Martin Helme | Me ei poolda järeleandmisi pagulastele
Õhtuleht.ee, 28. jaanuar 2016, 13:44
Kuna peaminister Rõivas lubas, et Eestist väljasaatmise ohus Albaania pagulasperekonda ei saadeta riigist välja, siis kas seaduse parandamine humanistlike kaalutluste nimel on õigustatud? Kas Eesti peaks nendel kaalutlustel võtma vastu rohkem soovijaid Ukrainast nagu arvas peaminister?
Martin Helme, EKRE: Me ei poolda süsteemi muutmist "paindlikumaks", kuna see on tegelikult koodsõna lõdvemaks tegemisele. Ja me ei leia, et Albaaniast pärit inimesed on pagulased, sedasorti "pagulasi" on Euroopasse tulnud viimase aasta jooksul poolteist miljonit. Kui me siin pisarapigistamise lugude najal muutume härdaks ja asume tegema järeleandmisi, siis on igale järgmisele kurva loo vestjale raskem ära öelda.
http://www.ohtuleht.ee/715202/martin-he ... agulastele
Pevkur: välismaalastel, kes soovivad Eestisse panustada, peaks kindlasti olema selleks võimalus
Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on täna meediasse jõudnud Albaania perekonna juhtumile lahendus olemas, sest kuigi riik on keeldunud pea kolm aastat Eestis elanud perekonnale rahvusvahelist kaitset andmast, kuna nad tulevad "turvalisest" riigist, siis saab pereisa, kes on Eestis leidnud endale töökoha, siiski taotleda endale elamisluba välismaalaste seaduse alusel.
Tänases Postimehes kirjutatakse Albaania perekonnast, kes jõudis Eestisse pea kolm aastat tagasi ning on Eesti viibimise ajal teinud pingutusi, et sulanduda kohalikku ühiskonda. Näiteks perekonnas kasvavad kaks tütart on ära õppinud eesti keele ning ka perepea Almen, kes oli Albaanias kriminaalpolitseinik, on omandanud keevitaja ameti ning leidnud endale töökoha.
Sellegi poolest on politsei- ja piirivalveamet (PPA) korduvalt lükanud Albaania perekonna asüülitaotlused tagasi ning vaatamata korduvatele edasi kaebamistele pole perekond suutnud üheski kohtuastmes PPA otsust ümber lükata.
Siseminister Hanno Pevkur ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et asüülitaotluste puhul vaadatakse, kas inimene tuleb ohtlikkust riigist, kuid Albaania puhul seda ohtu ei tuvastatud. "Tegemist on NATO, ÜRO ja OSCE liikmesriigiga ja meil ei ole täna põhjust arvata, et Albaania oleks ebaturvaline riik," tõdes Pevkur.
Tema sõnul ongi see üks peamisi põhjuseid, miks ei ole PPA saanud rahuldada perekonna rahvusvahelise kaitse taotlust. "See perekond on esitanud vaide, mille menetlus on praegu pooleli, ja enne selle lõppemist seda perekonda kindlasti Eestist välja ei saadeta," kinnitas minister.
Lahendusena näeb Pevkur, et pereisa, kes on saanud endale Eestis töökoha, võiks taotelda elamisluba välismaalaste seaduse alusel.
"Kui me vaatame, kas ta on selleks ettevalmistusi teinud, siis ma suhtlesin täna Vao keskuse juhiga, kes kinnitas mulle, et ettevalmistused selleks käivad ehk tööandja on täitmas vastavaid pabereid ning pereisa on kinnitanud, et hakkab taotlema elamisluba töötamise alusel," sõnas Pevkur.
Samas ei lõpeta see töökoha alusel elamisloa taotluse menetlus rahvusvahelise kaitse taotlusega seoses esitatud vaide menetlust ning ministri sõnul tehakse vajadusel need otsused koos.
Pevkur: Eestis peaks olema võimalik elamisloa andmine humaansuse alusel
"Vaadates laiemat pilti, siis võiks minu hinnangul Eestis olla võimalus anda elamisluba humaansuse kaalutlusel," märkis siseminister, kes märkis, et avaldas sarnast seisukohta ka eelmisel aastal kui päevakorda tõusis Ukraina põgenike küsimus.
Seetõttu hakkas siseministeerium uurima, kuidas on teistes riikides lahendatud humaansuse alusel asüüli andmine. "Soomes antakse elamisluba humaansuse alusel tingimusel, kui elamisloast ilma jätmine võib põhjustada isikule ebamõistlikke raskusi, mis on seotud inimese tervise, sidemetega Soomes või osutub talle riigist lahkumine liiga koormavaks," tõi Pevkur näite.
Samas nentis Pevkur, et sellel alusel on Soomes väljastatud väga vähe elamislubasid, mistõttu on väga erandliku menetlusega. "Põhimõtteliselt on erandid olemas ja see paindlikkus minu hinnangul oleks vajalik ka Eesti seaduses," sõnas Pevkur, kes märkis, et on seda küsimust arutanud ka riigikogu põhiseaduskomisjoniga ja kinnitas, et ministeeriumil on olemas võimekus see küsimus ka riigikokku viia.
"Minu teada plaanib põhiseaduskomisjon muudatusi arutada lähinädalatel, sest see seadusepakett on parlamendis olnud juba mõnda aega. Seetõttu ma usun, et me leiame siin mõistlikku lahenduse, kuidas tekiks võimalus taotleda kaitset humaansetel kaalutlustel," sõnas Pevkur.
Kokkuvõttes leidis minister, et Albaania perekonna juhtumi puhul on neil võimalus Eestisse jääda, kui nad seda tõesti soovivad ning seejuures Eesti õigust austavad. "Need inimesed, kes tõesti soovivad Eesti majandusse panustada ja ennast meie riigis turvaliselt tunda, siis neil kindlasti peaks olema ka võimalus Eestis olla," ütles Pevkur.
http://uudised.err.ee/v/eesti/320a0a82- ... s-voimalus
Mina hästi rumala ja kiusliku inimesena küsiksin, et kuidas on lood selle afgaani tõlgiga ?
Kas ei saaks härrat keelteoskajana ära kasutada nt. põgenikega tegelemisel??
Tõlk Omar: "Eestlased, palun aidake mind! Ma ei tea, kui kaua mul õnnestub siin elus püsida."
Katrin-Linda Lust, 5. oktoober 2015, 11:43
http://www.ohtuleht.ee/697451/tolk-omar ... us-pusida-
Edit: ksf sekeldaja jõudis juba ette