Samal ajal kui sa oma posti sepistasin kirjutasin ma oma postile täienduseks juurde sellised Teile arvatavasti mitte meeldivad faktid:Kapten Trumm kirjutas:Ma tõin vähemalt näited, millega Eesti praktikas midagi ostis või osta sai ja vähemalt praegu pole Tiam su bullshita kaitseks, justkui saanuks hävituslennukite hinna eest arvestatava koguse õhutõrjesuurtükke - mitte ühtegi konteksti ja ajastusse mahtuvat fakti. Sa süüdistad mind asjasse mittepuutuvate andmete toomises, toomata ise muud peale tühja kõhutuule.
Analoogne relv oli Saksa 37 mm flak, mida Eesti 6 tk ostis, otsige siis selle hind välja. Mul ühtki raamatut käepärast pole ja ei viitsi otsima ka minna et siin mõtetut vaidlust pidada. Ma miskipärast kahtlen, et nende hind niipalju odavam on, et "hävitajate hinna eest arvestatava koguse ÕT relvi osta saaks". On ka poole odavam - noh paarkümmend kahurit poleks ikkagi asja mõjutanud.
Seega ma jään enda juurde, et ÕT kahurite ja lennukite hinnavahe pole nii suur, et väide......on jama.Spitfire'de peale kuluatud rahadega oleks saanud olulises koguses tollal moodsat ÕT relvastust![]()
ÕT relvastust oli Eestis vähe seepärast, et see oli väga kallis, mitte seepärast, et sabotöörid Laidoner ja Päts kõik papi Spitfire ostule panid.
(täpselt samasugune jama on need heietused, mida allveelaevade vms maaväe-välise relvasüsteemi kohta tehakse - et vot kui oleks, siis mida kõike oleks. Ega midagi erilist küll ei oleks....oleks tädil till, oleks ta onu...
(analoogsetele järeldustele jõuab ilmselt ka siis kui hakata võrdlema võrdse võimekusega keskmaa ÕT ja lennuväe maksumus. Mõlemat on tarvis, aga rääkida, et ÕT on kuidagi kole kuluefektiivne - jama....odavam tuleb ainult see peenise ja sõrme võrdlust rakendada - panna samasse konteksti 40 km tegevusraadiusega paar patareid ning 700 km tegevusraadiusega hävitajate eskadrill).
EDIT: Leidsin allika Boforsi 40mm hinnast, mis väidab järgmist:
Seega hind per Bofors 40mm toru oli ca 1500 USD, samal ajal kui P-51 maksis üle 50 000 USD. Võrdluseks 1939a Eestlastega tehtud Spitfirede diili hind per lennuk oli 63 000 USD (valuutakursid 1939 siit). Oletame, et USA suutis 5x odavamalt Boforsi 40mm toota kui ungarlased või rootsalsed- isegi siis saaksime 1 Spitfire eest 8 Bofors 40mm. Seega 12 lennuki asemel oleksime saanud sama palju 40mm ÕT relvi kui oli neid kasutada soomlastel alles Talvesõja lõpuks (96 tk)- arv, millest piisas 128 lennuki alla toomiseks. Sama efektiivuse saamiseks oleks 1 Spitfire pidanud alla tooma 10 punavägede lennukit. Arvestades seda kui kasulikusk osutusid AAA relvad 1944 Sinimägedes oleks arvatavasti Boforsi sarnaselt soomlastele kasutada saanud ka üldiseks tuletoetuseks. Vaevalt Spitfire oleks saadud tuletoetuse peale raisata.By the end of 1943, Chrysler had sent 28,892 guns to both Army and Navy; for 1943 itself, the total cost was $46 million. In August 1943, Chrylser claimed to be making 4½ times the number of guns originally scheduled.