Kapten Trumm kirjutas:KT, ma natuke maad tagasi küsisin su enda referentsi.....
Kas see tähendab, et kvalifitseeruvat referentsi pärismasinatel tegelikult pole?
Veelkord. Minu lennutunnid (u. 150 tk. - ei ole lennanud reaktiivlennukil) ei puutu asjasse. Probleem on selles, et lugupeetav teeb järeldusi simulaatori põhjal omamata ise lennukijuhtimise kogemusi. Millest tulenevalt ma väitsin, et
võrdlusbaas on puudulik ja seega võrdlus ei päde.
Oma tagasihoidliku lennukogemuse põhjal ja seni erinevates (nii PC-põhistes kui 6DOF simudes) kogetu põhjal julgen väita, et tegelik lendamine ja PC simulaator on vähemalt lennuki käitumise koha pealt kaks oluliselt erinevat maailma. Lennul käitub piloot paljudes olukordades istmikutunde järgi vaistlikult. PC simulaatoris tuleb kogu info ainult visuaalselt. Pealegi on PC simulaatorite võime simuleerida juhise liikumisulatust puudulik. Praktikas on lennukite juhitimissisendite liikumisulatused ja tundlikkus kohati väga erinevad. Paljude lennukite juhtimisseadmete tundlikkus on suurtel ja madalatel kiirustel oluliselt erinevad. On lennukeid, kus teatud kiirustel piisab olulise trajektoorimuutuse saavutamiseks juhise kergest mõjutamisest mingis suunas (praktikas tundub, et ma ainult mõtlesin kallutamisest kui juba ta läheb). "PC piloot", kes on harjunud juhisega ringi vehkima sõltumata lennuki kiirusest ja omamata adekvaatset tagasisidet ei saa põhimõtteliselt simulaatorisse sattudes (samuti kui ka päris lennukit juhtides) anda mitte mingit hinnangut "kipakuse" jms. teemade kohta, sest tal ei ole konkreetse lennuki omadusi mitte millegi muuga võrrelda kui PC peal kogetuga. See aga, nagu mainitud, ei ole adekvaatne võrdlusbaas.
Mis puutub hävituslennukite õppesimulaatoritesse, siis nende puhul on rõhk ikkagi pigem sellel, et saavutada piloodi operatiiv-taktikalise võime säilumine ja paranemine kokpitis. Lennutunnetust aitavad need hoida, kuid see lennutunnetus ei saa põhimõtteliselt 6DOF simudes olla autentne. Puhtalt juba selle pärast, et raskuskiirenduse suurust ja suunda pikaajaliselt muuta 6DOF simulaatorites ei õnnestu (eks katsu simulaatoris 6G ülekoormust tekitada). Simuleeritakse ainult jõudude muutusid ja sedagi piiratud tegevusulatuse tõttu ajutiselt.