Roamless kirjutas:Niipalju, kui viimasel ajal tihedamalt suheldud just Pihkva piirkonna tuttavate venelastega, on mingisugusest näljamässust asjad kaugel, nagu maa päikesest, kuid ebastabiilsus, palkade kukkumine ja töötuse kasv on reaalne. ..........Vaesemaks jääb ikka Moskva ja Piiteri keskklass (väljendub selles, et enam ei saa välisreisidel laiamas käia ja iga aasta uut C-klassi mersut osta), keda võrreldes Venemaa elanike arvuga on tugev vähemus, äärealadel, peale mõningaste erandite, pole seda "rikkust" kunagi eriti olnud.
Statistikaks materjal muidugi olematu, aga oma üllatuse jagamiseks vist piisavalt
Et mul siin kolhoosis on ühes majas üks 3 toaline kõigi mugavustega korter, mille soetas omale millalgi 00-ndatel neljaliikmeline keskklassi perekond Moskvast.
Ema, isa, poeg (ca 16a vana) ja tütar (ca 17a vana).
Isa insener (ehitussektor), ema õpetaja (vist - ennevanasti igatahes olid, ma nüüd iga kord ei ole üle küsinud).
Soetasid korteri selleks, et kaks korda aastas, jõulude ajal ja suvel, Eestis puhkamas käia.
Stabiilselt plekivad terve aasta üüriarved ette (kusagil +/- 2000 eurikut umbes)
Algul käisid siin rongiga. Kusagil 10 aastat tagasi hakkasid autoga käima. Algul KIA Sorentoga, siis vahepeal oli mingi suurem BMW sedaan.
Nüüd siis jälle tulid 10-ks päevaks. Uus Ford Fusion pepu all. Uurisid minu käest, mis hinnaga ja kust saaks osta meie kanti
uut eramut
Otsisin neile mõnede kohalike kinnisvaraarendajate kontaktid.
Ma siis jutu sekka küsisin ikka ka, et kuidas teil siis Moskvas elukene on selles suures majanduslanguses.
Et kas ikka saavad pidada korterit Eestis edasi.
Et mis "suur majanduslangus"? Nemad ei tea midagi. Pangast pidavat saama raskemini laenu ainult. See võib osutuda takistuseks, et siia omale
uhiuut elumaja osta.
Aga kuna see laenuteema neid igapäevaselt rohkem ei puuduta, siis nendel olevat suht savi. Kutsus Moskvasse. Et tule ja vaata, kuidas meil linn iga päev üle öö pidevalt areneb ja uueneb.....
Et muudkui ehitatakse ja ehitatakse. Küll hooneid, küll sildu ja mitmetasandilisi teedesõlmi.
Et nemad käivad talviti lisaks jõulupuhkusele Eestis veel ka tavaliselt korra aastas mõnel soojal maal. Ikka Türgis ja Kreetal ja...
Aga eestlased meeldivad üle kõige ja eestis üldse meeldib üliväga ja seepärast suviti mujale ei kipu, kui siia. Vaikus, kultuur, meri, liivarannad ja puha. Tallinnast meeldib ainult vanalinn ja seepärast siin n.ö. "suurlinna" korterit ega elamist soetada ei taha.
Ühesõnaga nende kodanike pealt ei paista see VF suur majanduslangus kuskilt otsast välja.
Pigem näevad nad iga aastaga üha paremad välja. Moskva on muidugi ka VF mõistes hoopis teine maailm alati olnud ja selleks ka jääb....
...Ja siis on mul siin kolhoosis veel üks venelane, endine hea pikaaegne töökaaslane, kellel vanemad ja kogu suguvõsa elab venes, Lenska oblastis Volossovos. Ja naise suguvõsa elab tal kõik Vologdas. Käivad seda Volossovo ja Vologda vahet üsna tihti. Kui aega pole, siis vähemalt korra aastas kindlasti.
Et siis nende jutu järgi eriti Vologdas (võrreldes Volossovoga) pole asi n.ö. kiita jah alates nendest majandussanktsioonidest ja "achtung Parmezanen" kampaanjatest. Et tasuvat tööd olevat vähemaks jäänud, aga kui sa joodik pole, siis pidavat tööga siiski pigem probleemivaba olema. Mõlemate vanemad on pensionärid. Ja mõlemate vanematel pidavat olema seoses pensionäri staatusega see põhiprobleem, et pensi küll tõstetakse vaikselt ja pidevalt (?), aga hinnad poodides jooksevad viimasel ajal eest ära. No aga kuna vanainimestel pole muud vaja, kui arstirohtusid ja süüa, vahel harvast ka mõni jalanõude paar ja mõni riidehilp, siis jällegi "polevat suuremat probleemi"
Et siis põhivajadused pidavat olema rahuldatud (kõik see mis elamispinnaga seonduv - Vologdas elavad korteris aga Volossovos elavad omas majas). Kiruvad, et toidupoodides müüakse kräppi (aga see teema on olnud üleval juba vähemalt viimased 10 aastat, mitte just nüüd - olen seda "vingu" juba kaua kuulnud) ja siis nad viivad siit alati kaasa sprotte, juustu, suitsusinki ja suitsuvorsti. Ühesõnaga elu nagu meil siin nõukaajal umbes vist.
No kusagilt peavad need pidevalt langevad numbrid, mida ka siit pidevalt lugeda saab, ju hakkama välja paistma krt, aga näed mulle vähemalt esitatakse jätkuvalt "edulugusid", või "poolikuid edulugusid", kui tuleb teemaks "elu VF-s". Peamiselt ma saan aru nii, et midagi kiita eriti pole, aga midagi põhjapanevalt hullu (veel??) samuti mitte. Ilmselt on suurlinnadest kaugemal teised lood.
Selle Moskva perega rääkisin eelmisel nädalal ja Vologda-Volossovo tegelastega viimati juuni kuu alguses, kui nad just venest tagasi tulid.