Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
vanahalb
Liige
Kontakt:

Re: Tulevane näljahäda - kas saab midagi veel päästa?

Postitus Postitas vanahalb »

Minu kodakülast ülevaade - minumeelest keegi kodus küll keegi loomi ei pea ja kartulit on parimal juhul küla peale paar vagu. Küll aga peavad kolhoosi erastanud "punaparunid" kolme ühistut - üks tegeleb piimakarjaga, teine taimekasvatusega ja kolmandal on sigala. Maa on muidugi renditud. Ajalehtedes neist ei kirjutata, sest pole äsjaavatud eurolautadega uhkustada.
Piimast tean ma sellepärast natuke rohkem kirjutada - jama on majas neil, kes laenu on võtnud ning hakanud välist fassaadi parandama. Kellel põhivara endisest ajast ja vaid hädapäraseid töid teeb, suudab ära toita nii oma küla kui mitu pataljonitäit mehi. Loomasöödaks on kõige odavam teha silo, suurde auku, aga see tuleb üsna kiires tempos ka ära süüa. Ma ei mäletagi, mis siis kilo hind tuli, aga 200 lehmaga on asjal mõtet. Talunik oma kahe lehmaga poleks nagunii konkurentsis. Heina ei tehta ammu, sest see sõltub hirmsasti ilmastikust ja kus seda hoida? Kui küün põlema peaks minema, on kogu söödavaru läinud. Sellepärast tehakse rulle, neid on põlluveered täis ja varud on ohutuse mõttes laiali hajutatud.

Iseenesest saavad talunikud Eesti toitmisega hakkama küll ja siin kirjeldatud hüpoteetiline blokaad on 90-ndate alguses üle elatud. Minu mäletamist mööda oli see 1990 sügisel kui Venemaa päevapealt kütusetarned ära lõpetas. Kolhoosidel polnud siis ka mingit varu, sest aegade algusest veeti kütust ette vastavalt tellimustele. Meil jäi sügiskündki pooleli. Järgmise sammuna ehitati varustaja Aviasse sisse kaks kombaini kütusepaaki ja ta hakkas nendega ise Venemaalt piima ja liha eest kütust tooma. Niipalju kui ta ette jõudis vedada, läks kõige hädavajalikematele töödele. Sügiskünd jäi lõpetamata, sest tegelikult pole vajagi. Võib ka kevadel künda, see pole mullastikule nii hea, kuid käib kah. Ja nii edasi. Mõne kuu pärast saadi Paldiski sõjaväelastega kaubale ja need hakkasid oma NZ varusid salaja maha müüma. Ma isegi tõin talusse tonni bensiini 1000 rubla eest , kuigi alles pool aastat tagasi oli olukord vägagi roosiline ja kütust kolhoosis nii palju, et valati kraavi.
Tänapäeval saab ka samas põllul kasvatatud rapsist kodustes tingimustes päris hästi põlevat kütust teha - vastavad suurte isemõtlejate pakutud aparaadid olid vist suurusjärgus 5000 eur kui mälu ei peta. Põllumehele pole see mingi kontimurdev summa kuid kas täna peaks raha selle alla kinni panema on iseasi.
90-ndate alguse blokaad oli ka selles plaanis blokaad, et peale kütuse taheti kõige muugi eest ainult valuutat ja kui seda polnud, siis jäi ostmata (väetis, masinate varuosad jne)
Mart Laar läks sel ajal põllumajanduse hävitajate nimekirja, sest lubas hakata riiki tollivabalt vedama mujal maailmas utiliseerimisele minevat toitu. Need olid saksa plastikkeeksid, USA kanakoivad jms. Vastutustundlikumad riigid nagu Leedu ja Poola ei lubanud riiki maailma prügimäeks teha ja seal on põllumajandus hetkel tunduvalt paremal järjel. Ka Lätil olid minumeelest mingid kaitsetollid.

Kõikvõimalikke stsenaariume ei jõua nagunii ette näha ja seepärast liigne tõmblemine ning paanitsemine pole hea. Ma ise peaksin mingit looduskatastroofi palju tõenäolisemaks kui sõda. Kasvõi seesama varemalt mainutud päikesepurse, mis elektrisüsteemid rivist välja lööb. Selle tagajärjel ripuks ilmselt mitmel pool kuuselatvades noorema põlvkonna esindajate elutuid kehi, sest lõustaraamat kadus ära. :)
Kes sellest shokist üle saab, jääb ellu. Sealsamas külas millest rääkisin, on põllumajanduses endiselt alles veneaegsed avariigeneraatorid. See on ilma mingi peenelektroonikata traktorimootor, mille öövaht või keegi asjapulk vajadusel käima paneb.
Euroametnikud tahaks muidugi, et oleks täisautonoomne süsteem nagu haiglates, koos akupangaga ja kõige õigem oleks see sertifitseeritud tootjalt osta ja ilmtingimata laenu võtta ja projekt kirjutada ja nii edasi. Sellised ametnikud on kõige õigem jalahoopidega oma majapidamisest välja peksta. Isegi haiglas saab operatsiooni ilma elektrita jätkata - eeldusel, et anestesioloog püstijalu ei maga.

Rabaserva mööda hiilides veel - GOST standardid, mille järgi vorsti tehti, ikka muutusid ajas ja nõuded läksid ratsionaliseerimise käigus leebemaks.
Stepivorsti ma mäletan küll, see oli suht tumedast ollusest ja mingid kõvemate tükkidega, mida mäludes pudedamad hambad kergesti murdusid. Siis irvitati veel , et suslikulihast.
Umbes samal ajal tuli müügile Ülemiste (nn "ülemuste") vorst, mis minumeelest lausa järve ümbert laasitud lepavõsast oli tehtud.
Seevastu Lastevorst oli lõpuni välja kõva Harju keskmine ning kõlbas nii paljalt süüa kui praadida. "Kevadine" on väga hea , mida leiva, või ja muude ballastainetega ei raatsinud rikkuda.

GOST standardil tuleb vaadata sidekriipsu tagant viimaseid numbreid, need viitavad kehtestamise aastale ja lihakonserv näiteks GOST xxxxxx - 76 võib päris söödav olla. Seevastu GOST xxxxxx - 86 paneks natuke mõtlema, sest neil aegadel "tekkisid lihatoodetega ajutised raskused"
GOST xxxxxx - 32 ehk 1932 aasta normide järgi tehtud vorsti pole õnnestunud maitsta.
Ka peaks ära märkima, et isand Svejkil näikse olevat vulkaniseeritud kummist magu :D
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mina vene toidutööstuse kallal väga ilkuda ei võtaks, kuna suvitan Ida-Eestis, siis sealsetel ametlikel ja mitteametlikel (vene)turgudel on alatasa müügil toidukraam, mis on kaasa toodud selgelt Venemaalt. Sealt toodud jäätised, maiustused ja suitsuvorstid mida ostnud olen, on jätnud küll suht normaalse mulje - mulle lihtsalt maitsevad sellised vanakooli asjad, kus looduslikku rasva pole säästetud ja mis ei sisalda igasugu palmiõlisid, tonnidena suhkrut ja lehekülg E-aineid (viimased on omased just meie toodangule). Noh nagu lapsepõlvenostalgia või nii. Näiteks rasvane, kuid vähemagus jäätis.

Võib-olla see on lihtsalt paremik ja saasta ma ei näe, aga lähenemine "kui on toodetud Venemaal, siis on kindlasti saast" ka ei päde minu tähelepanekuid mööda. Lisaks aeg-ajalt liigub seal riidekraami, mis on rassiijas õmmeldud, no ei oska väga näpuga näidata, nt töötunked on suht sümboolse hinnaga, hingavast puuvillasest riidest ja õmmeldud täiesti rahuldavalt (pidid olema toodetud vanglates). Paraku polnud neil suuri numbreid.

Valge ilma toiduainetööstuse häda on liigne keemiatööstuse leiutiste kasutamine ja selles osas oleme ka meie kahjuks esirinnas (eks ka venelased). Seda on nt vene sõjaväeparaadidel näha, kus rivikarpide ees astuvatel polkovnikutel rasv lainetab niiet vähe pole. No lööge või maha, aga nõuka oktoobriparaadidel olid polkovnikud hulka paremas toonuses kui täna.

Ühesõnaga, mina eelistan toitu, mis on koostatud loomulikest ainetest, olgu ta välimus kasvõi nimel ja olgu ta kasvõi paljakäsi tehtud. Kõik need neoonkollased "päris" juustud ja heleroosad vorstid, mida poes näete, on sellise kontsistetsi saanud just rohke keemia abil (mis inimesele kahjulik on). Mulle nt maitses lapsena Merevaigu juust, kui ma ükskord uurisin, millest see täna koosneb, siis tänan ei - iga kell võtaks selle toote nõuka retseptuuriga, aga mitte seda saasta, mida hea asja pähe müüakse.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Kontakt:

Re: Venemaa majandus ja sanktsioonid

Postitus Postitas Lemet »

Teisalt jälle meenuvad "heade aegade" toiduostjate hordid Piiterist nii Soome piirilinnades kui ka meil. Väidetavalt just põhjusel, et sealpool toodetav eriti süüa ei sündivat...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

No eks meil nõuka ajal oli ka hordidena neid, kes eelistasid valuutapoest (või Soomest) ostetud keemiast kubisevaid Fazeri komme kodumaistele suht ausatele ja puhastele Kalevi asjadele. Kalevi nõuka lahtisi sokolaadikomme võis terve kilo korraga ära süüa, ilma, et midagi erilist oleks juhtunud, proovige seda teha täna - sitt enesetunne ja seedehäired on kindlustatud. Seepärast, et need koosnevad mingist inimtervisele ebavajalikust pasast, mida pole vaja süüa. Igasugu palmirasvad, tehislikud paksendid, kõvasti hästirafineeritud suhkrut jne. Sestap arvan, et need vene asjad, mis on tehtud vanakooli retseptidega vanakooli tegijate poolt, on söödavad, see, mis on toodetud "lääne moodi" võiks küll poodi jääda.

Fucs vist kirjutas kuskil oma elust Rakvere lihakombinaadis - kuidas toodeti seal vene ajal ja kuidas peale "välisinvestorite" tulekut. Iga toitumisnõustaja ütleks pikemalt mõtlemata-sööge sellist nagu tehti "vene ajal".
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

mis ei sisalda igasugu palmiõlisid
Sa Trumm ikka eelnevat teksti lugesid, enne kui kaevikusse viskusid. Just palmiõli sa Vene juustuga endale sisse sõid :D Mulle toovad ka tuttavad Venemaalt toiduaineid, pigem ütleks nii, et kvaliteet on kõikuv, on häid, on halbu asju, kindlasti ei saa öelda, et kõik on halb, kuid ülim lapselik naiivsus on väide, et vorstides pole E-aineid, juustus palmiõli ja mahlas lisasuhkrut. On ja mitte vähe. Ei tee nad seal enam nõukogude stiilis rohelist stepivorsti, vaid kõik sinupoolt mainitud mitteesinevad Lääne E ja muud aineid on neil ammu olemas ning toiduainetööstuse osa. Ära alaväärista venelasi, selles pole nad Euroopast üldse maha jäänud :D
Toon näiteks Vene kommid, suuremad ja magusamad, kui Eesti omad (minujaoks liigagi magusad), kuid kui lugeda koostisosi, siis kõik, mis meil, on seal olemas ja vahel rohkemgi veel st päris kakaoubadest šhokolaadi veel vähem, kui Eesti kommides.
NB! Odavama otsa juustu tuttavad venelased Venemaalt ei osta, vaid viivad meie oma st sealne pidi olema täielik jama (ju kallima juustu jaoks pole raha).
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Sellist vaidlust on siin foorumis korra peetud, teemaks oli nõuka keeduvorsti lihasisaldus ja usu, seltskond "vene asjad olid kõik sitad" kaotas selle päris veenvalt. :D
Nagu ma ütlesin, et korralik produkt on kindlasti söömist väärt ja see vene päritolu ei puhu pilli. Nagu ma sealset meediat jälginud olen, siis väiksemad tööstused meenutavad seal meetodite poolest siiani seda, mida võis meil näha 80ndate lõpus. Kindlasti on seal omajagu rämpsu, kuid jällegi nagu ütlesin - vene päritolu automaatselt rämpsu ei tähenda. Muideks, ENSV ajal ei tehtud juustusid siin muust, kui naturaalsest maarjamaa piimast, mitte rämpsrasvast nagu praegu (ja küllap ka venes) täna tehakse. Kui midagi tehakse vanade retseptide järgi ja vanade meetoditega, siis on asi enamvähem korralik, sest vanad vene retseptid tähendasid (erinevalt "kõik sitt" religioonist) täiesti väärtuslikku toitu, mitte keemiatööstuse imesid- isegi siis, kui need pole toodetud kõige steriilsemas keskkonnas.

Minu kõige eredam mälestus on lihakombinaadis 80ndate lõpus, kus hommikul vorsti liha hakkkimiseks kasutatud hakkmasina käivitamisel kostis kõrvulukustav rottide kisa (kui masinas olnud rotid elusalt hakiti). Aga toodang on tõenäoliselt naturaalsem ja tervisele parem kui Rakvere oma täna - kuigi viimases on rotti vist raamatus nähtud. :lol:
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Üldiselt läheb offtopicuks, kuid mina ei üritanud väita, et "kõik Vene asjad on sitad", vaid, et E-ained ja nn "moodne toorainega optimeeriv tootmine" pole neist mööda läinud :D
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas PaganHorde »

Lemet kirjutas:Teisalt jälle meenuvad "heade aegade" toiduostjate hordid Piiterist nii Soome piirilinnades kui ka meil. Väidetavalt just põhjusel, et sealpool toodetav eriti süüa ei sündivat...
Vene ajal müüdi siit kõvasti kraami Peterburi. Nii kõvasti et siin poodides polnudki midagi eriti.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:Sellist vaidlust on siin foorumis korra peetud, teemaks oli nõuka keeduvorsti lihasisaldus ja usu, seltskond "vene asjad olid kõik sitad" kaotas selle päris veenvalt. :D
Nagu ma ütlesin, et korralik produkt on kindlasti söömist väärt ja see vene päritolu ei puhu pilli. Nagu ma sealset meediat jälginud olen, siis väiksemad tööstused meenutavad seal meetodite poolest siiani seda, mida võis meil näha 80ndate lõpus. Kindlasti on seal omajagu rämpsu, kuid jällegi nagu ütlesin - vene päritolu automaatselt rämpsu ei tähenda. Muideks, ENSV ajal ei tehtud juustusid siin muust, kui naturaalsest maarjamaa piimast, mitte rämpsrasvast nagu praegu (ja küllap ka venes) täna tehakse. Kui midagi tehakse vanade retseptide järgi ja vanade meetoditega, siis on asi enamvähem korralik, sest vanad vene retseptid tähendasid (erinevalt "kõik sitt" religioonist) täiesti väärtuslikku toitu, mitte keemiatööstuse imesid- isegi siis, kui need pole toodetud kõige steriilsemas keskkonnas.

Minu kõige eredam mälestus on lihakombinaadis 80ndate lõpus, kus hommikul vorsti liha hakkkimiseks kasutatud hakkmasina käivitamisel kostis kõrvulukustav rottide kisa (kui masinas olnud rotid elusalt hakiti). Aga toodang on tõenäoliselt naturaalsem ja tervisele parem kui Rakvere oma täna - kuigi viimases on rotti vist raamatus nähtud. :lol:
Jälle seesama halin Trumm, mis tookord. Mina seda "veenvat võitu" ei mäleta. Ja rotiliha- ning prussakasegust toitu tänase vastu ei vahetaks. Mäletan suurepäraselt, kuidas poest sai ostetud ka vorsti, mis lihtlabaselt haises millegi väga imeliku järgi. Kirjade järgi oleks pidanud värske olema aga lehkas väga imelikult. Sarnane toode oleks täna ilmselt kohe Delfis. Eesti toidutootjate "keemialembus" on sul selgelt üles puhutud ja jääb ca. 10-aasta tagusesse aega. Tänapäeval võid sa julgelt osta lihatooteid, mis sobivad ka paleodieedil olevale kodanikule. See tähendab seda, et sinna sisse ei ole pandud kas mitte midagi või õige vähe sellist, mida inimene enne neoliitikumi süüa ei saanud. Ma ei hakka sulle seekord konkreetsete produktide nimetusi tooma, kuid minule meeldib kapitalism just selle pärast, et kui tootja näeb, et turg tahab midagi muud, siis toimub ka kohandumine. Seda on ka kohalikud toiduteadlased mitu korda seletanud, kuidas Eesti toiduturg on korduvalt näidanud suurepärast kohanemisvõimet tarbija soovide muutumisega. Nüüd on võimalik ära elada nii odavalt kui ka korralikku tooret süües - valik on sinu. Mitte tootja oma nagu NSVL ajal. Ja lõpeta see impeeriumi ihalemine. NSVL lõpuaastatel (sisuliselt kogu 80-dad) oli valik poodides vilets, mis vilets ja aina hullemaks läks. Mis oli ka üks peamisi põhjusi tegelikult, miks see monstrum lagunes.

Mis puutub Venemaa toidutootmist, siis tänu Läänest ostetud seadmetele ja oskusteabele ei ole sel üldiselt viga - sisuliselt on pakutav sarnane näiteks Slovakkias pakutavaga ega erine väga meie omast. Tõsi, meil on EL (ja ka muide Veneaa) reeglite ja kontrollide tõttu kvaliteet ühtlasem ning hügieeninõuded paremini tagatud. Sestap on ka justnimelt Rakvere toodang naturaalsem ja tervisele parem kui NSVL oma tollal. Ja me ei hakka siin rääkima sellest kui palju olid lõdvemad väetisenormid tollal ja kui palju saastunum oli kogu keskkond 70-datel.
Viimati muutis Kilo Tango, 27 Juul, 2016 10:12, muudetud 1 kord kokku.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Veel aastapäevad tagasi võis Pirita Selveri riiulite vahel kohata valjuhäälset venekeelset seltskonda, kes üle riiulite pow-woud pidas, milliseid toiduaineid kaasa osta. Vast kohtab ka praegu, lihtsalt minu marsruut kulgeb sest poest uuemal ajal mööda. Sai mõnikord ka mõnda ostlejatele soovitatud ja jutu sees tuli välja, et tegu oli Olümpiakompleksi majutet Piiteri turistidega. Nii et tegu pole nõuka aja, vaid ikka tänase päevaga. Nõuka ajal Soome toitu ostma...miski koomuskirubriik.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ei mingit impeeriumi-ihalust siin pole, lihtsalt mulle hakkavad vastu rumalad ja kitsarinnalised karjatused, mille tagant tegelikult paistab teadmiste nappus. Kui kuskil midagi "toidulaadset toitu" toodetakse, on see justnimelt lääne-tüüpi toiduainetööstus (nii siin kui sealpool idapiiri).
Tänapäeval võid sa julgelt osta lihatooteid, mis sobivad ka paleodieedil olevale kodanikule
Selline lause on ehe pooltõde ehk hapukurk. Milline on täna tüüpne toode, nt Rakvere Lastevorst, paleo austajatele?
sealiha (35%), vesi, veiseliha (12%), seakamar, seapekk, vadakupulber (sh piim), tärklis, kanamuna, sool, stabilisaatorid: E450, E452, lõhna- ja maitseained, vürtsid, happesuse regulaator: E451, antioksüdant: askorbiinhape, säilitusaine: E250. Võib sisaldada vähesel määral soja, sellerit ja sinepit.
(märkus: nõuka ajal oli sellesama toode reptseptis ainult 1 E-aine, naatriumnitrit).
Eesti toidutootjate "keemialembus" on sul selgelt üles puhutud ja jääb ca. 10-aasta tagusesse aega.
Ei jää midagi, juba on leitud uued odavad trikid tarbija eksitamiseks - süsivesikulaadsed ained, mida seadus ei loe süsivesikuteks ja mida ei pea seepärast sisalduse all näitama, "keemiale" on leitud sama "keemilised" pehme nimetusega asendajad (mida ei pea E-ainena näitama) (näide E621 asemel "pärmiekstrakt" ja "pärnaõieekstrakt") jne jne.
Kui aga tarbija on loll (ja veereb iga aasta järjest rohkem ringi), siis miks mitte - seepärast ongi poes lihalaadsete toodete lett mitu korda pikem kui naturaalse liha oma).

Pika ja sita jutu kokkuvõte on aga lihtne - ärge jagage kergekäeliselt hinnanguid, justkui venelaste toit mingi toidulaadne toode on. Nii nagu Lemeti kirjeldatud venelased Pirita selveri vorstileti ees segaduses olid, olime ka meie 1992 Estkompeximi keemiasinkide järjekorras, ise tegelikult teadmata, et just see "vägev" asi suuresti jama on.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Kilo Tango kirjutas:Mäletan suurepäraselt, kuidas poest sai ostetud ka vorsti, mis lihtlabaselt haises millegi väga imeliku järgi. Kirjade järgi oleks pidanud värske olema aga lehkas väga imelikult. Sarnane toode oleks täna ilmselt kohe Delfis. Eesti toidutootjate "keemialembus" on sul selgelt üles puhutud ja jääb ca. 10-aasta tagusesse aega. Tänapäeval võid sa julgelt osta lihatooteid, mis sobivad ka paleodieedil olevale kodanikule.
Ja transrasvade vastasel kampaanial oli igatahes tulemusi, kuigi mesikräpiga keeras esibeib võlli üle.
Kapten Trumm kirjutas:
Tänapäeval võid sa julgelt osta lihatooteid, mis sobivad ka paleodieedil olevale kodanikule
Selline lause on ehe pooltõde ehk hapukurk. Milline on täna tüüpne toode, nt Rakvere Lastevorst, paleo austajatele?
sealiha (35%), vesi, veiseliha (12%), seakamar, seapekk, vadakupulber (sh piim), tärklis, kanamuna, sool, stabilisaatorid: E450, E452, lõhna- ja maitseained, vürtsid, happesuse regulaator: E451, antioksüdant: askorbiinhape, säilitusaine: E250. Võib sisaldada vähesel määral soja, sellerit ja sinepit.
(märkus: nõuka ajal oli sellesama toode reptseptis ainult 1 E-aine, naatriumnitrit).
Valida oponendi väite peale "võid sa julgelt osta lihatooteid, mis sobivad ka paleodieedil olevale kodanikule" ise mingisugune suvaline toode välja ja siis seda peksma hakata on demagoogia. Viisakas olnuks Kilo Tangolt küsida, et millist vorsti ta mõtleb.

Küsimus on selles, et Eestis on tarbijal suurem valik ning enda jaoks leiab kraami ka inimene, kes ühtegi E-tähte pakendil näha ei taha (mis on muidugi foobia, E-aine on näiteks ka keedusool). Esimene ettejuhtuv viide 6 aastat vanale artiklile.

Teiseks muidugi ei ole ka paleodieedist mõtet tööstuslikult toodetud toidu puhul suurt rääkida. Tootmise käigus toimuvad ka ilma lisanditeta protsessid, milles paleoliitikumis ei osatud undki näha. Ning võib üsna kindel olla, et paleoliitikumis ei segatud erinevat liha, muna, tärklist ning piimatooteid vorstiks kokku, olgu siis E250-ga nagu on.
Kapten Trumm kirjutas:"keemiale" on leitud sama "keemilised" pehme nimetusega asendajad (mida ei pea E-ainena näitama) (näide E621 asemel "pärmiekstrakt" ja "pärnaõieekstrakt") jne jne.
Eks keemiafoobid kipugi unustama, et kogu elu nende ümber on keemia ja väga paljusid sünteetiliselt toodetavaid aineid leidub ka looduses nende ümber, olgu allikaks siis pärm või pärnaõied.
Viimati muutis Kriku, 27 Juul, 2016 10:42, muudetud 1 kord kokku.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Selle juustumeistri peamine mure lõpuks oli kvaliteetse piima puudus. See sõltub ainult töökultuurist. Nagu ka koostekvaliteet tehnikatoodete puhul. Sellepärast ongi keerulisemate toodete puhul probleeme, juust esindab samuti keerulisemat toodet. Tehnoloogia võib sisse osta, aga kui korralikku piima ei ole või mutreid korralikult kinni ei keerata, konkurentsivõimelist tulemust ei tule.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Ma usun, et see juustumeister on korralik mees, keda lihtsalt kummitas kõigi väiketootjate põhimure: economy of scale. Lääne suurtöötsuse toodanguga oli tal raske võistelda, sest kvaliteeti pakkusid mõlemad, kuid Lääne kaup oli odavam, seda turustati paremini jne. Nüüd, sanktsioonide ajal, on aga tal suur võimalus.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Valida oponendi väite peale "võid sa julgelt osta lihatooteid, mis sobivad ka paleodieedil olevale kodanikule" ise mingisugune suvaline toode välja ja siis seda peksma hakata on demagoogia. Korrektne olnuks Kilo Tangolt küsida, et millist vorsti ta mõtleb.
No vaevalt ma viitsiks vaidlusse laskuda, kui pole enda jaoks natuke asja selgeks teinud. Olen suurepäraselt kursis, kes mida toodab ja mis mida sisaldab. Enamus keeduvorstitooteid ongi poes analoogse koostisega. Kilo Tango pidas ilmselt silmas mingeid suurendatud lihasisaldusega tooteid (nt Lihakas sari), mis valikust (ja müügist) moodustavad üsna väikse (st erandliku) osa ja nende põhjal ei õnnestu usutavalt ka tõestada, et jutud surrogaadist ja E-ainetest koosnevatest "lihatoodetest" paika ei pea.

See Rakvere lastevorst polnud mingi suvaline toode, vaid see peaks olema enim müüdud Rakvere keeduvorstitoode.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline