http://www.elysee.fr/declarations/artic ... congres-3/
Ma õhtu poole vaatan. Kui keegi ette jõuab, siis minu komplimendid
Lasen ilusad laused üle jala, ei ole hetkel aega korralikult teha.
Daamid ja härrad jne.
Prantsusmaa on sõjas. Reede õhtul Pariisis sooritatud aktid on sõjaaktid [acts de guerre, sama kui act of war]. Vähemalt 129 surnut ja arvukalt haavatuid. See kvalifitseerub agressiooniks meie maa vastu, selle väärtuste, selle nooruse, selle eluviisi vastu.
Selle pani toime džihadistide armee, grupp Daeš, mis meiega võitleb, sest Prantsusmaa on vabaduse maa, sest meie oleme inimõiguste kodumaa.
Sellel erakordselt rõlgel ajal [hea küll, süngel perioodil] tahan parlamendi mõlema koja ees esinedes rahvusliku ühtsuse näitamiseks, vastamaks kindlameelselt ebanooblile rünnakule, mille ohvriks meie maa on langenud.
Meie demokraatial on palju triumfe ja see ei lange vastikute mõrtsukate tõttu.
Ma tahan kogu riigi jõu pühendada meie kaaskodanike kaitseks. Ma tean, et saan arvestada politsei, sandarmeeria, sõjaväe ja kõigi rahvuskaaslastega. Kui olukord nõuab, tuleb ilmutada ohvrimeelsust.
[mitu lõiku loba Prantsuse rahva vaprusest ja kui koledad ikka on terroristid jne]
Selles sõjas, mis algas mitme aasta eest [...] kasutab vaenlane kõige metsikumaid tapaviise. Aga ta ei ole kättesaamatu. Ütlen veelkord väga selgelt: me ei ole teda silmist lasknud.
Sellel raskel ajal tuleb olla külmavereline. Kutsun veelkord kaasmaalasi üles näitama üles meie maale omaseid väärtusi: järjekindlust, ühtsust, mõistlikkust, väärikust.
Täna on meie maa leinas jne.
Annan au hädateenistuste ja korrakaitse tegevusele reedel jne.
Prantsusmaa, mis armastab elu, kultuuri jne. sai terroristide ohvriks jne.
Terroristid ei taha maailmale avatud Prantsusmaad. Ohvrite hulgas on üle 20 välismaalase 19 rahvusest.
Reede õhtust saadik oleme saanud üle maailma solidaarsuse kinnitusi jne.
Reedeõhtused sõjaaktid otsustati, plaaniti Süürias, valmistati ette; need organiseeriti Belgias, valmistati ette meie pinnal koos prantsuse kaasosalistega.
Neil oli väga selge eesmärk: külvata hirmu, meid lõhestada ja avaldada meile survet Lähis-Idast ja terrorismivastasest võitlusest eemale hoidmiseks.
Meie vastas on organisatsioon, Daeš, millel on terroristlikud vahendid, finantsressursid ja sõjalised võimekused. Aasta algusest on Daeši terroristide armee möllanud Pariisis, Taanis, Tuneesias, Egiptuses, Liibanonis, Kuveidis, Saud-Araabias, Türgis, Liibüas. Iga päev paneb see toime massimõrvu allasurutud rahvaste hulgas.
Sel põhjusel on vaja Daeš, va reo, hävitada. Ma palun võimalikult ruttu kokku tulla Julgeolekunõukogul, et võtta vastu terrorismi vastu võitlemise resolutsioon.
Senikaua intensiivistab Prantsusmaa operatsioone Süürias.
Täna õhtul andsin käsu 20 pommitajale Daeši pealinna Raqqa pommitamiseks. Nad hävitasid komandokeskuse ja treeninglaagri. Minu tänu kõigile pilootidele ja ameerika liitlastele, kes meid aitasid. Ma teatan täna Kongressi ees: me jätkame seda tegevust järgmistel nädalatel. Lennukikandja "Charle de Gaulle" läheb Vahemere idaossa ja kolmekordistab meie võimekusi. Ja meie tegevus ei piirdu sellega.
Kaabakad teadku, et nende kuriteod tugevdavad meie otsustavust neid hävitada jne.
Terrorismiga tuleb võidelda ka asukohamaade huvides. Seetõttu läksime Malisse ja praegu on meie sõjavägi Sahelis, kus Boko Haram massimõrvab jne. Me võitleme terrorismiga Iraagis, et selle maa võimud saaksid taastada selle suveräänsuse oma territooriumil ja Süürias otsime igal juhul poliitilist lahendust, mis välistab Bashar Assadi ja teeb lõpu meie vaenlasele, Daešile. [no ma ei tea, vist on nii kõige õigem.]
Daeši hävitamine aitab mitte ainult Süüria ja Iraagi, vaid kõigi ümberkaudsete maade, Liibanoni, Türgi, Jordaania rahvast. Süüriast on saanud suur terroristide vabrik, mida seni maailmas nähtud ja rahvusvaheline kogukond on lõhestunud ning vastuolusid täis.
Täna on vaja anda lööke - mida me teeme - kõigi toetuseks, kes võitlevad Daešiga. Tuleb ühendada kõik, kes suudavad reaalselt võidelda terroristide armeega suureks koalitsiooniks - selle nimel me töötame.
Selles vaimus kohtusin presidentide Obama ja Putiniga ühendamaks meie jõud ja saavutada juba liiga kaua edasi lükatud tulemus. Prantsusmaa räägib kõigiga, Iraani, Türgi, Pärsia lahe riikidega, kes Viinis Süüria küsimusele poliitilist lahendust otsisima kogunesid.
kuradi pikk lora, ei jõua rohkem. las keegi teine jätkab...