaba, lukk lahti aga ei päästa, lukk ei lahti.
Padrunid magasiinis: 5 (+1 rauas)
Optiline sihik on 6 – 18 x 40 Sniper Mil-Dot reticlega.
See on odav mudel ja ei täiesti militaar kvavliteet, sobib hästi jahile.
Sihiku põhitoru paksus 30 mm.
Sihik kinni picatinny baasil.
Jahis olen kasutanud Sellier&Bellot Match tiphole padruneid 3,36 g (52 gr).
Kuuli V0 =1040 m/s, V100=952 m/s ja V300=797 m/s.
Kuuli E0=1817 J, E100=1523 J ja E300=1067 J.
Ma arvaan, et kuuli algkiirus on minu püssis suurem, kunas raud on väga pikk.
Kui lastakse tedri keskele alla 100 m kaugusele, nii see ligikaudu plahvatab.
Püss on täpne ja selle pärast sihin tedri sabaosale, et lihad jääb vigastamata.
Püssil tohib lasta Soomes näiteks metskitsi, aga ei põdra või metspõhjapõderi.
Kuuli langus 300 meetris on 24,7 cm.
Püss on väga täpne selle padruniga vähemalt 400 m kaugusele.
Snaipritegevuses kuul peaks olema raskem, näiteks 4,5 g ja samas laskekaugus suurem.
Eelis on militaari alal et see on sama kaliiber kui on NATO kaliiber.
Jahi jaoks padrunid on odavad, kunas neid valmistatakse väga palju.
Terve komplekt maksis umbes 1400 euro.
Mul on Eestis üritaja tuttav, kes pakub varsti, juba nüüd talvel, head optilised sihikud (2 mudeli).
Need on vastavalt militaari standardile valmistatud.
Kohe, kui neid on avalikult müügil, ma kirjutan nendeist teade siia foorumile.
Sihikud on väikelt osalt Eesti omad, niimoodi saab öelda.
Si vis pacem, para bellum
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline