Kapten Trumm kirjutas:Selles, et osta perele igapäevasöök (sugugi mitte kõige kallim Rimist) nii, et seal sees on väärtuslik toit, mitte fufloo, läheb igakuiselt 500+ eurot.
Sõltub. Kui ostad valmistoitu või poolfabrikaate, siis võib tõesti palju raha hakkama panna. Mina tegin eelmise aasta kevad-suvel läbi põhjaliku toitumisalase "kuuri" - kogu sellel perioodi jooksul panin kirja, mida ma sõin. Toitumisnõustaja vaatas üle ja muudkui kohendas/suunas kõrvalt. Juurikad (kaalikas, porgand, peet jms - kartulit vahel võib aga pigem piirata) ja ka roheline (salat, pea- ja hiinakapsas jms) ei maksa pea midagi (kui eksootikasse ei lasku). Neljaliikmelise pere peale on need kokku ~50EUR kuu.
Sama asi on tang- ja kuivainetega : tatar, riis, pudrud(täisterajahu) - nisu peaks vältima. Kaunviljad (herned, oad) - aastaringselt külmutatult saada (ei kaota toiteväärtust) üpris odavalt. Alla 50EUR kuu.
Igal päeval 100g liha (eelistus linnu -> looma ->sea) või kala. Mõlemat on mõistlik osta jahutatud kujul. Neljaliikmelise pere peale teeb see kuus ca 12kg. Võtame keskmiseks kilohinnaks 8EUR (ei pea sugugi vaid seapekki sööma) - alla 100EUR kuus.
Puuviljade/marjade peale võib rohkem kuluda - sõltub aasta-ajast. Samas kui endal (või vanaemal) aed olemas, saab sealt õunu/pirne/kirsse jms.
Piimatooteid täiskasvanud otseselt ei vaja, lastele oleks mõistlik (kodujuust) - kaltsium.
Pähklid ja seemned (kõrvitsa, seesami jms) ning maitseained on kallid. Samas neid kulub oluliselt vähem.
Mina toetusin küll oma aiale (sõltuvalt aasta-ajast mõned maitsetaimed, salat, marjad, õunad/pirnid) aga sain hakkama ca 300-350EUR kuu. Kui seni on harjutud ainult makaronidest, pelmeenidest ja saiast elatuma, siis tõesti läheb kallimaks. Enamus rahvast aga sööb ebatervislikult ja kallilt - nende üleminek tervislikule toidule ei mõjutaks oluliselt rahakotti. Tõsi - tervislikult toitumine nõuab tihtipeale suuremat ajakulu toidu valmistamise ajal.