V-?
Sain 75-aastase taadi enda telefoni otsa - vana(väga selge peaga ja haritud inimese jutuga, mitte vähimalgi määral "vanadusest ogar"
) väidab, et sakslane ehitas hoolega, suured veomasinad voorisid metsa ja tagasi. Vene lennukid tegid pihuks ja põrmuks, ise elas ta sealt 20km kaugusel ja tema koduküla piirkonnas pöörasid pommitajad ringi juba peale pommilaadungi allaloopimist. Tookord ei teatud muidugi midagi, imestati ainult, et ei tea mis imeasja seal keset metsa siis nüüd uhmerdatakse, aga juba aasta-paar peale sõda olla kohalikud rääkinud justnimelt vau-baasist. Faktid on igatahes olemas, et saksa rasketehnika vedas ja möllas ja et vene lennuvägi väga tõsiselt materdas. Küsisin aja kohta, taat ebales, ütles, et ei ole enam kindel aga et vist ikka 43. aastal alustati tööd. Asukoht orienteeruvalt praeguse Rutja lennuvälja ja Karepa küla vahel, Rutja küla suhtes ei osanud öelda, kuhupoole täpselt jäi, ei olevat ise kunagi kohapeal olnud.

-
- Liige
- Kontakt:
-
- Liige
- Kontakt:
V-2 oli mobiilne rakett ja mingit püsiehitustega raketodroomi ta ei vajanud.Vajalik oli ainult tasane kõvakattega plats. Peale raketi spets-
veokil kohaletoimetamist kulus 1-1,5 tundi tema stardiks ettevalmistamiseks, millele koheselt järgnes start. Peale seda lahkus
mobiilne stardiseadmestik ja stardimeeskond viivitamatult stardikohalt.
Inglastel õnnestys lennurünnakutega viia rivist välja ajutiselt või lõplikult
hulga statsionaarseid V-1 stardirajatisi, kuid seoses V-2 mobiilsusega ei suudetud lennurünnakutega takistada nende startimist. Lennurünnakud raudtesõlmedele võisid aga häirida rakettide saabumist stardirajoonidesse. Seega V-2 stardiks vajalike mingite statsionaarsete rajatiste ja seadmestiku ehk niinimetatud raketodroomi purukspommi-
tamine Rakvere lähistel ei ole tõenäone.
veokil kohaletoimetamist kulus 1-1,5 tundi tema stardiks ettevalmistamiseks, millele koheselt järgnes start. Peale seda lahkus
mobiilne stardiseadmestik ja stardimeeskond viivitamatult stardikohalt.
Inglastel õnnestys lennurünnakutega viia rivist välja ajutiselt või lõplikult
hulga statsionaarseid V-1 stardirajatisi, kuid seoses V-2 mobiilsusega ei suudetud lennurünnakutega takistada nende startimist. Lennurünnakud raudtesõlmedele võisid aga häirida rakettide saabumist stardirajoonidesse. Seega V-2 stardiks vajalike mingite statsionaarsete rajatiste ja seadmestiku ehk niinimetatud raketodroomi purukspommi-
tamine Rakvere lähistel ei ole tõenäone.
-
- Liige
- Kontakt:
Igal juhul midagi hästi äraunustatud seal on. Seda, et tegu V laskeplatsidega, ei kipuks hästi uskuma. Pigem on seal midagi muud (no... kasvõi mingi radarijaama ehitus käimas). Kujuta nüüd ette seda, mismoodi V-d nii pika maa taha transportida ning mismoodi see kasvõi teoreetiliselt oma töövõime säilitaks?
Rääkisin veel ühe pisut vanema härrasmehega - sügaval vene ajal olla Rakveres toimetatavas kohalikus lehes Punane Täht (praeguse Virumaa Teataja veneaegne analoog) avaldatud pikk artikkel sellestsamast vau-baasist. Üpris üksikasjalik kirjeldus. Autoriks mingi vene rahvusest sõjaajaloolane. Rakvere keskraamatukogus peaks tolleaegsed lehed veel vast olemas olema, leht ilmus kaks korda nädalas, nii et jõudu tööle
. Muide - kes baasi võimaliku olemasolu sellega ümber lükkab, et vau-2 ei tahtnud statsionaarset stardiehitist, võtku arvesse, et täpselt sama tõenäoliselt võibki tegu olla ka hoopis vau-1 -ga, kes ütleb, et see just tingimata 2 pidi olema, kui juba infot mitte pimesi usaldada, siis võiks ju kahelda eraldi ka selles numbris ja seljuhul 1 jaoks võidi ju ikkagi midagi ehitada. Ahjah, veel üks nüanss otsijatele - see teine härra väidab end mäletavat, et baasi asukoht artikli järgi olla olnud hoopis Altja lähistel. Neid kahte kohta eraldab nii mõnigi hea kilomeeter, kuid õnneks jäävad mõlemad siiski veel "Rakvere lähedale" 

-
- Liige
- Kontakt:
Hitleri nõue oli, et V-2 stardiksid maa-alustest raudbetoon punkritest.
Esimest sellistest hakati ehitama 1943 aastal Pas-de-Calais piirkonnas. Selle avastas Inglise luure ja seda pommitati lennukitelt rängalt ja saks-lased jätsid ta maha. Ka järgneva kolme punkri rajamine avastati ja need
purustati õhurünnakutega. Siis läksid sakslased üle mobiilsetele V-2`dele,
millised vajasid startimiseks ainult tasast kõvakattega platsi. Spetsiaalsel
haakevedukil kohale toodud raketi stardiks ettevalmistamine nõudis ca 1,5
tundi, pärast seda anti start ja stardimeeskond koos vajaliku mobiilse
starditehnikaga lahkus sealt viivitamata. Mobiilsete rakettide startimist
liitlaste lennuväel takistada ei õnnestunud. On võimalik, et 1943 aastal kui
Saksa idarinne veel enamvähem paigal püsis alustati statsionaarsete
stardirajatiste püstitamisega ka idarinde tagalas, seajuures ka kusagil
Rakvere mail. Seda infot täpsemalt V-2 kohta (kuid ilma idarindeta) leiab internetist inglise keeles aadressil:
http://www.beatlesfacts.com/V-2_rocket
Esimest sellistest hakati ehitama 1943 aastal Pas-de-Calais piirkonnas. Selle avastas Inglise luure ja seda pommitati lennukitelt rängalt ja saks-lased jätsid ta maha. Ka järgneva kolme punkri rajamine avastati ja need
purustati õhurünnakutega. Siis läksid sakslased üle mobiilsetele V-2`dele,
millised vajasid startimiseks ainult tasast kõvakattega platsi. Spetsiaalsel
haakevedukil kohale toodud raketi stardiks ettevalmistamine nõudis ca 1,5
tundi, pärast seda anti start ja stardimeeskond koos vajaliku mobiilse
starditehnikaga lahkus sealt viivitamata. Mobiilsete rakettide startimist
liitlaste lennuväel takistada ei õnnestunud. On võimalik, et 1943 aastal kui
Saksa idarinne veel enamvähem paigal püsis alustati statsionaarsete
stardirajatiste püstitamisega ka idarinde tagalas, seajuures ka kusagil
Rakvere mail. Seda infot täpsemalt V-2 kohta (kuid ilma idarindeta) leiab internetist inglise keeles aadressil:
http://www.beatlesfacts.com/V-2_rocket
Siinkohal meenub vanaonu jutustus, kes 1944 Rakvere kandis sideväes oli. Neid oli kuskil üles rivistatud ja siis rääkis mingi saksa ohve, et varsti saabub imerelv, mis muudab sõja käiku.Tema arvas(1992), et tegu aatomipommiga, aga nüüd selgub, et peaaegu oleks raketti näinud.
Ajalugu on vaid tõlgendamise küsimus või kuidas?

Ajalugu on vaid tõlgendamise küsimus või kuidas?
-
- Moderaator
- Kontakt:
Siin -- http://epizodsspace.testpilot.ru/bibl/p ... r-voz.html -- räägitakse samast asjast, ent pisut "kirjaoskajalikumalt". Tekstist selgub, et tegu oli siiski "V-1" katapultidega ja asukohaks pakutakse mitte "Mattsukjulje", vaid "Metsaküla talu lähedal, sellest Rakvere pool". Sõna "hutor" tähendab nii eraldiasuvat talu kui ka väikeküla, nii et tegemist võis olla ka külaga. Sellenimeline endine väikeküla asus näiteks Tudu küla lähedal (praeguses Vinni vallas), Rakverest paarkümmend kilomeetrit.
Aga tekst ise:
ФЛОТСКАЯ РАЗВЕДКА ПРОТИВ "ФАУ-1"
Советская разведка занималась и баллистическими ракетами "V-2", и самолетами-снарядами "V-1".
После снятия блокады Ленинграда советские войска уже в феврале 1944 года были остановлены под Нарвой и Тарту, где увязли в кровопролитных боях. Оборону у немцев на этом участке держали отборные дивизии ваффен-СС и мотомеханизированные части. Тылы обеих воюющих сторон кишели агентами всех мастей: парашютистами, диверсантами и разведгруппами. В середине лета разведка Балтийского флота, которую возглавлял полковник Фрумкин, получила агентурные данные о странных строительных работах в районе Раквере. Специалисты, внимательно изучив не столь уж богатые сведения, пришли к выводу, что "имеет место подготовка стартовых позиций для размещения немецких ракет Фау".
К тому времени было уже известно о массированных обстрелах Лондона реактивными самолетами-снарядами "Фау-1", которые британцы называли "летающими бомбами" ("flybomb"). Информация об этом оружии распространялась столь быстро, что пришлось нашим военным комментаторам дать соответствующую оценку происходящим событиям. В спаренном летнем номере популярного журнала "Техника — молодежи" за 1944 год можно найти статью "Оружие обреченных", написанную военным инженером Владимиром Немцовым (впоследствии он стал довольно известным прозаиком). Сравнивая гитлеровцев с разумными, но бесчувственными саламандрами из фантастического романа чешского писателя Карела Чапека "Война с саламандрами", анонимный автор писал: "...в поисках выхода из смертельного тупика немцы схватились за новое оружие, которое, однако, им не удалось превратить в сколько-нибудь ценное боевое средство современной армии. Немецкая "летающая бомба" подобна каменной глыбе, если ее сбросить в густо населенный город. Кого-нибудь эта глыба поразит. Ни о каком прицельном бомбометания здесь не может быть и речи. Самолеты-снаряды могут в основном применяться только против весьма обширных целей. Однако такая задача вообще не эффективна с общестратегической точки зрения. Но и для достижения тактического успеха требуется внезапное массовое применение такого боевого средства. Для этого необходимо в первую очередь обеспечить приспособления для массового старта самолетов-снарядов. Эти приспособления являются достаточно сложными устройствами типа больших катапульт, применяемых для старта самолетов с кораблей. Необходимость таких катапульт в данном случае обусловлена тем, что реактивный двигатель может достигнуть должного коэффициента полезного действия только на весьма больших скоростях. Поэтому первоначальную скорость целесообразнее сообщать ракетному самолету-снаряду внешними силами при помощи катапульты. Вот эти приспособления для старта и оказались первым слабым местом в мероприятии противника. Наши союзники сумели найти и разбить бомбардировками с воздуха, по указаниям иностранной печати, до 75 процентов всех стартовых установок. Это лишило фашистов возможности совершить внезапный массовый удар по Англии при помощи самолетов-снарядов и вынудило их применять эти снаряды малыми партиями, рассредоточено..."
Именно такие катапульты и обнаружила разведка Балтийского флота под Раквере. Оставалось установить, куда они будут нацелены. Ответ был недвусмысленным: на Ленинград! До него по прямой 220 километров — для "V-1" это как раз то, что нужно.
Балтийскому флоту было поручено в срочном порядке разобраться с этой проблемой, принять все возможные меры для обеспечения безопасности Ленинграда.
Получив приказ, морские разведчики полковника Фрумкина действовали без промедления. Короткой летней ночью 20 июля у эстонского хутора Метсакюля высадилась на парашютах группа старшины второй статьи Владимира Федорова. Ее 24-летний командир был известен как один из лучших флотских разведчиков-радистов. Поставленная перед ним задача была предельно конкретной: выйти на стартовую позицию "V-1" в районе Раквере и навести на нее нашу авиацию.
