kaugeltuuriv kirjutas:Võimalik aga kuijuran ette,et venelaste SVR-il võib olla ka oma droonipark nagu ameeriklaste Luure Kesk Agentuuril.
Fakt on aga kindlasti,et see luurele kuulus,vaadates seda aparaati on kõik jäled(eelkõige igasugu vabrikunumbrid) kindlasti kustutatud või ei olnud üldse paigas.
Minu mure on rohkem selles,kas GRU või SVR saab samasuguselt nuhkida meie piirirajaoonides,kas pikki merepiiri või maapiiri 3-4 kilomeetri sügavuses,kui näiteks kordineeritakse mingit erioperatsiooni.
Siin on nüüd see lugu, et FSB ja SVR on kohati vägagi üksteisega konkureerivad ettevõtted. Naljakas, aga tundub, et nagu Saksamaal nii natside kui kommude ajal nagu ka NSVL'is omal ajal oli/on selliste režiimide jaoks oluline, et teatud ametid või suurused ei saaks omavahel väga hästi läbi - et säiliks mingi konkureerimisest lähtuv üksteise kontroll, mida režiim, kes kardab pidevalt midagi vajab...
SVR'i puhul on vähetõenäoline, et nad eriti FSB mängumaal toiemtaksid - piir ja piiri lähedased alad on just see mängumaa. Jah, ka meil siin on SVR agent kätte saadud (Simm töötas justkui neile), kuid enamus toimetamisi Eestis toimub (lähivälismaa siiski) FSB egiidi all. Mis muidugi ei tähenda, et SVR'il oma pilootideta lennuparki pole, kuid ma kahtlen selles. Tegu on siiski üsnagi teistuguse suurusega kui FSB. Ja ka LKA pole nende kontekstis päris õige võrdlus. Arvestades just seda USA piiridetagust võimekust ja pidevat tegutsemist sõjaväega koostöös. Venelastel pole uuemast ajast eriti midagi sellist koostöö mõttes ette näidata. Ma kahtlen sügavalt, et VF kindralstaap vajaks "nende teeneid" antud situatsioonis nagu ka muideks FSB omasid. Just sõjalisest aspektist luuret teostama. FSB pigem tegeleb piirkonnas info kogumise ja töötlemisega, et vältida venelaste hukkumist või vangistamisi terrorirünnakutes. Samuti on vast FSB'l roll oluline, kui mõni lendur peale katapulteerumist ellu jäetakse ja kuhugi viiakse. Võimalik, et siis on roll ka SVR'il. Kõik oleneb paljudest erinevatest asjaoludest. On selge, et nii SVR kui FSB on Süüria saatkonnas koguaeg esindatud olnud.