Uued relvasüsteemid EKV-le

Vasta
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas Martin Herem »

... õige, foorumis süsteemidest rääkimine on alati mõistlikum ajakulu, kui nende tegemine :)
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

...eriti kui pole ohtugi, et keegi otsustamise tasemel nende vastu ka tegelikku huvi võiks tunda :wink:
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Siin on ilmselt case "it takes two to tango".
Osadele asjadele on näha, et tegelikult pole nõudlust, kuna nõuded on aetud liiga kõrgeks või lihtsuse huvides ostetakse valmislahendusi.
Mis puudutab nt soomusmasinate teemat, siis kogu ressurss on suunatud 1. brigaadi tehnikale ja seal pole lihtsalt aega midagi leiutada.
Teatud asjade osas aga ei taibata meil low tech lahenduste vajadust (üldine high tech vaimustus).
Näiteks on kasvõi needsamad soomlaste plaadid, mida odavamal kujul (nt metallist) meil pole küll näha olnud.
Tegelikult pole selles ju midagi uut, Vabadussõjas me taolisi kasutasime, neid nimetati kaevikukilpideks ja need olid soomusrongidel kasutusel kuni 1940. aastani.

Minuarust vajalik teema, kui jalaväel on vaja kiiresti ja vahelduvalt (positsioonid, autod, positsioonid) liikuda ning kaevuda pole aega (või pole pinnast, kuhu).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige

Postitus Postitas Kulibin »

Kapten Trumm kirjutas:
Kulibin kirjutas: -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Trumm mainis, et kui saja tonniga saab moderniseeritud ...
Selle raha eest saab lausa neli, kui ilma käibemaksuta, eeldusel, et vähemalt 10 vaja.
Kui ainueksemplar, siis tuleb kõvasti kallim muidugi. Enamik raha läheb patsiga poistele ja hea progeja ei ole odav.
Ei ole öelnud.
Ütlesin, et minuarust 100 tuhat per relv on (veel) mõistlik.
Minu kogemus tööstusautomaatikast on, et vähe ekstreemsetes oludes see tavaline tsiviilkasutuse värk ei taha töötada.
Alguses töötab ilusti ja mõne aja pärast hakkavad igasugu asjad juhtuma - valed signaalid, mingi "väsimine" jne.
Just oli juhtum, kus öösel üks kontroller läks lolliks, kuna oli elektrikatkestus ja vool tuli mõnda aega diiselgeneraatorilt (suht kallis riist muidu). Lihtsalt mingi 20 volti oli probleem. Enne pole juhtunud - lihtsalt seekord millegipärast juhtus. Seda, et analoogseid asju õnnestuv tavalise tsiviilkasutuse (loe plusskraadid ja suht kuiv õhk) tööstuselektroonika juppidega teha ja see ei maksa palju - täies ti usun. Kuid seda, kas see värk peab vastu ka 5000 paugu tegemise ja lõputud külma-kuuma-niiske-kuiva tsüklid, tühje akusid jne - pole niiväga veendunud. Seda räägitakse hirmasti, mida (teoorias) teha saaks - praktikas oleme hädas mingi seadme kaugjuhtimispuldiga, mida kuidagi sujuvalt tööle ei saa (Eesti parima tootja müüdud). Kui veenad, siis mõtlen ümber. :lol:
Mõtlesin pikalt, kas vastata ehk privas, aga leian, et alljärgnevast võib ehk kellelegi kasu olla:
Militaarelektroonika sisu on üsna üks-ühele tööstuses kasutatavaga, erinevused on kaitsekihtides ja pakendis, pistikud on kah paremad. Laiatarbe andurite kaablid on reeglina varjestamata. Ehk meenub veel mõnele. kuidas bändi sai teha ja kidaravõimud Majaki laulsid. :wink: Militaarias ei teeks paha topeltvarjestus.
Süsteemiinsenerid teevad selle lolli vea, et loevad selle PLC pealt, et vajab 24 volti DC ja 2Amprit ... Aga unustavad, et selle küljes võib rippuda pinu aktiivandureid ja ... Üldiselt korrutatakse vajaminev julmalt kahega. Rusikareegel igasugu genekate ja UPS süsteemide puhul on selline, et kui Te vajate näiteks 1 Kilowatt energiat, siis UPS või genekas on kaks korda võimsamad. Eeldusel, et Te ei vaja probleeme.
* Panic is called on unresolvable fatal errors.
* It syncs, prints "panic: mesg" and then loops.
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pagan »

Ma oskan fragmentaalse info põhjal öelda vaid seda, et Kulibin ei ole päris kindlasti tehnikaalane tühisus. 'Takes one to know one.' :)
Plusspoole peal: "Softi kommenteeritud lähtekoodid annavad kah kaasa ja puha ... :lol:" - Kes kokku puutunud, see teab mis vahe on kommenteeritud ja kommenteerimata koodil.
Lisaks veel hulk õigesti paigutatud pädevaid termineid. Ja arusaamu.
Miinuspoole peal: Paljud foorumlased mäletavad Kulibini autorsuse piraatlust "reaktiivdroon, Poisid tegid".

Ma ennatlikult mingil juhul tammepärga Kulibinile kaela ei riputaks. Aga teda võiks 'kolmanda arvamusena' ära kuulata ja tema "toode" ühel-kahel korral katsetele lubada.
Mõningad tehnikaala "loojad" ongi ekstsentrilised.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Hm, see on ikka päris huvitav, kuidas inimesi on võimalik foorumis lollitada. Paneb mõtlema...

Mina ütleks, et tolmuimeja ma vast annaks Kulibinile parandada. Midagi keerukamat mitte. Tolmuimeja ka ainult seepärast, et see kuramus ei maksa ju midagi. Kahju pole. Aga tulemust saaks hinnata...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Nende kodumaiste elektroonikataibudega on selline lugu, et lubavad nad paljusid asju, teevad sellest ka enamuse reaalsuseks, kuid kui hiljem hakkavad tootega ekspluatatsioonis probleemid, pole täheldada sellist innukust kliendi abistamisel (ka siis, kui klient abistamise eest raha pakub).

Mul on pikem kokkupuude (6a) taolise kontoriga nagu ABB, no tehtud asjad enamvähem saavad (kuigi majandusbuumi edenedes on raskusi tähtaegade ja pooliku tööga, mida üritatakse üle anda) valmis. Seni, kuni asi töötab, on asi enamvähem, kuigi esineb vigu (nt funktsioonide valehäireid eimillestki) ja kui algavad probleemid, siis teenus lõpeb. Nt andurid annavad juba 1-2 aasta järel vaikselt saba ja hakkab toimuma imeasju, samas kasutusjuhendis ei nähta ette nende tähtaegset vahetust. Meil nt läks aasta nende tagaajamist, enne kui suutsid hoolduspakkumise teha (tuli välja, et müügiosakond tegeles ainult projektimüügiga ning müügijärgsega ei tegelenudki keegi). Tööd teevad reaalselt venekeelsed (kuigi eesti keelt oskavad) itimehed ja automaatikud, asjalikke vendi on vähe ja töös esineb pidevalt asju, mis on omased ülejala tegemisele. Kui mulle tehtaks täna ettepanek, et antud kompanii sõja-automaatikaga peaks sõtta minema, siis mõtleksin kaks korda, kas võtaks või mitte. Küsimus pole isegi vist mitte elektrijunnides, vaid kultuuris, kuidas asi välja mõeldakse ja tööle pannakse - "käib küll" on levinud. Õnneks on mul majas piisavalt pädev elektrivend, tänu kellele oleme mitmeid probleeme ise lahendanud. Vähem on kokkupuudet ühemehe OÜ-dega, seal on enamasti jäänudki esimene kokkupuude viimakseks.

Aga noh, ABB puhul on vähemalt see garantii, et nad homme kadunud pole, mis on igasugu ühemehe OÜ'de tavaline probleem.

Sestap olen skeptiline kodumaise võime teemal toota tankitõrjerakette või isesihituvaid Sergeisid. Pigem keskenduks asjadele, milles me tugevad oleme - ehk traditsioonilisele tööstusele - keevitamisele, stantsimisele, õmblemisele jne. Seal on eksimisvõimalus väiksem ja KV-le meelepärase toote saamine tõenäolisem.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
HeiniR
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HeiniR »

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... rSVEAcmxfA

Poolakate poolt huvitavaid asju, iseasi, kas jõuavad nö demo masinatest kaugemale.
Siin muuseas näidatakse mingit lühimaa õhutõrje kompleksi, mis kasutavad ÕT suurtükke.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Meiemaisele tööstusele on, usun vähemalt, et on - Sergei paigaldamine Pasi või MTLB katusele, nagu seda üle maailma tehtud on, hammustatav ülesanne.
Kui aga rääkine riistadest, mis võimaldavad anda täpset tuld ebatasasel maastikul (st stabiliseeritud relvadest), isegi T-72 tasemel - siis seda ei tehta (ükskõik kui võimalik Kuliibin selle teoorias leiab).

Seega, kui esimene variant KV-le sobib, siis võiks ju tegema hakata. Kui aga alla hüper-pupperi ei sobi, siis kahju küll, kodumaal põlve otsas ei oska ja välismaalt tuleb ülemõistuse kallis. Nagu näitab siit läbi käinud CV90+120 MP problemaatika, pole see alati ka niisama lihtne.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Trummile vahemärkuseks niipalju, et tean inimesi, kes on ABB-s töötanud ja nende sõnul iseloomustab sealset töökultuuri kõige täpsemalt Dilberti koomiks. ABB järgi ei tasuks aga anda üldistavaid hinnanguid kõikidele elektroonika ja süsteemi inseneridele, seda enam, et nagu jutust selgus ei olnud probleemid mitte inseneride poolt tekitatud vaid ebapädeva juhtkonna poolt, kes tegelesid õhu müümisega. Eestis on tehtud ja tehakse ka edaspidi vägagi konkureerivaid tööstusautomaatika lahendusi, see oskusteave on siin oma 50 aastat olnud ja ei kao kuhugile.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige

Pealiku tolmuimejat võiks isegi remontida, eeldan, et on robotimur. :wink:
------------------------------------------------------------------------------------------
Manused
engineer.jpg
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Soome on nii vaene riik, et FY-composites soomusplaadid on reaalne lahendus olukorras, kus on vaja mõistliku hinnaga modulaarset kaitset, sest nendest moodulitest saab praktiliselt mida iganes soomustada. Kui 1 plaat on praktiliselt tasemel NIJ IIIA ehk korralik pehme kaitsevest, siis pannes kaks sellist plaati järjestikku ja vahesse kümmekond cm liiva, saavutatakse kaitse kuni 7,62 mm WC ehk volframist südamikuga kuuli eest, mis on juba väga hea tulemus. Ei oma täpset infot, kui palju Soome KJ on neid plaate ostnud, kuid olen aru saanud, et ostavad ja kasutavad ning on rahul.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kulibin
Liige

Elementarno Watson, a eto tebe ne põlesos. :wink:
https://youtu.be/LwvGJMMGnQY
------------------------------------------------------------
Eelnevale tuginedes, saan vaid sedastada, et kui nii pessimistlikult asja käsitleda, polegi siin riigis minusugusel kohta ja egas herr Walter Zapp ilmaasjata eestit hüljanud.
Mul on tegelikult hulga lihtsam ajada asju poolakate, ukrainlaste, sommide, sakslaste ja isegi ruotsidega. Erinevalt hetkel pukkis oleva valitsuse ja KV PS-is pesitsevate ninatarkadega... :evil:
Lõppudelõpuks olen ma mees, kes tarnis kol.Lukarinenele jõehobuse koos kadunud kõvakettaga ... :wink:
Ja üldiselt on mul suht savi, mida arvate, maadelge mudas oma labidatega ja surge sinna presendi sisse või alla, kui Teile nii meeldib.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trummihärrale saan vaid öelda seda, et seal kus lõpeb ABB pädevus, hakkab pihta minu pärusmaa.
Ehk siis lihtsamalt seletades, kõigepealt käivad thumb useritest kunded ABB porivaipa tallumas, ehk veel isegi AlasKuul nimelist tsunfti kaapamas, aga päädib see üldiselt Kulibini kontoriga. Eeldusel, et tegu soovidega, mis ületavad pisut tavatarbija mõtlemisvõimet.
Ja üldiselt ei osta ma ühtegi komponenti ülalmainitud veidratest kontoritest. Sest esimene neist müüb ajast ja arust crapwaret ja teine üritab 10x kallimalt müüa hiina hightech-i, mida saab lõdvalt osta e-bay nimelisest poest õiglase hinnaga. :evil:
Vabandust nüüd teemarisustamise pärast, aga mulle on siiani arusaamatu, millest ja milliste vabandust väljendamast, lollide najal elavad kõik need firmad siin, kes üritavad tarnida kõikmõeldavaid sensoreid ja kontrollereid ja ... Ja neil on uhked kontorid ja siresäärsed sekretärineiud, kes naeratavad ja pakuvad kohvi ... Noh see efort on loomulikult väärt piina, mis tuleneb tooteinseneri loba kuulamisest. :wink: Krt, ma ei tea kus neid tolvaneid koolitatakse ... :evil: Ma toon siinkohal näitena hiljutise ebameeldiva näite asjaajamisest ülalmärgitud tsunftiga: Üks nendest määris mu ostuvennikesele pähe ühe sagedusmuunduri mis keeldus ühendumast läbi RS485 nimelise liidese Modbus nimelise üldkasutatava ja tööstusstandardiks oleva, ah mul on siiber ! Teate millega asi päädis ? See idikast müügiinsener üritas mulle pähe määrida SPETSIAALSET ÜHEMDUSKAABLIT ! 85 Eur. Kahe meetripikkuse traadi eest ?
Kindlasti pole see koht, kus korrata tigeda Kulibini järgnenut monoloogi... On ikka jultumust üritada pähe määrida praaki ja laus paska.
Paraku on aastatepikkused kogemused koduturul näidanud, et asjad lähevad vaid hullemaks ja palgatakse odavaid insinööripaperdega idikaid müügimeesteks. :evil: :twisted: Ok, ma saaks veel aru, kui mingile finantsisti või peda haridusega firmajuhile üritataks mingit soga pähe määrida, niipalju võiks siiski need tolvanitest mõhud mõigata, et ära tabaks kunde, kes teab täpselt mida vajab, ehk küsib vaid VÄGA spetsiifilisi üksikasju. Understand ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Veelkord vabandust ja luban nüüd, et iial ei topi oma nina siia teemasse ... :mrgreen:

P.S. Oli mul kord üks kuldsete käte ja helge peaga elektroonikust sõber, kes nüüd ilmselt peab taluma taevaseid inglikoore ...
Lisaks põhioskustele oli hea gidramees ... Temalt pärinevad kuldsed sõnad: Ma olen parim gidravend elektroonikute seas ja ilmselt kah parim elektroonik gidravendade hulgas...
Nojah, ma praegu kohe nagu ei oskagi öelda, kuhu kuulun, või mis või kes olen. Võin olla masin või näiteks kah koer.
Üldiselt ärge pange tähele. :wink:
Edit:
Mees annab sõna, mees võtab sõna. :wink:
Et väga masendav ei oleks, lisan siia pisut vuntsikergitavat materjali: http://www.moc-pages.com/moc.php/390806This
Kasutaja avatar
illl
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas illl »

Eilses AK kaitseelarvet ja 2017 hankeid käsitlevas loos käis läbi, et esimene osa CV-sid peaks Hollandist laekuma selle aasta lõpus enne lume tulekut. Enam pole siis kaua jäänud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist