kaur3 kirjutas:Tiam, kas oskad lähemalt rääkida, et mis on on vahet uue ja vanema lühikese maa Spike vahel? Viidatu pressiteate tekst viitab sellele, et uus Spike teeb NLAW'ile silmad ette. Mõlemal fire and forget omadus, NLAW'il küll ka top attack režiim, kuid Spikel paarsada meetrit pikem efektiivne kaugus ja tandempea.
2 või 3a tagasi oli Rafael koduleheküljel Spike-SR brošüüri pdf, kus oli märgitud laskekauguseks 800m. Seda olen ma linganud ka kusagil oma eelmistes postides. Muuseas mingi hetk oli samast brošüürist ühel relvanäituse leheküljel üleval versioon, kus laskekaugus oli antud 800-1000m vahemikuna.
Minu teada nad lubasid vana Spike-SRi puhul odavat hinda jne ja näitasid seda 800m Spike-SRi näitustel aga tootmisesse see ei jõudnud. Seega ma eeldan, et kuna sisult oli sellel vanemal 800m Spikel-SR juba sama seeker, mis on nüüd kasutusel ka uuel Spike-SR'il, siis on ehk vana Spike-SR vaadeldav kui uue prototüüp. Seega ma eeldan, et "uus" Spike-SR on lihtsalt tootmisküpse "vana" Spike-SR, mille puhul on selgeks saanud, et algul loodetud üliodavat hinda ei suudeta pakkuda: selle pärast uue Spike-SRi puhul hoiatatakse ka juba ette, et see on kallim kui NLAW ja teised sarnased relvad.
See, et nii uus kui vana Spike-SR NLAW'le "silmad ette teevad" tuleneb ehk selles, et erinevalt NLAWst, kus sihtimine käib kineetiliste jõudude (inertis) alusel, siis Spike-SR puhul kasutusel aktiivne otsija, mis rihib ennast sihtmärgi IR kiirguse alusel. Arvatavasti Spike-SR juhtimissüsteem on täpsem ja vähem tundlik tuulele ja laskuri liigutustele laskmise ajal. Arvatavasti lubab Spike-SR ka pikemat laskekaugust, sest inertsjuhtimisega süsteemides (NLAW) on viga distantsi kasvades kumulatiivselt suurenev, mis paneb ette piirid laskekauguse osas. Selline aktiivne sihtmärgi IR signatuuri järgi sihtimissüsteem nagu on Spike-SR'il seda kumulatiivselt kasvava vea probleemi ei oma. Lisaks on vist nii, et sellised mittekineetilised juhtimissüsteemid suudavad võimsamat ja ebaühtlasemalt töötavat raketti paremini sihtmärgini viia - võib-olla siit ka Spike-SRi pikem laskekaugus jällegi.