Lühidalt - kasarmeeritud valmisolekuüksuste vastu loodetakse minna tänase, suht aeglase reservisüsteemiga, mitme inimese (sh minu) hinnangul hinnates üle nende kogunemise ja valmis seadmise kiirust. See vajaks IMHO muutmist ja mitmel pool on seda edukalt teha suudetud juba varem (nt Iisrael). Ka KL-s on minuarust ühte-teist sel teemal saavutatud, lihtsalt oleks rohkem ressursse (ka näiteks inimesi KV reservist, mida anda ei taheta kuidagi, kuigi KV nendega ka midagi tarka teha ei suuda).Tahtes praegu vastupandamatult ennast lolliks tehes tarka panna kibelen vahele ütlema, et minu arust ei saagi ju võrrelda (ega eeskujuks tuua - no mulle tundub, et vahepeal nagu tahetakse tuua eeskujuks? või ei?) VF kasarmeeritud tegevarmee tegevust/kiirust/operatiivsust ja meie tegevust/kiirust/operatiivsust mobilisatsiooni läbi viimisel (n.ö. võrrelda neid kahte erinevat asja samadel alustel ja ühesugustelt "stardipositsioonidelt"). Mitte, et ma väidaks siin, et ühel on õigus ja teisel pole, vaid lihtsalt minu mõtted.
Mõned aastad tagasi jooksis Kaitse Kodust läbi selline huvitav idee nagu valmisolekukaitseliitlane - st kodanik saab mingit tasu (jutt oli ikka alla miinimumpalka summast???) ja selle eest täidab teatud, kõrgendatud valmisolekukohustust. Täpselt sama asja saab ju teha ka KV reserviga kui hästi tahta (või mis seda segaks)? Jutt oli tollal vist 1200 mehest Eesti peale.