Tsivilisti panus riigikaitsesse?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
ganzz
Uudistaja
Kontakt:

Re: Tsivilisti panus riigikaitsesse?

Postitus Postitas ganzz »

Palju sõltub sellest kellest sa sõltud- pead pere eest hoolitsema või juba ei pea.

Üldiselt tsiviilisik militaariaga kokku ei käi, sa oled kas üks või teine. Sellise valiku pead tegema. Tsiviilina poolmilitaari ja relvadega mängimine lõppeb igaljuhul tsiviilile halvasti,
eriti kui ta on üksi või oma perega koos.
Militaaria kasuks räägib:
- neil on alati plaan (isegi kui see pole kõige parem);
- riigi tsiviil organisatsioonid jooksevad kokku kui kriis kestab üle nädala (pronksiöö) või on ressursi/teadmiste põhised (Ülemiste lennuk)
- militaarial on mingid juriidilised tagatised ja juurdepääs ressurssidele, tsiviil peab lootma ainult endale

Kui idanaabri keelt mõikad, siis loe allpoololevalt lingilt. Kas kirjutaja on kuskil GRU-s olnud või mitte, ei oma tähtsust. Jutu sisu vast aitab Sind järelduste tegemisel.
Jutt on "olukorra" tekkimisest sealses pealinnas, aga käib ka teiste suuremate linnade kohta.
http://zbroya.info/ru/blog/999_sovety-n ... ut-raznye/ (21.03.2013)
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Tumedamad noodid tulevad teadmatusest?
Riik ei anna rahvale relvi - mis väide see on? Kuidas peaks jagama, kellele jagama, millal jagama, mida jagama? Siin on mitu korda selgitatud, riigil on vahendeid TEATUD hulga kodanike relvastamiseks ja varustamiseks. Püsse võiks jagada veelgi enamale, aga see ei ole päris vastutustundlik. Ja mille järgi neid jagada? Fucs tuleb homme brigaadi ukse taha ja küsib vinti ... Miks Sa KLi ei lähe. Sealt saaks rahvas organiseeritult nii relvi, kui ülesandeid ja nende juhtimist. Selleks KL ongi mõeldud.
Ma ei tea, millest tulevad järeldused, et üle nädala kestva kriisi korral midagi kokku jookseb. Tuua siia veel näiteid Ülemiste või Pronksöö, on lausa ülekohtune. Minu hinnangul paraneb riigi süsteemi hakkama saamine kriisiga päev päevalt. Minil hetkel see kahtlemata ka langeb, kuid pärast kolme päeva päris kindlasti tõuseb, pärast nädalat ka.
Nii et üheks panuseks soovitaks ma veel, rahulikku käitumist ja usaldust riigi süsteemide vastu.
militaarial on mingid juriidilised tagatised ja juurdepääs ressurssidele, tsiviil peab lootma ainult endale
on aga jälle kuidagi riigi ja selle kodanike eristamine, mis põhineb ... ? Kindlasti on vale väide, et tsiviil peab lootma AINULT endale.Üsna kindlasti on süsteemist tsiviliste, kes mõtlevad mitte ainult teistele, vaid ka oma kohustustele.
ElrikThunderson
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Taaskord tänud lugupeetavatele kaasa mõtlemast.
Tsivilisti panusest riigikaitsesse.

a)
b)
c)
d)
e)
f)
g)
h)
Ma vist närin nüüd natuke tähti aga Rugeri pakutud osalemine Kaitseväes või Kaitseliidus vist liigituks siiski juba militaristi mitte tsivilisti tegevusteks? Aga oletatavasti mõistan tema pointi, et kui ikka kripeldab tsivilisti kehas liigpatriootlik hing, siis mine "väljakule" ja hing saab rahu ning foorumis vaikust. Minul nii karm ajapuudus ei ole nagu lugupeetud Fucsil aga erinevate põhjuste kokkulangemisel on tõepoolest nii, et kunagise kodukoha malevaga side täna puudub. Kuna aga tuttav on praeguse kodukoha maleva liige ja reservohvitser, siis pean temaga lihtsalt huvi pärast sellest Kaitseliidu asjast juttu tegema küll. Vaatame mis ta kostab või kuhu ta mu pistab.

Ajaloohuvi on küll. Isegi mälestusi olen kogunud:) Julgesin isegi siin foorumis sel teemal väheke sõna võtta. Kui jälle satub mõni selline teema ette, kus õige tooniga möla eest jalgadega ei peksta, ehk võtan jälle sõna. Niikaua aga tüütan päriselus oma tutvusringkonda edasi.

Tulirelvadest mõeldes. Minust hulka teadjamad on väitnud, et kui AKM 47 suutsid lahti võtta ja kokku panna ühtegi osa kaotamata ning see pärast pauku ka tegi, siis pidada hakkama saama ka Galili perekonda kuuluvate sõjariistadega. Viimase otsa reservistidele vist noid enamb ei jätku, pakutakse siis rootsi või ameerika riista. Kas oskab keegi soovitada võimalust mõne sellise või sarnase sõjariistaga kuskil tiirus tutvuda? Ons kuskil tiirus ka M14 või AK4 tsivilistidele katsuda? Tondil küsisin ükskord lasketiirus pakutavate püstolitele lisa, siis anti võimalus ka Mossin-Nagant poltlukuga põmmutada aga muud ei olnud anda. Lihtsalt huvitama hakkas, mul pole erilist kihu riigilt "hetkel X" relv kätte saada, tahaksin olla erinevate võimalike tööriistadega tuttav. Meeste värk.
Üldiselt tsiviilisik militaariaga kokku ei käi, sa oled kas üks või teine.
Olen nõus ja samas pole ka. Saan aru, et igat lolli ei olegi mõtet luurele saata aga kindlasti on terve rida selliseid tegevusi, kus kriisi ajal kulub ära ka minusugune.
Hiljemalt sellest hetkest, kui see kuur kus ma vaguralt istun, kokku lastakse, minu perest ja minust "üle käiakse" (või peaksin ma jääma päris üksi), võtan ma endale vastase poolt okupeeritud alal õiguse ja voli minna ära sinna sirtsu sohu, ning teha seda, mida omast arust vajalikuks pean. Ükskõik siis, kas koos toruga või ilma ja ükskõik kust, või mil viisil ma selle saanud olen.
Olen ka mina sama mõelnud. Siiski klammerdun lootuse külge, et selleni asi ei lähe. Osalt seetõttu, et Suure-Jama-Ajal ei vaata mina ehk asja rahulikult telekast ja ei jäta olukorda vaid lugupeetavatele lahendada, vaid panen võimalusel ka käed külge ja aitan. Kasvõi hästi vähe, kasvõi hästi igavalt, ebasangarlikult ja märkamatult. Aga olen käsi.
globaalses plaanis ei ole mõeldav ega saa ka eeldada, et kogu EV (vähemalt) meessoost täisealiste mass oleks hiljemalt hetkel X KL liige, kaitseväelane, või rakendatud tsiviilsektoris riigikaitselistel eesmärkidel. Ikka jääb järele väga suur hulk ka neid, kes KL liige või mujal riigikaitsesektoris rakendatud ei ole, aga n.ö. "maha neid kanda" riigikaitselisest aspektist lähtuvalt ju ei saa. Mingi osa kindlasti saab, aga mitte kõiki.
JusttäpseltminumõtesedamajuräägingitänanlugupeetudkaasfoorumlaneFucs
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Ma ei saa päris hästi aru Elrik, mida sa tahaksid saada või teha.
Reservi ei kuulu ja KL (tagasi) minna ei taha. Aga püssiga või püssi ikka vist tahaks. Ütle nüüd, mida sa selle toruga peale hakkad kui andmiseks lähe? Ründad vastast? Kaitsed kodu? Ma olen üsna kindel, et kummagi tegevusvariandi puhul lõpetad oma maise teekonna üsna kiiresti. Täitsa võimalik, et kisud kaasa veel ümbritsevaid.
Kui sa tahad relvaga tegutseda, miks sa siis ei lähe sinna kus seda tõhusalt tehakse?
Aplodeerid
Ikka jääb järele väga suur hulk ka neid, kes KL liige või mujal riigikaitsesektoris rakendatud ei ole, aga n.ö. "maha neid kanda" riigikaitselisest aspektist lähtuvalt ju ei saa. Mingi osa kindlasti saab, aga mitte kõiki.
Ma pole kindel mida Fucs öelda tahab, kuid kindlasti ei ole mõistetud seda, mida mina eespool ütlesin:
... rohkem kui üleelamise tarkusi, on mitte mobiliseeritavatel või vabatahtlikult riigikaitsesse panustavatel inimestel vaja meelekindlust jätkata oma tegevustega ja oodata mis edasi saab. On vaja täienduseks - kutsutakse. On vaja PPA-le appi - kutsutakse. Ei kutsuta - järelikult tuleb jätkata ühiskonna säilitamisega.
Nii oli Vabadussõjas, II MS-s.
Selgitan: See mida Fucs teeb siin foorumis on juba suur asi. See et ta käitub normaalse kodanikuna, on veel suurem panus. Fucs sa kunagi küsisid KV õppuste filmimise kohta. Kui see veel on sinu hobi ja sul aega on, siis selleks on sul kahtlemata väga roheline tuli. Kooskõlasta - see ei ole keeruline. Tee tükk valmis ja avalda. Ja juba oledki tsivilistina jälle midagi ära teinud. Sõja korral saab panustada täpselt sama asjaga. Ja mulle tundub, et sõltumata laskeoskusest, oled sa kaameraga ehk paremgi. Püssimehi on meil üsna palju.
Kui Elrik tahab lihtsalt huvi pärast Rootsi AKga tutvuda, siis on parim võimalus tuttavast kaitseliitlane. Lisaks sellele on väeosades rohkesti lahtiste uste päevi. Kui on huvi ... aga kui sa tahad selle toruga midagi asjalikku SIIS ette võtta, siis tuleks end ikkagi siduda vastava organisatsiooniga. Kui see ei sobi, loe uuesti minu esimest postitust.
Ahjaa - muidugi võib end valmistada ette metsavendluseks soosaarel. See on pigem maitseasi, kuid tavalisele kodanikule ei soovita ma seda üldse.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Tsitaat teisest teemast "Teema pealkiri: Re: Venemaa sõjaline võimekus ja armeereform(id)", kus täna ilmus ksf Kpt Trummi poolt võimalike vabatahtlike paramilitaaride panusest.
Dessantnik nr 1 Margelovi eluloole pühendatud seriaalis ütleb peategelane ühes kohas, et tulevik on väikeste ja vihaste üksuste päralt ning VDV on selline.
Kummalisel kombel jõuab juudi sõjandusteoreetik Creveld ja analoogsetele järeldustele (raamat Sõja tulevik) - seal läheb asi isegi veel äärmuslikumaks (paramilitaaar tuuakse sisse).
Tänane Pealtnägija lugu Azovi rügemendist on selle teemale väga sarnane lugu http://maailm.postimees.ee/3330801/komu ... id-ei-aita
Teema, mis üles on võetud, on ka minu mõttes pikemalt olnud, et mis neist saab. Eks siin teema autor mõtleb rohkem selle peale, kui on põhjust sissima hakata ning riigistruktuurid enam ei toimi.
Osa asju ei kannata siin foorumis rääkida, kuna omab vastavat taset ja loodetavasti nende asjadega tegeletakse. Ajame siis veidi ümmargust juttu.... Vähemalt on hea teada, et suur jama ei lähe kunagi mööda.

Ajaloo õpetamine läheb jah sinna isamaalise kasvatuse alla nagu ksf Fucs nimetas. Ka seda on vaja teha, sest ajalool on vahel ajajärke, kus korduvad suuremad jamad. Seda peab meeles pidama.

Mina ootan oma 2-te M14-t, mida kunagi KAMINA kantsler lubas. Aja jooksul on huvitatud ja uuritud veidi rohkem M14 ja AK4 hingeelu. See peaks olema tõenäoline relv, mille saab kätte SA ajal. Laskmise täpsuse üle ka eriti ei kurdaks. Omapoolne panus oleks sellisel ajal siis ka täiesti tuntav ning arvestatav. Kes näeb, see näeb.

See, et tavakasutaja-tsivilist ei puutu kokku M14 ja AK4-ga on osaliselt täitmata teema, millele võiks rõhku pöörata. Eks siin ole osaliselt kaine arvestus, et lootma peab, et täiemahulist konflikti ja sõda meile ei tule. Selle tõttu planeeritakse reservist võtta ainult viimastel aastatel sõjalise väljaõppe saanud mehi/naisi. Ülejäänud inimesed vaadaku ise kuidas hakkama saadakse. Vabatahtlike teema on osaliselt katmata jäänud. Ka nendel meestel ja naistel oleks huvi relvaga võimaliku vastase vastu asuda. Siis vaadatakse KV ja KL poole, kui jõutakse. Siis sõltub see sellest, kes kummale poole jäänud on. Motivatsiooni nagu peaks olema.

Kindlasti saadakse vastaselt relvi, kui ka KV ja KL näiteks otsustab kokkutulnud vabatahtlike üksusi mitte formeerida. Kes on siin need, kes peaksid sissistruktuure või tagalas vastast nõelama hakkama. Purukslöödud üksused, kes paistavad kogu oma väljanägemisega välja, et kohe näha, kust tuul puhub? Vabatahtlike roll on täiesti katmata jäetud. Paljud ei tahaks nendest jääda tagalategevusse, vaid minna otseselt relvaga sõtta. Kellel siis milline põhjus on.

On olemas KL, kuid ka sellel on piiratud arv. Inimestel on väga paljudel oma erinevaid põhjuseid, miks KL-ga liituda ei saa. See, et lükatakse inimesi KL-iga liituma on õige. Siis on ülevaade olemasolevatest üksustest ja väljaõppest. Puudu tuleb reaalse SA ajal kindlasti kõigest. Ka üksustest, keda võiks olla alati rohkem. Praegune süsteem neid vabatahtlike taluperemehi ja kodukaitsjaid ei arvesta kuskil. Tehkem tööd ja laskem sõduritel sõdida. Ka neil tuleb haavatuid ja kaotusi, mis mitmete üksuste reaalse toimimise 0-iks viib.
See oleks ka koht, kus kasutada reservüksustesse mittekuuluvaid isikuid, kes tahaksid selles jamas osaleda relv käes. Neid on samas väga tundmatu suurus, kes tuleksid vabatahtlikult, kuid keda erinevatesse struktuuridesse ette nähtud ei ole. Tõehetk on see kindlasti, kas siis on see kogus üksusi, keda suudetakse reservist võtta, on ka piisav. Meil on muidugi NATO ja liitlased, kuid oma panus peab olema ka. Vajadusel ka ülekattega, et oleks suurem taustajõud, kui algselt plaanitud, sest siis tuleb välja rohkem probleeme, kui eelnevalt planeeritud. Puudu ei tohi olla teatud üksuste tehnikat ja relvi. Mitmel erialal on probleemiks see, et ülekatet ei tohi olla. Jumala pärast, hakkate veel sõdima või läheb eriala pidamine kalliks... Selline erialaväljaõpe aga võtab aega(aastaid) ja vajadusel on 1-2 inimese väljalangemisel oluline süsteem mittetöötav, kuna üksiku erialaspetsi väljalangemine halvab kogu üksuse töö. Probleem on ka selles, kes SA ajal kohale tuleb. Rahu ajal (reserv)õppusel olemine ei pane paljusid veel mõtlema, mis saab siis, kui... Reservväelastel peaks selline asi olema ammu selgeks mõeldud ja otsustatud. Sõdib ka käsitulirelvaga ja võtab vastaselt raskemat kraami. Enne SA ja eriolukorra väljakuulutamist toimuv aeg on väga kriitiline, kas jõutakse või mitte üksuseid relvastada ja varustada.
Lisaks tekib kuskil sissiliikumine, eraldi KL struktuuridest. Omapäi tundmatule juhtimisele alluva struktuuri kontrollimine on UKR konfliktist ilusti välja jooksnud. Õpitakse läbi raskuste ja lahingute. Siin on foorumis osaliselt ka teemaks olnud, et kui võitlusvõimeline on reservüksus, ajateenijateüksus ja vabatahtlike üksus. Meie näeme selle muidugi siis ära oma kogemuste näol. Kindlasti on organiseeritud juhtimisele alluv korralikult väljaõppe saanud ja varustatud ning motiveeritud üksus väga pädev üksus ja teeb palju ära vajadusel. Samas võib vähem koolitatud "palja persega", kuid motiveeritud vabatahtlike üksus oma elukogemusega lüüa vastast rohkemgi, kui ajateenijate üksus näiteks. Loomulikult lööb SA aeg palju segi ja sõditakse igasuguste koosseisudega, keda kokku saadakse.

Mis teeb talumees, kui koduõuele tuleb segasel ajal KV/KL DAF või MAN õuele. Kast AK4-sid/M14 ja mõni tsink moona visatakse sinna kõrvale maha ja õeldakse "nüüd hakkad sissima"? Vaatab 40-50-ndates mees antud relvahunnikut ja mõtleb, kuidas see nüüd pauku teeb. Teeks küll, aga kuidas see töötab ei tea. Kuidas hooldama, kus lasta saaks relva sisse jne. Osa neist võib ka mitte töökorras olla või koheselt laguneda. See sama relv võidakse pihku suruda ka ilma igasuguse väljaõppeta. Ei saa just õelda, et kõigi maade vabatahtlikud ühinege, kuid reservistidele (ja ka vabatahtlikele) reservüksuste relvade (M14 ja AK4) tutvustamisel oleks oma mõte sees küll. Ehk KL maakaitsepiirkondade tegemata töö või üks teema, millega nad "laiapõhjalisemat" riigikaitset saaksid arendada ning huvilisi ka KL-i meelitada. See tähendab täiskasvanud meestele, vajadusel ka relvade kasutamist tutvustada. Võiks ka relvaluba omavatele või teatud kursuse läbinutele teha relvade tutvustusi ja ka lasta neist lasta märgi pihta. Seda siis SA relvadega, mitte õhkrelvaga. Üldiselt sellises vanuses meestel peaks olema kõik korras-vajadusel saab eelneva kontrolli teha ka juba sellise "sissi" eelõppe kursuse läbimisega. Noortele ju õpetatakse riigikaitselaagrites relvadega ringikäimist.

Ka harjavarrest võib vahel pauku teha ja vastase hanguotsa lüüa (kauaks meil loomapidamist veel on-hangud maha matma), kuid eks kodanikud ootavad SA ajal ka riigi poolset panust, et nendega ka arvestatakse ning nende võimaliku panust võetakse arvesse. See on võimalusel ka SA struktuuridesse mittekuuluvate isikute relvastamine, et vastane teaks vajadusel, et igast metsatukkast võib tina saada, sest kaotada pole midagi. Me ei saa muidugi tekitada kontrollimatut kaost relvade jagamisel kõikidele soovijatele. Aga vabatahtlike panustajatega võiks siis arvestada rohkem.

Loomulikult on SA aeg koht, kus ringi hakkab liikuma igasuguse päritoluga relvi, mis aastakümneteks rahvale kätte jäävad. Vabatahtlik motiveeritud huviline, kes KV-st või KL-ist relva SA (eelsel)ajal näiteks mitte saanuna, jätab siis suure tõenäosusega vastase relva(d) endale alles ja ei tagasta seda ka erinevate tagasikorjamistega, sest riik lükkas raskel ajal pakutud abikäe tagasi. Endale ise kätte võidetud vastase relval on ka teine tähendus.

Eks see teema võiks olla mõtlemist väärt kõrgemates struktuurides. Volksturmil ole ka oma võitlusvõime ja motivatsioon. Kõik ei lähe läände esimese laevaga. On, mida kaitsta ning mille eest on vaeva nähtud. See on see, mis toob mehed kohale ilma kutseta. Kindlasti ei lähe kõik ka lihtsalt surma otsima sinna. Ikka vastasele kohta kätte näitama.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
ElrikThunderson
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Tjah, ilmselt pean oma väljendusoskust veel lihvima.

Ei Martin Herem, püssi pole vaja mulle anda. Ma vaataks ainult kuidas töötab, et juhul kui siiski jagamiseks läheb ja olemasolevad rohked püssimehed ehk ikkagi plaaniväliselt täiendust vajavad, oskaksin sellega ümber käia. See oligi püssiteema koha pealt kõik. Tänan.

Ajalooga olen tuttav ja jään natuke eriarvamusele selle koha pealt, "kuidas see Vabadussõjas ja II Maailmasõjas käis". Eriti mis puudutab vabatahtlikkust ja enne sundmobilisatsioone püssi kätte võtnud seltskonda. See selleks.
Ma ei saa päris hästi aru Elrik, mida sa tahaksid saada või teha.
Siit foorumist tahan saada infot. Juba sain üsna palju, kaasaarvatud Martin Heremilt. Tänan kõiki kaasamõtlejaid.

Fucs, mina elan pealinnas. Toompea lipuhelid kostavad magamistuppa ära. Võin jääda ootama ja telekat vaatama, kuniks kutsutakse? Retooriline küsimus, ei pea vastama.

Ekstra tänud lugupeetud Rugerile ja Fucsile lahtimõtestamast ka minu kõva pead vaevavaid mõtteid.
Welber
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Welber »

Tere Elrik

Mina Sinu asemel toimiksin järgmiselt:
1. Hakkaksin ennast pisut austama ja ei kasutaks enda kohta sõnu, nagu põlastusväärne, tsivilistinärakas, sitem mees, kõvapea jne.
2. Helistaksin TLK-sse ja telliksin endale paketi järgnevate seast:
http://www.tlk.ee/et/paketid
3. Kui asi pärast relvade proovimist ikka veel huvi pakub, käiks TLK-s kursustel, soetaks relvaloa ja ostaks endale, vastavalt maitsele, kas püstoli või vintpüssi. TLK-s letis praegu näiteks Ruger 1911, mitu SigSauer 226-te ja püssidest näiteks SigSauer 716, kõik vägagi söödavad relvad.
4. Edasi on juba mitmeid võimalusi - IPSC, Kaitseliit, lihtsalt tiirus märklaua toksimine jne.
Bonis nocet, quisquis pepercerit malis.
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TALUPOEG TALUJA »

Sitta sest püssist,teeme siis ise,kui ei anta...aga..
Sõdade aegadel....nagu tavaks on.... tühja kõhuga ei sõdi keegi. Kust aga süüa saab? No kui ma siin talus kükitan,on mul mingid varud keldris.... no aga kui siit kõik näljased läbi jalutavad... mina kui lahke mees jagan kõigile.... ja lõpuks on kõik otsas. Kui keegi veel ka toruotsaga ergutab,leian veel midagi... :D aga mida ma siin siis lõpuks enam passin.....
Siit ka küsimus,et huvitav,kust siis suurem seltskond ka süüa saab? Kui elektert pole,kassaaparaadid ei tööta.... poed tühjad jne. Ma küll kahtlustan,et jama on esimesel nädalal juba kohal. Maainimestel pole ka teadupärast enam suuri varusid. Pole poodegi enam. Kas riigil on mingi plaan ka olemas. See on selge,et ega kõigest ei räägita.... aga kui iga päev telekat jälgida ja sealt tulevat infot seedida siis no ma ei tea....... jätab üsna mannetu tunde vahest.
Praegune seakatk ja lehmade arvukuse vähenemine ei mõju üldse hästi. Ma näiteks ei tea ligiduses isegi ühtegi lehmapidajat.....kelle juurest solkimata piima tuua..... Neid näiteid võiks tuua veelgi..... et viimane kits külas,viimane lammas,viimane lehm,viimane siga...... oh,oh. Ma kipun ennast kordama aga midagi teha pole.
ganzz
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas ganzz »

Mina olen oma KL- i teenistuse jooksul oluliselt targemaks saanud- st mina ei tea kas teemaalgataja vaatab Toompea torne või moskoviitide sibulaid peterburis.
Või talupoeg elab talus või prostokvashinos.

Küll ma tean et keegi ei hakka tassima hetkel PLT (pask lendab tiivikusse) kastiga relvi koju teile. Ja kui te tellite siis kastiga koju ukse ette pealkirjaga "oskused"?.
Kui isikul on Eesti osas patriootlikke tundeid siis ta ka väljundi leiab. Kui isikut huvitab kuni hetkeni PLT hommik-töö-selver- lasteaed-kodu siis on see tema mure.
Keegi ei võta mingit suvalist junni militaar üksusesse "midagi tegema". Et nagu 2 p "tassid kaste" ja siis teatad et kodus on vaja lapsevoodi kokku panna ja pead ära minema?
Minul on oma KL üksuses pakkuda vähemalt 3 mitte sõjaväelist (ei ole söögikeetmine) ülesannet, aga st liituda/harjutada tuleb ikkagi.
Relva käsitlemine ja laskmine on kogu militaariast vast ainult 30 %, enamus on muu töö.
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

No talupoeg elab ikka talus....
ganzz... vaat oskusi ei ole tõesti võimalik kastiga osta ega koju tellida. Need peavad välja kujunema. Aga seda kujundamist peaksidki väljaõppinud sõjaväelased toetama ja propageerima. Kindlasti on seda ka tehtud,ei vaidle vastu.
Sinu jutu peale: Kui isikul on Eesti osas patriootlikke tundeid siis ta ka väljundi leiab.- ütleks,et nagu sa ise näed,osad tegelevad näiteks oma ja pere ülalpidamisega ja lihtsalt ei jagu aega tegeleda sõjandusega. Kuigi nad mõttes tahaksid kaasa aidata. Paljudel on ka terviseprobleemid ja mitte et neil ajud küpsend oleks aga nad ei jõua kõiki asju kaasa teha mida sõjaväes ja KL. tehakse. Ise mainid,et relva käsitlemine ja laskmine on kogu militaariast vast ainult 30 %, enamus on muu töö..... ma ise arvan,et see 30% on ikka kõige tähtsam,joosta ja muid asju jõuab ka käigu pealt teha..... hirm et kuul taguotsa lendab,paneb igaüht niisama jooksma,seda pole vaja treenida.....
Ma kahjuks ei mõista praegu kohe öelda,kes ütles aga mitmed korrad on olnud kuskil meedias või ajakirjanduses juttu sellest,et meie mehed on silguniisad jne...... ma arvan,et selles võib iva olla aga samas on see ka osade puhul üsna solvav. Paljud pole selles süüdi,et nende tervis on kehva ja öelda seda.....no ei ole minul lugupidamist selliste ütlejate vastu. Ei ole alati inimeste enda teha,kuidas saab nende tervis olema eluajal. See,et mõni nõrgem on,ei tähenda,et tal puuduvad armastus oma kodumaa ja rahva vastu. Aga mõni selline ütleja tegelane võib mõne tõelise patrioodi sedasi kaotada..... Ma tahaks siin jätkata aga trükimust ei kannata seda välja.
Ehk siis,kui vabatahtlikke kastide tassijaid vaja pole,eks vinnake ise... :mrgreen:
Martin Herem
Liige
Kontakt:

ma ise arvan,et see 30% on ikka kõige tähtsam,joosta ja muid asju jõuab ka käigu pealt teha... hirm et kuul taguotsa lendab,paneb igaüht niisama jooksma,seda pole vaja treenida.....
Milleks siis üksused üldse harjutavad? Õpetaks 30% püssipaugutamist selgeks ja ülejäänud tuleb ise ...
Mõtle kui kartuli või teraviljaga teeks sama. Külvamine on tähtis! Eks ülejäänud paistab. Valmis viljad oskab iga loll maast üles korjata! Või mes? Või tooge mulle lehm majja ja näidake, mis moodi see loom piima annab. Eks pärast näeb, kuidas ... a mis seal pärast tuleb?
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Martin Herem kirjutas:
ma ise arvan,et see 30% on ikka kõige tähtsam,joosta ja muid asju jõuab ka käigu pealt teha... hirm et kuul taguotsa lendab,paneb igaüht niisama jooksma,seda pole vaja treenida.....
Milleks siis üksused üldse harjutavad? Õpetaks 30% püssipaugutamist selgeks ja ülejäänud tuleb ise ...
Mõtle kui kartuli või teraviljaga teeks sama. Külvamine on tähtis! Eks ülejäänud paistab. Valmis viljad oskab iga loll maast üles korjata! Või mes? Või tooge mulle lehm majja ja näidake, mis moodi see loom piima annab. Eks pärast näeb, kuidas ... a mis seal pärast tuleb?
No tundub,et harjutamine teeb meistriks ja enamusele on vaja põhiliselt distsipliini õpetada.
Olen kuulnud,et vahest külvatakse mitte saagi saamiseks,vaid,et lihtsalt oleks näha,et külvatud on.... :mrgreen: Ja vanasti oli neid viljapõlde ikka näha,mis maha jäeti. Künti lihtsalt sisse. Ja kadunud naabrimees pani kartuli alles peale Jaanipäeva maha. Ei surnud nälga ega midagi.... vaid aastaid hiljem muudesse hädadesse....
Lehma ei maksa tuppa tuua,vii ikka lauta. :mrgreen: Ja selle lüpsmisega saad nagu naksti hakkama,ei ole probleemi. Kui ise ei taipa,küll keegi ette näitab. See ei saa ometi keerulisem olla,kui püssi lahtiharutamine. Kui Sa linnas mugavaks pole läinud,saad kindlasti hakkama!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline