Hr. Sollmann kirjutas:Miks ka mitte, aga paljudele jääb see jutt siis pehmelt öeldes arusaamatuks või riivab niisama valusalt kõrva ja silma.
Nt, et kui 'Maa ajaloolased', siis võiks ju mõelda, et kusagil elavad ja tegutsevad Kosmose kunstnikud, Mere teadlased jmt
Tead, miks ma pean mõningaid rohkem saksa vurfi kadakateks, maltsainglasteks või pajuvenelasteks kui eestlasteks?
Sest neil jääb jutt pehmelt öeldes arusaamatuks või riivab niisama valuselt kõrva ja silma, kui räägitakse maakeelest ja maarahvast, aga nemad on kuulnud vaid Jannseni väljamõeldisi.
Sest neil jääb jutt....kui räägitakse pääsusilmast ehk ellerheinast, aga nemad on kuulnud vaid jaanilillest.
Sest...kui räägitakse kirikasest ehk raudkasest aga nemad on kuulnud vaid maarjakasest.
Sest...kui räägitakse päevakäänakust või liugupäevast, aga nemad on kuulnud vaid jaanipäevast või vastlapäevast.
Nemad, keda suudab heldima panna vaid trash/house või saksa shlaager või vene tsastuska "Meie Mehe" esituses, aga regilaulu ilust ja sügavusest ei mõista nad muffigi. Nemad kes kergitavad üllatunult kulme kui kuulevad, et emast hobust kutsutakse tegelikult märaks....jne.
Sina ja nemad, te võite arvata, et minusuguseid on vähe. Ei ole ja ma usun, et järjest rohkem hakkate te kokku puutuma inimestega, kes räägivad muistsete eestlaste kombel "Päike läks pessa, saabub talihari" ja ei halleluujata kirikus jeesuslapsukese sünni auks. Jah, ma
usun, et eestlased jäävad ega lahustu suures vennalikus EL peres.
Hr. Sollmann kirjutas:Nt, et kui 'Maa ajaloolased', siis võiks ju mõelda, et kusagil elavad ja tegutsevad Kosmose kunstnikud, Mere teadlased jmt
Maakeel on rikas. Kahju, et sina ei suuda väljastada selliseid fraase nagu "planeet Maa teadlased" või "maakera teadlased". Sinus võib muidugi tekitada segadust fraasid "Maavalla ajaloolased" või "Maa ajaloolased" kui satud juttu vestma Aldebarani teadlasega, aga kuna see küll juhtuda võiks

?
Hr. Sollmann kirjutas:Ah et ikka kasutad siis võõrsõnu ja selliseid võõrapäraseid mõisteid nagu: pohmell, kosmonaut, trass jne .... ?
Huvitav, mis sõna sina kasutaksid mõne kainenema asunud öökiva venelane seisundi iseloomustamiseks? Kas päävalulõmmi nagu sõrulased või vene keelest tulnud sõnu: pohmell ehk pohmakas:)?
Või kui räägid nõukogude okupatsioonist, kas väldid piinlikult selliste sõnade kasutamist nagu kolhoos, politruk, kommunist?
Ja kuidas jääb ikkagi selle sõnaga "krest". Sinu loogika järgi võiksime me oma kodumaad tänu sellele heldinult kutsuda Tshuhnaa Kraiks, nagu kutsutakse meie maad mõnede (tsenseeritud) poolt heldinult Maarjamaaks. Jah, just nimelt (tsenseeritud), sest meie maa ära vallutanud võõra võimu ja vaimu esindajate antud nime -olgu see siis kas Estland, Est-onia, Maarjamaa, Tshunaa Krai või ENSV- oma emakeeles heldinult kasutavate eestlaste iseloomustamiseks sobib see kõige paremini.
Hr. Sollmann kirjutas:Ehk selgitad, mikspärast ei võinud me muistsed esiisad kasutada endi kohta selliseid suu(re)päraseid väljendeid kui 'rävalased-virulased-läänemaalased' jne?
Kust sa võtad, et ei kasutanud? Praegu ju kasutatakse ja tollal kasutati.

Aga kõigi maakondade rahva oma üldnimena kasutati maalased ehk maarahvas ehk maakad. Sõna "Eesti" ja "eestlased" võtsid minu esivanemad laialdaselt kasutusele alles ärkamisaja lõpupoole. Ja sama tegid ka baltisakslased, võta ja sirvi vanu dokumente. See aga ei suutnud välja suretada sõnu
"maarahvas" ja
"maakeel".
Hr. Sollmann kirjutas:Pääle selle, kust on pärit Su meelekindlus väitmaks, et 'venelane' on tuletatud sõnast vaenlane ja 'rootslane' aerutaja
Ise olen õppinud, et kindlaid tõendeid rahvuste nimetuste päritolu kohta ei eksisteeri, et on olemas mitmed huvitavad ja vähemhuvitavad hüpoteesid. Nt 1 selline: 'venelane' võeti esmalt kasutusele soomlastest hõimuvellede poolt ja seostub sõnaga 'vene' e siis paadiga ....

Minu meelekindlus on pärit kaudsetest tõenditest, mis on faktide kujul kõigile piisavalt hästi kättesaadavad. Kui ilmneb uusi senitundmata fakte, mis minu meelekindlust kõigutavad, eks ma muuda siis ka oma arvamust

. Ära hoia neid fakte vaka all, lase tulla
rootslane tuleb vanarootsi keelsest sõnast ´rodskalar` - aerutajad
Kesk-Rootsi rannikuala on ka nendega seotud: roslagen. (hääldus ruslagen). Osa ajaloolasi peab vene riigi praegust omanimetust pärit sealtkandist olevaks: Russj
Miks arvan, et sõna "venelane" tuleneb sõnast "vaenlane" (või oli see nyyd vastupidi...hmm?) , arvan et see tuleb minu ideoloogiliselt valest ja suisa tagurlikust keeletajust. Tõenäoliselt tuleb sõna venelane siiski jah soomest ja tähendab venega sõitjat. Või mis veel ilmsem, venelane tuleb sõnast vend. Vennastuma. JAH. Kindlasti on nii.
Sest juba 60-ndatel Otepääl avastatud vene päritolu nooleotsad linnusevalli sees, annavad tunnistust meie rahvaste omavahelisest suurest vennalikust sõprusest, läbikäimisest ja elavast kaubavahetusest.