Varustusevestid, MOLLE-vestid, rakmed, chestrigid

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
Ugri
Liige
Kontakt:

Re: Galvi-Linda uuema põlvkonna Molle vest jm.

Postitus Postitas Ugri »

Siin läheb segi 2 asja:
1. mida praegu GL rakmetega teha tegelikult annaks
2. mida/kui palju tegelikult tehakse ja mis komplektsuses logistikakeskus neid rakmeid tellib.
Mitte keegi ei keela täna rakmeid tellida ja väljastada näiteks 12 salve mahutavana, see on konstruktiivselt täna võimalik.
Et neid tellitakse ja väljastatakse ühe kahese ja ühe ühesega - on mingi muu probleem.
GL rakmed on tõesti juba täna suhteliselt modulaarsed ja neid saaks kohaldada erinevate ülesannete jaoks ja erinevaid taskuid saab seal vahetada, juurde panna, ära võtta jne.
GL rakmeid on juba palju aastaid arendatud ja need pole sugugi halvad. Suurima miinusena tooksin välja asjaolu, et rakmed on raskesti kohaldatavad erinevatele erialadele nagu autojuhid, sõjaväepolitsei või soomukitel liikuvad jalaväelased. Vaja on aga lahendust, mida kasutaks kogu armee va väikeüksused, millel on sootuks erinevad funktsioonid. Me ei saa endale eriti lubada seda, et profisõdurid kannavad muust armeest oluliselt erinevat varustust. Kui mingi lahendus on piisavalt hea või optimaalne profisõduritele, siis peab see sobima ka reservkomponendile (hinna faktori jätaks esialgu kõrvale...). Armee peaks kandma ühtset varustust. Kui suured armeed seda suudavad, siis suudame seda ka meie. Lahingvest (universaalne taktikaline kuulivest) vs rakmed on ainult ühe komponendi küsimus tervikust, mis koosneb mitmest komponendist. Rakmeid on raske tervikusse paigutada. Suurim probleem on minu arust rakmete ühilduvus kuulivesti ja suure seljakotiga. Ma olen ise püüdnud neid erinevalt reguleerida, aga optimaalset lahendust pole leidnud: kas on rakmete tagumised liialt perse peal ja segavad liikumist või toetub seljakott liialt tagumistele taskutele- võibolla pole ma piisavalt vaeva näinud, aga ma ei näe seal lahendust.
Ma ise olen muidugi ka rakmetega ära harjunud ja ma kannan neid arvatavasti teenistuse lõpuni, kui just miski ei kohusta mind neid millegi muu vastu vahetama. Lahingvest on mu jaoks pisut võõras teema, sest mul pole sellega eriti isiklikke kogemusi, aga ma näen, et nt skaudid on väga liikuvad ja efektiivsed taolist varustust kasutades ning nad oskavad seda süsteemi endale väga sobivaks reguleerida. Eks testid näita, milline lahendus paremini toimib.

Teine asi on väljastatav varustus. Siin nutetakse taga salvetaskutest. Õppekogunemisel, mitu salve relvaga laost välja antakse? Igal juhul mitte 6 ega 12.
Kui relvaga on võimalik välja anda x salve ja juba olemasolevates rakmetes on ruumi näiteks X+Y salve jaoks, siis mida annaks praktikas juurde vest 12 salvetaskuga?
Need taskud saavad tühjad olema. Et toppida sinna pappkarpe padrunitega, selleks salvetaskud minuarust eriti ei sobi, selleks oleks vaja teistsuguseid, moonataskuid - umbes selliseid nagu on vihmariiete oma.

See 12 salve jutt on minu jaoks ka kummaline. Kust need 12 salve võetakse? Ei hakka siin lahingkomplekti suuruse teemat arutama, aga 12 salve me ei pea kandesüsteemi mahutama. Padrunikarbid võiksid olla varustuse taskutes või patrullkotis või seljakotis. Niikuinii peaks sõduril olema korraga kaasas rohkem kui üks lahingkomplekt, sest rühmal pole võimalik varusid hoida ja kompanii varud on tihti kaugel.
Aga kui üldistada, siis pole täpselt defineeritud, millist varustust ja kus sõdur peaks kandma, kui kiiresti see peab kättesaadav olema jne. Peale selle defineerimist saame ka kandesüsteemi võimalikult optimaalseks disainida.
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Tühjade salvede kott on täna GL valikus täiesti olemas.

See nn dump pouch on meil ka testimises.
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Alumisi taskuid reeglina ei kasuta...
Kuue alumised taskud on palju kriitikat saanud. Neid ei kasuta peaagu keegi. Tegemist on disainilemendiga. Kaitseväe vorm peab peale funktsionaalsuse omama ka teatavat esinduslikkust. Vastasel korral võiksime (parafraseerides üht tubli erukoloneli) "...osta kaitseväele ehitaja tunked, mis on väga funktsionaalsed". Võib vaielda, et kas need alumised taskud on just see, mis esinduslikkust peavad lisama, aga selline eesmärk neil on. Muu varustus peab ainult funktsionaalne olema, aga vorm peab olema ka esinduslik. Politseis on ka teatavad arengud toimunud, aga mäletate aastatetagust politsei "tunket"? Võibolla oli see mugav, aga see oli samas ka sigakole.
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Samas eraldi patrullikotiks otse vajadust ei näe. Täpsemini - mind häirib mõte vajadusest kahe seljakotiga korraga maastikul ringi liikuda ja samal ajal võitlusvalmis olla.
Aga kui see patrullkott oleks piisavalt kerge (tühjana) ja annaks paindlikkuse rühma või kompanii majutusest eemal olles hädavajalikku kaasas kanda? Positsioonide rajamise ajal oleks salvetaskud jms elementaarne vööl, samas kui patrullkotis oleks lisalaskemoon, lisavesi, toit jms. Elu on näidanud, et kui rakmed täis topitakse, siis on need päris rasked ja sõdur lihtsalt viskab need tööd tehes maha, jäädes sisuliselt alasti..
Xender
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Xender »

Mis puutub Eesti individuaalvarustuse mõistlikusse, siis tuleb arvestada ka seda, et enamik reserviste pole just kõige paremas füüsilises vormis. Praeguse varustuse juures ( isegi ilma seljakotita ) olid vähemalt minu rühmas pooled mehed 8 kilomeetrise rännaku järel ribad eelmisel reservõppekogunemisel.

Seega mõistlik oleks jah pigem see süsteem, et kõik peale - relva, laskemoona ( 4 või 6 salve ), noa, joogipudeli, gaasimaski, taskulambi + individuaalvarustuse ( mul näiteks raadiojaam ) oleks kas siis killu või soomusvesti küljes. Ülejäänud praegu rakmetes olev kraam aga patrullkotis + lisa söök, jook, laskemoon.

Sellisel juhul oleks sõdur omajagu kergem, vastupidavam ja ka liikuvam.

Nagunii tuleb terve asi lahendada veoautodega. Rühmavarustus, pluss veel paari päeva söök ja vesi teeks iga venna kohta nii üle 100 kg ja no kurat ei tassi seda enamik tegelasi üle paari kilomeetri ja suudaks peale seda ka natuke võidelda.

Sealjuures - WW2 ajal oli sõdurivarustus üldse minimaalne ja isegi siis oli näiteks see jama, et pikematel rännakutel hakati kiivreid ja gaasitorbikuid minema pilduma. Ma kujutan ette, et reaalse sõja korral oleks meie rühm sõja esimese nädala lõpuks vabanenud enamikust varustusest isegi siis kui vaenlast ei kohtaks - kui hakkaksime päevas nii 10+ kilti opereerima rühmavarustusega ja ilma autota.
HeiniR
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HeiniR »

Tühjade salvede kott on täna GL valikus täiesti olemas.
Kuna juba jutuks tuli, siis alustasin ise just sama GL tühjade salvede tasku kasutamist ja minu arvates väga mugav ja praktiline asi. Sai sinna vajadusel ka muud nodi panna - nt kandsin seal monoklit, mis mujal rakmetaskutes oleks teinud kandmist kindlasti keerulisemaks ja ebamugavamaks. Antud tasku on seega piisavalt sügav ning pealt hästi suletav.
Tasku täitis minu arvates ideaalilähedaselt oma põhifunktsiooni, s.t. "tule" katkestus salvevahetuse ajal vähenes ajaliselt kordades. Kuna AK4 salve rakmetaskusse toppimine võtab ka "pädevamal" mehel palju aega ja vaeva, siis julgen seda ainuüksi tuleefektiivsuse mõttes kindlasti ka kamraadidele soovitada.
Veel positiivne muidugi see, et saab kanda ka kokkupandult vööl/rakmetel.

Soome ajateenijatel olen neid nö. standardvarustuses näinud juba mõni aeg tagasi.

PS! Kuna olen mõelnud soetada GL kumminööriga salvetaskud (http://www.galvilinda.ee/product_info.p ... uct_id=349 ), siis küsiksin teadjatelt arvamust selles osas, kuidas antud salvetaskud end ära tasuvad? Peaks samuti hõlbustama salvevahetusele kuluvat aega ja seega "tule" katkemist? Kasutajate hinnangud?
gruppen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gruppen »

Ise pole kasutanud aga nagu üks sõber pealevaadates ütlesid: ei no tore küll aga kuidas ilma klapita vältida sodi sisse minemist taskusse ning salve?
Tõsi küll, kusagil sodist läbi rapsides/roomates on need taskud ka kõike seda enamvähem täis :roll:
Järg teistele arvamustele.
Põhjala Kotkas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Põhjala Kotkas »

Ei vasta viimane väide tõele. Salv istub ju tihedalt sees, mis sodi sinna siis minna saab? Salvevahetuse kiirust aga suurendab ta tunduvalt praeguste rakmete klõpatsitega salvetaskute ees, samas ise eelistan praegusel hetkel ikkagi tavalisemaid, takjariba-kinnitusega salvetaskuid, varem pikka aega kasutanud ka neid kummiga versioone, küll mitte GL´i toodangut.
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

Parimad salvetaskud, mida mina olen kasutanud, on sakslaste G3 taskud. Vaikne kinnitus(takjaga on räme ragin kui lahti teha), auk põhjas, et igasugune jama välja jookseks, salved on eraldatud vaheseinaga, et ei kolksuks. Vormi hoiavad ka hästi.
Ma pole siiani aru saanud, miks sellistest malli ei võetud. GL omadesse(vähemalt need, mis mul on) on salve panek ja kättesaamine omaette tegevus.
Kasutaja avatar
urmo25
Liige
Kontakt:

Re: Molle taktikalised vestid

Postitus Postitas urmo25 »

olen kuulnud ka uutest seljakottidest ja patrullkotist.alusesks pidi olema midagi tt firma toodangust.need asjad pidid tulema 2015 skaudile.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Vestivaimustuses ei maksaks rakmeid kindlasti mitte maha kanda. Seoses "kaamelite valvamise" lõpuga võib tagasipöördumine vana ja läbiproovitu juurde olla lausa ootamatult kiire. Vest on hea kitsamates soomukites ja nt autokabiinis/maasturis, samas on roomamine ja kasvõi lamades laskmine sellega mitte just kõige mugavam. Rakmetega on samad asjad hoopis teine tera, ainus murekoht on seljapealsete paunade kokkusobitamine seljakotiga. Nii võivad need molleribad tulevaste killuvestide küljest vabalt puududa, osa seltskonnast jääbki rakmetega käima, vest läheb nendele, kelle ülesannete spetsiifika seda nõuab.
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

urmo25 kirjutas:olen kuulnud ka uutest seljakottidest ja patrullkotist.alusesks pidi olema midagi tt firma toodangust.need asjad pidid tulema 2015 skaudile.
Suur seljakott on tõesti saanud inspiratsiooni TT toodangust ja seda eriti kandesüsteemi osas. Patrullkoti puhul vast ei saagi konkreetset eeskuju välja tuua, paljud tootjad toodavad sarnaseid kotte.
Aga meie jaoks on tegemist prototüüpidega, seega pole veel otsust, kas ja mis kasutusele tuleb.
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

kangelaspioneer kirjutas:Vestivaimustuses ei maksaks rakmeid kindlasti mitte maha kanda. Seoses "kaamelite valvamise" lõpuga võib tagasipöördumine vana ja läbiproovitu juurde olla lausa ootamatult kiire. Vest on hea kitsamates soomukites ja nt autokabiinis/maasturis, samas on roomamine ja kasvõi lamades laskmine sellega mitte just kõige mugavam. Rakmetega on samad asjad hoopis teine tera, ainus murekoht on seljapealsete paunade kokkusobitamine seljakotiga. Nii võivad need molleribad tulevaste killuvestide küljest vabalt puududa, osa seltskonnast jääbki rakmetega käima, vest läheb nendele, kelle ülesannete spetsiifika seda nõuab.
Vesti- või rakmevaimustust ei ole. Olen nõus, et mõlemal lahendusel on nii omad puudused kui eelised, sõltuvalt väeüksusest või erialast. Seetõttu pole kumbki lahendus universaalne. Kui teatud väikeüksused välja arvata, siis me otsime lahendust, mis oleks ühtviisi sobiv kogu EKV-le. Meil ei saa olla ( st on võimalik, aga on väga ebasoovitav) kasutusel 2 erinevat varianti kandesüsteeme. Lahendus peitub tõenäoliselt mingis modulaarses süsteemis, mille konfiguratsiooni saab vastavalt vajadusele muuta. Vest ja rakmed eraldi võetuna sellist võimalust hetkel ei paku. Rakmetel saab taskuid ümber tõsta, aga mingit efekti see ei anna- seda on ikkagi autojuhil, skaudil vms ebamugav kanda, samuti on see ebamugav, kui seljas on kuulivest ja on vaja lisaks ka suurt seljakotti kanda.
Samuti ei kujuta ma ette ajateenijat taskutega lahingvestis üksikvõitleja liikumisviise harjutamas.
Küsimusi on palju, aga vastuseid vähe.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Täna segavad autos/soomukis kasutamist ikkagi rakmete tagumised paunad, kus on vihmariided, labidas, katelok jne.
Vestiga neid tavaliselt ei kasutata. Samahästi võivad ju autojuhid ka täna need pauna eemaldada ja kinnitada nt seljakoti külge.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Ugri
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ugri »

Kapten Trumm kirjutas:Täna segavad autos/soomukis kasutamist ikkagi rakmete tagumised paunad, kus on vihmariided, labidas, katelok jne.
Vestiga neid tavaliselt ei kasutata. Samahästi võivad ju autojuhid ka täna need pauna eemaldada ja kinnitada nt seljakoti külge.
Nõus...tagumised taskud on nii soomukis kui veoautos segav faktor. Siin võiks aga esitada küsimuse, et kas sõdur võiks selle ebamugavuse ära taluda, kui tema motoriseeritud rännaku kestus on nt max 3 tundi ja peale seda on ta valdavalt maastikul?
Minu jaoks on praeguste rakmete juures kõige negatiivsem asjaolu see, et nad ei sobi kokku seljakotiga..Kui tagumised taskud eemaldada, siis peale salvetaskute sinna ei jäägi eriti midagi ja selle funktsiooni saaks tekitada ka väga lihtsa lahingvööga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist