chac kirjutas:Fucs kirjutas:Kõik teatmikud ja entsüklopeediad liikusid ainult "leti alt".
ENE/EE (1,2,3,4,5..), olümpiamängude raamatud ja EM/MM teatmikud, Tervise ABC, retseptiraamatud, võõrsõnade leksikonid jne
Osad sarjad, nagu nt. "Seiklusjutte maalt ja merelt" , "Ajast Aega", "Varamu" jms.
"Põnevik" sari oli juba nõukaaja lõputeema sealt 90-ndate algusest. "Kupar" ( "Kupra kriminaalromaan" ) vist kah.
Neid jah üldiselt sai ka leti pealt kui kiire olid

oot-oot.
Millest me nüüd räägime? Raamatu VALIKUT ju tegelikult polnud, vähemalt selles tavapärases mõttes millest saaks aru muu maailm. Või millisena me seda tänapäeval mõistame.
Mis ENE/EE - kui sa ikka tahtsid osta näiteks
Encyclopedia Britannica või
Americana või
Grand Larousse', siis öelge mulle kust seda nõuka-ajal sai seda osta?
Ma arvan, et isegi kui seda oleks meil müüdud, sul poleks jätkunud raha, et neid Britannicaid osta. Rubla ja dollari tegelik kurss oli nii räigelt erinev sellest ametlikust, et kõik välismaised tarbekeubad oleks osutunud meeletult kalliks. Sama asi kasvõi autodega, see välismaalt toodud Ford või Volkswagen, rääkimata Mercedesest või BMW-st oleks tegeliku kursi järgi läinud nii kalliks, et võimatu osta.Nii et pole mõtet vesistada suud asjade peale, milleks niikuinii raha pole.
Gorba ajal kui elu läks vabamaks, hakkasid asjade tegelikud hinnad ka paika loksuma.Minu vanematel oli kontakte välismaal ja neile toodi igasugu raamatuid välismaalt, mõned inglise keeles, mille ma maha müüsin antikvariaadis ja sai ikka roppu raha selle eest.Mäletan kui meie tänavale ilmus esimene Fordi kupee, see oli linnaosa ühe rikkama perepoja auto, nad olid suured lillemüüjad ja väga jõukad.Räägiti, et auto oli maksnud rublades samapalju kui nende kahekordne maja.
Mis puutub aga ENEt, siis minu mälu järgi polnud see mingi eriline defitsiit. Tiraazh oli tohutu, 65 000 ja raamatu ostmiseks pidi end kirja panema. Sa pidid olema mingis kaupluses selle sarja ettetellija, mis polnud üldse raske ega võimatu asi teha .Köitehind oli odav niisuguse raamatu kohta 4 rbl 50 , sama palju kui pudel viina .Mul on need kodus mõlemad olemas, esimene tumepunaste kaantega Naani oma ja hiljem see mustade kaantega.