Lõpuks... Ma olen siin teemas korduvalt kirjutanud, kuidas on fikseeritud nende "meeskondade" töö. Mõlemad pooled tunnistavad, et "need pole meie mehed, saaks kuradid kätte!". Siin teemaski olen korduvalt tähendanud illusioone, kuidas kõik on kontrolli all jne. Ma soovitan tuubist vaadata Vene "vanade luurekindralite" mälestusi kuidas nad kuhugile läksid ja kuidas midagi tegid: no näiteks Afgaan: enne ametlikku sisseminekut juba aasta varem loodi erigrupp, kes imbus sisse ja elas seal vähemalt üle poole aasta ja tegeles kohapeal. Nad olid kohal ja valmis tegutsemiseks. Käsu ootel. Tuleb käsk, siis lähevad, võtavad kust vaja, mida vaja, ja teevad mida vaja. Antud juhul Kabulis ootasid pool aastat ja seejärel said käsu "see kindlus ära võtta". Ja samal ajal koostati ustavatest moslemitest ohvitseridest kuskil Kesk-Aasias järgmist kõrilõikajatekarja. Ukrainas oli see sisseimbumine kordades lihtsam. Ja samalaadsest tegevuskäekirjast oli ammu märke. Kaader on kohal ja tegutseb vastavalt käskudele. Palju, kus ja kes? Vat need on küsimused. Siingi on korduvalt toodud linke, kus meie omad siin seletavad, et "kõik on korras ja kontrolli all". No iseenesest tulebki sellist juttu ajada ja me vaatame ja noogutame. Ma ütlen selle peale, et annaks jumal, et seda siis ka monitooritakse. Kui teadlane räägib kõva häälega, et vägesid tuleb toidlustada-varustada, ja me näeksime, kui vandid piiri taga kogunevad, siis ma ütleks kohe, et ka afgaanis olid vandid varem sees ja neid toideti ja nad elasid ja said isegi relvad kätte, mingi ca3-400 eriväeosa kõrilõikajat. Kas meil ikka monitooritakse, et kuskil külmlaos/tollilaos (Sillamäel/Muugal) kst pole "ootel" justkui Piiterisse saatmist ootavaid sanktsioonide kätte jäänud "humanitarka"koormaid? Ja meil siin ka muid hulgiladusid ju. Kas Valga-Ikla suunas toimub ikka pidev monitoorimine, seda küsin ma kagupiiril juhtunu valguses? Kütusest- meil ju sadamad tünnidega, ja palju ja mida seal sees, või kuidas sinna saata? Kas see tekitab vastavatele meestele probleeme või? Jne. Kas keegi jälgib ka nende 10euroste "maksima-rimi" mobiilide ostmist-võrkuregamist, et vajadusel tuvastada tundmatute uute anonüümsete abonentide teket? Selliseid küsimusi võivad teised veel juurde esitada ja las siis lugupeetud teadlane vastab,.. või kas ma tahan, et ta vastab? Kagupiiril toimunu ju sealne tegelik olukord ju jahmatas. Aga tegelikult pole see üldse avalik asi, ja jääb üle loota, et ka tegelikult meie vastavad ametkonnad töötavad. Lihtsalt hooti tundub tobe kuidas tähtsad ametimehed meie kõik-on-kontrolliall situatsiooni õigustavad argumentidega, mis on loogilise mõtlemise ja senise elukogemusega võttes kaheldavad.
Tagasi ukr juurde. Ühekorra sain Zellot kuulates pihta sellisele sidele: saadi kätte sitikate poolt nende mustades tunkedes meeste pesapaik. No siis käis jutt, et läheme jookseme maha, et mehed kokku ruttu, enne kui jälle jalga lasevad. ja siis sekkus võõras hääl nn kuskilt ülevalt mardikate staabist: unustage ära see asi, teil pole sinna asja, need on õiged ja vajalikud mehed, ärge toppige oma nina sinna vahele, ponjal!
Lõpetuseks, et see ei mõjuks halana. Ma ei arva, et meil on kohe nüüd suur oht püsti. Lihtsalt jälgida ja analüüsida tuleb, ja pidevalt. Argumente saab vaadata nii ja naa pidi, täpselt samamoodi võib keegi hakata halama, et meile lükati sisse järjekordne ešelon 3000t erinevaid naftaprodukte, mille edasisaatmise asjaolud on veel lahtised, et "oi-oi-oi nüid tehakse vist eelasetust vantide poolt". Ja kui peaks siia järsku saabuma no näiteks Kreekast mingilt sibulasiiruviiruliste sugemetega justkui "euroettevõtte" poolt saadetis, või veelenam, mingitest partiidest jääb pidevalt mingite logistiliste põhjuste tõttu mingisse lattu maha erinevate produktide sabasid, nii, et tekkib kenake "segapudruladu", siis võib keegi jälle tõlgendada seda, et eelasetustoiduladu ju. Aga teadlane ütleb stoilise rahuga, et Narva jõe taga mingeid erilisi tegevusi ei toimu, käivad rutiinsed õppused....
Ja ärge palun eriti kõvasti tümitage, kui jutul side Ukrainaga nõrgaks jäi.