(http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=12052127) :
Nõustun täiesti kahe viimase punktiga pr Hallas-Murula väitest. Kindlasti saab sinna jälle hiiglasuur hulk rahva raha sisse tambitud, ja sama hiiglama inetu tundub see projekt minule. Täiesti Tallinna "KuMu" väärilineEesti Arhitektuurimuuseumi direktor Karin Hallas-Murula taandas nädala algul end Eesti Rahva Muuseumi hoone arhitektuurikonkursist, kuna võidutöö solvab eestluse aateid.
"Võidutööks on tunnistatud projekt "Memory Field", mis glorifitseerib nõukogude okupantide sõjalennuvälja Raadil ning on muuseumina kogu konkursi saamatumaid, samas aga kalleimaid lahendusi," teatas Hallas-Murula.

Aga ülalpool paksus kirjas esiletõstetud sõnadega ma küll kuidagi ei nõustu. Ega mõista selletaolisi väiteid. Erinevas sõnastuses on sama mõt(t)et(ust) väljendatud ka teistes ülesastumistes, ka teiste isikute poolt.
Ent milles küll see lennuväli süüdi on? Peaks pealegi nagu tükk aega juba mitte "nõukogude okupantide", vaid EV omand olema?

Milleks tulevad meie justkui kultuuritegelased ikka ja jälle välja selliste avaldustega? On see mingi moodus enda upitamiseks? Või on see tõesti mingi tõeline eesti rahvuslus, millest mina oma rikutud (?) mõistusega aru ei saa? Patriotism? Mingi eriline ülieestlus, mida mina lihtsa eestlasena mõista ei suuda?
Aga kui see on patriotism, siis olgem patrioodid lõpuni. Tehkem siis maatasa kõik mõisad, kirikud, Toompea linnus ja Kadrioru loss, endised võõrrahvustest ülikute majad Tallinna vanalinnas ja kõik muu selline! Ühesõnaga -- enamus meie praegu uhkusega kaitstavatest arhitektuurimälestistest! On ju needki okupatsioonide mälestusmärgid... Ja nende kaitsmine on selle "patriootliku" loogika kohaselt vastavate okupatsioonide põlistamine.
Mida teie sellest asjast arvate? Küsimus pole ju vaid Raadis -- selline "patriotism" on olnud ja on veel mõnda aega paljudele meie kaasmaalastele üheks õigustuseks uuemate militaarrajatiste hävitamisele.
Mina nimetaksin seda aga okupatsioonisündroomiks*, mille üheks sümptomiks on teatud nõrganärviliste isikute haiglane paranoia näha kõiges nõukogude-aegses okupatsiooni.
______
*sündroom --- (med) sümptomikogum, mitme haigustunnuse tüüpiline koosesinemine