Holy Wars

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Vasta
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Re: Holy Wars

Postitus Postitas vaoinas »

No 35 korda väiksem on ikka palju väiksem, kui 1:1'le asi.

Tillumõõtkavadel on üks oluline miinus veel. Nimelt, mida väiksemaks mõõtkava läheb, seda valemaks lähevad proportsioonid. Kui ma enne rääkisin üldistamisest, siis mingi maani üldistatakse mudelil detaile. Kuid tillumõõtkavade puhul ei mängi sellega üksi välja - üldistama tuleb hakata ka proportsioone, sest kasutatava materjali paksus ja omadused ei võimalda väiksemates mõõtkavades asju õigetesse proportsioonidesse vormida. Ja mudel, mille proportsioonid silmnähtavalt oma eeskujust erinevad, ei ole enam ju nagu päris mudel.

Et seda näitlikustada, siis samal ajal kasutan võimalust ka Sho pihta tuld anda - Nimelt võtame needsamad Sho valmistatavad armeed pisikestest sõdalastest ja hobustest (ja jällegi, ei taha ma siin üldse öelda, et ma ei imetleks, mida ja mis väiksuses Sho valmis suudab meisterdada, kuid...) - no kurat, ei ole ju õigete proportsioonidega. Suurenda mõni selline Napoleoni sõdalane meeterkuuekümne pikkuseks - täielik värdjas näeb välja. Pea on suur nagu kõrvits, jäsemed on jässakad jne. Okei, elusolendid annavad võimaluse natuke rohkem proportsioonidega interpreteerida, kuid tehnika puhul muutub selline viga lubamatuks.

Selles mõttes ma arvan, et mingi piir tuleb ka väiksuse mõttes ette. Et on siiski mingi optimaalne mõõtkavade vahemik, kus mudelit on võimalik piisavalt täpseks, samal ajal ka piisavalt väikseks ajada
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

vaoinas kirjutas: no kurat, ei ole ju õigete proportsioonidega. Suurenda mõni selline sõdalane meeterkuuekümne pikkuseks - täielik värdjas näeb välja. Pea on suur nagu kõrvits, jäsemed on jässakad jne.
Oled sa ikka kindel?

Pilt
Pilt
Pilt
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Bodyguard
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Bodyguard »

Jah... nende kõrvale pole patt panna isegi mõnda 1:35 venda.
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Oled sa ikka kindel?
Jah noh vaat muutsid pisut lause sõnastust ja said sellise pildi panna. Pidasin silmas tegelikult ju veel väiksemaid mõõtkavasid.

Põhiline on see, et mida väiksemaks läheb mõõtkavaliselt mudel, seda enam ta karikaturiseerub. Loomulikult võime leida 1:72 maismaatehnika ja figuuride osas väga silmapaistvaid ja hästi tehtud mudeleid (nagu Sho'gi välja tõi) kuid samal ajal ei saa silma kinni pigistada mündi teise poole ees, et väga suur osa neist on siiski juba lubamatult üldistatud ning proportsioonidelt valed. Ja sinna pole midagi parata, ka tulemuse osas, sest kui värvikihi paksus mõjutab juba 1:35 mõõtkavas detaile ja seeläbi mudeli üldist väljanägemist, siis 1:72 teeb ta seda veel rohkem ja 1:144 veel palju rohkem.

Loomulikult on meistreid, kes suudavad nõelasilma sisse kaamelikaravani ka ära mahutada, kuid kui palju meid selliseid on, kes sisuliselt molekuli molekuli otsa tõstes mudeleid ehitavad.
Mudelismil on kaks poolt - On mudel, ehk toorik ja selle kvaliteet ning on mudeli valmistaja ning tema oskused. nende kahe optimaalseim kooslus annab parima võimaliku tulemuse. Teisisõnu kesiste oskustega või ebakindla mudeliehitaja puhul on hea tulemuse eelduseks võimalikult hea toorik. Seega võiks öelda, et kesisema kvaliteediga karbid ja väiksemad mõõtkavad on juba väga tõsiste meistrite pärusmaa.
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas calico »