В группе Федорова был житель близлежащего хутора, сын его владельца, эстонец Отто Сынаялг. Третьим — финн с русским именем Илья Трофимов, прекрасно владевший финским, эстонским и немецким языками. После высадки, зарыв парашюты, группа тихо пробралась к хутору. Мать Отто сразу узнала неизвестно откуда свалившегося сына. Выслушав его, Мария Сынаялг рассказала о том, что именно строится недалеко от хутора, ближе к Раквере.
Лесными тропами она проводила туда трех разведчиков. Этого группе Федорова было более чем достаточно. Точные координаты стартовой позиции были по рации переданы в штаб флота. Уже на следующую ночь советская авиация нанесла мощный бомбовый удар по катапультам "V-1" силами почти двух полков. Наутро там осталось только черное поле, сплошь изрытое воронками...
Aga tekst ise:
ФЛОТСКАЯ РАЗВЕДКА ПРОТИВ "ФАУ-1"
Советская разведка занималась и баллистическими ракетами "V-2", и самолетами-снарядами "V-1".
После снятия блокады Ленинграда советские войска уже в феврале 1944 года были остановлены под Нарвой и Тарту, где увязли в кровопролитных боях. Оборону у немцев на этом участке держали отборные дивизии ваффен-СС и мотомеханизированные части. Тылы обеих воюющих сторон кишели агентами всех мастей: парашютистами, диверсантами и разведгруппами. В середине лета разведка Балтийского флота, которую возглавлял полковник Фрумкин, получила агентурные данные о странных строительных работах в районе Раквере. Специалисты, внимательно изучив не столь уж богатые сведения, пришли к выводу, что "имеет место подготовка стартовых позиций для размещения немецких ракет Фау".
К тому времени было уже известно о массированных обстрелах Лондона реактивными самолетами-снарядами "Фау-1", которые британцы называли "летающими бомбами" ("flybomb"). Информация об этом оружии распространялась столь быстро, что пришлось нашим военным комментаторам дать соответствующую оценку происходящим событиям. В спаренном летнем номере популярного журнала "Техника — молодежи" за 1944 год можно найти статью "Оружие обреченных", написанную военным инженером Владимиром Немцовым (впоследствии он стал довольно известным прозаиком). Сравнивая гитлеровцев с разумными, но бесчувственными саламандрами из фантастического романа чешского писателя Карела Чапека "Война с саламандрами", анонимный автор писал: "...в поисках выхода из смертельного тупика немцы схватились за новое оружие, которое, однако, им не удалось превратить в сколько-нибудь ценное боевое средство современной армии. Немецкая "летающая бомба" подобна каменной глыбе, если ее сбросить в густо населенный город. Кого-нибудь эта глыба поразит. Ни о каком прицельном бомбометания здесь не может быть и речи. Самолеты-снаряды могут в основном применяться только против весьма обширных целей. Однако такая задача вообще не эффективна с общестратегической точки зрения. Но и для достижения тактического успеха требуется внезапное массовое применение такого боевого средства. Для этого необходимо в первую очередь обеспечить приспособления для массового старта самолетов-снарядов. Эти приспособления являются достаточно сложными устройствами типа больших катапульт, применяемых для старта самолетов с кораблей. Необходимость таких катапульт в данном случае обусловлена тем, что реактивный двигатель может достигнуть должного коэффициента полезного действия только на весьма больших скоростях. Поэтому первоначальную скорость целесообразнее сообщать ракетному самолету-снаряду внешними силами при помощи катапульты. Вот эти приспособления для старта и оказались первым слабым местом в мероприятии противника. Наши союзники сумели найти и разбить бомбардировками с воздуха, по указаниям иностранной печати, до 75 процентов всех стартовых установок. Это лишило фашистов возможности совершить внезапный массовый удар по Англии при помощи самолетов-снарядов и вынудило их применять эти снаряды малыми партиями, рассредоточено..."
Именно такие катапульты и обнаружила разведка Балтийского флота под Раквере. Оставалось установить, куда они будут нацелены. Ответ был недвусмысленным: на Ленинград! До него по прямой 220 километров — для "V-1" это как раз то, что нужно.
Балтийскому флоту было поручено в срочном порядке разобраться с этой проблемой, принять все возможные меры для обеспечения безопасности Ленинграда.
Получив приказ, морские разведчики полковника Фрумкина действовали без промедления. Короткой летней ночью 20 июля у эстонского хутора Метсакюля высадилась на парашютах группа старшины второй статьи Владимира Федорова. Ее 24-летний командир был известен как один из лучших флотских разведчиков-радистов. Поставленная перед ним задача была предельно конкретной: выйти на стартовую позицию "V-1" в районе Раквере и навести на нее нашу авиацию.
В группе Федорова был житель близлежащего хутора, сын его владельца, эстонец Отто Сынаялг. Третьим — финн с русским именем Илья Трофимов, прекрасно владевший финским, эстонским и немецким языками. После высадки, зарыв парашюты, группа тихо пробралась к хутору. Мать Отто сразу узнала неизвестно откуда свалившегося сына. Выслушав его, Мария Сынаялг рассказала о том, что именно строится недалеко от хутора, ближе к Раквере.
Лесными тропами она проводила туда трех разведчиков. Этого группе Федорова было более чем достаточно. Точные координаты стартовой позиции были по рации переданы в штаб флота. Уже на следующую ночь советская авиация нанесла мощный бомбовый удар по катапультам "V-1" силами почти двух полков. Наутро там осталось только черное поле, сплошь изрытое воронками...
Kisub vist laiamise poole, eks ole?
Vt lisaks
http://extrip.fastbb.ru/index.pl?1-0-0- ... 1135860347
Отправлено: 29.12.2005 14:20. Заголовок: Re:
Stranik, пускай там эстонцы тему поднимают. Много трескотни... А толку? Мы-то нашли и в натуре и карты, ты же знаешь.
А раз спецы еще 1959 году подтвердили наличие постройки и ввода целой батареи фау-2 в 1944 году в рассказаном тебе месте, то что там говорить. Столы и остатки от батареи спецы видели еще в 60-х годах. Вот отлько вопрос мучает. Визуально тогда нашли только один стол. По карте найдено 4 стола, а батарея фау-2 вообщето состояла из шести площадок...
Вот интересно, куда же пропали еще 2, а?
Ват и топография и ориентирование пригодятся.
Саша, Таллинн.
*
Oleg A
администратор
Отправлено: 29.12.2005 14:45. Заголовок: Re:
Саша, вы просто молодцы. А то эстонцы там брызжют - брызжют.
See pole katse siin rahvuste vastastikust "andmist" õhutada. Arusaaja saab aru, miks selle siin välja tõin
Vt lisaks
http://extrip.fastbb.ru/index.pl?1-0-0- ... 1135860347
Отправлено: 29.12.2005 14:20. Заголовок: Re:
Stranik, пускай там эстонцы тему поднимают. Много трескотни... А толку? Мы-то нашли и в натуре и карты, ты же знаешь.
А раз спецы еще 1959 году подтвердили наличие постройки и ввода целой батареи фау-2 в 1944 году в рассказаном тебе месте, то что там говорить. Столы и остатки от батареи спецы видели еще в 60-х годах. Вот отлько вопрос мучает. Визуально тогда нашли только один стол. По карте найдено 4 стола, а батарея фау-2 вообщето состояла из шести площадок...
Вот интересно, куда же пропали еще 2, а?
Ват и топография и ориентирование пригодятся.
Саша, Таллинн.
*
Oleg A
администратор
Отправлено: 29.12.2005 14:45. Заголовок: Re:
Саша, вы просто молодцы. А то эстонцы там брызжют - брызжют.
See pole katse siin rahvuste vastastikust "andmist" õhutada. Arusaaja saab aru, miks selle siin välja tõin

Viimati muutis MOrav, 30 Dets, 2005 16:43, muudetud 2 korda kokku.
Jälgisin ka seda foorumit, küll on ikka mõnel mehel tahtmist hiilata. Juba on nad leidnud V-2 stardipaiga (kuigi juttu oli V-1 rakettidest), küll kirjutatakse nende relvade Eestisse veost kui sündinud faktist jne. Tegelikult pole te leidnud mitte s...agi, igat auku maa sees kohe rakettišahtiks nimetada on diletantluse tipp.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline