kaugeltuuriv kirjutas:Propagandaks kõlbab küll suurest sõprusest ja uues majandusliidust rääkida,elu ju tegelikult muu.
Ja ega selle Brasiilial ka hetkel mingi lust ja lillepidu pole ja pealegi,miks nad peaks raha Venemaale niisama kinkima.
See ei pruugi olla mingi teadlik "kasu lõikamine", vaid tavaline turumajandus.
Olen nt mingi Brasiilia lihatööstuse juht ja Vene poolelt tuleb uus tellimus, vaatan BBC-d ja CNN-i, mis seal venemaa kandis üldse toimub ja läheb kohe kõhedaks. Üks segane värk. Mis ma siis teen. Esiteks, nõuan loomulikult ettemaksu. Teiseks, loomulikult nõuan seda valuutas. (Täpselt sama asja elasid ka paljud Eesti ja Läti ettevõtjad mõned aastad tagasi kriisi ajal üle kui Lääne partnerid hakkasid järsku ettemaksu nõudma ja mitte sellepärast, et Lääne partnerid oleksid pahatahtlikul tahtnud "kasu lõigata", vaid lihtsalt sellepärast et nende arvates oli täiesti õigustatult äri tegemine Eestiga muutunud riskantsemaks).
Sama protsessi võib vaadata ka Vene poolelt. Olen Vene importöör. Hmm, brasiillased tahavad ettamaksu. Hmm, endal seda raha pole, pole sellega ju arvestanud, lähen küsin pangast, aga pangal on ka probleem - kapital voolab välja, likviidsus langeb - olgu, jõuan pangaga kokkulepele, aga pank tahab tavapärasest kõrgemat intressi ja tavapärasest lühemat tagasimakset. Ja ongi Brasiilia tehing hoobilt kohe kallim. Kusjuures keegi osapooltest pole käitunud pahatahtlikult, vaid lihtsalt olud on muutunud.
Tegelikult võib seda skeemi veelgi detailsemaks ajada. Nt Brasiilia lihatööstuse juht peab mõtlema, kust ma sellel Venemaale saadetava toodangu hangin. Kas ütlen lepingud senistele parteeritele üles? Aga see toob ju kaasa leppetrahvid, järelikult peab Vene tehing lisaks muudele riskidele kandma ka leppetrahvide kulu. Või hakkan järsku lihtsalt rohkem tootma, et katta lisaks senistele partneritele ka Vene tellimus. Aga rohkem tootmine nõuab investeeringud. Äkki on vaja uus tootmisliin osta? Äkki on vaja lisatööjõudu palgata? Äkki on vaja tehas kolmes vahetuses tööle panna, aga öövahetuses on ju palgad kõrgemad? Jne Jne. Igalt poolt vastavad vastu uued riskid ja uued võimalikud lisakulud.
Point on selles, et need luuraja haridusega ja poliitilisepropaganda haridusega Vene riigijuhid ei saa siiani aru, mis asi on
turumajandus. Turumajandust on käskude ja keeldude, määruste ja regulatsioonidega väga raske suunata. Turumajandus ei ole lihtne - tema on sõber ja tema on vaenlane skeem - vaid keeruline mehhanism, tuhandete vastastikuste sidemete ja mõjudega võrgustik (ülaltoodu näide Brasiilia lihatöötusest on veel ülim lihtsustus), kus juhtub nii, et hakkad midagi torkima, siis torkimise mõju liigub mööda võrgustikku paratamatult edasi.