"Tankid EKV-le"

Vasta
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Re: Tankid EKV-le?

Postitus Postitas Martin Herem »

Loen ja mõtlen - millises pimeduses pean ma elama, et kõike siin kirjutatut ei näe.
Mina ausalt ei tea, et Kamin "pintsakud" otsustaksid mingi relva või varustuse ostmise. Kas tankid või mitte tankid otsustamise juures, olid kaitseväelased. Majorid, kolonelid, kindralid. Nõus olen ma sellega, et alati pole hangitud täpselt see, mida mingi määrustiku järgi peaks lahingu võitmiseks omama. Aga seda on põhjustanud väga erinevad asjaolud. Minu arvates neindest kas ei teata või neid lausa ignoreeritakse. Siin foorumis on lehekülgede kaupa põhjenduse toodud, kuid tolku sellest pole.
Ja lõpuks ma ikka imestan, kuidas eksperdid siin foorumis, peavad näiteks CV90 tankideta lolluseks. Või 10 CVd 20 BMP asemel raiskamiseks. Ma tean vaid mne eksperdi tausta, enamuse oma mitte. Kuid, sellesse suhtude siis, kui brigaadi ülem, maaväe ülem, pataljoni ülem, ei suhtu sellesse sugugi nii nagu asjatundjad/kommenteerijad siin foorumis :dont_know:
Kas on võimalik, et kõik need nühitud koolipingid ja teenitud aastad, ei anna mingit edumaad siinsete kommenteerijate ees ...
Samas nagu ütles Jüri Lina - kahelda tuleb selles, mida meile räägitakse ja pöörduda tuleb originaalmaterjalide juurde. :)
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Muidugi võib oma geniaalsust näidata ja demonstreerida, kuidas selle 180 milli eest "kogu rehkendus" ära teha.
Karta on, et see läheb paraku jälle kuhugi prügimäefantaasia valdkonda, kus "asjad maksavad viiskümmend tuhat, korda tegemine sama palju ja ongi ju olemas"..... :shock:
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ühes teemas räägitakse, et oleks PASIsid veel saada, tuleks neid võtta hulgim veel. Teises teemas aga räägitakse, kuidas PASI kinni jääb ja võeti vaid välismissioonide olusid arvestades. Samas soomalsed kasutavad samu masinaid meielaadsel, kohati isegi kehvemal maastikul juba aastakümneid ja kurtmist väga ei kostu, lihtsalt arvestatakse 6x6 ratassoomuki võimekust ja tehakse sellest lähtuvalt oma plaanid.
Ma ei oma kõrgemat sõjalist haridust, ainult EKV 11-kuuline ajateenistus (isegi mitte NLA kogemust, mis mõne mehe arvates saab olla ainsaks tõe kriteeriumiks), kuid samas on usk, et ratassoomukid ja IFV-d jaotatuna üksusepõhiselt, suudavad brigaadina üpris hästi toimida. Lisaks võimalus neid masinaid pataljoni/kompanii kaupa anda kuuma tsooni täiesti muu üksuse koosseisus. Sellal kui Scouts CV90-ga positsiooni hoiab, jõuavad PASId toimetada kiirelt üksused vajalikku kohta.
Milleks nuriseda selle üle kui midagi hästi tehakse? Need PASId on meil reaalselt olemas, rohkem selliseid häid tehinguid PASI või võrdväärse osas näh ei ole. CV-dega sama lugu.
Kui 6x6 PASI maha tegema hakatakse, mis siis üldse 4x4 rahvasoomukist saab?
Soome üksustes on Pasid üldiselt paigutatud nii, et kus on soo, seal sõidetakse millegi muuga (CV või Pannvaageniga). Eks nad ikka üldiselt teedel liiguvad.

See "toiminine brigaadina". Sõltub, mis brigaadi silmas peetakse. Mehhaniseeritud brigaad on üldiselt ette nähtud aktiivseks, ründavat tüüpi tegevuseks ja selleks on vaja väga suurt otsetule jõudu ja kaitset vastase vastutule eest. Mõlemat ükski jalaväe lahingumasin kahjuks ei paku. Mina olen siiani aru saanud, et see "soomusmanöövervõime" vastab ligikaudu nähtustele "Soome mehhaniseeritud PATi LG, vene tankibrigaad või USA raskebrigaad". Sellise otstarbega üksust pole MITTE KUSKIL ilma tankideta.

Teiseks, küsimus pole mitte heade tehingute punktides, vaid toimiva asja tegemises. Kui maja koosneb vundamendist, seintest ja katusest, siis kasvõi ühe puuduva osaga ei ole enam maja.

Kolmandaks, mehhaniseeritud üksus (vt eespool) ei hoia kuskil positsioone (seda tehakse vaid erandjuhul), vaid positsioone hoiab jalavägi. Tuuakse veoautodel, kaevub, tassib tankitõrjerelvasid. Meie võimaluste juures ei hakka mehhaniseeritud üksus eluilmas midagi hoidma.

Trumm, pimedusest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

tommy kirjutas:Muidugi võib oma geniaalsust näidata ja demonstreerida, kuidas selle 180 milli eest "kogu rehkendus" ära teha.
Karta on, et see läheb paraku jälle kuhugi prügimäefantaasia valdkonda, kus "asjad maksavad viiskümmend tuhat, korda tegemine sama palju ja ongi ju olemas"..... :shock:
Samamoodi läheb paraku Armani-fantaasia valdkonda rehkendus, mis sisaldab veerand või äärmisel juhul pool vajalikest osadest.
Isegi mingid jooksvad kulud ei osutu määravaks, esimeseks (ja ületamatuks) takistuseks saab tehnikapaketi maksumus, kui latt on liiga kõrge.
Sellisel põhimõttel, parimast tehnikast kokku pandud pool- või veerandlahendus on lihtsalt raha põletamine (sest sõjaline efekt on väike), selle asemel on arukam lahendus tegeleda selle žanri parandamisega, milles me oleme suutnud kuskile finishijoonele ka jõuda (pean silmas kergejalaväebrigaadi kaudutulerelvade, kerge tanki- ja õhutõrje toetusel).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
herman30
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas herman30 »

Leo kirjutas:Mul on mingi jama Kanal 2 saadete jälgimisega laivis,
Järelvaadata saab küll, vähemalt minult õnnestub siin Soomes need vanemab Radar-saaded näha.
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

herman30 kirjutas:
Leo kirjutas:Mul on mingi jama Kanal 2 saadete jälgimisega laivis,
Järelvaadata saab küll, vähemalt minult õnnestub siin Soomes need vanemab Radar-saaded näha.
Jah, viimane Kanal 2 kodukal olev järelvaadatav Radar on 16. jaanuarist ehk 10 päeva vana. Tuleb meeles pidada ja nädal peale saadet järele vaadata.
HeiniR
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HeiniR »

https://www.etis.ee/Portal/Projects/Dis ... 4ab9122bcc
Võimalik, et juba läbi käinud siinsest foorumist. Samas ei leia töö sisudokumenti.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kas on võimalik, et kõik need nühitud koolipingid ja teenitud aastad, ei anna mingit edumaad siinsete kommenteerijate ees ...
Mmmmm...kogu lugupidamise juures- Eestis on vaid üks mees, kes võib end täie õigusega sedasorti asjades niimoodi praktikuna välja reklaamida. Ja tema on seda järjekorda veaks pidanud...ülejäänud kvalifitseeruvad teoreetikuteks. IMHO... :wink:
Viimati muutis Lemet, 26 Jaan, 2016 11:37, muudetud 1 kord kokku.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
tommy
Liige
Kontakt:

Miks pean ma seda hollandi lahingumasinate diili hetkel parimaks lahenduseks..???
(see mis enne, pole hetkel teema)
Sest mitte keegi pole mulle seni suutnud demonstreerida paketti, mis oleks oma näitajatelt veelgi parem.
Parem sümbioosis maksumusest, ühiku/üksuse lahinguvõimest, ülapidamise ja väljaõppe küsimustest..jne.
Iga plaan/kava on parim just niikaua, kuni keegi lööb lauale veel parema. Parema justnimelt erinevate näitajate kogusummas.
Lemet
Liige
Kontakt:

HeiniR kirjutas:https://www.etis.ee/Portal/Projects/Dis ... 4ab9122bcc
Võimalik, et juba läbi käinud siinsest foorumist. Samas ei leia töö sisudokumenti.
Ilmselt ei leiagi, sedasorti uuring peaks olema kitsalt ametkondlik teema. Elik kogu tööd pole kah mõtet teise poole eest ära teha...
alban
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alban »

Lemet kirjutas:
Mmmmm...kogu lugupidamise juures- Eestis on vaid üks mees, kes võib end täie õigusega sedasorti asjades niimoodi praktikuna välja reklaamida. Ja tema on seda järjekorda veaks pidanud...ülejäänud kvalifitseeruvad teoreetikuteks. IMHO... :wink:
Lemet - Eestis on mitu meest kes on õppinud sõjakoolides soomusüksuste erialal. Ei ole Laaneots ainuke, ei ole. Nimede väljauurimine jääb sulle kodutööks, avalik foorum ei ole nende avaldamise koht aga vihjena võin öelda, et nende nimed on kohati ka ajakirjandusest läbi käinud.
Lemet
Liige
Kontakt:

Alban- sellega on sedapidi, et tervishoiuteemalisi loenguid võin ma kuulata ka aastaid ülikoolis loenguid lugenud kõrgharitlase suust, aga kui lugu jõuab minu väärtusliku lihakeha lappimiseni, siis eelistan ma kogu sellele kõrgeltharitud seltskonnale ikka sellist, kes ka enne lõiganud on...mõistagi on see vaid minu kitsas vaatenurk.
tommy
Liige
Kontakt:

alban kirjutas:
Lemet kirjutas: Mmmmm...kogu lugupidamise juures- Eestis on vaid üks mees, kes võib end täie õigusega sedasorti asjades niimoodi praktikuna välja reklaamida. Ja tema on seda järjekorda veaks pidanud...ülejäänud kvalifitseeruvad teoreetikuteks. IMHO... :wink:
Lemet - Eestis on mitu meest kes on õppinud sõjakoolides soomusüksuste erialal. Ei ole Laaneots ainuke, ei ole. Nimede väljauurimine jääb sulle kodutööks, avalik foorum ei ole nende avaldamise koht aga vihjena võin öelda, et nende nimed on kohati ka ajakirjandusest läbi käinud.
Laaneots oli omal ajal nii mõnegi asja suhtes kriitiline. Tõsi, aeg on nii mõneski asjas muutusi toonud..
Talle ei meeldinud Kaitseringkondade kaotamine, SA-koosseisu vähendamine ja kahtles ka Kaitseliidu suutlikuses tegeleda maakaitse ülessannetega.
Aga ma ei mäleta, et ta oleks "järjekorra" teemal sõna võtnud.
Siin võiks keegi mind nüüd küll tsitaadiga abistada.
Ette tänades...

Aga Albanil on loomulikult ka õigus.
Lemet
Liige
Kontakt:

Oli intekas, kus Laaneots väitis, et esmajärjekorras pidanuks soetatama tankid ning alles seejärel IFVd. Õhtul üritan selle välja kaevata. Minu mäletamist mööda jäi see aega kas vahetult enne või peale CVde ostutehingu sõlmimist.
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Võime ju tanke taga nutta, kuid oli teada, et Holland müüb neid tervikuna, mitte jupikaupa. Samuti oli soomlased tõenäoliselt tankidest huvitatud juba samal ajal, kui meie CV-dest ja nad oleks tõenäoliselt kiirelt oma rahakotiga meid oimetuks löönud. Hea, et vähemalt ministeerium avalikult tunnistab, et tankid on vajalikud (ja planeeritud kaugemas tulevikus), mitte, et CV-d oleks "kogu soomusmanöövervõimekus". Samamoodi jäime ju ilma MT-LB-dest, mis mälujärgi soomlased rootslastelt meie nina eest ära ostsid just paksema rahakotiga. Seega ei saa öelda, et meil ainult käed rüpes oleks istutud. Juhul, kui Eesti oleks teinud lätlaste sarnase "soomukitehingu" oleks põhjust meeletuks seakisaks. Vaatame, mis saab liikurhaubitsate hankest. Muide, soomlased pidavat maha müüma oma SISU-NA-120-ned, kuid need pidid olema ka enamuses oma elutsükkli lõpus. Las Kunnas taob oma tankiteemat, sest suund on õige, kuid teise "kallutatud eksperdi jutt" saab seal Radaris küll suht mõttetu olema. Samas vähemalt jalaväelaste väljaõppeks võiks meil kasvõi 2 vananenud tanki olla
Viimati muutis Roamless, 26 Jaan, 2016 12:56, muudetud 1 kord kokku.
Unforeseen consequences
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Majestic-12 [Bot] ja 2 külalist