Nõus!
Selgituseks peab siia vist ütlema, et tegu on sihtotstarbeliselt mõttetu teemaga, kus foorumirahvas saab end mõõtkava osas välja elada.
tegemist ongi ju puht meelelahutusliku teemaga, sest muidu nii rahumeelsed sõjardid ei saa ega hakkagi kuskil rahulikult pingeid maandada, et see on siin niiöelda poksikott, mida kõik peksta saavad. Ning kui me uuesti reaalselt veniajas füüsiliselt kokku saame, ei oleks naeratuse taga stressi ega viha!
1:42,8 skaalas tegijad on õiged meistrid ja 1:43 juba mudelautodega mängijad on minu meelest vale
Saage aru härrased, mängijad oleme me ju kõik niikuinii. See juba selline hobi kui selline, mille harrastamiseks on vaja poisimeelsust. Igaüks võib leida küll mingi poolvalevõltstõsise seletuse sellele nt ajaloohuvi või tehnikaõppimise soov. Kuid tegelt on selle taga üks väike poiss, kelle rahakott ja püsivus selle asjaga tegeleda ei võimaldanud ja selliseid mänguasju isegi ei tehtud sel ajal. Meesterahvad on juba nii ehitatud. Boys will be always boys!
Mis ma nüüd siis tegema pean?
pane edasi! ja sõima teisi siin kuidas torust tuleb! ja tunne mõnu!
su pintsel on natuke liiga suur ja kohmakas nii väikse mõõtkava jaoks
selles mõõtkavas on tõesti värvikiht juba sellise paksusega, et kui seda 72 korda suurendada, saaks veoautole tiigri esisoomuse. Sama jama või hullem on lennukitega. kuid see pole mingi ettekääne minna suurema kava peale, tähtis on lõpuks milline see asi lõpuks välja näeb. Mõõtkava löövus on tema väiksus ja kui lähedale reaalsele asjale sellega suudetakse minna. Väikeste puhul saab tõesti teha mööndusi detailide osas, kuid kui sa ikkagi suudad sinna midagi juurde pista mida seal polnud mõeldud, lisab see ainult vaimset väärtust. Loomulikult suuremal pillil saab peenemat tööd teha, sest see on seal paremini näha ka. Kas ma Jossile näitasin oma 1\700 allveelaeva ja väitsin et seal on mees sillal ka. Ei tahtnud uskuda, sest palja silmaga oli seda raske näha et üks sinine pulk roosa täpiga peal oli. 700 korda suurendades olekski see lihtsalt pulk olnud. Kuid see teadmine ja selle täpi nägemine, lisab see ettekujutlusvõimele lisadimensiooni . näh asi läheb varsti kvantfüüsikaks... :scratch:
lihtsalt minu isiklik kiiks on see et ma ei taha teha suuri masinaid, sest need pole ...
nunnud.. :oops:
(laks märja tursaga)
https://www.youtube.com/@Rihosk76 Üks vähestest Eesti mudelikanalitest Youtubes 8)
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas calico »

haa ja üks tüliõun on veel Eesti mudelimaastikul. Karbikogumine mõttekas või mitte! lisatüli lisatud! :twisted:
https://www.youtube.com/@Rihosk76 Üks vähestest Eesti mudelikanalitest Youtubes 8)
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Turskadele anna kaikaga!
Pehmod ruulivad!

(Need, kes nõus pole, saatke minu juurde.. mul on siin üks kena raudkang.. pöörab nad kenasti pehmeks..)
Bodyguard
Liige
Kontakt:

vaoinas kirjutas:Seega võiks öelda, et kesisema kvaliteediga karbid ja väiksemad mõõtkavad on juba väga tõsiste meistrite pärusmaa.
Samas võib öelda, et kesised oskused vs mistahes suurem mõõtkava võrdub samaga. 1:35 tanki on algajal suurte värvitavate pindade tõttu (+ realistlik roomikute läbiripe + mullaporisita ehe kujutamine) sama raske luua.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Just.. ja nii jõuamegi 1:72 juurde tagasi..
Bodyguard
Liige
Kontakt:

Ma siin sarjaks väheke 1:48 mõõtkava. Lennukite puhul toimib, sest igal stiilil peab olema nii miinimumskaala kui ka maksimum, ehk siis lennukite puhul on 1:48 sama, mis tankidele 1:35. Aga miks 1:48 mõõdus tankid? Valik on suhteliselt kesine, ning need näevad tõesti poolkõvad välja.
Joss Metsast
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Joss Metsast »

1:48 mõõtkava on just need mida maailm vajab , oluliselt detailsem kui 1:72-le ja tihtilugu mitte sugugi kehvem kui 1:35-le (võttes riiulil omajagu vähem ruumi). Soomuse tootjaid pole vähe ühti, tuleb kogu aeg juurde ja need mis on (erandeid on muidugi alati) on kõik ühtlaselt head. Krt. vaadake näiteks seda Gomela Ford T -d
http://www.aeroscale.co.uk/modules.php? ... nt&id=6349
on siis nüüd vähe neid detaile vää ?
Või siis bronco staghound. Hobby Bossist ja Tamiya-st ma ei räägigi ,ok vanemate tamiyate puhul on ka üks maitsevääratus, metallpõhi. Samas on kuidagi toekam neid käes hoida.
Poolkõvadusest pole juttugi, täiskõva ja enamgi veel :)

Ai ma hakkan vist nüüd nii 35 kui ka 72 fännidelt kaigast saama, ei julge õhta kõrtsugi minna :)
Joss Metsast
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Joss Metsast »

Sho kirjutas: sest mis on mudelism? ikka suurest väiksemat teha..
muidu võiks ju elusuuruses asju kokku panna.
Nunuhh, ära unusta helleri põrnikasarja mis mälu järgi oli umbes 5:1 -le ja 1:1 relvade kokkupandavaid koopiad peaks ka hulka leiduma... osad lasevad kah miskeid imelikke plastkuulikesi.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

1/35 mängumaalt.. tõend, et erinevate tootjate erinevas proportsioonis mudelid on kokkusobivad..

http://militarymodels.co.nz/tag/135-fig ... mparrison/
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

1/72-st suurematel mudelitel on üks väga suur puudus - nendega pole mõnus ja mugav mängida..
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Kusjuures 1:48'st saan ma veel aru. Sellises suuruses annab veel päris palju detailidesse minna. Lisaboonuseks on see, et kui sulle meeldib lennukeid ka teha, siis on hea võimalus kõik mudelid samas suuruses hoida. Ainus tõeline miinus 1:48 juures - väga väike valik - on ka tõenäoliselt asi, mis lähema kümne aasta jooksul oluliselt marginaliseerub. Kuid ikka. Minu arvates on 1:72 maismaatehnika jaoks juba selgelt liiga väike. No ei ole ei reaalis, kui ka piltide peal enam nii nauditav, kui suuremad mõõtkavad.
Samas võib öelda, et kesised oskused vs mistahes suurem mõõtkava võrdub samaga. 1:35 tanki on algajal suurte värvitavate pindade tõttu (+ realistlik roomikute läbiripe + mullaporisita ehe kujutamine) sama raske luua.
No ei ole nii - olen ise ära proovinud. Ei olnud just suurepärane meistriteos see esimene Dragoni Panzer IV E, kuid ka 6 aastat hiljem riiulilt vastu vaadates ta õõvastust ei tekita. Ma arvan nimelt, et selle võrdlemisi hea tulemuse aluseks oli eelkõige just kvaliteetne ja sobivas mõõtkavas karbi sisu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline