16. laskurdiviis

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Vasta
Õpetaja

16. laskurdiviis

Postitus Postitas Õpetaja »

16. laskurdiviis on üks huvitava saatusega üksus, mis ainsa täiskoosseisulise üksusena hävis 1941. aastal Eesti territooriumil, võitmata ainsatki lahingut (?).

Leian, et selle üksuse komplekteeritus, relvastus, tegutsemine ja saatus võiks huvi pakkuda nii ajaloohuvilistele kui "nänniotsijatele". Seetõttu poleks paha seda teemat põhjalikumalt käsitleda.

Tminoff tegi ühel teisel lehel otsa osaliselt lahti, eks näis ...

Tminoff kirjutas:
Sõja puhkemisel viibis suur osa väeüksusi vagunites, kus nad olid kergeks saagiks saksa lennuväele.
Sama plaaniti teha ka 16.laskurdiviisiga ning 65.laskurkorpuse juhatusega, kuid vagunite vähesuse tõttu ei jõutud seda enam enne sõja algust ellu viia.
Leidsin ühe 16. LD ohvitseri mälestustest ülaltoodud tsitaadile risti vastukäivaid andmeid. Diviis olevat enne sõda paiknenud Tallinnast 10 - 50 kilomeetri kaugusel erinevates laagrites, üks üksus aga hoopis Hiiumaal. Ohvitseride naised elanud rahulikult Tallinnas. Hiiumaal paiknenud üksust sõja algul mandrile ei toodud, selle asemele formeeriti lihtsalt 1 juurde - seega võis 16. LD veelgi suurem olla!

Arvukat kaasalöömist oodates
Õpetaja
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

16. laskurdiviis on üks huvitava saatusega üksus, mis ainsa täiskoosseisulise üksusena hävis 1941. aastal Eesti territooriumil, võitmata ainsatki lahingut (?).
Noh, näiteks Märjamaa lahing ju ikkagi võideti, mis sest, et sakslasi oli seal vastas vist suhteliselt väikesel arvul (?)
Tminoff
Liige
Kontakt:

16.laskurdiviisist ja rõõmsatest ohvitseride naistest

Postitus Postitas Tminoff »

16.laskurdiviisi koondamiskäsk Leetu Saksa piirile on kuupäevaga 19.juuni 1941. Pole käskkirja numbrit hetkel käepärast.

16.laskurpolgu kaks laskurpataljoni asusid tõepoolest saartel - üks Saaremaal, teine Hiiumaal. Osalesid Virtsu dessantoperatsioonis.

16.laskurdiviisi staap asus Nõmmel. Ohvitseride naised ei saanud sõja eel kuidagi rahulikud olla. Nimelt hakkasid ohvitserid oma naisi alates 14.juunist sisemaale evakueerima. Peakorterist tuli aga karm käsk kõik tagasi saata, et mitte asjatut paanikat tekitada... Näiteks Riias jäid nad pea kõik tänu sellele käsule sakslaste kätte.

Muuseas 16.laskurdiviis oli veel 1940.aasta strateegilistes plaanides ette nähtud sõja puhkemisel Soomega üle lahe Hankosse paisata, saartel baseerunud 3.üksik laskurbrigaad pidi vallutama Ahvenamaa.

See on tähelepanuväärne kuupäev, sest siis algas paljude üksuste koondamine 15.mai NLiidu vägede strateegilise koondamise plaani järgi piirile. Kuid nüüd mõelge hoolega: samal päeval, 19.juunil hakkasid piirile lähemale liikuma kõik teise ešeloni väed ning kolme sõjaväeringkonna (sh Balti erisõjaväeringkonna) staabid said käsu asuda välioludesse piirile lähemale- Panevežisesse (kaitserahvakomissar Timošenko käskkiri nr 0042. Välistaapide ehitust alustati aga vastavalt Timošenko käskkirjale juba 27.mail. Välistaap pidi olema valmis 22.juunil. Samal päeval loodi Looderinne. Kes vähegi teab NLiidu sõjaajalugu, saab aru, mida tähendas rinnete loomine koos välistaapidega sõjaväeringkondade asemele.
Nii palju siis NLiidu rahuarmastavast poliitikast, ootamatust sakslaste kallaletungist ja 16.laskurdiviisist.
Tminoff
Liige
Kontakt:

16.LD - pisike lisandus

Kui 16.laskurdiviis poleks Punaarmee logistika saamatuse tõttu Eestisse jäänud, oleksid saksa väed ilmselt käigult jõudnud Pärnust edasi Tallinna alla, kus oleks oodatud tagala üksuste järeletõmbamist. Tänu Märjamaa lahingule toimus see varem ja kommunistid said võimaluse ja aega Põhja-Eestis veel mõnuga inimesi tappa.

Üks põhjus, miks ešelonide viimine 19.juunist piirile venis võis olla ka selles, et NLiidu laiusega raudtee viis ainult Riiani. Sealt edasi ei jõutud Euroopa rööpavahet ümber teha selleks ajaks. Seega liikusid piirile koonduvad Punaarmee üksused Riiast edasi jala.

Mul on kusagil kaante vahel ka 16.LD ajalugu ja lahingupäevikud juuni-august 1941. Kui kedagi huvitab, võib seda siin pikemalt kirja panna. Aga arvan, et meie jaoks kõige olulisem on siin kahes kiirkommentaaris öeldud.
Tminoff
Liige
Kontakt:

täiskoosseisuline 16.LD???

Lugesin õpetaja teksti läbi ja veel üks pisike repliik. Mida tähendab täiskossseisuline? Diviisi koosseisud olid väga täpselt määratletud mõiste. 16.LD toodi 1939 Eestisse 14-tuhandelisena. Aga sel ajal oli see erijuhtum, sest 65.laskurkorpuse ees käis ees liide -eri. Seega ei olnud see tavaline üksus. Näiteks kuulusid korpuse koosseisu arvestatavad tanki- ja inseneriüksused.

Aga juba 1940.aasta lõpul ei olnud 14 000-line diviis midagi ebatavalist. See oli sõjaaja koosseis. Selliseid diviise oli Balti erisõjaväeringkonnas küll ja küll. Need olid esimese ešeloni üksused. Näiteks endise Eesti armee baasil moodustatud diviisid olid ainult 6-tuhandelised. Nii oli ette nähtud. Need kaks diviisi olid reservis, st isegi mitte teises ešelonis.

Mobilisatsiooniplaanid olid NLiidus strateegiliste koondamisplaanide lahutamatu osa.
Kasutaja avatar
Abramis
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Abramis »

Lp Õpetaja,

Otsin Sinuga sidepidamise võimalust. Saatsin meili aga pole vastust saanud. Pole kindel et see läbi tuli.
Teema on 16 Ld 1941. a Eestis.
Arensburger
Moderaator
Kontakt:

Re: 16.laskurdiviisist ja rõõmsatest ohvitseride naistest

Postitus Postitas Arensburger »

Tminoff kirjutas:...16.laskurpolgu kaks laskurpataljoni asusid tõepoolest saartel - üks Saaremaal, teine Hiiumaal. Osalesid Virtsu dessantoperatsioonis.

16.laskurdiviisi staap asus Nõmmel. Ohvitseride naised ei saanud sõja eel kuidagi rahulikud olla. Nimelt hakkasid ohvitserid oma naisi alates 14.juunist sisemaale evakueerima. Peakorterist tuli aga karm käsk kõik tagasi saata, et mitte asjatut paanikat tekitada... Näiteks Riias jäid nad pea kõik tänu sellele käsule sakslaste kätte...
Seoses vene ohvitseride naiste saatuse teema üles kerkimisega, panen siia üles ühe vene naise saatust kajastava loo Saaremaal sõja algul. Tekst läheb küll pikaks, kuid sellest on ta jutustanud asjaosaline ise.
Niina Prohorov meenutab:
Sündisin 1919. aastal Kesk-Venemaal, Tuula linnas, 160 km Moskvast lõuna poole. Töötasin seal sidejaoskonnas. Linna kutsekooli tuli Siberi noormees Herman Prohorov. Minu vanemad võtsid noormehe oma majja korterisse. Nii ühes majas elades tutvusime ja ka armusime. Abiellusime 1939. aastal. Peale kooli lõpetamist võeti Herman Punaarmeesse. Kuna tal oli keskharidus, sai temast peale sõjalist õpet nooremleitnant. Sõjaväe juhtivatel kaadriohvitseridel oli õigus elada koos perekonnaga. Kasutasin siis minagi ära võimaluse, et olla koos abikaasaga – kuhu läks Rimka, sinna ka Ninka. Sõjaväeosa, kus Herman teenis, saadeti 1940. aastal Eestisse. Nii sattusin ka mina Saaremaale. Sõjaväeosa vanemleitnant oli Pavel Dresvjanin, kes abiellus 1940. aasta sügisel. Tema abikaasaks sai Toomalõuka küla noorik Läku Elli (Elfride Kivi). Sõjaväeosa paiknes Tehumardi külas Tasi ja Tõusa taludevahelises kadastikus. Ohvitserid elasid taluperedes. Meie Hermaniga elasime Salme külas vallamaja vastas Kipaku talus. Seal oli suur tuuleveski, mis hävis 1941. aastal. Kuna ma ei kuulunud Punaarmee koosseisu, ei tea ma ka sõjaväe tegevusest midagi. Suhted nendega toimusid abikaasa ja tema lähemate sõprade kaudu. Minule said lähedaseks talupered, kes meile peavarju andsid. Mõeldes nendele kaugetele aegadele, meenub külarahva töökus, ausus ja üksteise abistamine, peredevahelised heasoovlikud sidemed. Uksi külas ei lukustatud. Külarahvast iseloomustas nende kokkuhoidlikkus ja meeldiv praktiline rõivastus. Eriti uhked olid rahvariided ja naiste ilusad rätikud. Palju oli jalgrattaid. Naiste ratastel olid värvilised võrgud. Pättidega (sussidega) käidi linnatee, alles uulitsale jõudes pandi kingad jalga. Külatänaval vastutulevad lapsed alati teretasid, poisid tegid aupakliku kummarduse ja mehed võtsid mütsi või kaabu peast. Need toredad pered kujundasid meie sõprussuhteid, hoidsid ja mõjutasid ka minu edaspidist elu. 1941. aasta kevad-suvel, kui Punaarmee Sõrves kindlustustöid tegi, kolis sõjaväeosa Rahustesse. Seal andis meile peavarju ja sooja Heinamaa Triin. Sügisel, kui Saksa sõjavägi vallutas Sõrvemaa, viidi Herman sõjavangina Valga vangilaagrisse. Jäin sõjakeerises üksi võõra rahva hulka. Heinamaa Triin ja tema lapsed hoidsid mind oma kaitsva tiiva all. Sellele pereemale sain ma tütreks ja rohkemgi veel. Ta aitas leevendada minu kannatusi ja hirme. Tema abivalmidus ja armastus oli piiritu. Tänu temale pääsesin ma sõjahävingust – surmast. Olin alati hirmul, teadmata, mis minust saab. Ma ei julgenud kusagile minna. Kui nägin võõraid tulemas, pugesin voodi alla. Kuid minu olemasolu selles peres oli teada ka neile, kes nägid minus vaenlast. Mind arreteeriti ja viidi Tiirimetsa, kus hoiti kinni mingis lukustatud kuuris. Seal külastas mind kohalik kirikupastor Vladimir Paivel, kes tõi leiba ja piima. Tore mees oli. Kuna Salme koolimaja sai sõjahävingus tugevasti kannatada, asus kohalik omavalitsus Tiirimetsa koolimajas. Ka minu ülekuulamine Saksa sõjaväekomandandi poolt toimus koolimajas. Seal kohtasin peretuttavat Lepikut, kes töötas vallasekretärina. Komandant, nähes meie sõbralikke tervitusi, karjus Lepiku peale, kes oli julgenud kohtualust kallistada. Ta kahtlustas, et ka Lepik on seotud panditismiga. Mind süüdistati selles, et olen julgeolekuohvitseri naine. Lepik kaitses mind ja lubas kodust tuua Hermani poolt mälestuseks antud foto. Fotol olev autogramm tuvastas Hermani isiku. Selle Hermani fotoga, sõjaväevormis leitnandi pildiga, taastas Lepik oma usalduse riigivõimu ees ja vabastas ka mind vangistusest. Ema-Triin Rahustest sõitis hobusega mulle järele ja viis mind tagasi koduseks saanud pere juurde. See andis ka lootust abikaasa vabanemisele vangistusest. Tema olukorrast Valga vangilaagris teadsin kirjavahetuse kaudu. See oli masendav. Paljud surid haiguste, nälja ja ebainimliku kohtlemise tagajärel. Hakkasin teda vanglast välja nõudma. 1942. aasta suvel see õnnestuski. Herman oli tänulik ühele lätlasele, kes tõi mõnikord toidule lisa. Vastasel juhul oleks ka tema võinud hukkuda nagu paljud kaasvangid. Kui Herman tagasi jõudis, oli ta räbalais ja väga kurnatud, lausa nõrkemas. Heinamaa talupere armu ja abiga sain ma abikaasat põetada ja terveks ravida. Samal ajal oli Heinamaa talus ja saunas mitu peret: ema-Triin, tema tütar ja kasutütar (õe Eva tütar) õed Mari ja Väu kolme lapsega.
Peale abikaasa tervenemist ehitas Herman naispere abiga Ema-Triinule uue elamu. See oli tänuks selle eest, mida nad meie kaitseks olid teinud. Herman oli hea töömees. Ta tegi ka kõik sisetööd – pliidi, ahju jm. Ema-Triinu juures minule ja Hermanile siiski asu ei antud. Meid suunati tööle Praakli hõberebastefarmi, mis kuulus proua Anna Raudkatsile. Seal töötasin paar aastat.
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Mis sellest Niina Prohorov-st edasi sai, kui venelased tagasi tulid?
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Kasutaja avatar
harri13
Liige
Kontakt:

leedu diviis

Postitus Postitas harri13 »

16 laskurdiviis oli leedu diviis
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
Echo
Uudistaja
Kontakt:

Re: leedu diviis

Postitus Postitas Echo »

harri13 kirjutas:16 laskurdiviis oli leedu diviis
Huvitav. Kusjuures ma olen kuskilt kuulnud, et leedukad ei pidavat Erna retkel osalema sellepärast, et nende rahvuskaaslased olevat Erna grupi vastu võidelnud.
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Täiesti sogajutt. Isiklikult aitasin leedukaid, kui nad eelmine aasta ERNA-l käisid. Tegemist oli proffide regulaarväeosaga, samalaadne nagu meie Skautpataljon.
Unforeseen consequences
OveT.
Liige
Kontakt:

Re: leedu diviis

Postitus Postitas OveT. »

harri13 kirjutas:16 laskurdiviis oli leedu diviis

http://rkkaww2.armchairgeneral.com/form ... iv1_25.htm
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kasutaja avatar
Abramis
Liige
Kontakt:

http://www.oldschool.ee

"He also serves, who only stands and waits!"
The New Testament
Kasutaja avatar
Abramis
Liige
Kontakt:

На окраине города Тюри (Эстония) находится мемориал Советским воинам (памятник и надгробные камни). В том числе надгробия полковника Бабенко и батальоного комиссара Лычагина (командира и военкома одного из полков 16 сд). Однако из разговора с инспектором Департамента охраны памятников выяснилось что реально эти командиры там не похоронены. Если кому известны какие-то подробности их гибели, а также любая инфа по действиям 16 сд летом 1941-поделитесь.

The New Testament
Kasutaja avatar
Abramis
Liige
Kontakt:

The New Testament
Vasta