No Borja, sa andsid nüüd pähkli. Seda ei ole väga lihtne must valgel välja tuua.
Bologna süsteem, et vastab kõrgharidusele või siis et 3+2?
3+2 - Belgia, Bulgaaria, Tsehhi, Soome, Ungari ... Eesti.
Bologna süsteem aga mitte tingimata 3+2 - Poola, Austria, Prantsusmaa, Saksamaa, Holland, Läti, Leedu, Slovakkia. Osadel neist lausa 5 või 6,5 aastat.
Täiesti omaette teema on, palju kõrgharidusõpingute sisse mahub sõjaväelist ettevalmistust.
Näiteks Leedu ja Läti, omandavad kõrghariduse küll kolme aasta jooksul, kuid õpingud kestavad 4 - 4,5, sest nö RÜ vms sõjalised õpingud ei kuulu kõrghariduse alla. Eestil kuuluvad. Magistris sama. Üldiselt vaadatakse meie 3 aastast mujal kadedusega.
Magistri osas on eriarvamused, kuid - meil on ka sinna integreeritud sõjaline ettevalmistus (näiteks staabiharjutused).
Lobistajast ka. Poleks Laaneots (mitte see PV kolonel) sel ajal kooli ülem olnud, poleks seda MAd nii pea tulnud. Mitte keegi teine ei ajanud seda tagant. Tunnistan, et mina sel ajal seda ei pooldanud - meil polnud lihtsalt jaksu. Aga täna olen ma selle üle õnnelik. PV kolonelil oli selles väga väike roll.
II tase tuli BDCOLi nõudmisel, kuid teistes riikides (UK, Saksamaa, US) oli see ka enne. Selle tasemel loomist NSOKi näol pakuti 2002 aastal üsna mitmele ohvitserile BDCOL lõpetajate hulgas ... lõpuks võeti kõige viimased valikud ... Herem ja veel üks.

NSOK kujundati välja BDCOLi juhendamisel, koos lätlastega. Selleks uuriti Leedu, UK, Saksamaa ja rahvusvahelist Slovakkia analoogi.
Kuid juba siis oli kindel plaan viia KVÜÕA kõrgharidus Bologna kokkulepetele vastavaks. Miks RA KÜ või staabiohvitser peab magister olema ... no ei peagi. Aga parem on kõvasti. Ja aina paremaks läheb.