Las jääb ülihea propanäitena alles.
Muuseas, siit haakub ju teinegi probleem - vähe sellest, et meie "reformitud" peastaabis ikka veel puudub töötav LI-LL struktuurilüli, meil pole ju ka ülekaitseväelist väljaõppepilti kokkusiduvat TraDoc-laadset struktuuri..Martin Herem kirjutas:Nüüd sellest tuvastatud ja õpitud õppetundidest. ... Ma arvan, et sellise sektsiooni loomine ei olegi väga tähtis. Sellest Lessoni värgist räägitakse palju, aga kui palju see üldse toimib? Ja mille põhjal see toimib?
Sinu jutust on aru saada, et sa ei ole sellist staabi struktuuriüksust kunagi tema töös näinudki - sestap arvad ka, et see "ei olegi väga tähtis".. mis ei ole muidugi sinu viga - ainult väga väike osa eesti staabiohvitsere on välisteenistuse käigus selle anglo-ameerika staabikultuuri elementaarosakese // tema kasuteguriga kokku puutunud..
Õppusel KT toimub alati pataljoni hindamine. Lisaks lõpptulemusele, esitatakse üksustele alati ka hulk kommentaare, märkusi ja tähelepanekuid. Põhimõtteliselt on need ju tuvastatud õppeküsimused. Ja mis probleem on allüksustel nende põhjal oma väljaõpet täiendada ja allüksuste ülematel seda omakorda kontrollida?
Allüksuste probleem on nende igavene inerts - ja see on igas sõjaväes samamoodi.. niikaua, kui allüksustesse kõrgemast staabist uusi parandatud määrustikke mustvalgel ei saabu, niikaua seal ka suvaliste "kommentaaride" põhjal midagi ei muutu..
Ja miks ei saa kogu "hindamatut kogemust" kasutada ohvitseride ja allohvitseride väljaõppes? Teeme veel keerulisemaks ... miks ei võiks KT-l tuvastatud õppeküsimused olla järgmise KT "MILide" osad?
Muidugi võiks.. aga miks ei kasutata "ohvitseride-allohvitseride väljaõppes" - ütle sina mulle..
Hulga retooriliste küsimuste otsa siis nüüd üks päris küsimus (Borjale või kellele tahes): Kui meil neid õppeküsimusi tuvastatakse ja nende edastamine toimib, miks me siis veel LI/LL sektsiooni looma peaksime? Olgu või kahemehelist ... mida ka tihti kuskilt võtta pole.
Ehk siis, ühe korraliku Tradoci loomine, ei arenda meid iseenesest veel kuskile.
Küllap siiski arendab.. lihtsalt sa ei ole ju "korralikku TraDoc-i" näinud (keegi Eestis ei ole).. ja see süsteemitu "tuvastamine" ning "edastamine" toimivad meil ka vaid läbi häda..
Äkki piisaks hoopis tervest mõistusest ja käsu täitmisest?
Ei piisa sellest müstilisest "tervest mõistusest" ja "käsu täitmisest".. ikka puust ja punasest tuleb raffale asi ette teha - ning mustvalgel (ja kõrgema ülema allkirjaga) rühmaülema töölaua pääle panna (vt veelkord märkust allüksuste inertsist)..
(sinisega ja kaldkirjas by Borja)
... aga just seepärast ei lahenda teatud probleeme ka LI/LL või Tradoc. Ja seda olen ma veidikese ikkagi näinud nii anglo-ameerika staabikultuuris, kui ka omaeesti KV/KL sõjanduskultuuris.Allüksuste probleem on nende igavene inerts - ja see on igas sõjaväes samamoodi.. niikaua, kui allüksustesse kõrgemast staabist uusi parandatud määrustikke mustvalgel ei saabu, niikaua seal ka suvaliste "kommentaaride" põhjal midagi ei muutu..
Ütleme nii, et see vabandus päris ei päde!Martin Herem kirjutas:... Täna on aga seis selline, et MEIL EI OLE INIMESI ei Tradoci ega LI/LL komplekteerimiseks. Juba vastavate PS osakondade, väeosade ja KVÜÕA komplekteerimine on pehmelt öeldes väljakutse. ...
Järsku aitaks alustamine rohujuure tasandilt- ajateenistujate hulga suurendamisest. Viies militaaria marginaalsusest massidesse. Laieneks valikubaas jne jne...vot see on juba (sõjandus)kultuuri küsimus. Ma ei tea kuidas muuta:
Väga tore mart2 - kasutame reservväelasi ... aga needki on ju palgal olevad inimesed! Needki vajavad palka.Ütleme nii, et see vabandus päris ei päde!![]()
Tegelikult on seda võimalust pakutud juhtkonnale, kuid lihtsam on inimesi ennem tähtaega pensionile saata - pole teil nüüd inimesi ei staabi osakondades, TRADOC-s ega LL/Li-keskuses ... Aga eks see ole ka seotud ilmselt isiklike eelistustega konkreetsete persoonide osas.![]()
Veel kord - LL/Li andmebaas on pidevalt täiendatav andmebaas, mitte sinu poolt nimetatud hindamise formaat! Mälu järgi oli konkreetses NATO LL-vormis 5-6 kastikest, kuhu vabas vormis tehti sissekirjutus. Antud süsteemi kasutatakse nii hinnanguteks kui ka analüüsideks. Nagu eelpool ütlesin, see ei ole õppuste hindamine vaid on igapäevane informatsiooni kogumine.Martin Herem kirjutas:... Iraak 2006. USA LI/LL tegelased, kellega mina suhtlesin, olid ... TBK inimesed, kellele ühtäkki rakendust polnud. Ühe FOBi julgeoleku hindamiseks oli välja töötatud elektrroniline formaat 124 lehekülge. See oli kasutusel juba 2 aastat. Probleemid mida ma kohtasin, lugesin või kuulsin, olid ikka samad. Samas olid nad ka mõne aasta pärast, kuigi kogu info oli süsteemselt kogutud, katalogiseeritud, jagatud, üksustele ülesannestatud, uuesti kontrollitud ...
Kui rääkida LL/Li andmebaasist, siis jah, need 2 inimest vajavad palka, kuid samas annavad piisavalt tagasi ... Kui vaadata täitmata ametikohti ja piir-numbreid, siis tegemist on põhimõttelise otsusega prioriteetide osas - kas tahame sellist andmebaasi või hoiame mujal kohti, kus nagunii piirarvu täis ei saa ?Martin Herem kirjutas: ... Väga tore mart2 - kasutame reservväelasi ... aga needki on ju palgal olevad inimesed! Needki vajavad palka...
Ütleme nii, et kui "suures personalipuuduses" vaevlevas Kaitseväes ei teata, mida vanemohvitseridega teha ja neile J1-st nelja silma all öeldakse, et "meil pole sulle midagi pakkuda" ning "juhtkond ei toeta sind", siis kuidas seda nimetada?Martin Herem kirjutas: ...Nüüd "ennem tähtaega pensionile saatmisest" ... ma ei tea mitte ühtegi inimest, kes oleks tuntud kui väga võimekas, kuid juhtkonnale ei sobinud ja seepärast saadeti reservi. Mitte ühtegi. Ahjaa - see vist ongi see sobimatusVeidi segaseks jääb küll see "ennem ..."....
NB! Veel kord kokkuvõtteks - LL/LI süsteem ei ole sama mis õppuste hindamine!Martin Herem kirjutas: ... Nüüd siis küsimus mart2.
Mida annaksid mulle 2 "marti", kes need hindamised mulle vahendavad?
Või miks ei võiks 1 KVÜÕA õppejõud + 1 J7 või J3 ohvitser aasta jooksul nende hindamiste põhjal ühe kokkuvõtte teha, millest saaks artikli Sõdurisse ja sobiks õppematerjaliks?
Muidugi võiks sellele tööle määrata 2 konkreetset "marti", kuid teiste kohtade arvelt ei taha võtta ja "ennem tähtaega saadetute" hulgast ... ei näe mõtet.
Kui ei ole süsteemi tervikuna näinud, siis miks maha teha ja mõttetuks kuulutada?Martin Herem kirjutas:No tõepoolest, pole mina näinud tervet LI/LL süsteemi ega Tradoci. Tõenäoliselt Läti ja Leedu ei loe, US süsteemis olen seda vaid põgusalt näinud. ...
Siit tuleb ka poolthääl!Viimane asi! Minu eelmise posti lõpp - ärge raisake struktuuride piirnumbreid doktriinide kirjutamiseks, sest on piisavalt pädevaid erusõjaväelasi (pensionäre), kes teeks seda hea meelega lepingulise tööna. Ei kurna palgafondi! Ja inimesed saate ise valida
KV vist ei ole, kuigi soovi korral oleks EV riigikaitse baasdoktriini kokku kirjutamine võimalik 2-3 kuuga. Selleks ei ole vaja salajasi materjale ega kümneid inimesi vaid eelkõige tahet!Kapten Trumm kirjutas:... BTW, leidsin KL kodukalt sellise asja: http://www.kaitseliit.ee/et/doktriin
Kas sarnane asi kuskil KV-s ka on?
Ma saan aru, et siiski mitte. Kusjuures vajadus selle järgi justkui oleks.Kapten Trumm kirjutas: BTW, leidsin KL kodukalt sellise asja: http://www.kaitseliit.ee/et/doktriin
Kas sarnane asi kuskil KV-s ka on?
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist